به گزارش مشرق، این دمکراتها تصریح کردند که دولت بایدن پاسخی به این پرسش نداده که ترکیه چگونه واجد شرایط معافیت از این تحریم ها خواهد شد و دولت چگونه خطر جابجایی جنگنده های اف-۱۶ و کیت های مدرنیزه سازی را با سامانه های تسلیحاتی روسیه کاهش خواهد داد؛ موضوعی که علت حذف ترکیه از برنامه اف-۳۵ بود.
اعضای دمکرات فراکسیون هلنینک در کنگره آمریکا این بیانیه را امضا کرده اند. دمکرات عضو این فراکسیون شامل "دینا تیتوس" از ایالت نوادا، "کریس پاپاس" از نیوهمپشایر، "چارلی کریست" از فلوریدا، "کارولین مالونی" از نیویورک، "فرانک پالون" از نیوجرسی و "جان ساربانز" از مریلند افزودند: طی یک دهه گذشته، ترکیه نه عضو سازنده سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و نه متحد قابل اعتماد آمریکا بوده است.
این موضع گیری دموکرات ها پس از آن مطرح شد که بایدن هفته پیشی در اجلاس ناتو گفت او از فروش جنگنده ها به ترکیه حمایت میکند.
یک روز قبل از آن، آنکارا مخالفتش با اجازه به فنلاند و سوئد برای ملحق شدن به ناتو را کنار گذاشته بود اما کاخ سفید ارتباط بین این دو اقدام را تکذیب کرده است.
اعضای دمکرات کنگره در این بیانیه نوشتند: هر چند ترکیه دست از مخالفت کشیده و از این اقدام استقبال می شود اما مسائل برجسته دیگری نیز وجود دارند که برای فروش جنگنده های اف-۱۶ به دولت رجب طیب اردوغان مورد توجه قرار گیرند.
آنها همچنین اشاره کردند که ترکیه امسال بیش از دو هزار و ۳۰۰ بار حریم هوایی یونان را نقض کرده است و آنکارا را به خاطر «اقدامات خصومت آمیزش در دریای اژه» محکوم کردند.
دولت ترکیه در ماه اکتبر سالجاری خواستار خرید ۴۰ فروند جنگنده اف-۱۶ از آمریکا برای به روز رسانی ناوگان هوایی خود شده بود. واشنگتن پیش از این هیچ اظهارنظری درباره درخواست ترکیه نکرده بود.
بر اساس گزارش رویترز سلست والاندر معاون وزیر دفاع آمریکا در امور امنیت بینالملل تصمیم دولت بایدن برای فروش این جنگنده ها را تایید کرده و گفته است بالا رفتن توان نظامی ترکیه موجب تقویت ناتو در منطقه خواهد شد.