به گزارش مشرق، بعد از مردمی سازی یارانه و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی دولت با مصوبههای حمایتی سعی در تعدیل قیمت این محصولات داشت به طوری که مالیات بر ازش افزوده ۹ درصدی را به یک درصد و سود بازرگانی کالاهای مختلف را کاهش داد.
به طوری که در بخش روغن خام سود بازرگانی سویا، آفتاب گردان و کلزا از ۶ درصد و پالم از ۲۸ درصد به صفر درصد کاهش یافت.
این ابلاغیه ها خبرهای خوبی برای تامین و تولید کالاهای اساسی به حساب می آمد و منجر به کاهش قیمت تمام شده این محصولات می شد اما یکی از این ابلاغیه ها بعد از گذشت حدود دو ماه هنوز اجرایی نشده است.
بیشتر بخوانید:
ثبات نسبی قیمت کالاهای اساسی اما بازار در رکود
مصوبه شورایعالی هماهنگیهای اقتصادی درباره کاهش کالاهای اساسی اجرا شد
محسن رضایی معاون اقتصادی رئیسجمهور در نیمه خرداد با ارسال نامهای به وزرای اقتصاد و جهاد کشاورزی، مصوبه کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده واردات ۱۳ قلم کالای اساسی وارداتی و دو قلم کالای تولید داخل به ۱درصد را ابلاغ کرد.
پیرو این ابلاغیه در روزهای پایانی خرداد نیز مدیر کل دفتر واردات گمرک در بخشنامه ای به گمرکات اجرایی کشور کاهش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده واردات ۱۳ کالای اساسی را ابلاغ کرد.
تعلل ۵۰ روز ستاد تنظیم بازار در ابلاغ درباره حذف سود بازرگانی کالاهای اساسی
بنابراین گزارش با وجود مصوبه هییت وزیران درباره حذف سود بازرگانی کالاهای اساسی اما بر اساس اعلام دبیر انجمن صنایع روغن نباتی این مصوبه بعد از گذشت ۵۰ روز توسط ستاد تنظیم بازار به گمرکات کشور برای اجرا ابلاغ نشده است به همین منظور تولیدکنندگان برای ترخیص محصول خود با مشکل مواجه هستند.
امیر هوشنگ بیرشک، دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران اظهار داشت: با وجود اینکه هیئت وزیران مصوب کرد که بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی سود بازرگانی این محصولات نیز حذف شود اما بعد از گذشت ۵۰ روز این مصوبه توسط ستاد تنظیم بازار به گمرکات اجرایی کشور ابلاغ نشده است.
وی افزود: با توجه به عدم ابلاغ این مصوبه در صورتی که بخواهیم با شرایط قبل اقدام به واردات کنیم هزینه تمام شده بالا می رود و در این صورت امکان عرضه محصول نهایی روغن به قیمت مصوب وجود نخواهد داشت.
دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران ادامه داد: ستاد تنظیم بازار وضعیت تولیدکنندگان را مشخص کند و در صورتی که امکان واردات حجم زیادی از روغن خام بدون سود بازرگانی وجود ندارد، مصوبات خود درباره قیمت روغن را اصلاح کند.
۱۰۰هزار تن انواع روغن نباتی در گمرک رسوب کرد
روابط عمومی انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران در این ارتباط گزارشی ارائه کرده است که با وجود ابلاغ مصوبه حمایتی کاهش سود بازرگانی واردات کالاهای اساسی اما این مصوبه عملا اجرا نشده است و محموله های روغن خام وارداتی در گمرک رسوب کرده و منتظر ابلاغ مصوبه است.
بر اساس اعلام روابط عمومی انجمن روغن نباتی ایران از زمان اجرای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تا کنون حدود ۱۰۰ هزار تن انواع روغن نباتی توسط بخش خصوصی در بنادر رسوب کرده و منتظر ابلاغ مصوبه ستاد تنظیم بازار در خصوص کاهش عوارض گمرکی است و به دلیل افزایش رسوب روغن در بنادر شمالی امکان واردات و تخلیه کشتی در بنادر شمالی کشور وجود ندارد.
با توجه به تغییر نرخ ارز و واردات روغن خام با ارز نیمایی، در حال حاضر ۵۰هزار میلیارد ریال نقدینگی بخش خصوصی در بنادر قفل شده و چشم انتظار ابلاغ مصوبه کاهش عوارض گمرکی توسط ستاد تنظیم بازار است. ادامه روند موجود ممکن است، تنظیم بازار روغن نباتی را با مشکل مواجه کند و ثبات و نظمی که اکنون در بازار به وجود آمده با خدشه مواجه شود.