سرویس جهان مشرق _ پس از گذشت ۲ هفته از توقف پیشروی ارتش روسیه در جبهه شرقی اوکراین و سازماندهی و تجهیز مجدد قوای مهاجم برای عملیات جدید، به نظر می رسد موج جدید حملات زمینی ارتش روسیه به قصد تصرف دو شهر راهبردی اسلاویانسک و کراماتورسک آغاز شده است.
تحولات روز صد و چهل و سوم جنگ اوکراین:
ارتش روسیه و نیروهای جدایی طلب منطقه دونباس، پس از تصرف سورودونتسک و لیسیچانسک در استان لوهانسک، حالا تمرکز خود را بر شکستن خطوط دفاعی اصلی ارتش اوکراین در استان دونتسک گذاشته اند یعنی سه شهر سیورسک، سولدار و باخموت که تقریبا به موازات هم از شمال تا جنوب کشیده شده اند. در روزهای اخیر عمده درگیری ها در شمالی ترین نقطه یعنی شهر سیورسک گزارش شده است و منابع محلی وابسته به جدایی طلبان نیز مدعی تصرف این شهر شده بود اما به نظر می رسد قوای اوکراینی همچنان در حال مقاومت در این منطقه باشند.
وحشت بی پایان کاخ سفید از پهپادهای ایرانی
دقیقا یک هفته قبل بود که جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید در سخنرانی خود بدون اینکه اسناد و مدارک خاصی ارائه بدهد مدعی شد جمهوری اسلامی ایران صدها فروند پهپاد رزمی را به ارتش روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین فروخته است.
البته این ادعا با تکذیبیه وزارت امور خارجه و نهادهای نظامی همراه و اعلام شد علی رغم سطح بالای همکاری های تکنولوژیک میان دو کشور، به تازگی تحول خاصی در روابط نظامی میان تهران و مسکو رخ نداده است.
حال همزمان با سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به تهران برای شرکت در نشست ویژه سران هماهنگی اجلاس آستانه (ایران، روسیه و ترکیه) این بار نوبت به سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا رسید تا یکبار دیگر ادعاهایی در زمینه همکاری نظامی میان تهران و مسکو ارائه کند.
ند پرایس درباره سفر «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه به تهران و احتمال انعقاد قراردادی برای فروش هواپیماهای بدون سرنشین تهاجمی ایران به مسکو، مدعی شد: «ما درمورد نگرانیهای خود در مورد ارائه بالقوه پهپادهای ایرانی به روسیه صحبت کردهایم. ما از نزدیک و با دقت این سفر را دنبال میکنیم. همه تحریمهای ما به قوت خود باقی است».
پرایس با تهدید به اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران و روسیه در صورت فروش پهپاد، ادعا کرد: «هر گونه معاملهای از این نوع شامل تعدادی از تحریمهایی است که ما روی کاغذ داریم و احتمالاً تعدادی از تحریمهایی که کشورهای سراسر جهان نیز اعمال خواهند کرد. بنابراین این چیزی است که ما همچنان بر آن نظارت خواهیم کرد».
ارسال تانک های ذخیره ارتش امریکا برای لهستان
اولین دسته از تانکهای آبرامز لهستان جهت آموزش خدمه وارد خاک این کشور شدند.
همچنین پیش از این اعلام شده بود که قرار است لهستان ۲۴۰ عراده تانک PT-۹۱ Twardy که نسخه ارتقا یافته از T-۷۲M۱ و T-۷۲M۱R هستند را برای اوکراین ارسال و در ازای آن ۵۰ عراده آبرامز دست دوم از آمریکا دریافت کند. لهستان تانکهای PT-۹۱ Twardy را برای اوکراین ارسال کرد و حال رسما خبر آمده که قرار است در ازای آنها ۱۱۶ عراده (بیش از دو برابر اعلام قبلی) تانک آبرامز دست دوم از آمریکا دریافت کند. گرچه قرار است ورشو یک مبلغ نمادین بابت آنها پرداخت کند، اما در اصل به جای تانکهای منتقل شده به اوکراین از سوی آمریکا اهدا میشوند.
لهستان پیش از این قرارداد خرید ۲۵۰ عراده آبرامز نسخه M۱A۲ SEP v۳ نیز امضا کرده بود که تحویل آنها از ۲۰۲۵ آغاز میشود. ۱۱۶ تانکی که به زودی تحویل میگیرد اگرچه از مدل های قدیمی تر تانک آبرامز محسوب می شوند اما قرار است این تانک ها نیز به استاندارد M۱A۲ SEP v۳ ارتقا یابند.
بدین ترتیب ارتش این کشور پس از تکمیل فرآیند تحویل تانک های آبرامز سفارشی خود در سال ۲۰۲۵ حدود ۳۶۶ تانک M۱A۲ SEP v۳ در خدمت خواهد داشت.
درخواست سناتورهای امریکایی برای ارسال پدافند هوایی به اوکراین
تعدادی از سناتور های آمرکایی در نامه ای رسمی از لوید آستین وزیر دفاع آمریکا و ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا خواستند تا ایالات متحده هرچه سریع تر برای تأمین سامانه های پدافندی جهت حفاظت از شهر ها و ساختمان های نظامی اوکراین، سامانه پدافندی کوتاه برد اونجر(دارای ۴ الی ۸ موشک FIM-۹۲ استینگر بسته به نوع غلاف) و سامانه C-RAM را سریعا به اوکراین بفرستد.
در روزهای اخیر یگان های موشکی راهبردی ارتش روسیه حملات سنگینی را به تاسیسات نظامی و اقتصادی اوکراین در شهرهای اودسا، دنیپروپتروفسک، خارکیف و میکولایف انجام داده اند و پدافند ضد موشکی ارتش اوکراین که متشکل از سامانه های قدیمی ساخت شوروی سابق است در مقابله موفق با این حملات موشکی ناکام بوده است.