سرویس جهان مشرق _ در بیست و یکمین هفته از جنگ اوکراین، دو طرف همچنان دست به آتشباری سنگین توپخانه ای و موشکی علیه یکدیگر می زنند و روند پیشروی زمینی ارتش روسیه در جبهه شرقی یا تلاش اوکراین برای ضد حمله و بازپس گیری خاک خود دو هفته است که متوقف شده است.
تحولات روز صد و سی و نهم جنگ اوکراین:
ارتش روسیه پس از موفقیت در کنترل استان لوهانسک و تصرف دو شهر سورودونتسک و لیسیچانسک، در تلاش است تا خطوط دفاعی ارتش اوکراین در دو شهر سیورسک و باخموت را در هم شکسته و به سمت شهرهای مهم استان دونتسک یعنی اسلاویانسک و کراماتورسک پیشروی کند اما مدافعین اوکراینی در دو هفته اخیر مقاومت شدیدی از خود نشان داده و به کمک توپخانه دوربرد ارتش، مانع از پیشروی قوای زرهی روسیه در این محور شده اند.
از سوی دیگر، ارتش اوکراین نیز که با توجه به برتری آتش و نیروی روسها در جبهه شرقی توانی برای ضد حمله و پیشروی ندارند، تمرکز خود را بر عملیات در محور شهر خرسون و تلاش برای بازپس گیری این شهر گذاشته اند. خرسون تنها شهر مهم در غرب رودخانه دنیپرو است که در ابتدای جنگ توسط ارتش روسیه تصرف شد و در گذشته به عنوان سرپلی برای حمله به سوی میکولایف و بندر اودسا شناخته میشد اما تغییر روند میدانی جنگ، استراتژی ارتش روسیه در این منطقه را به حالت تدافعی درآورده و آنها تلاش می کنند به هر طریقی مانع از سقوط این شهر به دست ارتش اوکراین شوند.
بودجه ویژه ارتش امریکا برای آموزش خلبانان اوکراینی
روز گذشته لایحه ۸۴۰ میلیارد دلاری بودجه نظامی امریکا در مجلس نمایندگان این کشور ارائه شد؛ در بخشی از بودجه نظامی سالانه ارتش امریکا، مبلغی به ارزش ۱ میلیارد دلار برای کمک نظامی به اوکراین در نظر گرفته شده است که این میزان در سال گذشته میلادی ۳۰۰ میلیون دلار بود. البته این تنها بخش کوچکی از کمک نظامی امریکا به اوکراین به شمار می رود که به شکل رسمی در لایحه بودجه ارتش ذکر شده است و امریکا تا همین امروز نیز بیش از ۷ میلیارد دلار سلاح و تجهیزات در اختیار ارتش اوکراین قرار داده است.
اما در بخشی از بند کمک ۱ میلیارد دلاری به ارتش اوکراین قید شده است که مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار به منظور آموزش خلبانان نیروی هوایی اوکراین برای کاربری جنگنده های F۱۵ و F۱۶ امریکایی در نظر گرفته شده است؛ به نظر می رسد پس از درخواست های متعدد ولادیمر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین برای دریافت جنگنده های رزمی از غرب، سرانجام این موضوع مورد موافقت واشنگتن قرار گرفته است. چندی پیش نیز اعلام شده بود که سناتورهای امریکایی به دنبال طرحی برای موافقت دولت بایدن با ارسال جنگنده های رزمی برای ارتش اوکراین هستند.
در صورتی که این طرح نهایی شده و آموزش خلبانان اوکراینی نیز آغاز شده باشد، احتمالا بخشی از آنها که سابقه کاربری جنگنده های میگ۲۹ و سوخو۲۷ نیروی هوایی اوکراین را در گذشته داشته اند به منظور آموزش پرواز با اف۱۵ و اف۱۶ به ایالات متحده سفر کنند که پیش بینی می شود دوره آموزشی آنها حداقل بین ۴ تا ۶ ماه به طول انجامیده و فرآیند تحویل و عملیاتی شدن ناوگان جنگنده های جدید نیز احتمالا تا ۱ سال زمان خواهد برد.
سامانه راکت انداز M۲۷۰ به ارتش اوکراین تحویل داده شد
الکسی رزنیکوف وزیر دفاع اوکراین در صفحه توئیتر خود اعلام کرد بریتانیا سامانه های راکت انداز چندگانه M۲۷۰ را به این کشور تحویل داده است.
از چندی پیش و همزمان با خبر ارسال سامانه های توپخانه ای هیمارس به خاک اوکراین، بریتانیا نیز اعلام کرده بود که گروهی از نیروهای اوکراینی را به منظور کاربری سامانه ام۲۷۰ در خاک انگلیس آموزش خواهد داد؛ با اعلام رسمی وزیر دفاع اوکراین، این دوره آموزشی تکمیل شده و کاربران سامانه به همراه تعداد نامشخصی از این راکت اندازها به خاک اوکراین رسیده اند.
سامانه راکت انداز چندگانه M۲۷۰ از راکت هایی مشابه با سامانه هیمارس و تا بردی حدود ۹۰ کیلومتر استفاده می کند، با این تفاوت که به جای ۶ راکت سامانه هیمارس، توانایی شلیک همزمان ۱۲ راکت را داشته اما زمان استقرار، شلیک و جا به جایی آن نسبت به هیمارس طولانی تر بوده و آن را در خطر آتش متقابل توپخانه ارتش روسیه قرار می دهد.
خبرنگار: فرشاد محمدپور