به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: سعید لیلاز ضمن یادداشتی در روزنامه آرمان ضمن دفاع از برجام نوشت: اما واقعیت قضیه این است که آن برجام در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ میلادی توسط بلدوزری که ایالات متحده آمریکا با آن از روی این قرارداد رد شد، مرد و از بین رفت. یک فیلسوف یونانی به نام هراکلیس میگوید یک کودک هرگز دوبار در یک رودخانه شنا نمیکند. چون دفعه دوم دیگر نه آن کودک، کودک سابق است و نه آن رودخانه، رودخانه اولی است.
این مثال سمبلیک در مورد هر چیزی کار نکند در مورد برجام کاملاً کار میکند. هم شرایط بینالمللی، هم قدرت رو به افول ایالات متحده آمریکا و هم قدرت رو به عروج ایران که عمدهاش از طریق زنده ماندن اقتصاد ایران تحقق پیدا کرده، دیگر به ما اجازه نمیدهد و نباید بدهد که ما برجام را عینا امضا کنیم. منظورم از امضاکردن عینا برجام و برگشت به برجام که از آن بری هستم و توصیه میکنم اتفاق نیفتد این است که ما به هیچ قیمتی نباید اجازه دهیم که بخش اصلی اورانیوم غنیشده ظرف دو، سه سال اخیر از ایران خارج شود. من با همه مشکلات معیشتی و همه مسائل ملت ایران به خوبی آشنا هستم و خودم آن را تئوریزه میکنم و تئوریسن این مشکلات هستم.
اما در این مورد دو ملاحظه دارم و میخواهم بگویم اینطور تصور نشود که من با شکم سیر و از سر درک نکردن دردها و آلام ملت ایران دارم این حرف را میزنم و این پیشنهاد را میکنم یا در برج عاج نشستهام. ما هدفمان از هرگونه مصالحه توافق هستهای این باید باشد که اولا، امنیت ایران را ارتقا دهد یا از اینکه هست بدتر نکند و ثانیا، از نظر اقتصادی بخشی از آلام و دردهای ملت ایران را کم کند. اما هیچکدام از این دو با احیای کامل برجام و خارج شدن اورانیوم غنیشده از ایران تحقق پیدا نخواهد کرد. آن برجام مرده دیگر هیچکدام از این دو را به ما نخواهد داد.
ما در پنج سال گذشته یکبار دیگر و برای صدمین بار برایمان ثابت شد که اغلب و طبق گفته آقای هاشم پسران حداقل چهار پنجم مسائل اقتصادی ایران هیچ ربطی به مسائل بینالمللی و خارجی کشور ندارد، همانطور که در منتهای مقاومتمان در برابر خروج ایالات متحده از برجام ثابت کردیم.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: از آنجایی مجموعه رفتار دولت فعلی ایالات متحده آمریکا به ما این خطر را گوشزد میکند که ممکن است برنده انتخابات بعدی کنگره در پاییز امسال و ریاست جمهوری آمریکا در دو سال آینده، جمهوریخواهان باشند و آنها در خروج از برجام تردید نخواهند کرد. به هیچ وجه مصلحت جمهوری اسلامی و ملت ایران نیست که ما برجام را به شکلی که در تصادف با بلدوزر ایالات متحده آمریکا فوت شده، بخواهیم دوباره احیا کنیم. هر توافقی که منجر به خروج اورانیوم غنیشده از ایران نشود ولو به قیمت توقف غنیسازی از الان به بعد، از نظر من بسیار عالی است. برای اینکه مهمترین ویژگی این اورانیوم غنیشده، بازدارندگیشان است و ما نشان دادیم و ثابت شد که بازدارندگی امضای توافق هستهای صفر است در حالی که خود اورانیوم غنیشده، بازدارندگی به مراتب بیشتری دارد.
نگران این هستم که با برگشت به برجام هم از نظر امنیتی وضعمان خراب شود، هم موقتا به یک مقدار دلار نفتی بادآورده دست پیدا کنیم و این فساد را بیشتر و بازدهی اقتصادی را کمتر و به تولید داخلی آسیب بزند و روند احیای اقتصادی ایران که الان امضا شده و رشد صنعتی و رشد خدمات و کشاورزی در آن مثبت است از بین برود و دو سال آینده دولت آمریکا شروع به دبه درآوردن کند چنانچه از طریق تحلیلی که کردند که چرا به سلمان رشدی چاقو زدند، و بهانه هم کم نیست، هر روز ممکن است به یک بهانهای بگویند قرارداد لغو شده و ما به حالت سابق برمیگردیم.
از این رو بسیار موافقم که دیگر به برجام برنگردیم چون برجام یک موجود مرده است و در عین حال بسیار امیدوارم که به یک توافق تازه برسیم. توافقی که مستلزم رعایت منافع و مصالح واقعی ملت ایران در جهت حفظ اورانیوم غنیشده موجود باشد.