به گزارش مشرق، محمد ایمانی تحیلگر سیاسی و فعال رسانه ای در کانال تلگرامی خود نوشت:
آمریکا و برخی دولت های اروپایی، قافیه در جنگ اوکراین باخته و گرفتار بحران قیمت نفت و گاز شده اند. این بحران که از جهات مختلف، در چهل تا هفتاد سال گذشته بی سابقه است، در حالی رو به تصاعد گذاشته که هنوز تابستان است. اما یکی دو ماه دیگر که سرمای استخوان سوز آغاز شود، تازه بحران، روی واقعی خود را نشان می دهد.
آنچه باز هم بحران را شدت می بخشد، کاهش بی اسبقه ذخائر استراتژیک نفت آمریکا در طول چهار دهه گذشته است. آمریکا ماه های آینده قادر نیست مثل شش ماه گذشته، بخشی از ذخائر خود را برای مهار قیمت نفت عرضه کند.عربستان و امارات هم نتوانستند تولید و عرضه را افزایش دهند.
شاخص گاز در اروپا، فقط در هفته گذشته، 14 درصد افزایش یافت. گاز در این قاره نسبت به ماه دو ماه قبل، دو برابر گران تر شده است. اگر روسیه عرضه گاز خود را کاملاً متوقف کند، آلمان تنها برای دوماهو نیم مصرف، ذخایر گاز طبیعی دارد.
دیروز در نخستین روز کاری هفته در کشورهای اروپایی، بهای گاز و برق در اروپا رکوردشکنی کرد. قیمت هر مگاوات ساعت برق در برخی کشورهای اروپایی، ۵۷۱ دلار تعیین شد. قیمت گاز هم دیروز بار دیگر شاهد جهش بود و با افزایش 15 درصدی به 2900 دلار در هر هزار لیتر مکعب رسید که بالاترین قیمت، ظرف 6 ماه اخیر است
قیمت گاز در هلند به ۲۹۵ یورو (برای هر مگاواتساعت) رسیده و قیمت برق در فرانسه و آلمان هم به ترتیب به ۸۰۰ و ۷۰۰ یورو رسیده است. برخی منابع رسانه ای می گویند قیمت برق در آلمان ۱۴۰۰ درصد گران شده است
«یواخیم ناگل» رئیس بانک مرکزی آلمان هشدار داده: "تورم احتمالاً برای اولین بار از سال ۱۹۵۱ دو رقمی میشود. قیمت گاز طبیعی و برق بیش از حد انتظار افزایش یافته و با عمیقتر شدن بحران انرژی، به نظر میرسد که در زمستان، رکود اقتصادی در پیش باشد".تاسیسات از کار افتاده زغال سنگ به بازار برق آلمان بر می گردد.
شهردار لندن هم گفته؛ مردم انگلیسباید در زمستان، بین غذا و گرمشدن یکی را انتخاب کنند. تورم در انگلیس هم دو رقمی شده و عامل اصلی آن، صعود قیمت مواد غذایی است.
بحران در ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا جدی است. وزارت انرژی اعلام کرد ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا، ۸.۱ میلیون بشکه طی یک هفته کاهشیافته و به ۴۵۳.۱ میلیون بشکه، یعنی پایینترین رقم طی ۳۵ سال گذشته رسیده است.
بایدن ماه مارس (اواخر زمستان گذشته) تصمیم گرفت طی ۶ ماه، روزانه ۱ میلیون بشکه از این ذخایر را برای مقابله با افزایش قیمت سوخت برداشت کند. بالا رفتن قیمت سوخت در آمریکا تورم در این کشور را به اوج رسانده و موجب تشدید نارضایتی ها از دولت شده است.
در چنین شرایطی، خبرگزاری بلومبرگ گزارشی داده: "احیای توافق با ایران، میتواند منجر به افزایش صادرات نفت و جبران کمبودها در بازار جهانی شود. ایران با برجام، طی ۱۲ ماه، صادرات خود را یک میلیون بشکه افزایش داد. با توافق جدید، ۱۰۰ میلیون بشکه نفت ذخیره شده ایران میتواند با سرعت زیادی وارد بازار شود".
اما قرار نیست ایران برای چند ماه سخت زمستانی، تنفس مصنوعی به دشمنان خبیث خود بدهد، تا هنگامی که خرشان از پل شکسته گذشت، دوباره دشمنی های تحریمی و غیر تحریمی را از سر بگیرند. آورده توافق، بدون گرفتن تضمین های محکم و لغو پایدار تحریم ها، خسارت های راهبردی در شش ماه بعد است.
مولوی در مثنوی معنوی، از مرد مارگیری حکایت می کند که در زمستان، به اژدهایی بزرگ رسید و او را مرده یافت. اژدها را به شهر آورد. غافل از اینکه در سرمای زمستان فسرده شده و تاباندن آفتاب و رساندن گرما، جان دوباره به اژدها می بخشد. همین هم شد و اژدهایی که جان خود را مدیون آن مرد بود، جان گرفت و حمله کرد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.