کد خبر 1433110
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۳
سعدالله زارعی

روی کار آمدن نتانیاهو، خود دلیل آن است که گزینه‌های اسرائیل برای اداره خود تمام شده و به مرحله نازایی رسیده است.

به گزارش مشرق، سعدالله زارعی طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت:

پنجمین انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی طی چهار سال اخیر، در روز دهم آبان ماه جاری برگزار شد و خبرها بیانگر آن است که ائتلاف راست و مذهبی رژیم به ریاست «بنیامین نتانیاهو»، با ۱۳ کرسی اختلاف از بلوک رقیب به پیروزی رسیده است.

با توجه به اینکه این رژیم ناچار به تکرار انتخابات‌ها و تکرار انحلال پارلمان‌ها و فروپاشی کابینه‌ها بوده، سؤال اول این است که آیا این انتخابات و نتایج آن می‌تواند رژیم اسرائیل را از وضع گذشته بیرون ببرد تا ناگزیر به تکرار انتخابات نشود؟

سؤال دوم این است که با فرض روی کار آمدن دوباره حزب لیکود و نتانیاهو، چه تغییری در نگرش‌ها و سیاست‌های کنونی رژیم پدید آمده و چه تأثیری در فضای منطقه برجای می‌گذارد؟

پیروزی انتخاباتی حزب لیکود در واقع بیش از آنکه مرهون اقبال به آن باشد، مرهون تضعیف موقعیت بلوک رقیب است.

حزب لیکود در این انتخابات ۳۲ کرسی به دست آورده است؛ در حالی که در انتخابات ۱۱ اسفند ۱۳۹۸ به ۳۶ کرسی رسیده بود و درانتخابات سوم فروردین ۱۴۰۰ نیز، ۳۰ کرسی به دست آورد.

در واقع در این صحنه یک بلوک انتخاباتی موسوم به حریدی و اتحاد صهیونیزم دینی در مقابل یک بلوک دیگر موسوم به میانه و چپ به پیروزی رسیده است؛ در حالی که در این دو بلوک وضع احزاب محوری- لیکود و یش‌عتید- متفاوت است، با این وصف ماده اختلاف در احزاب شکل‌دهنده به ائتلاف باقی مانده است.

انتخابات اخیر و نتایج آن چیزی را در جامعه متعارض صهیونیستی تغییر نداد، فقط دولت ائتلافی لاپید را به زیر کشد و احتمالاً دولت ائتلافی نتانیاهو را جایگزین آن کرده ولی محتوای اختلافات و دلایل آن باقی مانده است.

در واقع هر دو بلوک انتخاباتی اعتراف می‌کنند رژیم به شدت دچار ضعف شده است.

سخن نتانیاهو پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات این بود: «اقتدار، معیشت و امنیت را به اسرائیل بازمی‌گردانیم» و یائیر لاپید، نخست‌وزیر فعلی گفت: «مبارزه برای ایجاد یک دولت یهودی، دموکرات، لیبرال و مدرن ادامه دارد.» در واقع خود این ادبیات نشان داد رهبران رژیم، اسرائیل را تضعیف شده ارزیابی می‌کنند و این به معنای شکست سیاست‌هایی است که چنین نتیجه‌ای را رقم زده است.

حزب نتانیاهو در شرایطی روی کار می‌آید که در آمریکا هنوز دولت حزب دموکرات سرکار است.

حمایت نتانیاهو و لیکود از ترامپ و جمهوری‌خواهان در انتخاباتی که منجر به روی کار آمدن جو بایدن شد، هنوز موضوع مهم میان آمریکا و رژیم صهیونیستی است به همین جهت هنوز نتانیاهو سرکار نیامده مقامات دولت بایدن گفته‌اند، بن‌گویر و... نباید عضو کابینه اسرائیل بشوند و هرتزوک رئیس‌جمهور رژیم خطاب به یهودیان آمریکای شمالی گفته است

«اگر انتخابات اسرائیل باب میل شما نبود هم به نتایج آن احترام بگذارید.» البته می‌دانیم اختلاف میان آمریکا و اسرائیل اصولی نیست ولی این مشخص است که نتانیاهو به دلیل آنکه شدیداً احساس ضعف می‌کند، اقداماتی را از آمریکایی‌ها - به‌خصوص علیه ایران- مطالبه می‌کند که در توان آنان نیست.

یکی از موضوعات مهمی که نتانیاهو در حین تبلیغات انتخاباتی به آن پرداخت، پرونده گازی مدیترانه و توافق انجام شده میان یائیر لاپید و میشل ‌عون، با وساطت نماینده آمریکا بود.

وی با صراحت اعلام کرد، این یک توافق خسارت‌بار برای اسرائیل است و او به محض به قدرت رسیدن آن را لغو خواهد کرد. در این‌جا یک سؤال وجود دارد، آیا این سیاست اعلامی عملی می‌شود؟

لیکود و نتانیاهو، در این پرونده، بلوک انتخاباتی مقابل خود را متهم به دادن امتیازات زیاد به حزب‌الله کرده‌اند، اما واقعیت این است که رژیم اسرائیل هیچ چاره‌ای جز تن دادن به این امتیازات نداشته است و اگر نتانیاهو بخواهد سیاست صادرات گاز به اروپا را دنبال کند، چاره‌ای جز تمکین به حقوق لبنان ندارد؛ چرا که مانع لبنان مانعی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت.

عدم تمکین تل‌آویو به بیروت سبب ناامن شدن کل مدیترانه برای صادرات گاز رژیم می‌شود و این با منافع اسرائیل سازگاری ندارد.

اگر نتانیاهو به شیوه ترامپ، گمان کرده است با ابراز مخالفت، لبنان را وادار به پذیرش سهم کمتری از گاز مدیترانه می‌کند، این برداشت اشتباه است؛ به همان میزان که برداشت ترامپ از پاره کردن برجام اشتباه بود.

بر این اساس به نظر می‌آید نتانیاهو ناگزیر به پذیرش توافق لاپید - عون باشد و تغییری در این وضعیت پیش نیاید.

این انتخابات نه تنها تأثیر کاهنده‌ای در مقاومت ضدصهیونیستی فلسطینی‌ها نخواهد داشت، بلکه آن را تشدید نیز خواهد کرد.

در نظر داشته باشیم که از زمان تأسیس رژیم جعلی اسرائیل در سال ۱۳۲۷ش تاکنون، درگیری فلسطینی- اسرائیلی، اولین و مهم‌ترین چالش تل‌آویو بوده است.

نتانیاهو در زمانی دوباره به نخست‌وزیری می‌رسد که کرانه باختری شعله‌ور بوده و گزینه‌های قبلی برای مهار فلسطینی‌ها تقریباً به صفر رسیده است. در کرانه باختری طی دو سال گذشته چند هزار اقدام علیه اسرائیل به وقوع پیوست و در همین ماه‌های اخیر لااقل هفت نفر از نظامیان آن در کرانه به هلاکت رسیدند.

درگیری‌های کرانه باختری هم‌اینک مسلحانه هم شده و این چالشی است که نتانیاهو نه تنها برای آن راه‌حل ندارد، بلکه- حسب تجربه - سیاست‌های او این منطقه را شعله‌ورتر می‌کند.

کرانه باختری اینک در کنترل محمود عباس نبوده و در چارچوب توافق اسلو و مادرید هم قابل تجزیه و تحلیل نیست. می‌دانیم که کرانه باختری به دلیل اتصال به مثلث جنین، قدس و اردوگاه‌های فلسطینیان در اردن، موقعیت ویژه‌ای دارد.

در این محدوده بین ۷ تا ۸ میلیون نفر عرب فلسطینی زندگی می‌کنند و شعله‌ور ماندن نهضت آزادی‌بخش در کرانه، اسرائیل را درگیر چالش بزرگ امنیتی و اجتماعی می‌کند.

وضعیت اجتماعی سرزمین‌های ۱۹۴۸ هم از دو منظر فلسطینی و یهودی رو به آشوب است. فلسطینی‌های ۱۹۴۸ شمالی- حد فاصل تل‌آویو تا کریات شمونه در شمال- به موازات شعله‌ور شدن کرانه باختری و نابسامانی داخلی رژیم اسرائیل به صحنه می‌آیند و از این مهم‌تر وضعیت خود جامعه یهودی است که در سال‌های اخیر به سمت تشدید تنش پیش رفته است.

منازعات میان احزاب مختلف رژیم از یک‌سو و شدت گرفتن مخالفت یهودی‌ها با سیاست دولت غاصب اسرائیل از سوی دیگر وضع داخلی اسرائیل را بحرانی‌تر می‌کند.

نتانیاهو برای این وضعیت نسخه‌ای ندارد و تأکید افراطی او بر دامن زدن به منازعات پیرامونی و شکافی که در درک این موضوع میان نهادهای مختلف رژیم وجود دارد، به وخامت اوضاع می‌انجامد.

در همین انتخابات، احزاب اسرائیلی تا حد متهم کردن یکدیگر به «خیانت» پیش رفتند. بر این اساس رئیس‌سابق سرویس امنیت داخلی اسرائیل، «شاباک» طی مقاله‌ای نوشت: «تصور ما این بود که فضای داخلی اسرائیل به سمت تنش می‌رود اما حالا می‌بینیم اسرائیل به سمت جنگ داخلی پیش می‌رود».

روی کار آمدن نتانیاهو، خود دلیل آن است که گزینه‌های اسرائیل برای اداره خود تمام شده و به مرحله نازایی رسیده است.

نتانیاهو یک بار در سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۷۹ و سه بار دیگر در فاصله سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۰ نخست‌وزیر بوده است و انتخاب چندباره او به معنای ادامه دوره‌هایی است که بوی ناکامی می‌دهد.

در پایان دوره اول که او نخست‌وزیر بود، اسرائیل ناچار شد از جنوب لبنان فرار کند در سه دوره بعدی که نخست‌وزیر بود، اسرائیل از فلسطینی‌ها در چندین جنگ شکست خورد و در مواجهه با حزب‌الله و ایران هم نتوانست توفیقی به‌دست آورد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 6
  • غیر قابل انتشار: 2
  • IR ۰۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    0 0
    صهیونیستها قرار نیست در این دوره از سیاست اصلاح وضعیت استفاده کنند بلکه میخواند از سیاست حذف وضعیت فعلی به نتیجه برسند. حذف وضعیت فعلی هم با بهم زدن قراردادشون با لبنان شروع میشه و البته با جنگی کردن اوضاع سوریه ادامه پیدا میکنه. بحث انرژی چیزی برای غربی ها حیاتی شده و از طرف دیگه اسراییل میخواد از این فرصت به نحو احسنت استفاده کنه. راه حل دفع این سیاست، مجال ندادن به دولت یهودی برای نگاه کردن به مرزهاشه یعنی باید در همون مرحله ی امنیت داخلی اونقدر درگیر بشه که فرصت اقدام بر ضد لبنان و سوریه را پیدا نکنه. گروههای مقاومت اگه میخواند غافلگیر نشند بهتره شروع به مبارزه کنند و امنیت داخلی را از یهود بگیرند.
  • US ۰۲:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    1 6
    در کل کابوس ایران برگشت
    • IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
      5 3
      آمریکا در ایران سفارتخانه ندارد امــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــا ؛ اســـــــــــــــــــــــــــــــــــــــب تروآ دارد ــ اینترنت اسب تروآ ی آمریکا است . آمریکا ؛ به جز اینترنت ؛ همه چیز را برای ملت ایران تحریم می کند ؛ چــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــرا ؟؟؟؟؟ زیــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــرا : ادوارد اسنودن: آمریکا از اینترنت جهانی برای جاسوسی استفاده می کند. . پس اینترنت آمریکایی را ببندید و اینترنت ملی راه اندازی کنید. و گر نه ؛ از این به بعد ؛ باز هم ؛ آش همین است و کاسه همین .
  • IR ۰۲:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    0 1
    نظر مسئول شاباک مبنی بر جنگ داخلی دور از تصور نیست و شعار امنیت نتانیاهو جدا از درگیری با فلسطینی ها همین دغدغه داخلی بین خود را میتواند در بر گیرد دولت های رژیم اشغالی عین ژله لرزان و مثل تار عنکبوت نا پایدار و سست هستند فرداست که یکی جور در نیاد و قهر کنه و دولت فرو بپاشد ضمنا نتانیاهو دیگر مانند سابق توانائی مانور حداقل در قبال جبهه محور مقاومت نخواهد داشت ضمنا مشکل داخلی مهمی مثل مقاومت رو به ازدیاد در داخل سرزمین فلسطین پیش رو خواهد داشت اما بر خلاف تجارب گذشته پرچم سفید را بالا برده بود اینبار بعید است موفقیتی کسب کند آن هم با به شهادت رساندن جوانان فلسطینی که بدنبال خواسته بحق خویشند نه تنها عامل کاهش بلکه افزایش درگیری هاست
  • IR ۰۸:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    2 0
    بفرض حق باشما ودشمنان داخلی وخارجی غارتگر (نمیگذارند ایران ومسلمانان پیشرفت کنند ومستقل ومقتدر وخودکفا وآزاد باشند)ولی موضوع اینه که برخی در حکومت جمهوری اسلامی نه جمهوریت ونه اسلامیت را رعایت میکند
  • IR ۰۸:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    1 0
    بفرض حق باشماست ودشمنان داخلی وخارجی غارتگر (نمیگذارند ایران ومسلمانان پیشرفت کنند ومستقل،مقتدر،خودکفا وآزاد باشند)
  • IR ۰۹:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    1 0
    بفرض حق باشماست ودشمنان داخلی وخارجی غارتگر (نمیگذارند ایران ومسلمانان پیشرفت کنند ومستقل،مقتدر،خودکفا وآزاد باشند)ولی موضوع اینه که برخی در حکومت جمهوری اسلامی نه جمهوریت ونه اسلامیت را رعایت نمیکند
  • IR ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    1 0
    بفرض حق باشماست ودشمنان داخلی وخارجی غارتگر (نمیگذارند ایران ومسلمانان پیشرفت کنند ومستقل،مقتدر،خودکفا وآزاد باشند)ولی موضوع اینه که برخی در حکومت جمهوری اسلامی(نه جمهوریت ونه اسلامیت)را نمیتواند ونمیخواهدرعایت کند
  • NL ۰۹:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    1 0
    گور پدر اسراعیل .
  • IR ۱۰:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    1 1
    اگربه هردلیل میخواهیدبمانید بدون منت و...دیگه وقتش هست یک حکومت دیگر طراحی واجرا کنید. بفرض حق باشماست ودشمنان داخلی وخارجی غارتگر (نمیگذارند ایران ومسلمانان پیشرفت کنند ومستقل،مقتدر،خودکفا وآزاد باشند)ولی موضوع اینه که برخی در حکومت جمهوری اسلامی(نه جمهوریت ونه اسلامیت)را نمیتواند ونمیخواهدرعایت کند
  • IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    1 0
    تا دیرنشده ااگربه هردلیل میخواهیدبدون منت وبا کار وتلاش بمانید
  • شهروند شهرستان ارومیه IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    0 0
    سلام زمان آن فرا رسیده است شبکه تلویزیونی عبری برای یهودیان ضد صهیونیزم در جهان توسط صداو سیما ایجاد گردد و طرح پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران برای برقراری همه پرسی در فلسطین را فرهنگ سازی و نهادینه کند و بستر حضور جهانی یهودیان موافق طرح ایران را در این رسانه فراهم سازد سرمایه گذاری در رسانه ها باعث تقویت منافع و مواضع جمهوری اسلامی ایران در جهان خواهد شد انشالله و توکل الله.
  • IR ۱۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
    0 0
    تا دیرنشده ااگربه هردلیل میخواهیدبدون منت وبا کار وتلاش بمانید،دیگه وقتش هست
  • IR ۱۴:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۶
    1 0
    تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر شیطان بزرگ حیله‌گر و عدم توافق است. هرگونه توافقی با دشمن غدار، قطعاً به ضرر ما تمام می‌شود؛ آمریکا هرگز تمام تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد و با توافق یا بدون توافق، هر روز بر تحریم‌ها خواهد افزود. باید سلطه‌ی دلار را بشکنیم و تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر کنیم، از پیمان عدم اشاعه خارج شویم و به نظارت‌های پادمانی و فراپادمانی جاسوسان آژانس خاتمه دهیم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس