به گزارش مشرق، قیمتگذاری دستوری در اقتصاد کشور سابقه طولانی دارد و اگرچه بر اساس علم اقتصاد قیمت کالا باید بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود اما در کشور ما به علت ساختار اقتصادی متأثر از نرخ ارز، دولتها نمیتوانند در قیمتگذاری کالا دخالت نکنند. اگرچه اخیراً با حذف ارز ترجیحی قیمتگذاری دستوری از برخی کالاها حذف شد، اما در مورد برخی خودروهای تولیدی دو خودروساز هنوز این مسأله حاکم است.
اخیراً حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصیسازی از حذف قیمتگذاری دستوری محصولات دو خودروساز بزرگ کشور تا پایان سال خبر داده است.
وی در این رابطه گفت: حذف قیمتگذاری دستوری مقدمهای برای بهرهمندی این دو شرکت (ایرانخودرو و سایپا) از مدیریت بخش خصوصی است.
بنابراین با توجه به اعلام خبر حذف قیمتگذاری دستوری از تولیدات دو خودروساز بزرگ کشور باید بررسی کرد که الزامات حذف قیمتگذاری دستوری چیست؟ و چرا باید قیمتگذاری دستوری حذف شود.
قیمتگذاری دستوری همواره عامل افزایش بدهی خودروسازان و همچنین اختلاف شدید قیمت خودرو در بازار آزاد و کارخانه عنوان شده است.
ذکر این نکته نیز لازم است که سال گذشته، مسؤولیت قیمتگذاری خودرو از شورای رقابت گرفته شد.
* زیان انباشته ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی صنعت خودرو حاصل، قیمتگذاری دستوری
محمدرضا نجفیمنش رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان کشور گفت: صفهای طولانی قرعهکشی و خرید خودرو، نتیجه قیمتگذاری دستوری است.
وی افزود: قیمتگذاری دستوری فاصله قیمت قابل ملاحظهای بین نرخ کارخانه و بازار خودرو به وجود آورده و همین موضوع زمینه واسطهگری و سودهای بادآورده را برای دلالان ایجاد کرده است.
وی بیان داشت: قیمتگذاری دستوری، ۱۲۰ هزار میلیارد تومان زیان به صنعت خودرو وارد کرده است.
*شرایط حذف قیمتگذاری دستوری خودرو
عبدالله توکلی مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت، درباره قیمتگذاری دستوری خودرو گفت:در خصوص رهاسازی و قیمتهای دستوری باید دو نکته در نظر گرفته شود یکی اینکه در صنعت خودرو در حالت ایزوله قیمتها نباید خیلی بالا بروند که مزیت رقابتی در این صنعت از بین برود، بنابراین اگر در این صنعت محصولات به دلایل مختلف زیانده هستند، باید ریشههای این زیان شناسایی شود.
وی افزود: همچنین باید بتوانیم برای بخشهای مختلف بازار محصول داشته باشیم یعنی برای خودروهای اقتصادی هم فکری کنیم و برای خودروهای زیر ۲۰۰ میلیون تومان برنامه داشته باشیم.
مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت اظهار داشت: وجود خودروهای اقتصادی و رقابتپذیر بودن خودروها مقدمهای برای برداشتن قیمتهای دستوری است، در غیر اینصورت برداشتن قیمتهای دستوری نتیجهبخش نخواهد بود.