روحانی زنگنه

رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی می‌گوید: در دولت قبل در تعامل با چین غفلت کردیم.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: علاءالدین بروجردی درباره نگاه غربزده و ضدچینی برخی محافل می‌گوید: از ابتدای پـیـروزی انقلاب تا امـروز یک نگاه و گرایش جدی میان برخی مسئولان وجود دارد که آن هم تمایل شدید به غرب است؛ علت وجــود ایـن گرایش هم چندان پیچیده نیست. بسیاری از مسئولان کشور ما تحصیل‌کرده غرب هستند و در آمریکا یا کشورهای اروپایی درس خـوانـده‌انـد. بـه همین دلیل هـم بـه آن سیستم علاقه‌مند هستند.

سفیر اسبق کشورمان در چین، در گفت‌وگو با روزنامه ایران می‌افزاید: نکته مهم دوم عدم شناخت از کشور چین است. چین امـروز از لحاظ توانمندی‌های علمی و فناوری مساوی با آمریکا، اروپا و تمام کشورهای توسعه یافته جهان است. ولی خیلی از مسئولان کشور ما چنین فهم و شناختی ندارند. ما با چین هیچ‌گونه سوءپیشینه تاریخی نداریم و هرچه بوده اعم از روابط فرهنگی و اقتصادی عمیق از طریق جاده ابریشم بوده است. منطق حکم می‌کند امـروز هم که کشور ما تحت فشار اقـتـصـادی قـــرار دارد همین روابـط عمیق با چین ادامـه پیدا کند.

وی گفت: وقتی برجام را امضا کردند ظاهرا فضای مثبتی در کشور ایجاد شد و می‌گفتند تحریم‌ها برداشته خواهد شد. خیلی از شرکت‌ها مجاز به کار در ایـران شدند و شرکت‌های نفتی مانند توتال و شل هم راهی کشور ما شدند. براساس همان دیدگاهی که در سـؤال قبلی عرض کـردم وزیر نفت دولت قبل چینی‌ها را به‌صورت کاملا توهین‌آمیزی از مجموعه‌های نفتی مانند یادآوران اخراج کــرد. توهین و بـدرفـتـاری بیش از این امکان پذیر نبود که در دولت قبل انجام گرفت. ما در مجلس اصرار زیادی کردیم که ثابت کنیم این کار اشتباه و خطای استراتژیک است. تلاش کردیم به دولت بگوییم برای موفقیت اقتصادی باید جا پای محکمی گذاشت و اگر فردا توتال و شل از ایران خارج شدند ما هر دو طرف موازنه اقتصاد جهان را از دست داده‌ایم.

دقیقا هم همین اتفاق در عرض مدت کوتاهی افتاد.

بروجردی اظهار کرد: ۶ سال قبل در سفر رئیس‌جمهور چین به ایران پیشنهاد مهم و روی میز چینی‌ها هم این بود که ما حاضریم کارهای اقتصادی راهبردی با شما انجام بدهیم. آن روزها ما مَست برجام بودیم و خیال می‌کردیم تا ابد می‌توانیم با غرب کار کنیم. در آن سفر برخورد بسیار نامناسبی با رئیس جمهور چین شد و ایشان پاسخ درستی از آقای روحانی دریافت نکرد. روحانی دو روز بعد تهران را به مقصد پاریس ترک کرد و سفر رئیس جمهور چین هم نصفه کاره ماند و برگشت. جزئیات این سفر مهم به تاریخ پیوسته ولی تبعات اقتصادی آن هنوز هم برای کشور ما باقی است.

بروجردی هرچند در گذشته نگاه مثبتی به برجام داشته، می‌گوید: ما باید بپذیریم که غرب به‌دلیل اختلافات گسترده با ما که مهمترینش قطع رابطه با آمریکاست هیچ‌وقت همکاری اقتصادی جدی با ما نخواهد کرد. به‌دلیل تأثیرپذیری ۱۰۰ درصدی این کشورهای اروپایی از آمریکا آنها قادر به همکاری با کشور ما نیستند. فرصت‌ها گذراست و زود می‌گذرد. خط‌آهن سریع‌السیری که ما هفت سال پیش دنبال آن بودیم امروز در عربستان توسط چینی‌ها افتتاح می‌شود. می‌بینیم که ما فرصت را از دست دادیــم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
    2 1
    سرمست از برجام نه سرمست از امضای جان کری. چون خود ظریف بعدها فهمید که در متن برجام چهاربار واژه تعلیق تحریمها بجای رفع تحریم‌ها آمده.
  • مصطفی IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
    2 0
    اروپایی ها در همین جنگ روسیه نشون دادن چقدر وابستگی به آمریکایی ها دارند. مسئولین ایرانی جایگاهشون رو در جهان در چشم غربی ها ببینند. اونا با روس ها چنین می کنند، با ما که صد در صد بدتر می کنند.
  • آریا IR ۰۹:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
    1 1
    فعلا که رئیسیتون شکایت تحریمهای امریکا رو به امریکا کرده
  • علی IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
    3 0
    کاملا صحیح است من شخصا به یاد دارم که آقای روحانی صراحتا در تلویزیون این جمله را که ما دیگر کالای چینی بنجل وارد نمی کنیم را گفت همانجا به دور و بری ها گفتم چقدر جمله اشتباهی گفت روحانی خارج از مباحث سیاسی واقعیت این است که واردات از چین کمی فضای حمل و نقل ایران را تازه کرد به قول معروف نبایست همه تخم مرغها را در یک سبد چید هرچند که بعضی سبده شیک و بعضی ها بنجل باشند
  • IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
    1 5
    اگر چینی ها کم کاری و خیانت نکرده بودند ایران مجبور نمی شد تن به برجام نافرجام بده و همراهی روس و چین در تحریم های بین المللی ایران قبل از برجام کاملا مشهود است. ولی الان جامعه بین الملل یه کم متفاوت شده خدا کنه دوباره چینی ها خیانت نکنند و باعث اذیت ایران نشن
    • IR ۱۲:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
      2 0
      برعکس چینی ها همه کارهاشون رو انجام دادن ولی این آقایون با خیانت تمام اطلاعات ایران رو به غربی ها دادن ... حتی ایم چینی هایی که به ایران کمک میکردن. تازه طلبکار هم هستن
  • ۱۰:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
    5 1
    غربگدایان خوششان بیاید یا نه رابطه با چین و کلا شرق به نفع ایران است البته این حرف به معنای قطع رابطه با غرب نیست
  • IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
    1 2
    این مردک که از اخلاق حرف میزند چرا به میهمانان توهین کرد ؟ ما باید در سیاست متعادل باشیم و همه تخم مرغ های خود را در یک سبد نگذاریم . اگر امروز هم کشورهای غربی جلو بیایند و جبران کنند باید با انها کار اقتصادی کنیم
  • IR ۱۷:۲۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۳
    2 0
    مذاکره مشکل ما را با آمریکا حل نمی‌کند، زیرا شیطان بزرگ همیشه به‌دنبال باج‌خواهی است و هرگز به تعهدات خود عمل نکرده، نمی‌کند و نخواهد کرد. تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر شیطان بزرگ حیله‌گر و عدم توافق است. هرگونه توافقی با دشمن غدار، قطعاً به ضرر ما تمام می‌شود؛ آمریکا هرگز تمام تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد و با توافق یا بدون توافق، هر روز بر تحریم‌ها خواهد افزود. باید سلطه‌ی دلار را بشکنیم و تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر کنیم، از پیمان عدم اشاعه خارج شویم و به نظارت‌های پادمانی و فراپادمانی جاسوسان آژانس خاتمه دهیم.
  • ایرانی با غیرت IR ۰۸:۱۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۴
    1 0
    ایران حتی اگر بخواهد با اروپا رابطه داشته باشد خود اروپائی ها نمیخواهند ,چون آمریکا به انها چنین اجازه ائی را نمیدهد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس