سرویس دفاع و امنیت مشرق _ به تازگی گزارش سالانه سازمان ملل متحد در خصوص درگیریها و تحولات سیاسی و میدانی جنگ یمن منتشر شده است که حاوی نکات قابل توجهی است.
در این گزارش به شکل جامع به بررسی نبردهای سه ماهه نخست سال ۲۰۲۲ میان انصارالله و ائتلاف سعودی، درگیری های داخلی میان گروههای تحت حمایت عربستان و امارات در جنوب یمن و مبحث اعمال آتش بس و کاهش تنش میان صنعا و ریاض در ماههای گذشته پرداخته شده است.
اما این گزارش از منظر تخصصی نظامی حاوی ۲ مطلب بسیار جالب است که تا کنون در رسانههای عام منتشر نشده بود که به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
شاهکار نقطه زنی موشک کروز یمنی
از ماه مارس ۲۰۲۲ میلادی (فروردین ۱۴۰۱) که دولت یمن با پیشنهاد سازمان ملل متحد برای برقراری آتش بس و توقف عملیات نظامی میان ائتلاف سعودی و ارتش و نیروهای مردمی یمن موافقت کرد، دیگر شاهد نبرد بزرگ یا حملات موشکی و پهپادی به عمق خاک عربستان سعودی و امارات متحده عربی نبودیم؛ اما دولت صنعا شروطی را برای اعمال آتش بس مد نظر قرار داده بود، از جمله اینکه در ازای عدم حمله به تاسیسات نفت و گاز دولت مستعفی منصور هادی و مجلس انتقالی جنوبی (تحت حمایت امارات) آنها بایستی سهم دولت صنعا از استخراج و فروش نفت و گاز را پرداخت کرده و همچنین پهلوگیری کشتی های حامل نفت، دارو و مواد غذایی در بنادر تحت کنترل دولت یمن از جمله بندر الحدیده آزاد و بدون ایجاد مزاحمت توسط ائتلاف سعودی انجام بپذیرد.
اگرچه در موارد محدودی با وساطت سازمان ملل، برخی کشتی های حامل کمکهای انسانی وارد سواحل یمن شدند، اما دولت مستعفی منصور هادی و حامیان آنها هرگز حاضر به پرداخت حق السهم دولت صنعا از محل فروش نفت و گاز صادراتی از جنوب یمن نشدند؛ بنابراین ارتش یمن تصمیم به جلوگیری از پهلوگیری نفتکش های خارجی و غارت سرمایه های مردم یمن از بنادر جنوب این کشور گرفت.
بر اساس مفاد درج شده در گزارش سازمان ملل متحد، در تاریخ ۱۸ اکتبر ۲۰۲۲ نفتکش اماراتی Hana به قصد بارگیری محموله نفتی در بندر بئر علی استان شبوه یمن اقدام به پهلوگیری میکند؛ قبل از اینکه کار انتقال محموله ها به کشتی انجام شود یک فروند پهپاد انتحاری متعلق به انصارالله یمن برای مدتی اقدام به پرواز بر فراز کشتی مربوطه کرده و در نهایت اپراتور پهپاد آن را به نزدیکی کشتی در بندر بئر علی میکوبد؛ بنا به اعلام ناخدای کشتی Hana آنها از چندین روز قبل پیام هایی تهدید آمیز از سوی منابع مرتبط با دولت صنعا دریافت کرده بودند که اقدام به پهلوگیری در ساحل یمن نکنند و این عملیات یگان پهپادی انصارالله در واقع هشدار نهایی به مزدوران ائتلاف در بنادر جنوب یمن بود.
تنها ۳ روز بعد دومین حمله به نفتکش های حاضر در این منطقه انجام شد؛ کشتی Nissos Kea که برای بارگیری محموله نفتی وارد بندر الضبه در استان حضرموت شده بود هدف حمله ۳ فروند پهپاد انتحاری قرار گرفت؛ انصارالله یمن یک بار دیگر برای جلوگیری از هرگونه تلفات غیر نظامی یا خطر نشت مواد نفتی در آبهای بندر، از حمله مستقیم به کشتی خودداری می کند؛ یک فروند پهپاد به شناوری در نزدیکی نفتکش اصابت می کند؛ ۱ فروند در نزدیکی کشتی به درون آب سقوط می کند و پهپاد سوم نیز به محیط اطراف کشتی در اسکله برخورد می کند.
با ادامه تلاش کشتی های ائتلاف برای غارت منابع نفتی یمن، اینبار ارتش یمن در تاریخ ۹ نوامبر اقدام به هدف قرار دادن نفتکش مورد نظر می کند؛ کشتی Aram که محموله مواد شیمیایی را در بندر قنا بارگیری میکرد از ناحیه عرشه اصلی هدف یک فروند پهپاد انتحاری ارتش یمن قرار گرفت؛ بنابر ادعای منابع وابسته به ائتلاف سعودی دو خدمه هندی این کشتی بر اثر حمله زخمی شدند.
اما درخشان ترین مورد از حملات انصارالله یمن به کشتی های وابسته به ائتلاف سعودی به تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۲۲ در بندر الضبه استان حضرموت رخ می دهد؛ جایی که دقت باور نکردنی و استثنایی موشکهای کروز یمنی یک بار دیگر برای کارشناسان نظامی خارجی اثبات می شود.
در شرایطی که نفتکش Pratika در ساحل بندر الضبه مستقر شده و متصل به یک شناور مخصوص پهلوگیری و لنگراندازی ( mooring buoy) بود، یک فروند موشک کروز ارتش یمن با پرواز از فراز کشتی مربوطه اقدام به هدف قرار دادن شناور مخصوص پهلوگیری با ابعاد تنها چند متر میکند.
بنابر گزارش سازمان ملل متحد و جمع آوری و بررسی بقایای موشک از دریا، این موشک کروز از خانواده "قدس" بوده که در گذشته نیز در حملات ارتش یمن به تاسیسات نفتی عربستان و امارات استفاده شده بود.
پنهان کاری امارات در خصوص حملات موشکی و پهپادی انصارالله به ابوظبی و دبی
پس از گذشت بیش از ۱ سال از حملات گسترده موشکی و پهپادی انصارالله یمن به شهرهای ابوظبی و دبی، اکنون گزارش رسمی سازمان ملل نشان می دهد اثرات حمله و نقاط مورد هدف قرار گرفته بسیار بیشتر از آن چیزی بوده که شیخ نشینان اماراتی ادعا می کردند.
در زمان حملات ژانویه ۲۰۲۲ ارتش یمن به خاک امارات، که به تلافی نقض آتش بس توسط این کشور در خاک یمن و کمک به قوای سعودی در نبرد مارب رخ داده بود، اماراتی ها مدعی شدند تنها چند ریزپرنده به کامیون های حامل نفت در پالایشگاه اصابت کرده و کلیه موشک های شلیک شده از خاک یمن نیز توسط پدافند هوایی این کشور رهگیری شده اند.
اما آنچه در گزارش رسمی سازمان ملل متحد همراه با تصاویری جدید منتشر شده است با ادعای ابوظبی تفاوت زیادی دارد.
بنابر گزارش مربوطه، در روز ۱۷ ژانویه ۲۰۲۲ سه تیر موشک کروز قدس به سمت شهر ابوظبی شلیک شده است؛ موشک نخست به ساختمان پایانه جدید الساخت و افتتاح نشده فرودگاه ابوظبی اصابت می کند و دقایق بعد موشک دوم نیز به همین محل اصابت کرد.
سومین موشک کروز نیز به تاسیسات پالایشگاه ابوظبی اصابت کرده و موجب خسارات گسترده می شود که تصاویر مربوطه کاملا توسط اماراتی ها سانسور شده و نخستین بار توسط سازمان ملل منتشر می شود؛ در آن زمان تنها تصاویری از آتش سوزی در پالایشگاه منتشر شده بود که ابوظبی ادعا میکرد بر اثر اصابت ریزپرنده به تانکر نفتی بوده است.
در تاریخ ۲۴ ژانویه نیز چند فروند موشک بالستیک و پهپاد انتحاری به سمت ابوظبی و دبی شلیک می شود.
بنابر مفاد گزارش، موشک های بالستیک توسط پدافند ضد موشکی رهگیری می شوند اما چند فروند پهپاد به شهر دبی اصابت میکنند (که در آن زمان توسط امارات تکذیب شده بود).
بر اساس اعلام رسمی، موشک های کروز از مدل قدس۲، موشک بالستیک از مدل ذوالفقار و پهپادهای انتحاری از مدل صماد۳ بوده اند.