به گزارش مشرق، ماه مبارک رمضان و روزهداری، فرصتی مغتنم برای توجه به معبود و ایجاد نوعی آرامش روحی و روانی است که باعث سلامت روان افراد شده وهمچنین سبب آرامش در خانواده و جامعه نیز میشود. یکی از آثار روزه، صبرافزایی است. روزه، تمرین صبر در برابر حالت ناشکیبایی و بیقراری است و انسان را به صبر و تحمل عادت میدهد و به روح او نیرومندی، توازن و سنگینی خاصی میبخشد که در برابر حوادث و ناملایمات عقبنشینی نکند و به سوی اهداف انسانی پیش برود. صبر در لغت به معنای حبس و بازداشتن است. به عبارتی، مقاومت و ایستادگی در برابر بلایا. صبور بودن یعنی هرگاه کسی خویشتن را از فعل اختیاری باز دارد، صبور بوده است.
یکی از مهمترین و اصلیترین مولفههای صبر ، اصل پذیرش است. باید با خود کنار بیایید و بپذیرید بسیاری از اتفاقات خارج از کنترل شماست و کار زیادی از شما برنمیآید. قطعا شرایط همیشه پایدار نیست و تغییر خواهد کرد و اتفاقهایی که شما را رنج میدهند پایان خواهند یافت. زمانی که اعضای خانواده بتوانند یاد بگیرند در مقابل شرایط سخت باید از خود صبر و تحمل به خرج دهند، مطمئنا نظام خانواده بسیار کمتر دچار تنش و تشویش میشود و امور جاری خانواده مختل نمیشود. همچنین نزاعهای خانوادگی کاهش پیدا میکند و محبت و مودت در بین اعضای خانواده به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکند و عبور از مشکلات و موانع بسیار شدنیتر و سادهتر میشود. بردباری یک مهارت است که نیاز به تمرین مداوم دارد.
نفسهای عمیق بکشید
موقعی که احساس کردید صبر و تحمل شما کم شده، نفسهای عمیق بکشید. با کمک بینی عمل دم را انجام دهید و از طریق دهان بازدم. این کار را چندین بار تکرار کنید. روش تنفس عمیق در کاهش استرس و صبورتر شدن موثراست.
علت را تشخیص دهید
بیصبری میتواند نشانه دلیلی خاص باشد. گاهی اوقات خستگی زیاد، استرس، احساس شرمندگی و خجالت، عدم اعتماد بهنفس و... علت های بیصبری هستند. این دلایل را شناسایی کنید و سعی در برطرف کردن آنها داشته باشید تا به بیصبری خود غلبه کنید.
به خودتان زمان دهید
زمانی که عصبانی یا کلافه هستید ١٠ دقیقه صبر کنید، بیرون بروید و از چیزی که صبر شما را سر آورده است، فاصله بگیرید. دور شدن از عوامل تحریک کننده از شما محافظت و کمک میکند تا ذهنتان را شفاف کرده و راهحل منطقیتری بیابید.
تغییر ناپذیرها را بپذیرید
مطمئن باشید که خیلی چیزها در زندگی دست ما نیستند و نمیتوانیم زمانشان را تغییر دهیم. در این موارد باید این نکته را به خودتان یادآور شوید و بیش از حد به آنالیز و تجزیه تحلیل این موقعیت ها نپردازید. از بین بردن ناامیدی باعث احساس بهتری میشود.
مهربانی را تمرین کنید
در بسیاری از موارد دلیل بیصبری ما افراد دیگر هستند، لذا وقت آن است که مهربان بودن با دیگران را به خودتان یادآوری کنید. تجسم یا خیالپردازی کنید. به سادگی، یک مکان یا موقعیتی را تصور کنید که شما را خوشحال کند و خود را به یک حالت آرام برسانید.
تغافل فعال داشته باشید
به رفتارها و حالاتی که از افراد سر میزند و شما را به بیصبری دعوت میکند، توجه نکنید.آنها را در ذهنتان مرور نکنید. نسبت به رفتارهای پرخاشگرانه و تحریککننده نیز همینطور واکنش نشان دهید و راه بیتوجهی و تغافل فعالانه را پیش بگیرید.
منبع: روزنامه شهروند