1

نسل زد ازنظر ساخت اجتماعی جامعه‌پذیری پایین داشته و تغییر هویت فرهنگی داده‌اند ازاین‌رو به‌مانند شبکه‌ای بدون ساختار و ژله‌ای عمل کرده و به‌شدت غیر ایدئولوژیک رفتار می‌کنند.

سرویس دیدگاه مشرق- مرتضی سیمیاری دریادداشتی پیرامون دیدار رهبر انقلاب با کارگران نوشت:

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبرمعظم انقلاب اسلامی در آغاز هفتهٔ کار و کارگر در دیدار نمایندگان جامعه کارگری علاوه بر تشریح شاخص‌های کار، ارزش‌افزوده نیروی انسانی و تحول نظام کارآمدی در کشور، نکاتی را نیز مطرح کردند که در ارزیابی جامعه‌شناسی اغتشاشات پاییزی در برخی محلات قابل تفسیر و توجه ویژه است.

ایشان در فرازی از بیاناتشان با اشاره به تلاش بیشتر مسئولین کشور برای کارآفرینی فرمودند که یک دسته جوان‌هایی هستند که نه دنبال تحصیلند، نه دنبال کارند؛ واقعاً باید صاحب‌نظران سیاسی و اجتماعی و اقتصادی بنشینند برای این‌یک فکری بکنند، به دولت کمک کنند؛ به دولت کمک کنند، بشود یک فکری کرد برای اینها. از این قبیل هم متأسّفانِه در داخل کشور داریم؛ جوان‌هایی که کار ندارند، دنبال کار هم نیستند؛ تحصیل نمی‌کنند، دنبال تحصیل هم نیستند. ما تعداد قابل توجّهی جوانِ این‌جوری داریم؛ این هم جوان است، این هم سرمایه است، نبایستی از دست برود...

این نکته ویژه درکلام امام خامنه‌ای اشاره‌ای جامعه‌شناسی ظریف در خود دارد، بررسی عناصر مؤثر در آشوب‌های اخیر نشان داده است که نیروی مولد این اغتشاشات تنها «تهاجم فرهنگی» دشمن نبوده و در این جنگ هیبریدی پرپیچ‌وخم برخی مؤلفه‌های ادراکی، اجتماعی و اقتصادی نیز مؤثر بوده است.

اما سؤال مهم آن است که در نگاه مردم شناسانه رهبر معظم انقلاب اسلامی کدام بخش از عناصر اجتماعی تن به کار نداده و علاوه بر کاهش اثربخشی می‌توانند در یک جنگ رهیافتی به‌جای سرمایه اجتماعی مؤثر به‌عنوان عنصر بحران‌ساز نیز تلقی شوند؟ نسل زد یا همان نسل نت به افرادی تلقی می‌شود که تقریباً بین سال‌های ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۰ متولدشده‌اند. این نسل از همان ابتدای کودکی وقتی چشمان خود را به روی دنیا گشودند، توانستند پیشرفت سایبری و سایر ابزارهای هوشمند دنیا را ببینند و اصلاً به همین خاطر به آن‌ها نسل نت (اینترنت) یا بومی‌های دیجیتال نیز گفته می‌شود.

دامنه بحران بالقوه این طیف اجتماعی گسترده در کشورهای غربی به‌شدت قابل‌توجه است، کسری نیروی کار، کاهش سرمایه فرهنگی و عمیق شدن فاصله فرهنگی میان نسلی از مهم‌ترین بحران‌هایی است که این روزها دامن‌گیر کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی شده است. گزارش مرکز جامعه اطلاعاتی بریتانیا در سال ۲۰۱۹ اشاره به این موضوع دارد که نسل زد در بحران‌های عمیق امنیتی و اجتماعی در انگلستان نقش اساسی داشته و حتی روی مسئله برگزیت نیز مؤثر بوده است. در این گزارش از سیاست‌گذاران خواسته‌شده است تا با تغییر در ماهیت قانون‌گذاری از هدر رفت این سرمایه عظیم اجتماعی جلوگیری شود.

رد پای اثرات اجتماعی نسل زد در غرب آسیا نیز قابل‌مشاهده است، سال ۲۰۱۸ با وقوع برخی اعتراضات در لبنان و عراق برای اولین بار حضور نسل زد در جامعه شرقی نیز مشاهده شد؛ البته در آن اغتشاشات فصلی سفارت آمریکا با سوءاستفاده از مطالبات اجتماعی جوامع عربی تلاش کرد تا بار دیگر یک دگرگونی سیاسی در منطقه فراهم آورده و مقاومت اسلامی را به سمت انزوا ببرد. این توطئه شبکه‌ای و پیچیده به برکت خون شهدای مقاومت اسلامی ازجمله شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی به اهداف از پیش طراحی‌شده خود نرسید.

پس‌ازآن ماجرای کم‌ظرفیت در منطقه، بار دیگر و در طی پروژه آشوب سازی دشمن در پاییز سال ۱۴۰۱ اثر این نسل در جنگ شبکه مادر اغتشاشات در داخل کشور به‌وضوح دیده شد. بررسی جامعه‌شناختی اغتشاشات اخیر نشان می‌دهد که نسل زد ازلحاظ روان‌شناسی اجتماعی دارای شاخص‌هایی هستند که در چارچوب‌های رایج سیاسی دسته‌بندی نشده و به‌صورت رادیکال فعالیت می‌کنند. در این خصوص موارد زیر به‌عنوان ارزیابی‌های روان‌شناختی قابل‌توجه است.

نسل زد اگر در مسیر درستی هدایت نشوند می‌توانند در خط ناهنجاری‌های اجتماعی گرفتار شوند، بررسی موردی و آماری آشوب‌های اخیر نشان می‌دهد که در میان تعدادی قابل‌توجه از عناصر فریب‌خورده به‌طور خاص مصرف مواد مخدر و روان‌گردان‌ها فراوانی بالایی داشته و شایع بوده است، این افراد به‌شدت با هنجارها زاویه داشته و از آن‌ها چه قانونی و چه دینی و شرعی گریزان هستند تا جایی که حدود ۱۱ درصد از اغتشاش‌گران دختران یا زنانی هستند فاقد ایدئولوژی سیاسی و تقید مذهبی.

این افراد فرزندان خانواده‌های متلاشی‌شده بوده که در آن طلاق آمار بالایی دارند و بخشی نیز در فضای جمعی و مختلط زندگی می‌کنند که نان‌آور آن‌ها «بیکار» نیز بوده و پدیده بیکاری امری عرفی برایشان محسوب می‌شده است، این وضعیت باعث شده بود که سرخوردگی اجتماعی؛ ناامیدی از وضعیت و انباشت نارضایتی در میان این گروه‌های غیر مرجع به شکل وسیعی گسترش یابد.

نسل زد ازنظر ساخت اجتماعی جامعه‌پذیری پایین داشته و تغییر هویت فرهنگی داده‌اند ازاین‌رو به‌مانند شبکه‌ای بدون ساختار و ژله‌ای عمل کرده و به‌شدت غیر ایدئولوژیک رفتار می‌کنند، وسعت دید اغتشاش‌گران به‌اندازه میدانی است که شبکه‌های اجتماعی و اینترنتی به آن‌ها می‌دهند!

نکته بسیار مهم آن است که این اگر سرمایه اجتماعی نسل زد به‌درستی شکل پیدا نکند؛ می‌تواند جنبه آنارشیستی نیز پیدا کند، به‌عنوان‌مثال در شهر تهران باوجود عقب ماندن ضدانقلاب، نسل زد در میان ناهنجاری اجتماعی سازمان‌دهی شده و به سمت اغتشاشات هدایت‌شده است؛ درحالی‌که میانگین حضور خیابانی این افراد آشوب ساز کمتر از ۱۰۰ نفر در هر تجمع است، اما سوژه مناسبی برای شبکه سایبری و میدانی دشمن در تحولات اخیر بوده‌اند.

یکی از معیارهای ارزیابی اجتماعی- اقتصادی یک جامعه، ارزش کل تولیدات صورت گرفته در یک اقتصاد ملی و نرخ رشد سالانه آن تولیدات، هست. معمولاً کشورهایی که نظام اقتصادی آن‌ها از استحکام نسبی بیشتری برخوردار باشد، دارای تولید ناخالص داخلی بیشتری نیز هستند، این تولید ناخالص به‌صورت مستقیم باارزش سرمایه اجتماعی آن ارتباط تناسبی دارد.

کلام الهی و هدایت‌کننده رهبر انقلاب در توجه ویژه به نسل زد به‌عنوان سرمایه اجتماعی برای سیاست‌گذاری کلان کشور از اهمیت بالایی برخوردار است، واقعیت آن است که نهادهای رسمی نیاز به آموزش و آگاهی و آموختن زبان این نسل دارند. برخی از وقایع نشان داد که اگر نسل زد در مسیر تعالی رشد پیدا کند، با همین نسل پویا به سراغ دشمن خواهیم رفت، نسل زد نیروی بالقوه مقاومت در آینده روشن گام دوم انقلاب اسلامی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 6
  • غیر قابل انتشار: 18
  • IR ۲۰:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
    0 2
    چقدربدنوشتیدبخصوص تیترش اولانسل زدتفسیری ندارد بایدبرای برگرداندن انها ازاین فسادوسرپیچی اززیست عادی اجتماعی اقدام شودوگرنه مجازات واعدام دینی شوند
  • IR ۲۲:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
    2 3
    نسل زد طبق دایره المعارف بریتانیکا متعلق به کشور آمریکا هست نه سایر کشورها حتی اروپا. در همون امریکا هم یک نسل معمولی دنباله رو بقیه نسلهاست. انگار بیشتر یک مفهوم سیاسی هست تا واقعی.
  • من IR ۰۷:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    0 0
    فکر کنم‌منظورش نظامیانی روس تو اوکراینی هستن که علامت zرو تانکهای...داشتن
  • ایران قوی IR ۱۱:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    1 0
    وقتی از بچگی به فکر این سرمایه ها نباشید حالا که ۲۰ ساله شد میخاید به فکرشون باشید !؟ هر بچه ای که متولد شد یه حساب یه میلیونی بلند مدت باز میکنه با شماره ملی این طفل تا ۲۰ سالگی هم نمیتونند ازش برداشت کنند .الان که به سن بلوغ رسید میخاید یه میلیون بهش بدید؟
  • IR ۱۴:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    1 0
    اکثرا کارفرما ها سر و ته حقوق را میزنند و در این گرانی باعث عدم رضایت کارجو و بیکاری شده فرد بیکار هم وقتش داخل نت و اینترنت میگذره و هدف راحتی برای تهاجم فرهنگی مخصوصا برا کم سن و سال ها هست با آون سند بیست سی
  • ایرانی با غیرت IR ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    0 0
    خداوند در وجود هر فردی توانائی هائی نهفته و بایستی این توانائی های هر فرد در زمانی که در مدرسه است شناخته شود و ان فرد را به سمت و سوئی هدایت کند که بتواند از این توانائی هایش استفاده بهینه کند و در جامعه فرد مفیدی باشد و این صرفا برمیگردد به عملکرد آموزش و پرورش کشور. دولت فقط نبایستی دستمزد معلمان آموزش و پرورش را اضافه کند بلکه کارائی اموزش و پرورش هم بایستی در شکوفا کردن استعدادهای محصلین بالا تر رود به طوریکه درصد افراد متعلق به مجموعه " z " در حد صفر باشد.
  • IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۵
    1 0
    لعنت خدا بر پدر و مادرهایشان
  • ابراهیم درویشی IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۴
    0 0
    یکی ازمساعلی که دولت متاسفانه درغفلت است ورودغیرقانونی مهاجرین افغان وپاکستانی و....وبکارگماردن غیرقانونی آنها وگرفتن فرصتهای شغلی ازدست جوانان مملکت وکارگران که واقعا هم انگیزه کاردارند وهمکاربلدهستند،ولی بقیمتی کمترکارراازدست کارگران ایرانی ربوده اند،امروزدقیقا بیش از بیست میلیون افغانی وپاکستانی غیرمجازدرکشورداریم.درواقع مهمان نوازی ومسلمانی وحمایت ازمهاجر هم حدوحدودی دارد وهم تابع قوانین و مقررات خاصی میباشد،هیچ کشوری بی دروپیکرترازایران وجودندارد،سره هرچهارراه وخیابان دهها کودک کاروزنانی رامیلینی که بصورت سازمان یافته درعموم شهرهای ایران مشغول گدایی هستن،اگرچه خودرابدروغ بلوچستانی معرفی میکنند،درحالیکه تماما پاکستانی هستند وصرفنظرازچهره زشتی که برسه هاچهارراه وخیابان بنمایش میگذارند خیلی وقتها دستمایه گذارش رسانه های داخلی وخارجی بعنوان کودکان کاروفقر درایران تلقی میشوند،واجبه دولت قبل از کاری ساماندهی واخراج این افراد ومهاجرین غیرمجاز را فورا دردستورکارتمامی سازمانهای متولی قراردهد، امیدواریم مسعولین قبل از اینکه این خیل بی رویه مهاجرین غیرمجاز به معضل وتهدیدی بیشترازین تبدیل شود همانند کشوری مسعول درتامین نیروی کار اهلی آنان را از کشور اخراج نماید،شاید این رقم باورکردنی نباشد ولی حقیقتی است که بیش ازین آمارها تمام شهرهای ایران را گرفته اند،آیا وقت آن نیست که به کشورخود بازگشته ومملکت خودرا بسازند؟!! یا باید با بی تدبیری وبی دروپیکری این مملکت بعنوان کشوری بیصاحب ازهرسرزمینی رانده شوند به این کشور بیایند وفرصتهای جوانان داخلی را کاملا قبضه کنند،چه منافعی دراین بین هست که مسعولین ازین بابت کر،کور،ولال هستند خدا داند وبس،

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس