به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: روزنامه آمریکایی واشنگتن پست با انتشار گزارشی در مورد تازهترین تحقیق «پروژه هزینههای جنگ» در دانشگاه براون که هزینههای پنهان جنگهای پسا ۱۱ سپتامبر را ثبت میکند، اعلام کرد: جنگ آمریکا و متحدانش در افغانستان و چند کشور دیگر، جان بیش از چهار میلیون و ۶۰۰ هزار نفر را گرفته است.
دو سال پس از خروج نیروهای نظامی ایالات متحده و ناتو از افغانستان، روزنامه واشنگتن پست در گزارش خود به نقل از تحقیق جدید دانشگاه براون نوشت: مردم افغانستان بیش از پیش، از پیامدهای جنگ ۲۰ ساله آمریکا و ناتو رنج میبرند. بنا بر این گزارش، آمار مرگ و میر در افغانستان به دلیل پیامدهای جنگ ۲۰ ساله آمریکا بالاست و مردم این کشور همچنان جان خود را به خاطر این پیامدها از دست میدهند.
پژوهشگران، کارشناسان حقوقی و فعالان حقوق بشر در دانشگاه براون، روی «پروژه هزینههای جنگ» تحقیق میکنند و تازهترین گزارش آنها نیز در پیوند با تبعات جنگ پس از حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ میلادی، روز دوشنبه ۲۵ اردیبهشت، منتشر شده است.
بر اساس اظهارات استفانی ساول، نویسنده مقاله تحقیقی «پروژه هزینههای جنگ» دانشگاه براون، هرچند نیروهای نظامی آمریکا و ناتو افغانستان را در اوت سال ۲۰۲۱ ترک کردند، اما جنگ به پایان نرسیده و مردم این کشور همچنان بهای ۲۰ سال جنگ تحت رهبری ایالات متحده را میپردازند.
هرچند تعیین آمار دقیق افرادی که پس از حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ میلادی قربانی جنگ آمریکا و ناتو علیه تروریسم شدهاند هنوز دشوار است، اما نتایج تحقیقات «پروژه هزینههای جنگ» دانشگاه براون نشان میدهد که این جنگ به صورت مستقیم و غیرمستقیم موجب مرگ حدود پنج میلیون نفر در کشورهای افغانستان، عراق، سوریه، پاکستان، لیبی، سومالی و یمن شده است.
از سوی دیگر، هرچند جنگ ۲۰ ساله آمریکا و ناتو علیه تروریسم در کشورهای یادشده موجب مرگ چند هزار نیروی نظامی شده، اما اغلب قربانیان این جنگ غیرنظامیان، بهویژه زنان و کودکان هستند. جنگ تحت رهبری ایالات متحده آمریکا علیه تروریسم به دلیل پیامدهای فاجعهبار آن برای مردم خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی، عواقبی چون ویرانی زیرساخت، بیثباتی، فروپاشی اقتصادی، بحران کمبود غذا و قحطی، تشدید خشونت مسلحانه و غیرمسلحانه... را برای مردمان این مناطق به میراث گذاشته است.