به گزارش مشرق، پس از برگزاری انتخابات در دوره اول، اردوغان و کمال قلیچدار اوغلو به دور دوم راه یافتند. شورایعالی انتخابات ترکیه، شمار واجدان شرایط رأی دادن در انتخابات همزمان ریاستجمهوری و پارلمانی این کشور را در مجموع ۶۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرد و گزارش داد که سه میلیون و ۴۱۶ هزار و ۹۸ نفر از آنها در خارج از کشور ترکیه به سر میبرند. رأیگیری انتخابات ترکیه در خارج از این کشور ۱۰ روز پیش آغاز شد و اتباع ترکیه در مدت پنج روز در ۷۳ کشور و در ۱۶۷ نمایندگی این کشور در نقاط مختلف جهان انجام شد و با حدود ۱۰۰ هزار رأی افزایش، در مجموع بیش از یک میلیون و ۹۱۲ هزار نفر از شهروندان ترکیهای ساکن در خارج رأی دادند و آرای أخذ شده نیز به داخل این کشور منتقل شد که امروز یکشنبه پس از پایان انتخابات در داخل شمارش خواهد شد. بنا به تصمیم شورایعالی انتخابات ترکیه، همه ۱۹۱ هزار و ۸۸۴ صندوق رأی در ۹۷۳ شهرستان ۸۱ استان داخل و نیز همه صندوقهای خارج از کشور ترکیه، فردا پس از اتمام مراحل رأیگیری باز شده و شمارش خواهد شد.
پیشتازی اردوغان در نظرسنجیها
به گزارش پایگاه خبری المانیتور، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه امروز برای دومینبار با کمال قلیچدار اوغلو، رهبر اپوزیسیون ترکیه بر سر مقام ریاستجمهوری رقابت خواهد کرد و این در حالی است که نظرسنجیهای پیش از انتخابات، از پیشتازی اردوغان خبر میدهند. اردوغان در اکثر نظرسنجیها با اختلافی تکرقمی، از قلیچدار اوغلو جلوتر است. نظرسنجی توسط مؤسسه «کندا» پیشبینی کرده که ۵۳.۴ درصد از مردم ترکیه از اردوغان و ۴۶.۶ درصد از آنان از قلیچدار اوغلو حمایت خواهند کرد. رئیسجمهوری ترکیه در نظرسنجی مؤسسه «ساروس» هم چهار درصد از رقیبش جلوتر است. با این حال، باتوجه به نتیجه غیرمنتظره دور اول انتخابات، اعتبار نظرسنجیها در ترکیه خدشهدار شده است؛ بیشتر مؤسسات نظرسنجی نتوانستند در دور اول پیشبینی کنند که انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد. بسیاری از این نظرسنجیها در آستانه دور اول انتخابات در ۱۴ مه (۲۴ اردیبهشت) اردوغان را پیروز انتخابات میدانستند. با اینحال، با توجه به اینکه عملکرد اردوغان در دور اول انتخابات ریاستجمهوری ترکیه حدود پنج درصد بهتر از رقیب اصلیاش بود، انتظار میرود که او برای یک دوره پنجساله دیگر در مقام خود پابرجا بماند.
در عین حال، قلیچدار اوغلو هنوز میتواند اردوغان را به زیر بکشد؛ اما راه دشواری در پیش دارد. مهمترین کاری که او باید برای پیروزی در انتخابات انجام دهد، این است که رأیدهندگانی را که هنوز گزینه موردنظر خود را انتخاب نکردهاند، با خود همراه کند. نظرسنجی المانیتور نشان داد که حدود ۱۵ درصد از مردم ترکیه هنوز تصمیمشان را نگرفتهاند و دیگر نظرسنجیها حدود هشت درصد آراء را به این افراد اختصاص دادهاند.
رأی کلیدی کُردها
یکی دیگر از عوامل مهم برای پیروزی قلیچدار اوغلو این است که حمایت کُردها را که در دور اول از آن بهره برد، حفظ کند. این رهبر اپوزیسیون در دور اول انتخابات، حدود ۸۰ درصد از آرای مناطق کردنشین جنوب شرق این کشور را به خود اختصاص داد؛ اما ائتلاف قلیچدار اوغلو با یک سیاستمدار راست افراطی در هفته گذشته، این احتمال را مطرح کرد که کُردها در دور دوم، از او روی بگردانند. با این حال، حزب دموکراتیک خلقها پنجشنبه اخیر اعلام کرد که همچنان از قلیچدار اوغلو حمایت خواهد کرد. این حزب بزرگترین حزب کُردهای ترکیه است و هوادارانش را به شرکت در انتخابات و حمایت از قلیچدار اوغلو دعوت کرده است. صلاحالدین دمیرتاش، رهبر برجسته کُرد که در حصر است، روز جمعه با ارسال پیامی در توئیتر، از کُردها خواست به قلیچدار اوغلو رأی بدهند.
مانور اپوزیسیون اردوغان روی مشکلات اقتصادی
اردوغان علاوه بر برتری پنج درصدی در دور اول انتخابات ریاستجمهوری ترکیه، توانست ائتلاف انتخاباتی متبوعش را در پارلمان به اکثریت برساند. اردوغان که حالا اکثریت پارلمان را در دست دارد، تبلیغات خود در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری را حول محور «ثبات» چیده است. او میگوید اگر اپوزیسیون در انتخابات ریاستجمهوری پیروز شود، با توجه به اینکه کنترل پارلمان در دست متحدان اردوغان است، روند تصمیمگیری دشوار خواهد شد؛ آن هم در این دوران که ترکیه با یکی از جدیترین بحرانهای مالی روبهرو بوده و بهای زندگی در این کشور افزایش یافته است. اپوزیسیون اما مشکلات مالی ترکیه را از چشم اردوغان، نحوه مدیریت اقتصادی او و همچنین کاهش قدرت نهادهای قضایی در دوره رهبری اردوغان بر نظام سیاسی ترکیه میبیند که بر ریاستجمهوری استوار است.
وعده اصلی ائتلاف اپوزیسیون اصلی ترکیه، یعنی «ائتلاف ملت»، این بوده که نظام سیاسی ترکیه را دوباره به یک نظام پارلمانی تغییر دهند؛ اما پس از آنکه اپوزیسیون از کسب اکثریت پارلمان بازماند و از آنجا که برای اعمال تغییرات وعده داده شده به موافقت پارلمان نیاز دارد، قلیچدار اوغلو تغییر موضع داده و میگوید که کنترل پارلمان و مقام ریاستجمهوری باید در دست دو دسته متفاوت باشد تا توازن قدرت برقرار شود.
چالشهای پیروز انتخابات امروز در ترکیه
پیروز انتخابات ریاستجمهوری امروز، با چالشهای فراوانی روبهرو است. دادههای رسمی که پنجشنبه منتشر شد نشان میدهند که ذخایر خالص خارجی بانک مرکزی ترکیه برای نخستینبار از سال ۲۰۰۲ به زیر صفر رسیده است. مخالفان دولت میگویند که بانک مرکزی ترکیه با نفوذ اردوغان وادار شد داراییهای فارکس خود را به فروش بگذارد تا با تزریق نامحسوس ارزهای پرمبادله، سقوط تاریخی ارزش لیر را مهار کند.
ترکیه که امروز برای نخستینبار در تاریخ خود، دور دوم انتخابات را برگزار خواهد کرد، یکی از بالاترین آمار مشارکت در انتخابات در جهان را دارد و میزان مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری و پارلمان ترکیه در ۱۴ مه نزدیک به
۸۸ درصد بود. بر اساس دادههای جهانی، معمولا میزان مشارکت دور دوم انتخابات کمتر از دور اول خواهد بود؛ اما مشارکت شهروندان خارج از ترکیه در انتخابات که از ۲۰ تا ۲۴ مه برگزار شد، حتی از نرخ مشارکت آنها در دور اول انتخابات هم بیشتر بود. دوره ریاستجمهوری ترکیه پنجساله است و بر اساس اصلاحیه قانون اساسی که در سال ۲۰۱۷ به تصویب رسید، رئیسجمهور بالاترین مقام اجرایی و رئیس دولت بوده و در انتخاب وزرا و همراهان دولت، اختیار کامل دارد.
منبع: روزنامه صبح نو