به گزارش مشرق، طی روزهای گذشته وزیر نفت از به صفر رسیدن میعانات ذخیره بر روی آبها خبر داد. خبری که در صورت ادامه دار شدن ذخیره سازی میعانات عدیده ای از مشکلات را برای ما به دنبال داشت و مشکلی که در دولت گذشته به یک چالش جدی تبدیل شده بود؛ چرا که وزیر وقت دولت قبل برای ذخیره سازی میعانات مجبور به خرید کشتی و ذخیره سازی آن بر روی دریا شد تا تولید پارس جنوبی متوقف نشود؛ حجمی معادل معادل ۷۸ میلیون بشکه میعانات گازی.
بعضی از این نفتکشها بیش از سه سال روی آب سرگردان بودند و در مجموع سالانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار هزینه نگهداری این میعانات روی آب بود. در حال حاضر نه تنها میعاناتی که تولید شده فروخته شده و چیزی به ذخایر روی آب اضافه نمیشود، بلکه میعانات ذخیره شده قبلی نیز تحت سختگیرانه ترین تحریمها فروخته و میعانات روی آب صفر شده، یعنی در عمل دولت سیزدهم یکی از آرزوهای وزیر سابق نفت را برآورده کرده است!
جواد اوجی، وزیر نفت در این رابطه اعلام کرد: متأسفانه در دولت گذشته در حوزه دیپلماسی انرژی دچار مشکل بودیم و صادرات نفت ما خوب نبود و ۷۸ میلیون بشکه میعانات نیز روی دریا داشتیم اما با تلاش همگانی و موفقیتهایی که در حوزه دیپلماسی انرژی به دست آوردیم، توانستیم رقم صادرات نفت خام و میعانات گازی را افزایش دهیم و رکوردهای مطلوبی را در بخش صادرات ثبت کنیم و در شرایطی که در گذشته ۷۸ میلیون بشکه میعانات روی دریا ذخیره شده بود، امروز این رقم به صفر رسیده است و میعانات گازی روی آب نداریم. این در حالیست که اوجی اسفند ماه گفته بود: دیگر جایی برای ذخیرهسازی در خشکی و دریا باقی نمانده بود، اما با تدابیر دولت و وزارت نفت اکنون کمتر از ۲۰ میلیون بشکه ذخیره باقی مانده و این در حالی است که روزانه ۸۵۰ الی ۸۶۰ هزار بشکه نیز تولید میعانات گازی داریم.
به گفته این مقام مسئول راهاندازی واحد شیرینسازی و مرکاپتانزدایی میعانات گازی فازهای ۲ و ۳ پارسجنوبی ابتکاری بود که به کاهش میعانات گازی ذخیره شده روی آب کمک کرد.
۴۰ درصد میعانات ذخیره بر روی آب به ونزوئلا فروخته شد
در شرایطی که کشور ما در تحریمها به سر میبرد افزایش صادرات میعانات گازی را میتوان نقطه قوتی در این دولت دانست. اما ایران میعانات گازی خود را به کجا میفروشد، ونزوئلا بزرگترین مشتری برای میعانات گازی ایران است و برای اولین بار زمزمهها ی قرارداد بزرگ صادرات میعانات گازی ایران به ونزوئلا در مهرماه سال ۱۴۰۰ مطرح شد. نخستین بار رویترز به نقل از ۵ منبع آگاه در ۴ مهرماه سال ۱۴۰۰ از انعقاد یک قرارداد بزرگ نفتی میان ایران و ونزوئلا با وجود تحریمهای آمریکا خبر داد و نوشت، نخستین محموله قرار است، این هفته ارسال شود.
بر اساس این گزارش، ایران ماهانه ۲ میلیون بشکه میعانات گازی خود را به ونزوئلا صادر میکند که اگر این روند از مهرماه سال ۱۴۰۰ تاکنون تداوم داشته باشد، بدین معناست که ۴۰ میلیون بشکه از میعانات گازی سرگردان روی آب ایران (حدود ۵۰ درصد از کل میعانات گازی سرگردان) به مقصد ونزوئلا صادر شده است.
دولت سیزدهم در فروش میعانات گازی رکورد زد
فروش میعانات گازی ایران از ۷۰۰۰ بشکه در روز در روزهای ابتدایی دولت سیزدهم به رکورد روزانه ۲۳۰ تا ۲۴۰ هزار بشکه در سال ۱۴۰۱ رسید و اکنون نیز شرایط گویای روند بهبود سریع است، درواقع این دولت از ۱۲ نفتکش غولپیکر جدید خریداری شده برای ذخیرهسازی استفاده نکرد و توانست میعانات گازی ذخیرهشده روی آب را به صفر برساند.
طبق آخرین گفتههای محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت صادرات نفتخام و میعانات گازی در مقایسه با زمانی که دولت تحویل گرفته شد، دو برابر شده است. این بهمعنای آن است که امکانات، تأسیسات، لجستیک و خدمات دریایی خارک، بهطور کامل در اختیار صادرات است و از طرفی شرکت میترینگ، خدمات پهلودهی و هدایت کشتیها و ناوگان حملونقل صادراتی، توانمندی دارد و یک ناوگان کامل است.
درآمدهای حاصل از فروش نفت، میعانات گازی، خالص گاز صادراتی و فروش فرآوردههای نفتی در سال گذشته در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن ۴۰ درصد افزایش داشته است. در حوزه میعانات گازی بیش از ۷۰ میلیون بشکه فروش و وصول درآمد صورت گرفته است که نشان دهنده موفقیت وزارت نفت در این عرصه بوده است.