کد خبر 1492669
تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۷:۵۰
عقب نشینی خاتمی ؛ تاکتیکی یا راهبردی؟

روزنامه تحت مدیریت غلامحسین کرباسچی ادعا کرد دولت خاتمی بهترین دولت‌ها در عملکرد اقتصادی بود.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: هم میهن در سالگرد انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ نوشت: چرا آن جریان عقیم ماند و به‌رغم دستاوردهای چشمگیر خود، نتوانست روندی پایدار را فراهم کند تا ایران از چرخه باطل‌ستیز سیاسی و کشمکش خارج شود و نوعی رقابت جانشین آن شود؟ تنش و ستیزی که بلافاصله پس از پایان دوره خاتمی و با انتخابات ۸۴ به اوج خود رسید و حتی کار به جایی رسید که آقای ‌هاشمی نیز درست یا نادرست[!!] بر روی زمین، مرجعی برای شکایت کردن پیدا نکرد و آن را به نزد خدا برد!

درباره دستاوردهای آن جریان باید گفت که بهترین دوره در حوزه آزادی‌های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی بود که موجب افزایش امید و مشارکت عمومی شد. بهترین دوره اقتصادی پس از انقلاب بنا به داده‌های آماری، دوره اصلاحات است. روابط خارجی کشور در مسیر سازنده‌ای قرار گرفت و اعتبار ایران در سطح جهانی افزایش یافت. برخلاف آنچه که گفته می‌شد، اقتصاد در رأس امور این دوره نبود، اتفاقاً بهترین دستاوردهای اقتصادی از نظر مهار تورم، رشد اقتصادی، بهبود دستمزدها در مقایسه با تورم و... در این دوره است. مجتمع عظیم عسلویه و پارس‌جنوبی در این دوره شکوفا شد که بسیار مهم است. علت شکوفایی نسبی اقتصادی نیز بهبود فضای عمومی و سیاسی بود. بهترین برنامه‌ای که در ۴۵ سال گذشته اجرا شد، برنامه سوم بود که مورد اتفاق نظر است و بهترین برنامه‌ای که تدوین شد، برنامه چهارم بود که هر دو در این دوره بود، ولی اجرای برنامه چهارم در دوره بعد متوقف شد و مملکت در سراشیبی قرار گرفت. وضعیت ‌اشتغال بسیار روشن بود؛ سالانه بیش از ۶۰۰ هزار شغل اضافه می‌شد. به لحاظ فساد، کمترین میزان را پس از سال ۶۸ تاکنون در این دوره شاهدیم. ولی چرا همه این دستاوردها با آمدن احمدی‌نژاد در سال ۸۴ به هوا رفت و دوم‌ خرداد فقط به یک خاطره خوش تبدیل شد؟

هم میهن می‌افزاید: «اولین و مهم‌ترین علت، عدم پذیرش این تحول و شیوه سیاسی از سوی ساختار رسمی بود. کافی است که گفته شود از همان ابتدا تحرکات براندازانه علیه دولت آغاز شد... علت دوم، فقدان رهبری قدرتمند نزد اصلاح‌طلبان بود که با پرهیز آقای خاتمی در ایفای این نقش، تنوعی از رفتارها به نام اصلاحات شکل گرفت که شامل طیف وسیعی می‌شد و چون این مجموعه ذیل یک رهبری منسجم نبود، هزینه‌های انواع آن سیاست‌ها را متحمل می‌شدند، بدون اینکه از منافع آن بهره‌مند شوند. عوارض این را در جریان مجلس ششم و نحوه پایان آن شاهدیم. این وضعیت منجر به مواضعی شد که وحدت نیروها را زایل و شرایط را برای مخالفان اصلاحات فراهم کرد که ابتدا با آرای حداقلی در شوراهای شهر و سپس انتخابات سال ۸۴ به قدرت برسند. علت سوم، تحول ساختاری در درآمدهای ناشی از فروش نفت و درآمدهای فراوان آن در جامعه بود. روی کار آمدن خاتمی در شرایطی بود که کمترین درآمدهای نفتی را داشتیم و مدیریت چنین جامعه‌ای نیازمند عقلانیت و کاردانی بود ولی در سال‌های پایانی او درآمدهای نفتی فراوان شد و راه را برای حضور عوامگرایان فراهم کرد که باید برای آن چاره‌ای می‌اندیشیدند که نیندیشیدند».

تحلیل روزنامه هم میهن در نوع خود منحصر به فرد است؛ چه این که با فرض سپری شدن ۲۶ سال از دوم خرداد ۱۳۷۶، هر فضیلت نداشته‌ای را به دولت خاتمی و اصلاح‌طلبان نسبت داده است! اولا برخی مدیران آن دولت، مرکز پمپاژ تنش و درگیری‌های به شدت رادیکال به کف جامعه و کانون التهاب‌افکنی بودند و حتی سودای براندازی نظامی را در سر می‌پروراندند که با تحمل و حسن ظن و سماجت خود آن نظام بر سر کار آمده بودند. شعار تبلیغاتی مدعیان اصلاح‌طلبی پیش از انتخابات، از جمله «سلام بر سه سید فاطمی، خمینی و خامنه‌ای، خاتمی بود» و با همین فریبکاری اعتماد خیلی‌ها را جلب کردند که حاکی از دلبستگی به نظام و انقلاب می‌کرد، اما عملکرد بخش مهمی از دولت، در خدمت جریان براندازی بود.

ثانیا دولت خاتمی و اصلاح‌طلبان اگر واقعا موفق بود، نباید مردم در سال ۱۳۸۴ از نامزدهایی مانند معین و کروبی و مهرعلیزاده و هاشمی عبور می‌کردند در این انتخابات و در مرحله دوم، آقای ‌هاشمی به عنوان نامزد مورد حمایت خاتمی و همه اصلاح‌طلبان، ۱۰ میلیون و ۴۶ هزار رای کسب کرد و در مقابل، احمدی‌نژاد موفق به کسب رای ۱۷ میلیون و ۲۵۰ هزار نفر شد (۶۲ درصد آرای مأخوذه در مقابل۳۶ درصد آراء). اگر واقعا دوره هشت ساله خاتمی شکوفایی اقتصاد و سیاست و فرهنگ بود، مردم نباید با این صراحت و جدیت از آنها عبور می‌کردند؛ اگر هم گفته شود مردم کم‌تجربه بودند، طبعا باید چهار سال بعد در سال ۱۳۸۸، به نامزد اصلاح‌طلبان رای می‌دادند که در مقابل ۲۴/۵ میلیون رای احمدی‌نژاد، ۱۳ میلیون رای به دست آورد.

یادآور می‌شود تکیه کلام برخی اصلاح‌طلبان در دولت خاتمی، شعارهای سیاسی بود و به همین دلیل هم کسانی مثل مزروعی و عبدی و... با وقاحت ادعا می‌کردند مطرح‌کنندگان مطالبات اقتصادی مردم، عوامل جناح راست و لشکر قابلمه به دست‌ها هستند. فسادهای بزرگی مانند کرسنت و استات اویل و پتروپارس و همچنین پرونده مفاسد شهرام جزایری و حراج شرکت‌های دولتی به اسم خصوصی‌سازی یادگاری مدیریت مدعیان اصلاح‌طلبی است.

مشاهده مجموعه سیاسی‌کاری‌ها و بی‌اعتنایی به معیشت مردم موجب شد که به هنگام تحصن در مجلس ششم و ادعای استعفای برخی دولتمردان و نمایندگان شبه اصلاح‌طلب، مردم برای آنها تره خرد نکنند. افت محسوس مشارکت در انتخابات شوراها، از یادگاری‌های مهم همین امیدسوزی دولت و مجلس مدعی اصلاحات در آن دوره است. از یادگاری‌های آن دوره همچنین، اردک فلج و شاه سلطان حسین بی‌کفایت خواندن خاتمی از سوی طیفی از اصلاح‌طلبان است و همچنین تهدید خاتمی علیه دانشجویان رادیکال در دانشکده فنی دانشگاه تهران که گفته بود: آدم باشید! کاری نکنید که بگویم بیرون‌تان کنند! یادآور می‌شود بسیاری از شاخص‌های اقتصادی پس از دولت خاتمی، رو به بهبود گذاشت که بهبود ضریب جینی (کاهش شکاف طبقاتی) از مهم‌ترین آنها بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 5
  • ارش IR ۰۸:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    7 2
    دولت خاتمی با کمترین ادعا بهترین عملکرد اقتصادی رو داشت مشرق منتشر کن
    • IR ۱۸:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
      1 0
      قطعا خیلی خیلی خیلی خیلی خیلی بهتر ازدولت ریسی بود درزمان خاتمی ریسی که اصلا معلوم نیست چکارداره میکنه از سر تعصب نظر ندهید تورم دردولت ریسی واقعا مردم راکلافه وبعضا دیوانه کرده
  • حمید ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    4 2
    فساد اقتصادی وفسادسیاسی و نیز از همه مهمتر فساد اجتماعی نتیجه دولت خاتمی بر کشور ایران بود.چون این طیف اصلاح طلب وابستگی شدید به غرب ودشمنان ایران دارند صدای شیپورشان بلند است و سعی در گمراهی و فریب مردم دارند
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    21 8
    اف بر خاتمی میر حسین موسوی
    • IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
      12 3
      کرباسچی قبل انقلاب تعهد همکاری با ساواک را امضا کرده بوده - تو اینترنت بگردید پیداش می کنید
    • بشار عبدالواحد IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
      2 11
      میر حسین واقعا خوبه
    • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
      0 2
      موندم وقتی تعصب روی کسی حاکم بشه، حالا ما میگیم بله دوره خاتمی، یک بقولی نظرات شاذی که تا قبل از اون مطرح نبود، رسانه ایی شد... اما مردم چرا بایستی پشت کنند به خاتمی اگر اقتصادش خوب بوده؟ تعصب خوب نیست چه خاتمی چه احمدی نژاد و چه حتی رئیسی. جناب آقای رئیسی الان در مسئله‌ی مسکن، بایستی سپرده سازی زمین به مردم رو تسریع ببخشند. مسئله‌ی خودرو رو همچنین. انتقاد هست. ولی چه کسی در حال کار هست چه کسی در حال نظر ول دادن، مسئله این است.
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    19 8
    اف بر خاتمی و کروبی و میر حسین موسوی ملعون
    • بشار عبدالواحد IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
      4 0
      بیش باد
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    17 4
    اف بر کروبی
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    20 6
    اف بر خاتمی
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    11 4
    اف بر خاتمی و کروبی
  • م IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    2 4
    حزب و حزب بازی مفهومی ندارد. اصولگراها طی سالها باعث ویرانی و به تباه کشانیدن ایران از هر نظر شده اند.
  • یوزار IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    10 12
    خاتمی به تمام معنی کشاورز چای کار را به خاک سیاه نشاند و احمدی نژاد دوباره زنده اش کرد.
  • ج ح د IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    1 3
    راست میگه دو ه خاتمی بسیار خوب بود ومردم رضایت داشتند این اصولگرا نمایان تندرو مملکت را دارن داغون می‌کنند اینها یا دشمن دانا یا دوست نادانند
  • جلیل IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    1 2
    نه از حزب اصلاح طلب ونه اصولگرا هیچ خیری ندیده اند مردم عادی جامعه(مردم عادی)البته از نظر رفاه اقتصادی واجتماعی.ولی چرا بعضیها فقط از روی حس شدید...نظر میدن،من با خیلی از موارد دولت خاتمی همچنان مخالفم ولی بیائید یکبار هم که شده از رو وجدان قضاوت کنید،شکاف طبقاتی بعد از دولت خاتمی بود یا در دولت خاتمی یا قبلش؟با اینکه بدترین وضعیت نفتی در دوران خاتمی بود ولی خداوکیلی ملت عادی حداقل حداقل با حقوق دریافتی هم زندگی راحتری داشتند وهم تعداد زیادی هم تونستند پس اندازی هم بکنن واین مهم بود که رشد تورم خیلی کمتر از بقیه دولتها بود واگر خاطر مبارکتون باشه یکی دوسال هم رشد تورم زیر4%بود ولی با بیشترین میزان فروش نفت در تاریخ از لحاظ قیمت ومقدار چه تورمی در دوران احمدی نژاد شد یا 4سال دورم روحانی یا الان هم که وزیر نفت از اوضاع خوب مبادلات نفتی میگه وذوقش را میکنه همین پراید بی ارزش تانزدیک400م رسیده در بازار.من نوعی چون واقعا اون تورم وبقیه تورمهای دولتهای قبل وبعدرا حس کردم ، وضعیت اقتصادی وکمتر شدن شکاف سطح زندگی مردم در زمان خاتمی با شرایطی که ذکر شد خیلی بهتر بوده،دیگر مشکلات بود یا نبودش زمان خاتمی در وضع اقتصادی ملت تاثیر منفی نداشت.از نظر اقتصادی وتورم وکار که مهمترین دغدغه ملت بزرگوار ووفادار به نظام ایران هست را زمان قضاوت ،خدا را در نظر داشته باشیدوحزبیش نکنید.
  • IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    2 0
    بهمن 88 سازمانهای نظر سنجی امریکا صحت نتیجه انتخابات 88 را تایید کردند
  • دلواپس IR ۱۳:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
    2 3
    من به عنوان کارشناس ارشد اقتصادی و اینکه تو ان دوران زندگی و کار کردم و اینکه نفت 22 دلار میفروخت بهترین و منظمترین عملکردو داشته. موقع پایان 12 میلیارد دلار هم در صندق ارزی تحویل بعدی داد. مغرضانه قضاوت نکنید
  • IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۴
    0 0
    دولت خاتمی بهترین دولت بعد از انقلاب بود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس