به گزارش مشرق، الکساندر کوتس، کارشناس امور نظامی روسی در گزارشی با عنوان «۹ واقعیت انکار ناپذیر در مورد کی یف» به دلایل تخریب سد کاخوفکا توسط نیروهای اوکراینی پرداخت که متن گزارش به شرح زیر است:
چه کسی به سد حمله کرد؟
با کمال تعجب، رسانههای غربی که همیشه از موضع اوکراین دفاع میکنند، در جریان تخریب سد کاخوفکا، متحد و یکصدا از کی یف حمایت نکردند و به دو دسته تقسیم شدند. دسته اول، رسانههایی که همیشه روسیه را برای همه چیز مقصر میدانند و دسته دوم رسانههایی که وانمود کردند که نمیدانند چه کسی این اقدام تروریستی را با عواقب ویرانگر مرتکب شده است. حتی کاخ سفید نیز در این باره بیطرفانه بود و اعلام کرد که هیچ مدرکی دال بر اینکه روسیه این کار را انجام داده، وجود ندارد.
برای تبیین بیشتر، ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که چه کسی از تخریب سد، سود میبرد؟
۱- کرانه چپ دنیپر در منطقه خرسون که تحت کنترل روسیه است، پایینتر از کرانه سمت راست تحت کنترل اوکراین است. روسیه یک خط دفاعی در امتداد ساحل ایجاد کرده که شامل میادین مین است. واحدهای روسیه دائماً در جزایر فعالیت میکنند و مانع از نفوذ نیروهای اوکراینی به این منطقه میشوند و بیش از چند بار موفق شدند تلاش برای فرود نیروهای مسلح اوکراین در ساحل را متوقف کنند و معمولاً از قبل، تحرکات گروههای خرابکار را شناسایی و گزارش میدادند. امروزه این جزایر بر اثر تخریب سد کاخوفکا پر از آب شده و میادین مین نیز از بین رفته است.
۲- از حوضه کاخوفکا، بالای سد، توسط کانالی آب کریمه تأمین میشود. آیا روسیه تأمین آب این شبه جزیره را به خطر میاندازد؟
۳- همچنین از حوضه کاخوفکا، کانالی جریان دارد که آب انرژی گودار و نیروگاه هستهای زاپوریژیا را تأمین میکند. از یک سو، اگر آب کم عمق شود، برنامه ریزی برای فرود آمدن در خاک این مناطق را برای نیروهای اوکراینی آسان میکند و از سوی دیگر، بهره برداری از نیروگاههای هستهای به خطر میافتد. بله، این نیروگاه مکانیزمهای پالایشی و محافظتی زیادی دارد، اما با این حال، ارزیابی عواقب تخریب سد کاخوفکا هنوز دشوار است و تاکنون مشخص نیست که آیا بخش باقی مانده از این سد باقی خواهد ماند یا خیر.
۴- انفجار سد به طور اجتناب ناپذیری بر زمینهای کشاورزی مناطق خرسون و زاپوروژیا که تحت کنترل روسیه هستند تأثیر میگذارد. بدون سیستم آبیاری که احتمال آسیب جدی به آن وجود دارد، زمینهای حاصلخیز این مناطق خشک میشوند. امری که در کریمه پس از اینکه اوکراین این شبه جزیره را در سال ۲۰۱۴ از آب محروم کرد، اتفاق افتاد.
۵- اکنون، مقامات محلی روسیه باید کار بیسابقهای در تخلیه مردم از مناطق آسیبدیده انجام دهند. تمام روستاها بر اثر جریان آب ویران شدند و اگر هدف روسیه این بود که فقط جزایر را زیر آب ببرد، میتوانست دریچههای نیروگاههای برق آبی تحت کنترل خود را باز کرده و جزایر بدون آسیب رساندن به روستاها زیر آب میرفت.
دلایل بمباران سد توسط کی یف چیست؟
۱- سوال اول این است: چرا اوکراین چند روز قبل از بمباران سد کاخوفکا، شروع به تخلیه آب از طریق کانال نیروگاه دنیپرو کرد؟ هیچ دلیل علمی برای انجام این کار وجود نداشت، نه بارانهای سیل آسا و نه سیلهای بهاری. همچنین هنوز جلوی تخلیه آب را نگرفته اند، چرا؟
هیچکس میزان آسیب وارده به سد را به طور دقیق مطالعه نکرده است و امکان تخریب بیشتر با عواقب فاجعه بارتر نیز وجود دارد. دیگر نمیتوان از بلایای زیست محیطی جلوگیری کرد، ماهیها آلوده شده و زبالهها وراد آب شدند. اما در صورت نابودی کامل نیروگاه برق آبی کاخوفکا، همه چیز در پایین دست از بین خواهد رفت.
از سوی دیگر، کی یف میتواند تعویق ضد حمله خود را که به غرب وعده داده، ادامه دهد. و برای مثال، با آغاز تحقیقات بین المللی، غرب را از ضد حمله منحرف سازد. همانطور که در سال ۲۰۱۴، زمانی که اوکراین یک بوئینگ را در آسمان دونباس سرنگون کرد، اتفاق افتاد. در آن زمان، نیروهای اوکراینیها در حال شکست کامل بودند و برای جلوگیری از پیشروی مهاجمان و سازماندهی مجدد، به تحریک بی سابقهای نیاز داشت.
۲- این اولین بار نیست که اوکراین به چنین ترفند تاکتیکی متوسل میشود. در آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه، در نقطهای، واحدهای روسی به یک مانع طبیعی یعنی رودخانه ایرپین برخورد کردند. نیروهای روسیه برای عبور چتربازان به ساحل دیگر رودخانه، پانتون هایی ساختند، اما کی یف سد را منفجر کرد تا مانع پیشرفت روسها شود. اوکراینیها همچنین برای جلوگیری از پیشروی نیروهای روسیه، سدهای حوضچههای نزدیک آرتموفسک را منفجر کردند.
۳- بعید است که روسیه در آینده نزدیک قصد عبور از رود دنیپر را داشته باشد. اما رهبران اوکراین نتوانستند این موضوع را در نظر بگیرند. بنابراین از نظر آنها وجود تعداد مناسبی از نیروها در ساحل راست ضروری بود و البته امروز احتمال عبور نیروهای روسیه از آن سوی نقطه به صفر رسیده است.
نیروگاه برق آبی کاخوفکا با چه چیزی بمباران شد؟
گرچه این امر به اندازه تبعات آن مهم نیست، اما گزینههای ممکن زیادی وجود دارد:
۱- تخریب سد میتواند توسط مهمات هدایت شونده دقیق هیمارس انجام شده باشد. امری که ژنرال کوالچوک از نیروهای مسلح اوکراین در گفتگو با روزنامه واشنگتن پست به آن اشاره کرده بود.
۲- احتمال انجام آن توسط توپخانه سنگین کمتر است زیرا دقت آن زیاد نیست.
۳- رسانههای غربی فرضیه دیگری را ارائه میدهند که عبارت است از حمله پهپاد یا مواد منفجرهای که قبلاً در زیر سطح آب کار گذاشته شده است. جالب این است که انگلیسیها قبلاً متخصصان اوکراینی را در این زمینه آموزش داده بودند. شاید بمباران نمیتوانست از راه دور انجام شود، بنابراین تصمیم گرفتند بمباران را از طریق قایق آغاز کنند.
۴- در نتیجه بمباران مداوم، سد خود به خود فرو ریخت. این سناریو بعید به نظر میرسد، زیرا زمان و مکان حمله به طور دقیق انجام شده است، به طوری که آسیب پذیرترین نقطه سد مورد هجوم قرار گرفته است.