برق

روزنامه هم میهن برای معضل کمبود برق در فصل تابستان و خسارت ناشی از آن برای صنایع، ابراز نگرانی کرد، بی‌آنکه درباره ریشه ناترازی فعلی توضیح دهد.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: این روزنامه صفحاتی را به گزارشی با عنوان«خاموشی صنعت، تشنگی در فصل گرما» اختصاص داد و این‌که « قطع برق تابستانی، زیان میلیارددلاری در پی دارد».

روزنامه متعلق به کرباسچی دبیرکل سابق حزب کارگزاران همچنین در سرمقاله‌ای با عنوان «ساده‏‌ترین و پرهزینه‏‌ترین تصمیم»، ژست طلبکارانه گرفته و ضمن برخی تحریفات می‌نویسد: «هیچ جامعه‌ای بدون وجود زیرساخت‌های اساسی وارد فرآیند توسعه نمی‌شود. هرچه بیشتر بخواهد توسعه یابد باید زیرساخت‌های آن نیز بهتر شود. حتی اگر طرفدار سفت و سخت اقتصاد لیبرال هم باشیم، حداقل در مراحل اولیه توسعه موافق این ایده هستیم که دولت باید به هر نحوی که در توان دارد زیرساخت‌های ضروری توسعه را تامین کند.

یکی از ویژگی‌های جامعه ایران به‌ویژه در سال‌های پس از جنگ تا ۸۴ کوشش برای گسترش و بهبود این زیرساخت‌ها بود که موتور توسعه و رشد اقتصادی نیز بودند. ولی از زمانی که تحریم‌های هسته‌ای شکل گرفت ابتدا مشکل زیرساخت انرژی و آب، به مرور موارد دیگر یک‌به‌یک از توسعه بازماندند. بنزین، گاز و برق در سال‌های اخیر مسئله‌ساز جدی در سطح امنیتی بوده‌اند.

در این میان گاز و برق و احتمالا در آینده نزدیک آب، بیش از پیش بحران‌زا شود. این‌که آنها را تقصیر دولت قبل بیندازید هم مسئله‌ای را حل نمی‌کند، چون دولت قبل هم به‌راحتی آن را تقصیر شما می‌اندازد که اجازه حل تحریم را نمی‌دادید و بدون حل مسئله تحریم‌ها نیز نمی‌توان امور زیرساختی را حل کرد، همچنان که در این دو سال نشده است و تا سال‌های آینده هم نخواهد شد.

امسال برخلاف سال گذشته و تاکنون مشکل قطعی برق برای مصارف خانگی نبوده یا خیلی کم بوده است ولی این کار به چه قیمتی انجام می‌شود و چرا؟ قدری از بهبودی حاصل تجربیات بیشتر دولت در همکاری با ذی‌نفعان است، ولی بخش اصلی آن ناشی از قطع برق کارخانجات سیمان و فولاد و سایر کارخانجات است که بعضا برآورد می‌شود تا ۱/۵ میلیارد دلار زیان می‌رساند و این فقط زیان ریالی و ارزی آن است، زیان تخریب فرهنگ کار، استهلاک دستگاه ‌ها با فن‌آوری بالا، خسارت جدی به بازارهای صادراتی و تعهدهای داده ‌شده و کاهش تولید ناخالص داخلی جملگی محصول این شرایط است. قطع برق کارخانه کار ساده‌ای است، در واقع ساده‌ترین تصمیم است. ولی عوارض آن برای اقتصاد ملی و تولید بالاترین است و زیانش به مردم بیشتر است و علت اتخاذ آن، فقدان اعتماد متقابل است.

دولت سیزدهم برای این‌که ناترازی‌ها را جبران کند در لایحه هفتم برنامه توسعه به بحث انرژی پرداخته و در ماده ۸۱ این لایحه پیش‌بینی کرده که در راستای کاهش تصدی‌گری دولت در تجارت برق و استقلال مالی صنعت برق در پایان سال اول برنامه حداقل ۳۰درصد در بورس عرضه شود و در پایان برنامه نیز این عدد به ۶۰ درصد از کل انرژی برسد. همچنین در ماده ۸۲ این لایحه پیش‌بینی کرده با به‌کارگیری سیاست‌های قیمتی و غیرقیمتی نسبت به اجرای سیاست‌های بهینه‌سازی انرژی طوری عمل کند که در پایان برنامه ۱۰ درصد صرفه‌جویی صورت بگیرد». درباره این تحلیل گفتنی است که اولا دولت روحانی، پایین‌ترین رکورد توسعه ظرفیت‌های نیروگاهی را در مقایسه دولت قبل و بعد از خود داشته و بنابراین روشن است که موضوع بازدارنده تحریم با همه اهمیتش، علت اصلی کاهش تولید برق در دولت روحانی نبوده است.

ثانیا میزان مصرف، میزان تولید و شبکه توزیع، سه متغیری است که می‌تواند در پدید آمدن این چالش موثر باشد. شدت بی‌سابقه گرما، بالغ بر ۱۰ هزار مگاوات، بر مصرف برق افزوده و همین موجب فشار بر شبکه توزیع می‌شود. متاسفانه در زمینه توسعه نیروگاه‌ها، دولت سابق پایین‌ترین سهم را در مقایسه با دولت‌های قبلی داشته و به تعهدات خود طبق برنامه ششم توسعه عمل نکرده است. این در حالی است که اگر به سیاست‌های کلی « اقتصاد مقاومتی» (ابلاغ شده در سال ۹۲) اهتمام می‌شد، اکنون باید به شکل پایدار، مازاد تولید برق داشتیم و از صادرات آن درآمد ارزی کسب می‌کردیم.

مسئله مهم در این میان، تعهد دولت قبل در «توافق پاریس»، بدون اطلاع یا تصویب این تعهد خارجی در مجلس بود. آقای روحانی، ۳۱ آذر ۹۷، حقیقت مهمی را بازگو کرد اما متاسفانه رویه دولت وی خلاف این منطق درست بود: «برخی مقالاتی که در دنیا نوشتند، گویی برای عدم توسعه ما ساخته شده، برای خودشان نیست. ما گاهی گرفتار یک سری مقاله شدیم، برای ما مقاله‌ نویسی کردند، ما هم رفتیم پشت سر آن مقاله ‌ها و ملت خودمان را به دردسرانداختیم؛ آنها هم خودشان هیچ کدام مراعات نمی‌کنند؛ مگر آنها این بحث‌های مربوط به گازهای گلخانه‌ای را که می‌گویند، مراعات می‌ کنند؟ این همه ‌آلودگی در دنیا انجام می‌گیرد. اما به خودمان که می‌رسیم، می‌خواهیم خط به خط را اجرا کنیم، فکر می‌ کنیم اینها آیات قرآن است».

متاسفانه برخلاف این سخن درست، دولت طبق توافق پاریس، متعهد به کاهش مصرف سوخت فسیلی و گازهای گلخانه‌ای شد، بی‌آن‌که جایگزینی برای تامین انرژی پایدار (از جمله برق هسته‌ای و انرژی‌های تجدید پذیر) بیاندیشد. تعهدات متقابل غرب، طبق معمول روی کاغذ ماند. دولت در یک دوره هشت ساله، پسرفت در هر دو حوزه قدیمی و جدید تامین برق را پذیرفت. خانم ابتکار رئیس‌ وقت سازمان محیط‌ زیست درباره تعهد داده شده به غرب گفته بود: «در دولت‌ یازدهم‌ با برنامه‌ریزی‌ انجام ‌شده‌، حرکت‌ نزولی‌ استفاده‌ ازسوخت‌های‌ فسیلی به‌ویژه‌ در نیروگاه‌ها آغاز شده‌ است».

تحلیل خوش‌ بینانه این است که وعده‌های برجامی دولت، گروگان غرب بود. غربی‌ها از یک‌طرف با توافق آب و هوایی پاریس، به طرف ایرانی گفتند پالایشگاه و نیروگاه نسازید و از سوخت فسیلی استفاده نکنید؛ و از طرف دیگر، با توافق برجام، دنبال آن بودند که ایران به مدت ۱۰ تا ۱۵ سال نتواند از فناوری هسته‌ای برای تامین برق بهره مند شود. یک گرفتاری راهبردی در دولت سابق، که دولت فعلی سعی کرده پیامدها و آثار آن را مدیریت کند، رویکرد وارونه «نساخت»! بود که به عقبگرد در زمینه پالایشگاه‌سازی و نیروگاه‌سازی انجامید و چالش‌هایی مانند مشکل تامین برق و گاز را در چند سال گذشته به دنبال داشت. این منطق وارونه، در حوزه نفت می‌گفت «پالایشگاه‌سازی، کثافت‌کاری است»، در حوزه نیرو ادعا می‌کرد «ساخت نیروگاه برای ۲۰۰ ساعت، توجیه اقتصادی ندارد و زیر بار فشار مافیای نیروگاه ‌سازی نمی‌روم»؛ در حوزه ساخت ‌و ساز مسکن افتخار می‌کرد حتی یک واحد مسکونی نساخته است! این رویکرد -از سر ندانم کاری و کج فهمی بود یا نفوذ زدگی و یا هر علت دیگر- پازل دشمن برای کاهش تولید برق و گاز، توقف صادرات و خسارت به تولید را تکمیل می‌کرد. در عین حال، دولت جدید ظرف کمتر از دو سال سعی کرده که ضمن کمک به بهبود مدیریت مصارف آب و برق و گاز، ظرفیت‌های جدید تولید انرژی از جمله برق را در استان‌های مختلف فعال کند. برخی از این طرح‌های مهم برق و گاز و آب در سفرهای استانی آقای رئیسی به بهره‌برداری رسیده و بخشی از چالش موجود را برطرف کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 16
  • غیر قابل انتشار: 10
  • سید IR ۰۹:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    18 11
    نوع اندیشه ولنگاری همین است که وقتی حاکم است، طرفدار بازار آزاد بدون هرگونه نظارت و اعمال دخالت از سوی دولت است و هنگامی که از قدرت به زیر کشیده می شود، همه مشکلات مردم را به گردن دولت وقت انداخته و خواهان حل مشکلات از سوی دولت و آن هم حل یک شبه است!!!!
  • IR ۰۹:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    16 11
    خیلی شرم آوره ، دوره دولتهای همفکر اینان ده برابر الان قطعی و کمبود برق داشتیم، تازه رسیدیم به سرخط مدیریت تولید و مصرف برق ، اینها چی میگن؟؟؟؟
    • ناشناس IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
      4 2
      الان هم همان کسانی که در مدیریت خیلی از شریان‌های اقتصادی هستن تعمدا چوب لایه چرخ این دولت میارن این اصلاحاتیها یادشون رفته که روزگار این مردم را با دزدی اختلاس و....سیاه کردن محمد خاتمی که تازگی‌ها به خاطر انتخابات خیلی آفتابی شده یکی از کسانی هست که فساد را در جامعه رواج داد نمونه اش تشویق خانم مسیح علی‌نژاد بود در بی بند باری و خود فروشی
  • آرش IR ۰۹:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    16 16
    فرا فکنی چی؟ توی شهرما هر دوروز ۲ ساعت برق قطعه از ۲بعداز ظهر تا ۴
    • IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
      4 3
      شهر شما کجاس
    • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
      3 3
      فکر کنم تو دهاتی پشت کوه زیر ۲۰ خانواری که برق قطع میشه.انصافا تا قبل این دولت ، دولت قبلی داشت هر روز سه تا چهار مرتبه قطعی برق را اعمال می کرد.
  • علی IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    8 12
    مشکل همینه که فقط زررررر میزنن. انگار نیروگاه‌سازی کار یکی دو روزه!!! و انگار نه انگار که 8 سال کلا مملکت‌رو تعطیل کردن و صفر تا صد کشور داری‌شون‌رو گذاشتن در گرو آمریکا و آلمان و انگلیس و فرانسه!!
  • IR ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    7 7
    نه که دوره آقای روحانی همه چی گل و بلبل بود، چجوری این همه پر رو تشریف دارن. وقتی معاهده میزارن جلو روشون برا امضا اینها چرا نمیگن آمریکا پیشرفت هسته ای ما رو به رسمیت بشناسه ما هم بعدش معاهده امضا میکنیم. FATF رو هم میخواستن تصویب کنن!الانم داد میزنن تا تصویب نشه کاری نمیشه کرد. عضویت در FATF یعنی سازمان های تروریستی رو تامین مالی نکن بعد کی میگه کدوم سازمان تروریستی کدوم نیست خب معلوم آمریکا که سپاه رو گذاشته تو لیست تروریست ها چرا اصلاح طلب ها فکر میکنن ما خریم؟!
    • سهراب IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
      3 2
      آمریکا هم با مشاوره گرفتن از اصلاح طلبها و دولت قبلی سپاه را تروریستی اعلام کرد. قبل از آمریکا اول همین اصلاح طلبها بودند که خواستند ریشه سپاه را بزنند چه در دولت خاتمی و چه در دولت حسن فریدون ...
  • محسن IR ۱۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    4 0
    تادیروز میگفتن ما زیر بار مافیای نیروگاسازی نمیرویم اما الان میگن چرا خاموشی داریم چرا دولت کاری نمیکند بعد ضرب و جمع ضرر زیان کم بود برق می کنند
  • شریف IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    3 1
    بیشتراز2دهه س باشرق وغرب درحال جدال هسته ای هستیم...قراربودباساخت نیروگاه هسته ای مشکل برق و برطرف شه...چی شدپس؟
  • ناشناس IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    1 1
    اصلاح طلبان مانند دشمنان نظام دست از دشمنی با این دولت که بر سر کار است بر نمی دارند در همین کمبود برق ومشکلات دیگر چوب لایه چرخ این دولت میارن خدا روزگارشان را سیاه کنه که روزگار مردم را طی سالهای متمادی که حاکمیت شوم داشتن سیاه کردن
  • فرهاد IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    1 0
    پیرو آموزه های دینی و فرموده پیامبر دروغ سرمنشا همه گناهان و تباهی هاست،چیزی که در رفتار و گفتار مسئولین ما زیاد دیده و شنیده میشه.
  • IR ۱۴:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    0 0
    عزیز من بدهی عراق بابت برق و گاز ارسالی ما 12 میلیارد دلار رو رد کرده هنوز که هنوزه یه پاپاسی نداده میگه بخاطر تحریمها آمریکا نمیذاره دلار بدم . وجدانا این میشه صادرات اونم با اینهمه کمبود داخل ؟
  • IR ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    1 0
    چرا چرند میگی من کارگر کارخانه سیمان شیراز برادرمه . بمن گفت هنوز خاموشی نداشتیم امسال. میتونید یه سر برید در کارخانه از نگهبانشم بپرسید جوابتونو میده.
  • فرزاد IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    1 1
    منافقین ازکفاربدترند.اصلاح طلبان امروز همان منافقین دهه ۶۰ هستند حتی خطرناکترازمنافقین .لعنتیها.
  • IR ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۲
    2 1
    وقتی دولت روحانی تو ۸ سال یه نیروگاه برق نساخت و افتخار میکرد که نساخته و به طور وقیحی نیروگاه سازی رو مافیا مینامیدند بایدم امروز کمبود برق داشته باشیم.وقتی دولت غرب گرای روحانی توی ۸ سال یک خونه نساخت تحویل مردم بده بایدم امروز مسکن آرزو بشه و مستاجران آواره و فقیر.امان از تفکر غرب گرایی و کم کاری جماعت غرب زده که به نام ناکارآمدی انقلاب زده میشه.
  • آریا IR ۰۴:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۳
    0 0
    اگر این ادعاها درسته چرا مسببین آن محاکمه نمیشن ؟!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس