به گزارش مشرق، «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان آمادگی خود را برای گفتوگوهای اضطراری با «الهام علیاف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان برای کاهش تنشها در دو کشور اعلام کرد.
خبرگزاری روسی ریانووستی گزارش کرد، نخستوزیر ارمنستان در جیان گفتوگوی تلفنی با «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه در خصوص گفتوگو با علی اف ابراز آمادگی کرد.
دفتر پاشینیان در خصوص مکالمه تلفنی رئیسجمهور فرانسه و نخستوزیر ارمنستان گفت: «رئیسجمهور (امانوئل) ماکرون (رئیسجمهور فرانسه) تأکید کرد که کاهش تنشها در مرز ضروری است. پاشینیان برای برگزاری گفتوگوهای اضطراری با رئیسجمهور جمهوری آذربایجان با هدف تنشزدایی اعلام آمادگی کرد».
در جریان تماس تلفنی ماکرون و پاشینیان، مقامهای دو کشور در خصوص موضوعاتی مرتبط با «تشدید بحران انسانی در قرهباغ کوهستانی در پی مسدودسازی غیرقانونی گذرگاه لاچین، تجمع نیروهای جمهوری آذربایجان در اطراف قرهباغ کوهستانی و روند تشدید تنشها در مرز ارمنستان-جمهوری آذربایجان» گفتوگو کردند.
بر اساس این گزارش، پاشینیان همچنین بر تعهد خود به توافقات ۶ اکتبر ۲۰۲۲ پراگ و توافقات ۱۴ می ۲۰۲۳ بروکسل و همچنین رویکرد رفع تمامی موضوعات منحصراً از طریق ابزار دیپلماتیک و در جوی مثبت تأکید کردند.
روابط عمومی دفتر نخستوزیری پاکستان همچنین اعلام کرد: «ماکرون در خصوص حمایت از تلاشها برای برقراری صلح و ثبات در منطقه اعلام آمادگی کرد».
یک روز قبل از تماس تلفنی ماکرون و پاشینیان، وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که در دو روز گذشته، اوضاع در مرز جمهوری آذربایجان همچنان به واسطه تجمع نیروهای مسلح باکو، پرتنش است.
تیراندازی در مرز جمهوری آذربایجان و ارمنستان به صورت دورهای انجام میشود و جدیدترین تنشهای جدی در شب ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۲ رخ داد.
وزارت دفاع ارمنستان، نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان را به حملات خمپارهای به مرز ارمنستان متهم میکند.
در آوریل ۲۰۲۳، گارد مرزی جمهوری آذربایجان، ایستهای بازرسی را در مرز با ارمنستان ایجاد کرد که این ایستهای بازرسی در ابتدای جاده در گذرگاه لاچین که به استپاناکرت منتهی میشد، ایجاد کرد. این ایست بازرسی در نزدیکی بزرگراه جدیدی قرار گرفته است که پس از آتشبس ۲۰۲۰ به منظور دورزدن لاچین ساخته شد. در نزدیکی این تأسیسات، یک ایست نظارتی از نیروهای حافظ صلح روسیه قرار دارد.
وزارت خارجه ارمنستان، ایجاد این ایست بازرسی را نقض آشکار توافقات سه جانبه رهبران ارمنستان، روسیه و جمهوری آذربایجان میداند.
از طرف دیگر، ایروان تأکید دارد که مسدودسازی کریدور لاچین به فاجعه انسانی در قرهباغ کوهستانی منجر شده است.
سال گذشته، ایروان و باکو با میانجیگری روسیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، گفتوگو درباره یک پیمان صلح را آغاز کردند. در پایان می ۲۰۲۳، پاشینیان تصریح کرد که ایروان حاکمیت جمهوری آذربایجان و قلمرو قرهباغ را به رسمیت میشناسد.
از طرف دیگر، علیاف هم تصریح کرد در صورتیکه ایروان موضع خود را تغییر ندهد، دو کشور میتوانند در آیندهای نزدیک یک پیمان صلح را به امضا درآورند.