کد خبر 1542738
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۰۶:۳۰
انواع هپاتیت و راه‌های انتقال آن‌ را بشناسیم

کبد یکی از ارگان‌های حیاتی در دستگاه گوارش است به همین جهت می‌تواند هدف بسیاری از بیماری‌ها قرار بگیرد که هپاتیت یکی از این بیماری‌هاست.

به گزارش مشرق، هپاتیت در واقع التهاب سلول‌های کبدی است که عوامل این التهاب می‌تواند مصرف برخی داروها، میکروب‌ها، ویروس‌ها و... باشد همچنین برخی مواد سمی و اضافه در بدن مانند آهن، مس و... نیز ممکن است منجر به بروز بیماری در کبد شود.

دو گروه از ویروس‌ها باعث بروز بیماری هپاتیت در کبد انسان می‌شود که اولین مورد ویروس‌هایی هستند که از طریق تغذیه وارد بدن انسان می‌شوند و دومین مورد نیز از طریق ترشحات و خون به بدن فرد ورود پیدا می‌کنند که در هر یک از گروه‌های ویروسی ذکر شده زمان ورود عامل بیماری به بدن تا زمان ظهور بیماری متفاوت است.

علائم هپاتیت نوع A

هپاتیت نوع A در کشورهای جهان سوم شیوع بیشتری دارد که ویروس این نوع از بیماری عمدتا از طریق تغذیه وارد بدن انسان می‌شود، مصرف آب آلوده نیز می‌تواند منبع انتشار بیماری هپاتیت نوع A باشد و معمولا پس از گذشت سه تا چهار هفته از مصرف آب آلوده علائم بیماری در فرد ظاهر می‌شود.

بیماری هپاتیت نوع A مانند سایر عفونت‌های ویروسی با علائم اولیه مانند تب، درد بدن، علائم گوارشی، حالت تهوع، استفراغ و... آغاز می‌شود و پس از گذشت حدود سه تا چهار هفته تب بیمار قطع شده و مخاط، زیر زبان، پوست و چشم‌های بیمار دچار زردی می‌شود که این موضوع از جمله علائم بارز ابتلا به بیماری هپاتیت است.

حالت تهوع و اسهال در کودکان و در بزرگسالان یبوست نیز از جمله علائمی است که در اثر ابتلا به هپاتیت A در افراد ظاهر می‌شود در واقع در این بیماری علائم گوارشی بسیاری مشاهده می‌شود.

هپاتیت نوع B چه علائمی دارد؟

هپاتیت B یکی دیگر از انواع این بیماری است که از طریق خون منتقل می‌شود و تزریق خون آلوده، اعمال جراحی، اعمال دندان‌پزشکی و... می‌تواند راه‌های انتقال بیماری به انسان باشند.

در هپاتیت نوع B نیز دوره نهفته بیماری وجود دارد یعنی ممکن است از زمان ورود عامل بیماری به بدن تا ظهور علائم بین چهار هفته تا ۶ ماه زمان وجود داشته باشد.

ضعف، بی‌حالی، بی اشتهایی، زردی چشم‌ها، زردی زیر زبان و... نیز از جمله علائمی است که در هپاتیت نوع B مشاهده می‌شوند.

در صورتی که بیماری هپاتیت نوع B به حالت مزمن تبدیل شود می‌تواند به از کار افتادگی کبد و یا سرطان کبد منتهی شود بنابراین باید در صورت ابتلا روند درمان تکمیل و اطرافیان فرد نیز مورد بررسی قرار بگیرند.

انواع هپاتیت و راه‌های انتقال آن‌ را بشناسیم

ویژگی‌ها و علائم هپاتیت نوع C

هپاتیت C نیز نوع دیگری از بیماری است که از طریق خون منتقل می‌شود و راه‌های انتقال آن نیز همانند هپاتیت نوع B است همچنین هپاتیت نوع C می‌تواند نوع بی‌حالت مزمن پیدا کند که متاسفانه بیماری اکثر افراد در این مرحله شناسایی می‌شود چرا که علائم این نوع از بیماری در مراحل اولیه خفیف است.

تفاوت هپاتیت نوع A و B در چیست؟

تفاوت هپاتیت A و B در این است که در افراد مبتلا به هپاتیت نوع A فرم شدید بیماری ظاهر نمی‌شود یعنی فرد پس از اتمام دوره درمان کاملا بهبود پیدا می‌کند و تنها درصد کمی از افراد دچار مشکلات شدید کبدی می‌شوند و به پیوند کبد نیاز پیدا می‌کنند.

اما در هپاتیت نوع B ممکن است فرد بیمار متوجه ابتلا به بیماری نشده و یا روند درمان خود را پیگیری نکرده باشد در نتیجه شکل حاد بیماری به نوع مزمن تبدیل می‌شود، در بیمارانی که از مادر مبتلا به هپاتیت B متولد می‌شوند نیز احتمال دارد بیماری شکل مزمن پیدا کند.

افرادی که بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به هپاتیت قرار دارند

افرادی که تزریق مکرر فرآوده‌های خونی دارند مانند افراد مبتلا به بیماری تالاسمی، معتادان تزریقی و... بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری هپاتیت نوع B هستند البته باید توجه داشت امروزه تمامی فرآورده‌های خونی به دقت مورد بررسی قرار می‌گیرند و احتمال انتقال بیماری از طریق تزریق خون به شدت پایین است.

راه‌های پیشگیری از ابتلا به بیماری هپاتیت چیست؟

قطع زنجیره انتقال در بیماری‌های عفونی مانند هپاتیت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و راه اصلی جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری محسوب می‌شود.

استفاده از آب چشمه‌ها پیش از جوشیدن آن ممکن است منجر به انتقال بیماری هپاتیت شود اما استفاده از این نوع آب برای پخت و پز یا چایی مشکلی نخواهد داشت چراکه آب جوشیده می‌شود.

برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت‌های خونی نیز باید انجام رفتارهای غیرمتعارف ترک شود، مادران پیش از اقدام به بارداری لازم است تحت کنترل قرار بگیرند.

آیا برای بیماری هپاتیت واکسن وجود دارد؟

واکسیناسیون هپاتیت نوع A برای افرادی که در معرض خطر قرار دارند انجام می‌شود اما تزریق واکسن برای تمامی افراد لازم نیست واکسیناسیون هپاتیت نوع B نیز در زمان تولد نوزادان انجام می‌شود اما برای هپاتیت نوع C واکسن وجود ندارد و تنها باید موارد ضروری برای پیشگیری از ابتلا به بیماری رعایت شود.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • حسام ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۱۴
    0 0
    لطفا اطلاتی از اخرین پیشرفتها در درمان هپاتیت بی تهیه ومنتشر کنید .ممنون

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس