چرا هندوستان موضع خود در قبال فلسطین را تغییر داد؟

هندوستان در دهه ۷۰ میلادی در راستای حقانیت فلسطین موضع گرفت و برساختی از نظر این کشور درخصوص فلسطین را در ذهنیت ما مستقر کرد، اما اکنون چرخشی آشکار در موضع خود به نمایش می‌گذارد.

به گزارش مشرق، جهان بعد از ۷ اکتبر با حیرت موضع گیری هندوستان را شاهد بود. هندوستان به رهبری حزب BJP با طرفداری از رژیم صهیونیستی برخلاف سنت و انتظارات افکار عمومی از موضع تاریخی خود درحمایت از فلسطین عقب نشست و موضع تازه ای اتخاذ کرد. این تحولی بود که به یکباره رخ نداد اما مورد غفلت بسیاری از کارشناسان قرار داشت. و این غقلت موجب سردرگمی و سرگشتگی بسیاری شد. درحالی که جواب پیش روی چشمان تیزبین همواره وجود داشته است.

اندکی به عقب بازمیگردیم. هندوستان در دهه ۷۰ میلادی در راستای حقانیت فلسطین موضع گرفت و برساختی از نظر این کشور درخصوص فلسطین را در ذهنیت ما مستقر کرد. درحالی که این موضع در همان برهه نیز منتقدان جدی داشت و سبب بحث‌های داغی در مجالس قانونگذاری این کشور شد. اگر اکنون بخواهیم از مباحث تاریخی ریشه‌های تشکیل حزب BJP قبل از تشکیل آن بگذریم، ریشه‌های این حزب (آن زمان به عنوان اپوزیسیون حزب حاکم) از منقتقدین اصلی اعلام موضع صریح در حمایت از فسلطین بودند. آنها معتقد بودند عدم اتخاذ سیاست ابهام و درعوض موضع گیری صریح در مسئله فلسطین، امنیت ملی را با قرار دادن هند در منازعه اعراب و صهیونیست‌ها به مخاطره انداخته و توان موازنه را از هند سلب می‌کند.

به اعتقاد آنها، درنتیجه اعلام موضع صریح، تغییر آن پرهزینه و موجب آسیب به امنیت انرژی هند در ارتباط با اعراب می‌شود. این افراد موضع مشابهی نیز در خصوص جنگ خلیج فارس داشتند. به عبارتی، در اتخاذ این سیاست عامل شرایط مطرح بود و بازیگران موضوعیت نداشتند. با در نظرداشت این واقعیت تاریخی، علت تغییر موضع هند در قضیه فلسطین و عدول از مصلحت اندیشی BJP را باید در تغییر شرایط بازی دانست.

شاید مهمترین این تغییر را باید در آسودگی خیال هندی‌ها از جهان اسلام و خصوصاً اعراب در مسئله امنیت انرژی، و نیازهای اطلاعاتی، سرمایه گذاری، مالی و فناورانه هند به رژیم صهیونیستی دانست که بواسطه اعمال خوانش خود از سیاست عدم تعهد تحقق یافته است که به «استقلال راهبردی» ختم می‌شود. استقلال راهبردی برآیند سیاستی است که توان و پویایی عمل هندی‌ها را در دوران عدم قطعیت روابط بین الملل افزایش داده است. برای درک ابعاد این استقلال راهبردی باید اندکی گستره دید را نسبت به تحولات پیرامونی هندوستان افزایش داد.

هندوستان وقتی چین را به عنوان یک تهدید فزاینده به رسمیت می‌شناسد مجبور است برای مقابله با چین بین عدم تعهد و نزدیکی به غرب ومتحدانش توازن ایجاد کند.چون می‌داند مقابله با چین نیازمند افزایش بی سابقه هزینه‌های نظامی و جذب فناوری غرب است. هند بعد از ۲۰۱۴ در این راه برای حفظ استقلال راهبردی خود، عدم تعهد را از مسیر افزایش تعداد همکاری‌های راهبردی بین متحدان جبهه غرب دنبال می‌کند. با این وجود، هند از نظر امنیت انرژی وابسته به کشورهای مسلمان است و این حکم می‌کند با آنها رابطه دوستانه داشته باشد. بر مبنای همین نیاز، هندوستان طی ۳۰ سال گذشته با درهم تنیده سازی منافع خود و اعراب و به لطف اقتصاد شکوفای خود به نوعی وابستگی متقابل با اعراب ایجاد کرده است.

از طرفی، برخی از اعضای حزب معتقدند نباید نگران اسلامگرایی کشورهای مسلمان بود و این تهدیدی علیه هند نیست چون این کشورها خود درگیر اختلافات ایدئولوژیک، قومی، و اقتصادی با یکدیگر هستند. در چنین شرایطی، بازنگری در حمایت از فلسطین موجب نشان دادن همسویی هند با غرب می‌شود و این بازنگری هیچ هزینه‌ای از جانب کشورهای مسلمان خصوصاً اعراب نداشته، و معدود بازیگران جدی هم عملاً ابزاری برای اعمال فشار موثر ندارند. درچنین شرایطی است که هندوستان با کمترین تعلل جزو اولین حامیان رژیم صهیونیستی اعلام موضع می‌کند.

در این میان، مهمترین مخالف این تغییر موضع در خود هند قابل شناسایی است. بر این اساس است که به اعتقاد BJP، مسلمانان هندوستان خصوصاً اکثریت اهل سنت آن یکی از موانع پیشبرد اهداف راهبردی هند و البته یک فرصت استثنایی به شمار می‌روند. هرچند BJP یک حزب مخالف مسلمانان است، اما در عرصه سیاست خارجی پذیرفته است که توسط کشورهای مسلمان احاطه شده و باید با ان ها رابطه دوستی داشت. با این وجود، هندوستان برای ایجاد توازن، سال‌ها است که تقویت روابط با رژیم صهیونیستی به عنوان تنها موجودیت غیرمسلمان خاورمیانه را در پیش گرفته است.

با این رویکرد، هند با استناد به جمعیت مسلمان خود از آن به عنوان عاملی برای نزدیکی به مسلمانان وکشورهای عرب استفاده می‌کند اما در عین حال، هندوستان نگران وضعیت کشمیر است. هند در تاثیرگیری از نظرات مسلمانان بر سیاست خارجی خود موضع روشن و تاریخی دارد که در همایشی با عنوان « پان اسلامیسم جنگ خلیج فارس و هند» (Symposium on Gulf War-Pan-Islamist and India) در ۱۹۹۱ توسط حزبBJP تبیین شد. این حزب در بحبوحه جنگ خلیج فارس در ۱۹۹۱ رسماً اعلام کرد «باید جلوی تاثیرلابی های داخلی دینی و ایدئولوژیک بر سیاست خارجی هند را گرفت خصوصاً در موضوعات مربوط به مسلمانان نباید صرفاً برای جلب نظر مسلمانان هند مواضعی اتخاذ کرد که به ضرر همه هندی‌ها حتی خود آن مسلمانان هندی باشد.... سیاست خارجی هند باید صرفاً مبتنی بر منافع ملی باشد.»

دوباره به این پرسش بازمیگردیم، چگونه هندوستان توانست درقبال مسئله فلسطین استقلال راهبردی پیدا کند؟ پاسخ در تغییر رویکرد اعراب به فلسطین، افزایش شراکت‌های راهبردی هند با غرب و متحدانش خصوصاً سران اعراب و بیش از همه، افول مسئله فلسطین نزذ نخبگان هندی است. دقیق‌ترین سند این ادعا یک تحقیق دانشگاهی است. طبق این تحقیق، از سال ۱۹۲۲ تا ۲۰۱۲ قشر نخبگان سنت گرای هندی به عنوان طرفداران فلسطین، تحت الشعاع طیف جدیدی از نخبگان قرار گرفته‌اند که رژیم صهیونیستی را به عنوان یک شریک راهبردی کلیدی برای قرن آتی می بیند.

اما هرچه هست، از بعد سیاست خارجی، این رخداد شاید کمترین ارتباط را با بروز هندوئیسم افراطی در هند دارد. در این راستا هرچند جورج تانام در گزارش خود برای اندیشکده RAND با عنوان «فرهنگ راهبردی هند» تنش‌های داخلی هند را مانع از تحقق اهداف راهبردی این کشور می‌داند، جیشانکار در نشستی با موضع فناوری‌های نوین در ۲۰۲۲ تحولات داخلی هند را همهمه‌هایی عنوان کرد که صرفاً داخلی بوده و بر هدف نهایی هند تاتیر ندارند.

به عبارتی، قشر نخبه هند به درستی در تشخیص منافع راهبردی هند به عنوان یک کشور مستقل از تحولات و دعواهای مرسوم داخلی هند می‌نگرد، تا آنجایی که به اعتقاد لاکشامی چوندری تحقق پیشرفت بر هر سلیقه و مزاج داخلی در هند اولویت یافته است که موید درک مشترک همه طیف‌های سیاسی هند از استقلال راهبردی علی رغم تفاوت ابزار تحقق آن است. برای مثال می‌توان همان عامل مسلمانان در تامین امنیت انرژی هند و در عین حال به عنوان مانع از تحقق اهداف راهبردی این کشور اشاره کرد. اگر مبنای سیاست خارجی هند، تنش‌های درونی و مذهبی این کشور بود، عملاً مصلحت اندیشی در قبال مسلمانان به نفع امنیت انرژی هند تصور نمی‌شد.

موضوع هندویسم افراطی شاید در داخل یک مسئله در مواجهه با مسلمانان باشد، یا شاهد اعلام حمایت‌های هندوهای افراطی از اسراییل و درخواست اعزام به سرزمین‌های اشغالی باشیم، اما در خصوص سیاست خارجی آنجایی که موضوع وارد حیطه استقلال راهبردی از مسیر عدم تعهد می‌شود، شاهد اشتراک اهداف همه طیف‌های سیاسی و نخبگانی هند علی رغم تفاوت‌های عملیاتی در تحقق آن اهداف هستیم.

در این شرایط، ممکن است انتقادات اپوزیسیون متوجه حمایت بی سابقه دولت مودی از رژیم صهیونیستی باشد، اما ابداً شاهد انتقادی به نتیجه این حمایت‌ها یا قطع رابطه با اسراییل یا همان استقلال راهبردی نیستیم. استقلال راهبردی هند ایجاب می‌کند هیچ پلی را برای خود خراب نکند. به همین دلیل است که هندوستان در رای گیری سازمان ملل رای ممتنع به قطعنامه اعراب برای آتش بس در سرزمین‌های اشغالی می‌دهد و در مقابل احتمالاً حمایت هند از رژیم صهیونیستی یکی از موانع اصلی صدور بیانیه مشترک کشورهای عضو بریکس در حمایت از فلسطین در آبان ماه ۱۴۰۲ بوده باشد. علت این اقدام در نفس سیاست عدم تعهد هند است. اساس تحقق استقلال راهبردی در گروکشی است. هندوستان به مسئله فلسطین اکنون با این دید می‌نگرد. مادامی که هند از رژیم صهیونیستی و جبهه غرب هزینه لازم را اخذ نکند این حمایت کامل محقق نمی‌شود. اساساً قرار هم نیست بشود چراکه همواره باید هند یک قدم پیشتر از همه در چانه زنی باشد.

منبع: مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 38
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 14
  • ۱۷:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    38 7
    از بت پرستان هندو هیچ چیز بعید نیست
    • ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
      7 0
      مرگ بر آمریکا و اسراییل و انگلیس و فرانسه و آلمان و .... و کشورهای خائن منطقه و منافقین داخلی و خارجی و کفار و مشرکین و توطئه گران و فتنه گران ...
    • ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
      6 3
      از جماعتی که از ادرار و فضولات گاو تبرک میگیرن چه انتظاری دارید؟!
    • ۰۱:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۱
      4 2
      باز سگشون شرف داره به چینی های بی دین که به هیچی اعتقاد ندارن
  • ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    15 3
    اول اسم کشور رو خواستن عوض کنن الان هم رسم رو .
    • ۰۱:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۱
      4 2
      هر کسی بعد از مدتی به اشتباهات خودش پی میبره و اشتباهاتشو اصلاح میکنه هند هم به اشتباهاتش پی برد
  • ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    8 11
    عوضش طرفدار ارمنستان هم شد یعنی ضد اسلام
    • ۲۲:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
      7 0
      این‌که علیف به‌ظاهر مسلمان طرفدار اسرائیل شده یعنی چی ؟
  • علیرضا ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    10 4
    چرا یک و نیم میلیارد انسان با تمدن از سه میلیون یهودی ظالم می ترسند !!؟
  • سید فروزان ۱۸:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    14 5
    هندیهای الت و‌موش و فیل و میمون و گاو‌پرست ،بهیچوجه قابل اعتماد نیستد ،انشالله که جمهوری اسلامی حواسش هست به این کثافتها
    • ۲۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
      3 3
      آخه کشوری که ادرار گاو رو مقدس میدونه وبه بیماران کرونایی میده چه انتظاراتی دارین شما 😁
    • ۲۲:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
      8 3
      چینی ها که اصلا خدا و خلقت رو قبول ندارن چطور؟
    • ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۱
      1 2
      شما معابد بت پرستی چینی دیده اید ؟ چین بت پرست نیست و شرک نمی کنند . بلکه خداپرست نیستند و به خداوندگار یگانه توهین نمی کنند و در فسادهای اداری ، بسیار سختگیرانه عمل می کنند .
  • ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    9 7
    چون کشورها امروزه به تنها چیزی که اهمیت میدن منافع خودشون و مردم خودشون هست نه دیگر کشورها
    • حسین ۲۲:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
      1 5
      مثلا امریکا به منافع اسرائیل و اکراین هیچ اهمیتی نمیده
  • ۱۸:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    3 1
    از جنگ اوکراین ب این طرف هند اکثر سوخت خود را از روسیه می‌خرد و حتی بعلت تحریم روسیه مقداری از آنرا ب کشورهای اروپایی صادر می‌کند. هند مقداری در گرو روسیه و ایران هست ولی آمریکا و اروپا بدنبال جذب هند با رساندن هندی تبار ها مقام های دولتی هستند. به صورت هند می‌خواهد فرصتی را از دست ندهد.
  • حمید ۱۹:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    11 1
    در قضیه جنایتهای اسرائیل از کشورهای به ظاهر مسلمان خیری ندیدیم اونوقت از یک عده گاو و موش پرست توقع داشته باشیم از قبله اول مسلمانان دفاع کنن چیز غیر قابل هضمیه
  • ۱۹:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    11 1
    هندوستان دنبال نفت و پول مسلمانان و غالب کردن برنج و چایی کثیف و آغشته به ادرار گاو و موش و میمون خودش هست
  • ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    12 2
    این همه کشور اسلامی کاری نکردن ، دیگه هند که جای خود دارد .10 صفحه مقاله نویسی نمیخواست
  • ۲۱:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    1 8
    حمایت هند از اسرائیل و ارمنستان و آمریکارو خوب توجیه می کنید
  • ۲۱:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    2 4
    از هندیهای استعمار زده توقعی نیست، اینها هنوز صاحیب دارند.
  • ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    1 3
    مرگ بر کشورهای خائن منطقه
  • احسان معتمدی ۲۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    2 4
    متاسفانه هندو ها پیروی از ماهاتما گاندی و این را گاندی نکردند . و در انگلیس و آمریکا هضم شدند . البته راه شیطان یکی است و آنها با هم هستند
    • ۰۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۱
      2 3
      باید ادامه دهنده راه شما میشدن.راه نابودی و اختلاس
  • ۲۱:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    6 0
    هندوستان مانند خیلی از کشورهای دیگر توسط اقلیت وابسته به سیستم طبقاتی گلوبالیست و نئولیبرال بر پایه تجارت بین المللی با دلارو تا حدی یورو کنترل میشه. وضع موجود بین المللی بر این ساختار برای این اقلیت حاکمه هند بسیار سود آور است و باعث تحکیم موقتی اداره آنها بر امور کشورشان که وابستگی کامل به واردات حیاتی سوختهای فسیلی دارد میشود. چین نیز کم و بیش در همین شرایط قرار دارد ولی سعی میکند با دیپلماسی زمان بخرد و اوضاع را آرام نگه دارد.
  • علی ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    4 1
    انقلاب گاندی در هند مصادره شد.انگلیس معمار بود.نهرو یک دانشجوی وکالت در انگلیس ،فرزند یک وکیل دعاوی از مبارزان همراه گاندی و زندانی بعد از پیروزی نهضت و قتل گاندی نخستین نخست وزیر هندوستان شد.او حزب کنگره را شامل قدرتمندان ، متنفذین و مشهورین تشکیل داد. زیر بنای حزب از وابستگان سرمایه داری و گردن کلفتان که منافع داشتند، را شامل می‌شد.از استقلال تا کنون این حزب وابسته قادر متعال هندوستان است.نهرو ،خانواده و وابستگان جایزه فرمانفرمایی گرفتند تا منافع انگلیس در خفا همچنان باقی بماند.دست بدست شدن افراد ظاهرآ ملی اما وابسته چنان شد که اکنون ( مودی) چهره واقعی هندوستان را به نمایش بگذارد.برنامه رفسنجانی و حزب کارگزاران کپی همین طرفند بود که ولایت فقیه مانع شد.
  • ۲۲:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    3 1
    مقداری هم این رفتارشون ربط به پاکستان داره.
  • ۲۲:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    3 3
    هندوها بت پرستان بی فرهنگ آخر الزمانندآنها از صهیونیستها هم کثیف ترند
  • نصر ۲۲:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    2 2
    همانگونه که سالها هند تحت سلطه انگلیسی ها بوده علی رغم استقلال ظاهری و داشتن کشور پهناور و منابع طبیعی فراوان هنوز هم تحت سلطه غرب و لابی صهیونیزم جهانی است .بیچاره ها با دستور ملکه انگلیس هنوز قادر به ساختن دستشویی در منازلشان نیستند.
  • ۲۳:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    0 0
    امان از دست شیخک های بی‌غیرت!
  • حریف اسرائیل ۰۰:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۱
    2 1
    هرکس در این زمان راهش را کج کند و به طرف کافران اسرائیلی برود در واقع خود را هلاک کرده است فاصله ی بهشت و جهنم به اندازه یک تار مو است طرفداری از مظلوم یعنی بهشت وطرفدار ظالم صهیونیست یعنی جهنم مرگ بر امریکای تروریست و اسرائیل بی شرف کودک کش
  • ۰۷:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۱
    3 0
    جالبیش به اینه که با ضد مسلمان بودن و اثبات تنفر از مسلمانان و متحد اسرائیل شدن حاکمان فعلی هند، جمهوری اسلامی ایران بشدت تلاش داره روابط بسیار بالایی با حاکمان هند داشته باشد!!! اما با آمریکا که ملایم‌تر از هند هستش دشمن قسم خورده!!!!
  • ساس ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۱
    1 0
    دولت بهارات یکی از کهنترین جوامع از دید نگرش به جهان و زندگی غیر استدلالی و غیر استنتاجی را اداره میکند و میتوان با الگوها و برنامه های غیر استدلالی یا ضد استدلالی شیرازه ی جوامعش را مترقی و متحول کرد. BJP همانطور که بر موج سادگی ها سواری میگیرد میتوان موج را گرداند تا سوار خودش را به تغییر مسیر وادارد. زیرا توان شناختی بستر هند بسیار عجیب و پیشرفته است. باصدا و نمای هندی و اشیا خاص هندی با خط هندی با آرمان بهاراتی میتوان شالوده سیاست باندهای گلوبالیستی هند را متحول کرد
  • امیر ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۱
    1 4
    در این مقاله کاملا سیاست هند در قبال موضوع فلسطین تئوریزه شده و تمجید هم شده است!! عنوان آن را هم استقلال راهبردی از مسیر عدم تعهد گذاشته است!! چرا از این سیاست ضد اسلامی تعریف و تمجید شده است؟؟؟
  • اسماعیل ۰۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۲
    0 1
    همان گونه که خداوند انسان را اشرف مخلوقات کرد الان کاملا مشخص هست که ایران سرور آزادی خواهان ومسلمین،جهان بدون قید شرط هست هیچ کس را توان نه گفتن به این موضوع هم نیست زنده باد مردان غیرتمند شجاع ایرانی واقعا به کشورم افتخار میکنم همه اینها هم زیر لقای رهبر عزیزم حضرت آیت‌الله خامنه‌ای هست لبیک یا خامنه‌ای
  • فریدون ۰۲:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۲
    2 0
    به خاطر طرح جاده بین اسرائیل و هند و چند گشور دیگر تا چین را کنار بزارند مال دنیا چه کارهای که نمی‌کند
  • مردم ایران ۰۷:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۲
    0 0
    حاکمان هند ذات پلید خودشان دا دارند نشان می دهند و بر خلاف رهبر فقیدشان گاندی که حمایت از مستضعفین و مردم مظلوم به هر قیمتی است.عمل مینمایند....فلذا در آینده در اذهان مردم دنیا منفورترین می شوند...
  • علی ۰۵:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
    1 3
    ایرانی ها مملو از احساس خیاری با چهار کلمه بی سروته مشرق وامثالهم جوری جو گیر میشن به تمام مقدسات هند ازابتدای ابوالبشر تا اینده به باد صلوات میگیرند اما لحظه ای با ود فکر نمیکنند که این مشرق داره افکار اونارو بسمت وسویی میبره که هدفی پشت این مثلا تحلیل ابدوغیش هست چرا دل نوشته های خوانندگان فقط غیرقابل انتشار پنچ برابر منتشرشدهاست

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس