به گزارش مشرق، در جوامع امروزی سن ازدواج در حال افزایش است. این مساله با وجود مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم امری انکار ناپذیر است و در واقع هشداری برای جمعیت کشور محسوب میشود. خطرات افزایش سن ازدواج ممکن است باعث بروز عواقب جبران ناپذیری برای فرد و جامعه باشد.
خطرات ناباروری و کاهش جمعیت
یکی از مهم ترین خطرات افزایش سن ازدواج، ناباروری و ترس از بچه دار شدن است. معمولا دختران و پسرانی که دیر تصمیم به ازدواج و بچه دار شدن میگیرند علاوه بر اینکه از لحاظ روحی و روانی گنجایش پدر و مادر شدن را ندارند، از بچه دار شدن منصرف میشوند. به دلیل بالا بودن سن این افراد و ترس و اضطراب از آینده فرندانشان در خوشبینانه ترین حالت ممکن این خانوادهها به داشتن یک فرزند بسنده میکنند.
مشکلات باروری و بیماری های ژنتیکی
یکی از خطرات افزایش سن ازدواج، مشکلات باروری است. گاهی زن و شوهر دوست دارند که فورا بعد از ازدواج بچه دار شوند. اما به دلیل بالا بودن سنشان ممکن است باروی سالمی نداشته باشند یا فرزندشان درگیر مبتلا به بیماریهای ژنتیکی مانند مونگولیسم شوند. بعضی از این کودکان کند ذهن میشوند و گاهی بیش فعال. البته این مشکلات ممکن است در تمام زوجین با هر شرایط سنی رخ دهد اما درصد آن در این زوجین بیشتر است.
بین ۱۵ تا ۲۰ درصد زوجهای ایرانی نابارورند
حمید چوبینه، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دبیر انجمن ناباروری در کشور گفت : یکی از دلایل آمار نرخ ناباروری در کشور بالا رفتن سن ازدواج شده است. درصد زیادی از دختران و پسران در سن بالا ازدواج میکنند؛ همین موضوع سبب ناباروری میشود؛ چرا که سلولهای جنسی در سنین بالا دیگر از کیفیت لازم برخوردار نیستند.
وی گفت : بین ۱۵ تا ۲۰ درصد زوجهای ایرانی نابارورند؛ در واقع از هر ۵ زوج ایرانی یک نفر از زوجین یا هر دو نفر امکان باروری ندارند.
چوبینه به سطح امکانات کشورمان در زمینه ناباروری اشاره کرد و گفت:امکانات باروری در کشور هم پیشرفته تر و هم وسیع تر شده است. ایران به لحاظ تکنولوژی در زمینه باروری بسیار پیشرفتهای حائز اهمیتی داشته و هم به لحاظ جغرافیایی در سطح بالایی قرار دارد. میتوان گفت در استانهای مختلف مراکز درمانی باروری وجود دارد که در دسترس زوجین نابارور در کل کشور است.
دبیر انجمن ناباروری در کشور گفت: به لحاظ سیاستهای پیشگیری از ناباروری در کشور، ابلاغهای خوب و بسیاری انجام شده است. اما خدمات حمایتی کم است. اگر خدمات درمانی را لحاظ نکنیم. امکاناتی مانند مسکن و شغل اگر برای زوجین فراهم باشد سن ازواج پایین میآید. بحثهای معیشتی ، شغل و موضوعات مهمی برای ازدواج هستند؛ در این صورت زوجین سالهای زیادی را در این شرایط از دست نمیدهند و زودتر صاحب فرزند میشوند.
وی متذکر شد: افزایش سن ازدواج و سن تصمیمگیری برای بارداری، سبک زندگی شامل چاقی، بیتحرکی، الگوی خواب افراد، نوع رژیمهای غذایی از عوامل مهم و قابل حل در زمینه ناباروری هستند.به لحاظ تعرفه هم مواد و تکنیکها قیمت بالایی دارند درآمد مردم و زوجین کفاف پرداخت هزینههای درمان ناباروری را نمیدهد.
دبیر اجرایی بیست و سومین کنگره باروری و ناباروری ایران درباره برگزاری این کنگره ابراز کرد: فرزند آوری یکی از مسائل مهم دنیا است و در کشور ما از اهمیت زیادی برخوردار است. از آن جایی که در کشور ما علوم و دانش پزشکی هر سال پیشرفتهای زیادی دارد برای بروز و ظهور این پیشرفتها هر سال همایشها و کنگرههایی برگزار میشود تا تبادل اطلاعات صورت گیرد و با تکنیکها و دانش جدید معظل و مشکلات ناباروری در کشور ریشه کن شود.
بیست و سومین کنگره باروری و ناباروری ایران ۵ الی ۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در تهران برگزار میشود.