کد خبر 1630444
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۵۸
حمله ایران به اسرائیل

برقراری یک بازدارندگی کامل این اجازه را به جمهوری اسلامی ایران داده که بتواند بدون نگرانی از خلأ امنیتی، دست به انجام اقدامات تنبیهی علیه نیروهای متخاصم بزند.

به گزارش مشرق، مهدی خانعلیزاده کارشناس مسائل بین‌الملل طی یادداشتی در روزنامه همشهری نوشت:

عملیات ترور رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در تهران تا اندازه‌ای شوکه‌کننده و غیرمنتظره بود که باعث شد برخی از تحلیلگران امنیت بین‌الملل، آن را نشانه‌ای مبنی بر آسیب جدی در ساختار بازدارندگی ایران ارزیابی کنند و نسبت به تبعات این مسئله برای امنیت ملی کشورمان هشدار دهند؛ مسئله‌ای که اگرچه خالی از واقعیت‌هایی برای تامین مضاعف امنیت ملی ایران نیست، اما به‌نظر می‌رسد که در موضوع محوری آن - یعنی آسیب‌دیدگی بازدارندگی تهران - با نوعی از برداشت غلط از این مفهوم مواجه هستیم.

در پایان جنگ جهانی اول توماس وودرو ویلسون، رئیس‌جمهور وقت ایالات‌متحده آمریکا خطابه بلندبالایی مطرح کرد که نهایتا منجر به تشکیل جامعه ملل شد؛ سازمانی که یک ایده محوری داشت؛ اینکه برای تحقق صلح باید اساسا جنگ را از صحنه بین‌الملل حذف کرد. تجربه سال‌های پس از پایان جنگ‌جهانی اول و سال‌های منتهی به جنگ‌جهانی دوم مشخص کرد که این ایده تا چه‌ اندازه غیرواقعی، مبتنی بر خیال و بدون درنظر گرفتن واقعیات نظام بین‌الملل است؛ چراکه ایده تحقق صلح از طریق حذف جنگ نهایتا منجر به بزرگ‌ترین و خونین‌ترین جنگ تاریخ بشریت شد و نشان داد که اساسا در دنیای کنونی، تکیه بر نیات خوب و تلاش برای ایجاد همکاری‌های بین‌المللی به‌منظور شکل‌گیری یک صلح پایدار، نه‌تنها امکان تحقق ندارد، بلکه زمینه را برای تشدید شرایط ضدصلح نیز فراهم می‌کند.

در همین راستا، مفهومی تحت عنوان «بازدارندگی» جای خود را در ادبیات علمی امنیت بین‌الملل باز کرد؛ مفهومی که برخلاف ایده قبلی به‌دنبال به رسمیت شناختن جنگ بود تا از این طریق بتواند صلح جهانی را تأمین و تضمین کند. ایده محوری مفهوم بازدارندگی را می‌توان اینگونه توصیف کرد که یک واحد سیاسی باید به‌نحوی فعالیت‌های دفاعی و نظامی خود را تنظیم کند که تصویری از خدشه‌ناپذیری دفاعی آن به دشمنان و جنگ‌طلبان مخابره شود تا همین تصویر ترسناک مانع از شکل‌گیری هرگونه نیت به‌منظور ایجاد جنگ بین ۲واحد متخاصم شود.

درواقع، روایتی که در سال‌های پس از پایان جنگ جهانی اول به‌دنبال خلع سلاح عمومی بود، حالا جای خود را به روایتی معکوس و توصیه به ایجاد زمینه نظامی برای تحقق صلح داده است. نمونه بارز این مسئله را می‌توان در عملیاتی که تحت عنوان «وعده صادق» از سوی نیروهای مسلح کشورمان علیه سرزمین‌های اشغالی صورت گرفت، مشاهده کرد؛ یک عملیات نظامی آشکار که نه‌تنها زمینه را برای جلوگیری از گسترش تنش‌زایی صهیونیست‌ها در منطقه فراهم کرد، بلکه حتی برای چند شب، منجر به ایجاد یک آتش‌بس غیررسمی در جنگ غزه هم شد.

مسئله بازدارندگی در تعریف اصلی و بنیادین خود، مرتبط با «تصویر - Image» است؛ یعنی یک واحد سیاسی با برخی از اقدامات، تصویری از خود ارائه کند که بتواند دشمنان و متخاصمان را از واکنش رسمی و علنی علیه آن واحد بازدارد. درواقع، بازدارندگی مرتبط با اقدامات نظامی کلاسیک و رسمی و همچنین در مسیر «پیشاتهاجم» است. در چنین شرایطی، وضعیتی که امروز ایران در آن قرار دارد، مصداق عینی و واقعی یک بازدارندگی کامل است.

با چنین تعریفی، تحلیل «بازدارندگی ایران» با اقداماتی نظیر ترور اسماعیل هنیه در تهران نیز دچار تضاد و تناقض نخواهد بود؛ چراکه اساسا مفهوم بازدارندگی صرفا برای اقدامات کلاسیک نظامی و فراگیر است. در شرایط جنگ هیبریدی و اقدامات تروریستی، فعلا امکانی برای ایجاد بازدارندگی از سوی هیچ واحد سیاسی وجود ندارد. نمونه مطرح این مسئله، ایالات‌متحده است که در موارد متعدد - مانند حملات ۱۱سپتامبر - مورد تهاجم گروه‌ها و سازمان‌های غیردولتی و حتی در برخی موارد دولتی قرار گرفته است؛ چنین مسئله‌ای در قبال سایر کشورها و واحدهای سیاسی نیز قابل تطبیق تاریخی - نظری است.

بر همین اساس، انجام عملیات‌های تروریستی و خرابکاری نظیر ترور رئیس دفتر سیاسی حماس نمی‌تواند به‌عنوان مسئله‌ای در زمینه از بین رفتن یا آسیب دیدن بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران مورد تأکید قرار بگیرد. از سوی دیگر باید توجه داشت که تمامی واکنش‌های سیاسی رسمی و غیررسمی به اخباری مبنی بر واکنش احتمالی تهران با هیچ‌گونه تهدیدی مبنی بر ایجاد یک جنگ فراگیر علیه کشورمان همراه نشده و خود این مسئله نشان می‌دهد که بازدارندگی ایران در سال‌های اخیر به حد نهایی خود رسیده و گزینه «جنگ برای مهار ایران» اساسا روی هیچ میزی قرار ندارد.

باید توجه داشت که این مسئله به هیچ عنوان نمی‌تواند و نباید به‌عنوان دستاویزی برای انکار هرگونه عملیات میدانی ایران و شبکه مقاومت علیه اسرائیل در پاسخ به ترور اخیر در تهران برشمرده شود، بلکه اتفاقا برقراری یک بازدارندگی کامل این اجازه را به جمهوری اسلامی ایران داده که بتواند بدون نگرانی از خلأ امنیتی، دست به انجام اقدامات تنبیهی علیه نیروهای متخاصم بزند. این مسئله، حاصل تغییر دکترین راهبردی ایران از «رئالیسم تدافعی» به «رئالیسم تهاجمی» در حوزه سیاست خارجی در سال‌های اخیر است که نهایتا منجر به تامین منافع ملی شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 7
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۰۸:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    12 4
    فقط و فقط باید ضربه محکم به متجاوز زد
    • IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      0 2
      عجله نکنید ؛ عجله نکنید ؛ عقب بیندازید ! عملیات نظامی ضد سراییل را 30 روز دیگر انجام دهید. موثرترین تنبیه اسراییل و آمریکا عدم حمله نظامی به اسراییل است تا یک ماه دیگر. چراکه خدای غرب اقتصاد است که در طی این چند روز فقط تهدید ایران شاهد سقوط بورس های غرب هستیم. سقوط تریلیون دلاری یک شبه غول های دایجونز را ببینید .سقوط 24 درصدی بورس ژاپن را ببینید.این دومینویی است که تازه آغاز شده و ناگهان تمام اقتصاد آمریکا و کشورهای متحدش را در خود فرو می کشد. فقط تهدید فقط تهدید. و مکروا و مکر الله والله خیر الماکرین.
    • IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      1 2
      .عجله نکنید ؛ عجله نکنید ؛ عقب بیندازید ! عملیات نظامی ضد سراییل را 30 روز دیگر انجام دهید. شدیدترین تنبیه اسراییل و آمریکا عدم حمله نظامی به اسراییل است تا یک ماه دیگر. چراکه خدای غرب اقتصاد است که در طی این چند روز فقط با تهدید ایران شاهد سقوط بورس های غرب هستیم. سقوط تریلیون دلاری یک شبه غول های دایجونز را ببینید .سقوط 24 درصدی بورس ژاپن را ببینید.این دومینویی است که تازه آغاز شده و ناگهان تمام اقتصاد آمریکا و کشورهای متحدش را در خود فرو می کشد. فقط تهدید فقط تهدید. و مکروا و مکر الله والله خیر الماکرین.
    • IR ۰۶:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۷
      0 0
      تو این وسط. هم نتانیاهو بیست و چهار بار دیگه ترور میکنه
  • IR ۰۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    6 14
    ایران ابرقدرت جهانه کسی هم نمی تونه منکرش بشه
    • ناشناس IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      4 3
      احسنت
    • IR ۱۴:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      0 2
      چه ابرقدرتی هم هست، بزنم به تخته
  • IR ۰۸:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    12 2
    در ادبیات علمی جهانی بازدارندگی فقط یعنی بمب اتم. کلا بازدارندگی را مساوی با قدرت هسته میدانند و کشوری که بمب اتمی نداشته باشد بازدارندگی هم ندارد.
    • IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      5 4
      شوروی بیشترین بمب اتم را داشت و فروپاشید بازدارندگی یعنی اقتصاد محکم
    • IR ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      1 4
      تصور کردی فقط به ذهن شما رسیده که قدرت هسته ای خیلی خوبه.مسئله اینجاست که نمی گذارند امروز بسازی فردا زدنش.
    • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      0 0
      خطاب به ناشناس 9:53 : در کشوری به وسعت ایران براحتی میتوان به دور از چشم ماهواره های جاسوسی بمب را ساخت دقیقا عین این کار رو هند انجام داد.
  • IR ۰۸:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    5 2
    در دکترین جهانی بازدارندگی فقط به معنای داشتن سلاح هسته ای است و لاغیر. حتما باید بمب را بسازیم و راهی غیر این نداریم.
  • abbas IR ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    0 2
    یادآور میشوم که حملات یازده سپتامبر نقشه سازمان سیا برای حملات بیشتر به خاورمیانه بود...لذا گفتن این موضوع که به دلیل خلا امنیتی این رخ داد به وقوع پیوسته کاملا اشتباه میباشد
  • حسین IR ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    5 4
    بازدارندگی بدون داشتن سلاح اتمی مثل یک جوک بی مزه هست.
  • IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    8 2
    موشک به تنهایی و بدون نیروی هوایی قدرتمند هرگز بازدارندگی نمی آورد، تجربه وعده صادق این را ثابت کرد
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    3 0
    هنوز چیزی نشده این چه بازدارندگیه
  • DE ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    2 1
    بازدارندگی کامل فقط با سلاح اتمی امکان داره .تحریم حداکثری که کردن و حالا منتظر نشستیم تا اسرائیل و امریکا تمام تأسیسات ایران رو نابود کنند ؟ نگرانی از اینکه بعد از ما عربستان و ترکیه سلاح اتمی میسازند هم بیمورده چون این دو کشور زیر نظر امریکا اداره میشوند و هیچوقت چنین اجازه ای را نخواهند داشت .
  • IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    3 1
    باز دارندگی یعنی پشتوانه مردمی حالا اگر مردم پشتوانه حکومت باشند هیچ قدرتی نمی تواند گزندی به ما برساند ولی اگر مردم نا راضی باشند فاتحه هرحکومتی خوانده است تمام
    • IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      0 0
      دقیقااز سال 92 بعد از تخریب ناجوانمردانه راهبردهای علمی،سیاسی،اقتصادی و مردمی دولت دهم با دستهای تمامیت خواه جناحین و طمع در خیال خام برجام منحوس سیر آسیب در بازدارندگی و اقتدار ایران شروع شد.
    • ایرانی IR ۱۴:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      0 0
      هزار آفرین! این نکته دقیقا نشون میده که جمهوری اسلامی ایران چطور تونسته در کنار لطف الهی از پس 45 سال انواع و اقسام توطئه های رنگارنگ و جنگ و ترور و تحریم و فتنه های وطن فروشان و بی دینان و تروریستهای مزدور بیگانه سربلند بیرون بیاد:-)
  • IR ۱۱:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    0 0
    حتی تعلل در مقابله به مثل توجیهات این متن را خنثی میکند. و نشانه چربش بازدارندگی دشمن بر بازدارندگی ایران است.
  • رضا IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    4 1
    بازدارندگی فقط هسته ای کلاهک اتمی والسلام
    • IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
      0 0
      الان اسرائیل بمب اتم داره خوب بازدارندگی پیدا کرده چرا عقل تعطیل کردی
  • IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    1 1
    چهار محور کلیدی: ١. حل ضعفهای بزرگ اطلاعاتی امنیتی ٢. بازدارندگی هسته ای ٣. اقتصاد تولید محور، مقاومتی و مستقل ٤. توانمند سازی نیروی هوایی و پدافند هوایی در حد ابرقدرتها. فقط در اینصورت هیچ قدرتی جرات تجاوز نخواهد داشت و اگر بکند بسختی مجازات میشود و نیازی به شعار و رجز خوانی نیست
  • DE ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    0 0
    تا رسما سلاح هسته‌ای نداشته باشيم هیچ بازدارندگی نخواهیم داشت، والسلام.
  • DE ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    0 0
    تا رسما سلاح هسته‌ای نداشته باشيم هیچ بازدارندگی نخواهیم داشت، والسلام.
  • IR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
    0 0
    بازدارندگی ما آسیب ندیده کلا از بین رفته، اگر جواب خیلی محکم ندهیم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس