به گزارش مشرق، تابستان امسال گرما در شهر اصفهان هر روز رکورد میزند و دما در گرمترین ساعات روز گاهی از ۴۲ درجه سلسیوس میگذرد و چون بین خنکترین و گرمترین ساعات تفاوت دمایی چندانی وجود ندارد گرمای سوزان در طول شبانه روز احساس میشود.
هوای شهر اصفهان این روزها به قدری گرم و آلوده است که دولت ترجیح داده ادارات را برای حفظ سلامت افراد و کاهش مصرف انرژی تعطیل کند یا ساعات کاری را تغییر دهد. همچنین به شهروندان توصیه کرده است که برای جلوگیری از گرمازدگی و تبعات ناشی از آلودگی هوا و تابش اشعه فرابنفش دستکم بین ساعات ۱۱ صبح تا ۱۷ عصر از تردد و فعالیت در فضای باز پرهیز کنند.
در این گرمای بی سابقه اصفهان، دنیای حیوانات اما متفاوت است، آنهم حیواناتی که از بدِ ماجرا به دلایل مختلف اسیر قفس شدهاند و راه فراری از فشار گرما ندارند.
این روزها حیوانات باغ وحش صفه اصفهان در تابستان سوزان از گرمازدگی رنج میبرند. از سلطان جنگل که بی رمق خود را در شاخ و برگ پونه میپیچد تا تب و حرارت جانش را فرو بنشاند تا گربه جنگلی که از شدت گرما بیهوش شده تا میمونهایی که از فشار گرما مدام درگیر میشوند، بی قراری سگ شکاری و نحیف شدن و اسهال گرگ خاکستری باغ وحش، آثاری از گرمازدگی در این حیوانات مشاهده میشود.
بنا به آماری که طی سالهای اخیر از شمار گونههای حیات وحش این باغ وحش بارها اعلام شده ۳۱۰ حیوان از ۳۰ گونه مختلف در این مجموعه نگهداری میشوند.
اما این آمار با توجه به زاد و ولد و همچنین مرگ و میر حیوانات باغ وحش صفه و شمار حیواناتی که به دلایل کشف قاچاق یا زندهگیری و شکار و آسیب دیدگی به این مجموعه منتقل میشوند میتواند متغیر باشد.
حیواناتی از جمله شیر آفریقایی، چهار قلاده خرس قهوهای، کروکودیل نیل (مصری)، گوزن زرد و قرمز اروپایی، کل و بز، قوچ و میش، آهو، گراز، سگ هاسکی، کفتار، گرگ خاکستری، گرگ سفید، گربه جنگلی، شتر، اسب پونی، میمون آفریقایی و پرندگانی چون طاووس، عقاب، شاهین، سنجاب و خرگوش در باغ وحش صفه نگهداری میشوند در حالی که این مجموعه برای نگهداری برخی گونههای غیربومی که با اقلیم گرم و خشک اصفهان سازگاری ندارند، زیستگاه مناسبی نیست.
خبرنگار مهر ساعت ۱۵ روز چهارشنبه هفدهم مردادماه، بازدیدی سرزده از باغ وحش صفه داشت. علیرغم اینکه درهای این مجموعه از ساعت هشت صبح تا ۱۸ عصر هر روز به روی بازدیدکنندگان باز است در دمای ۴۴ درجه سلسیوس اصفهان، در این باغ وحش هیچ بازدیدکنندهای دیده نمیشد و کارگران باغ وحش در حال استراحت بودند.
علی رغم اینکه باغ وحش صفه در دامنه پارک کوهستانی به همین نام بنا شده تا از گزند آلودگیهای شهری دور بماند اما حیوانات این مجموعه این روزهای داغ زیر تابش مستقیم خورشید، گرما زده و بی تاب شدهاند.
در قفس سگهای هاسکی که طبیعتشان با یخ و سرما سازگار است و به دلیل خز گرم آنها، در ماههای گرم تابستان باید مراقبت بیشتری انجام شود تا هاسکی خنک بماند، تنها یک پنکه در قسمت بالای قفس نصب شده و یک حوضچه با آبی که مشخص نیست از چه زمانی مانده و گرم شده است، دیده میشود.
فقس بعدی، یک قلاده سگ شکاری بدون آب و غذا از شدت گرمازدگی در این سو و آن سوی قفس تنگ، سرگردان است.
میمونها با نژادهای مختلف در یک قفس زندگی میکنند و از شدت گرما بدشان نمیآید که با همدیگر درگیر شوند به طوری که قفس ۲ قلاده میمون نر با سایر میمونها جدا شده است.
اسبهای پونی و کل و بز و آهوها اما آرام در حال تغدیه هستند.
و قوچ اصفهان در دامنه کوهستان گویی در حال آفتاب گرفتن است.
تک گراز باغ وحش صفه که این روزها نحیفتر شده، در گرمای شدید بی رمق زیر سایه در حال استراحت است اما به سختی نفس میکشد.
در برخی قفسها از جمله قفس این گراز پنکه بالای فنس و حصارها جانمایی شده و باد گرم را جابه جا میکند.
ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه، کارگران باغ وحش شیرهای بی رمق شده و گرمازده را با پاشیدن آب، به جابه جایی در قفس تحریک میکنند و سلطان جنگل که خود را در شاخ و برگهای پونه پیچیده تا حرارت جانش را فرونشاند، به خود تکانی میدهد و از جای بر میخیزد تا در تنگنای قفس کمی راه برود.
جمعیت شیرهای آفریقایی باغ وحش صفه، به دلیل زاد و ولد طی دو سال اخیر افزایش داشته است، به طوری که اکنون سه قلاده شیر نر و چهار قلاده شیر ماده در قفس بیرونی باغ وحش دیده میشوند و احتمالاً تعدادی هم داخل قفسهایی باشند که در انظار عموم نیست.
شیرهای جوان با سه شیر پیر باغ وحش تفکیک شدند و چهار قلاده شیر جوان در قفسی جدا از پدر و مادر خود نگهداری میشوند.
سنجابها بر اثر گرمازدگی در قفس شیشهای بی حال شدهاند.
این قفسهای شیشهای تهویه مناسبی ندارد
تعداد زیادی خوکچه هندی در قفسی شیشهای و بدون تهویه مناسب نگهداری میشوند و در محیطی متعفن از ظرف آبی بسیار کثیف مینوشند.
به نظر میرسد تعدادی از خوکچههای هندی و همستر در این فضای بسته و آلوده تلف شده باشند. از نشانههای گرمازدگی سنجاب، خرگوش و همستر بزاق اطراف دهان، لمیدن آرام در کف بستر و لرزش است.
همچنین محل نگهداری خرگوشها گرم و آلوده است.
کارگران باغ وحش برای خنکشدن پرندگان به آنان هندوانه میدهند.
خرس قهوهای باغ وحش که کار همیشگیاش در تنگای قفس، چرخیدن به دور حوضچهای است که از آن آب مینوشد.
باید توجه داشت که دمای بدن هر حیوان و تحمل گرمایی آنها با گونه حیوان دیگر متفاوت است و برای مثال پرندگان و خزندگان به نسبت جوندگان و خرگوش گرمای بیشتری را میتوانند تحمل کنند. فرقی نمیکند که حیوان مو و خز داشته باشد یا پر یا فلس! هر حیوانی یک دمای طبیعی دارد که نباید از آن بالاتر برود زیرا حساسیتهای گونههای حیات وحش به گرما نیز متفاوت است و برای نگهداری در باغ وحش در مناطقی مثل اصفهان با اقلیم گرم و خشک به اتخاذ تمهیدات گوناگون نیاز دارد.
باغ وحش اصفهان سال ۱۳۹۰ در پارک کوهستانی صفه واقع در جنوب غرب این کلانشهر احداث شد و سال ۱۳۹۴ از سازمان محیطزیست کشور مجوز رسمی دریافت کرد.