به گزارش مشرق، تحولات سوریه را میتوان به دو بخش عمده تقسیم کرد. تحولات واقعی و در میدان و تحولاتی که برخی از رسانهها سعی دارند آنرا به جامعه جهانی و خصوصا برای ایران القاسازی کنند. وضعیت سوریه امروز به طور کل با همین پوشش رسانهای شکل گرفته است. به خوبی میتوان یک حباب رسانهای دور تحولات سوریه و خصوصا مزدوران تکفیری را حس کرد. این تحولات بعد از سقوط حکومت بشار اسد برای ایجاد نمایهای مثبت از شورشیان شام که سابقه تروریستی آنان بر هیچ کس پنهان نیست، بیشتر و بیشتر شدت گرفت.
ماجرای اخبار جعلی درباره زندان صیدنایا از جمله این موارد است. زندانی که در آن به صورت افسانهای گفته میشد چند طبقه است و کلیدهای طبقات مختلف آن گم شده است و بسیاری در این طبقات گیر افتادهاند! تصاویری ساختگی نیز از آزادی زندانیان از این طبقات منتشر شد که در نگاه اول مخاطب با توجه به رفتار مصنوعی و وضعیت خوب زندانیان جعلی بودن آن را حدس زدند. اوج این دروغگوییها نیز خبر ساختگی سی ان ان با بازیگری یک فرد بود که رسوایی بزرگی برای این رسانه امریکایی به وجود آورد.
اما روند پوشش اخبار سوریه به فاز سوم رسیده است. فاز اول که سبب شد ارتش سوریه بدون کوچکترین دفاعی کشور را به شورشیان تقدیم کند. در مرحله بعد رسانههای مختلف خصوصا غربی سعی کردند که دوره قبل را بسیار سیاهنمایی کنند و حالا در فاز سوم که مرحله استقبال از دولت الجولانی است اخبار مثبت و امیدوارکننده درباره سوریه منتشر میشود. این درحالی است که اعتراضات و بهم ریختگیهای قابل توجهی در این کشور مشاهده میشود. درواقع بخش مهمی از جریان رسانهای که از سوریه خبرپراکنی میکند بر خلاف تحولات واقعی آن است و بیشتر به سفیدشویی این تحولات میپردازد.
موضوعاتی چون انتصابات در سوریه و بکارگیری زنان در جایگاههای مدیریتی، استقبال کشورهای مختلف از محمد الجولانی و گرم شدن روابط سوریه با کشورهای دیگر و قول مساعد برای بازسازی سوریه از جمله این موارد است. روند تبدیل «محمد الجولانی» به «احمد الشرع» در این حوزه خود نمایی از روند ریبرندینگ و بازسازی یک برند منفور به یک موضوع مثبت است.
برخی از اتفاقات به خوبی دست غرب برای تغییر ذهنیت افکارعمومی نسبت به سرکرده جبهه النصره را نشان میدهد. وقتی برای سر محمد الجولانی ۱۰ میلیون دلار جایزه تعیین کرده بودند وی جزو تروریستها محسوب میشد اما آمریکاییها به شدت در این موارد سختگیر هستند بدون توجه به گذشته یک فرد آنهم در همراهی و سابقه طولانی در القاعده، داعش و جبهه النصره وی را سفید کرده و اعلام شد که این جایزه را برداشتند. هرچند بعد از مدتی دیگر اعلام شد که این جایزه همچنان پابرجاست اما حالا وزرای غربی و نمایندگان آمریکایی با جولانی دیدار میکنند.
دیدار « باربارا لیف» دیپلمات ارشد آمریکا در امور خاورمیانه با احمد الشرع (ابومحمد جولانی)، که پیشتر با القاعده همسو بود، از جمله این موارد است. بعد از این دیدار بود که گفته شد الشرع متعهد به کنار گذاشتن تروریسم شده و در نتیجه ایالات متحده دیگر جایزه تعیینشده را ارائه نخواهد کرد.
اقدامات جولانی در خصوص حرکت در راستای منافع غرب در این خصوص بسیار مشهود است و این موضوع را بیمه دولت خود میداند. پس از حملات و تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به سوریه جولانی حتی کوچکترین واکنشی برای مقابله با این امر نشان نداد و رژیم صهیونیستی در خاک این کشور عملیات مختلفی را انجام داد و زیرساختهای نظامی این کشور را تا جای ممکن تخریب کرد. همه میدانند که اسرائیل نه تنها برای سوریه بلکه برای همه کشورهای همجوار خود ضعف و سستی نظامی را خواهان است.
عملا کارشناسان بر این باورند که سوریه میان رژیم صهیونیستی، ترکیه و آمریکا در حال تقسیم است. برخی اطلاعات حاکی از آن است که آمریکاییها در مناطق کردنشین در حال تجهیز و ایجاد پایگاه برای خود هستند. ترکیه نیز با الجولانی در این کشور جولان میدهد. تشدید این تنشها در میان ناآرامیهای سوریه و اعتراضات دیگر اقوام سوریه احتمال چندپاره شدن این کشور را به وجود آورده است.
گو اینکه امروز نیز به طور نامحسوس و در خفا و رسمی نشده تا حدودی این چندپارگی دیده میشود. هر چند که به نظر میرسد با وجود اینکه رسانههای مختلف به طور تعمدی سعی در سفیدشویی الجولانی دارند اما در این حوزه به نظر نمیرسد این پروژه فریب رسانهای بتواند چندان موفقیت آمیز عمل کند.
هر چند باید گفت که غرب از همین حربه علیه الجولانی و استفاده سیاسی از وی استفاده میکند و موضوع برچسب تروریستی که کاملا از الجولانی قابل برداشتن نیست به عنوان یک شمشیر داموکلس بالای سر وی قرار گرفته که از این عنصر بتوانند به نفع خود استفاده کنند و وی را مجبور به اعمال سیاستهای خود کنند.
در زمینه تجاوز اسرائیل که این موضوع به خوبی آشکار است و الجولانی کاملا در برابر این رژیم خلع سلاح و تسلیم است. اگرچه جولانی کربات پوش شده است اما کماکان نیروهای التحریر الشام ماهیت مزدوری خود را حفظ کردهاند و این موضوع در بلند مدت امکان ایجاد اختلال در سوریه که ظاهر آن حفظ شده است را دارد.
در این تحولان نباید داعش را نیز جا انداخت و سیاستهای الجولانی اگر به مذاق این مزدوران خوش نیاید ممکن است این افراد مزدور را به دامن داعش هدایت کند. موضوعی که مطلوب کشورهای غربی و اسرائیل است. درواقع وضعیت بیثبات مطلوب این کشورهاست و به نظر میرسد سوریه در بلند مدت به محلی برای اعمال سیاستهای غرب تبدیل شود که مرکز همه این تصمیمات نیز رژیم صهیونیستی است.