گروه بینالملل مشرق - در ماه مارس 2005 "محمد ابراهيم مكاوي"، یکی از برجسته ترین كارشناسان سازمان "القاعده" در امور استراتژيهاي نظامي وثیقهای را در شبكههای اينترنتی با عنوان "استراتژي سال 2012 القاعده" منتشر کرد و به بيان 5 مرحله از طرحهای نظامي بلند مدت القاعده پرداخت.
آنچه در وثیقه منتشر شده از سوی مکاوی قابل تامل بود، این بود که از سرزمین شام یا همان سوريه به عنوان يكي از ضلعهاي مثلث جهادي سازمان القاعده در كنار عراق و افغانستان یاد شده بود.
"محمد ابراهيم مكاوي" كه بر اساس گزارشهاي موجود در گذشته از استراتژيستهاي نظامی و جنگي ارتش مصر به شمار میآمده در توضیحی درباره وثیقه خود به ايجاد "مثلث وحشت جهادي" در منطقه اشاره ميكند كه از افغانستان شروع و پس از گذر از ايران بيطرف به جنوب عراق و تركيه میرسد تا از آنجا وارد سوریه و سپس جنوب لبنان شود.
جایگاه سوریه در ادبیات رسانهای سلفیهای جهادی بحرینی
گروههاي سلفي جهادی تکفیری بحرينی اهميت بسیار زیادی در ادبيات رسانهای و تبلیغاتی خود براي سوريه قائل هستند. "شيخ عادل المعاوده"، نماينده برجسته تشكل سلفي "الاصاله" در یکی از سخنرانيهای خود در 4 اوت 2012 تاکید میکند که هم اكنون كانون مسائل و قضایای جهان اسلام در شام در جریان است.
او در دیدار 6 اوت 2012 خود با گروهی از جهادیهای تکفیری مسلح در سوريه ملاقات كرد و در سخنانی با اشاره به مبارزات آنها در سرزمین شام علیه نظام سوریه تاکید کرد که "اين انقلاب، فقط انقلاب سوريه نيست، بلكه انقلاب جهان اسلام است".
در 28 اوت سال 2012 "شيخ صلاح الفايز"، مبلغ سلفي جهادی بحرینی در یکی از سخنرانیهای خود در منطقه "حمد" واقع در جنوب منامه گفت: "آمريكاييها از ريش ميترسند، ما به مبارزات و جهاد خود ادامه میدهیم و امارت اسلامي را در سوريه بر پا خواهيم كرد".
او تاکید میکند، اگر سلفیهای جهادی دست به این اقدام نزنند، سوريه توسط آمريكا، اتحاديه اروپا و ايران غصب خواهد شد که از دید او این طرفها "خوك" و "كفار" ناميده میشوند.
"شيخ صلاح الفايز" در ادامه تاکیدات خود میگوید که مزرها در سوریه يا بايد مال ما باشد يا شيعيان، يا كشته ميشويم يا وجود آنها را سوریه پاك ميكنيم. هرچه هست، اینکه همزيستي مسالمت آمیزی بین ما وجود نخواهد داشت.
در 27 فوريه 2012 "شیخ حسن الحسيني"، یکی دیگر از مبلغان سلفی جهادی بحريني ويديويي را در پایگاههای اینترنتی منتشر میکند كه بيانيهاي به نام رجال ديني و مذهبی اهل سنت بحرين است و در آن آمده بود که "هر كس در توان دارد، باید گروه تروریستی ارتش آزاد سوریه ملحق شود".
اما "شيخ عادل الحمد"، مبلغ سلفی جهادی بحرينی از جوانان این کشور میخواهد تا از فرصت پیش آمده براي جهاد در سرزمين مبارك شام یا همان "سوریه" استفاده كنند و میگوید: سوريه هم اكنون مسئله امت و جهان اسلام است و جنگيدن در آن جهاد در راه خدا به شمار میآید.
"شيخ عادل الحمد" در ادامه خطاب به جوانان بحرینی میگوید: اي جوانان به ياد بياوريد، افرادی كه در كنار پيامبر(ص) جنگيدند، همه جوان بودند، پس فرصت را از دست ندهيد، مردم را به جهاد تشويق كنيد با مجوسها، رافعيها و نصاريها در هر جايي که آنها را یافتید، از جمله در سرزمین شام بجنگيد.
نمایندگان تشكل "الاصاله" در مهماني ارتش آزاد سوریه
در اوت سال 2012، چهار عضو تشكل سلفي جهادی "الاصاله" توانستند، وارد خاک سوريه شوند و از اماكني دیدن کنند كه گروههای مسلح بر آن تسلط داشتند. آنها مدعی شدند كه با عناصر ارتش آزاد سوریه دیدار کرده و كمكهای سلفیهای جهادی بحرينی به دست آنها رساندهاند، در حالیکه ويديوهاي منتشر شده از سوی این هیئت تنها ملاقات آنها با دو گروه سلفی جهادی نزديك به گروه "جبهه النصره" را نشان میداد.
در ويديويي كه در 6 اوت سال 2012 در پایگاههای اینترنتی پخش شد، مشخص گرديد كه استقبال از هیئت بحرینی توسط فرمانده گروه تروریستی "لوا داوود" انجام شده كه در مارس 2013 اعلام کرد که در صدد تشکیل امارت اسلامي در سوریه است. همچنين او در تعدادي از نبردهاي جبهه النصره در کنار این گروه جهادی تکفیری بوده که مهمترین آن نبرد آزاد سازي فرودگاه نظامي "تفتناز" در استان ادلب در شمال غربی سوریه به عنوان يكي از بزرگترين فرودگاههاي نظامي شمال سوريه است.
در ويديويی ديگر كه در 13 اوت همزمان با پايان سفر این هیئت بحريني به اراضي سوريه پخش شد، شيخ عادل المعاوده، شيخ حمدالمهندسي، عبدالحليم مراد و شيخ فيصل الغرير در كنفرانسي مطبوعاتي حضور پیدا کردند كه در آن "ابوعيسي الشيخ"، فرمانده گروه تروریستی "صقور الشام" نيز حضور داشت. او گفت: این هیئت بحرینی برای مسلح کردن 85 جهادی از او حمايت مالي کردهاند.
در این ارتباط روزنامه "تايم" نیز گزارشی از ديدار فرماندهان جبهه النصره با این هیئت بحرینی را پخش و تاکید کرد كه هیئت بحرینی در سفر خود به اراضی سوری دیدارهایی با "ابو محمد الجولاني"، رهبر جبهه النصره انجام داده است.
تمام اين فیلمها و گزارشها درحالی منتشر شد که این هیئت سلفی جهادی بحرینی در تمام اظهار نظرهای خود مدعی شد، سفر به سوريه جهت ملاقات با ارتش آزاد و حمايت از آن بوده است. شيخ عبدالحليم مراد در سخناني در 28 اوت 2012 اعتراف کرد که سفر سريعي به سوريه داشته و طي آن کمکهای مالی بحرينیها را به دست ارتش آزاد رسانه است. وی همچنین بیپروا گفت که از اين موضوع باک ندارد که بگوید راهی سوریه شده بوده و کمکهای مالی بحرینیها را به دست ارتش آزاد سوریه رسانده، چون این اقدام وی و هیئت همراهش کمک به ارتش آزاد سوریه تا این ارتش از آبرو و حيثيت آنها دفاع كند. شيخ فيصل الغرير نيز تاکید کرد که ما حمايت از ارتش آزاد را ادامه خواهيم داد. اما در وراي حمايت از ارتش آزاد مسائل دیگري نهفته بود.
"العداله"، دومین جنبش سلفی جهادی که در بحرین شکل میگیرد
در گذشته اين گروه در بحرین به عنوان تشکلی غير قانوني و يا ثبت نشده در قانون تشكلهاي سياسي این کشور فعاليت ميكرد. جنبش "العداله" از حیث ساختار تشکلی کثرتگرا به شمار میآید که حتی عناصر چپگرا هم در آن عضویت دارند و از بارزترین این عناصر چپگرا میتوان به "عبدالله هاشم"، وکیل معروف بحرینی است.
فعاليت جنبش العداله و تاريخ آن از زمان تأسيس نشان میدهد که این جنبش مهمترین هدف خود را دفاع از متهمان به تروريسم و زندانيان زندانهاي گوانتانامو اعلام کرده است.
کسانیکه به تاريخ و فعالیتهای جنبش العداله و پيشينههاي ساختاري و تفكرات و اندیشههای ايدئولوژيك و ادبيات آن و همچنين تعامل آن با مسائل و قضایای مختلف آگاه هستند، به خوبی میدانند كه برداشت تشکل العداله از سلفيگري جهادي تفاوت بسیاری با تشكل الاصاله دارد. همچنين در مييابد كه گرايشهای افراطی و تند این تشکل به اندیشهها و تفكرات "اسامه بن لادن"، رهبر سابق القاعده و دشمني و خصومت با آمريكا گرایش دارد.
سلفي گري جهادي
زمانيكه جنبش "العداله" در همایش تأسيسي خود تشکیل خود را اعلام كرد، روزنامه "الايام" به نقل از يك منبع سلفي نزديك به تشكل "الاصاله" نوشت: معروفترين و بارزترین شخصيتهاي سلفي سياسي حاضر در این همایش بر این باور بودند، افرادی که ميثاق ملي و مشاركت فعالیتهای سیاسی حکومت از جمله انتخابات شوراهای شهرها و نمايندگي در پارلمان بحرین را قبول كند، كافر و مرتد است، زيرا آنها تجربههاي وارداتي از غرب به شمار میآیند.
نخستين نشانهها و گرايشهاي جهادي جنبش "العداله" زماني بروز كرد كه در آوريل سال 2008 میلادی تظاهراتي در منطقه "الجفير" در اعتراض به بازگشايي مجدد سفارت بحرين در عراق برگزار کرد و طي آن پيروان اين جنبش تصاويري از اسامه بن لادن و ساير سران شاخص سازمان القاعده را در دست داشتند و برخي از آنها نيز سر بريدن و قطعه قطعه کردن بدن يك نظامي آمريكايي را به نمايش در آوردند. در اين راهپیمایی تعدادي از زندانیان سابق گوانتانامو نیز مشارکت داشتند که بعضي از آنها به عضویت این تشکل در آمده بودند.
در پي اين اقدام عبدالله هاشم که به دبيركلی تشکل "العداله" انتخاب شده بود، از همراه داشتن تصاوير بن لادن و نمایش تکه تکه کردن بدن یک نظامی آمريكايي دفاع كرد و گفت: اسامه بن لادن يكي از رهبران مقاومت اسلامي در جهان است.
او در گفتوگو با روزنامه الايام گفت که تشکل العداله به عضویت جهادگرانی که پیشتر در افغانستان میجنگیدند، افتخار ميكند و از دهها عضو این تشکل كه دارای اعتقادات سلفی جهادی بودند، تمجيد كرد که از جمله این افراد فردی به نام "محیی الدین خان" بود که به عضویت كميته اجرايي تشکل درآمده بود و پیشتر به اتهام عضویت در گروهکهای تروريستي توسط وزارت كشور بحرين دستگير و سپس آزاد شده بود.
دشمني با آمريكا
تشکل العداله در طول فعالیتهای خود برای حمایت و دفاع از بحرینیها و همچنین اتباع کشورهای عربی حوزه خلیج فارس که به اتهام مشارکت در فعالیتهای تروریستی توسط دولت آمریکا بازداشت شده بودند و در زندان گوانتامو به سر میبرند، گروهي تشكيل داد و همواره در فعالیتها و تعامل خود با دیگر افراد و تشکلها و یا به عضویت گرفتن اعضای جدید بر اندیشههای و تفكرات سلفی جهادياش و دشمني با آمريكا تاکید و مواضع تندي را در این خصوص اتخاذ میکرد.
گرایشهای تند و افراطی این تشکل در قبال آمریکا موجب شد تا در 20 اوت 2011 عربستان سعودی "محمد جناحي"، رئيس كميته آزاديهای تشکل العداله را بازداشت كند که داراي گرايشهای تند سلفي جهادی نیز بود. همچنين مقامات امنيتي یمن در 21 آوريل 2013 در فرودگاه صنعا مانع ورود "محيي الدين خان" به خاک اين كشور شدند و او با همان هواپيمايي كه از بحرین به سمت یمن پرواز کرده بود، به بحرين باز گردانده شد.
فعالیت تشکلهای سلفی جهادی زیر نظر حکومت بحرین
فعالیتهای بارز و برجسته لجستیکی سلفیهای بحرینی به خصوص در بحران سوریه برای بسیاری غیر منتظره و بیسابقه بود. به همین دلیل سوالی که در اینجا مطرح میشود، این است که آیا واقعا تمام این فعالیتهابدون اطلاع و آگاهی حکومت بحرین انجام میشده است. پاسخ این سوال برای همه روشن و واضح است، بدون تردید بدون اطلاع و آگاهی حکومت بحرین هیچ یک از این تشکلها امکان شکل گیری و فعالیت نداشتند. چون در سال 1999 میلادی "شیخ حمد بن عیسی آل خلیفه معاهده همکاری با گروههای اسلامگرای سیاسی اهل سنت امضا کرد که سلفیهای بحرین را هم در برمیگرفت تا هم از افکار و اندیشههایشان مطلع و آگاه باشد و هم مانع از برخی اقدامات آنها شود.
اتحاد مقدس
بحرین طی سالهای 2004 تا 2013 میلادی شاهد اتخاذ مجموعه تدابیری بود که رهاورد آن ظهور قدرتی در بحرین به نام "پیمان مقدس" بود که اخوانیهای بحرینی را با سلفیهای این کشور آشتی داده و متحد و همپیمان میکرد.
پس از آن و برای اولین بار پس از 70 سال در سال 2008 میلادی مقامات بحرینی براساس فرمان صادره از سوی "خلیفه بن احمد آل خلیفه" به عناصر شاغل در دستگاههای نظامی و نیروی دفاع این کشور اجازه دادند که محاسن خود را بلند کنند تا پس از آن وزارت کشور بحرین نیز به کارمندان خود اجازه چنین امری را بدهد.
پس از آن نوبت به صدور فرمانهای دیگری از سوی پادشاه بحرین رسید که نشان از همراهی وی با سلفیهای بحرینی میداد، از جمله فرمانهای صادره در این ارتباط بازدید از مراکز سیاحتی و گردشگری و انجام گشتهای تحقیق و تفحص در حدود 90 هتل کشور جهت مقابله با تخلفات دینی و مذهبی آنها، بستن مراکز عرضه لباس و مد، بستن کافه تریاها و ارائه مشروبات الکلی در آنها و در تمام هتلها و رستورانهای بین المللی بحرین و غیره بود.
پس از آن در سال 2009 وزارت اطلاع رسانی آل خلیفه مجموعه دستوراتی را در خصوص بستن برخی از پایگاهها و شبکههای اینترنتی را صادر و استفاده را صادر کرد تا در ادامه و در پاسخ به درخواست نمایندگان سلفی پارلمان بحرین دولت این کشور مجوز داده شده به شبکه تلویزیونی "ام بی سی" جهت پخش یکی از برنامههایش در بحرین را لغو کرد و پس از آن شاهد دخالت خواهر پادشاه بحرین جهت کفالت "وجدی غنیم"، مبلغ سلفی جهادی باشیم که دولت آمریکا وی را به خاطر سخنرانیهای افراطی و تندش از این کشور بیرون کرد.
اما بزرگترین تغییر و تحول روی داده در کشور بحرین و گرایش آن به سمت مکتب سلفی جهادی را باید در ارتش و دستگاه نظامی این کشور ملاحظه کرد.
"شيطان" در ارتش!
پژوهشی که به تازگی (2013) در خصوص تغییر و تحولات جاری در دستگاه نظامی کشور بحرین به دنبال حوادث ناشی از انقلاب 14 فوریه 2011 در این کشور روی داده به این نکته اشاره میکند که "عقاید جنگی و قتل و کشتار بسیاری در قالب مفاهیم و مضامین دینی و مذهبی وارد ارتش بحرین شده که بر آنها ویژگی سلفی جهادی به شکلی آشکار و عیان غلبه میکند".
این گرایش به شکلی آشکار در برگزاری مستمر مسابقات حفظ و قرائت و تجوید قرآن میان نیروهای شاغل در وزارت دفاع بحرین نمود پیدا میکند که سلفیهای جهادی بر برگزاری آن اشراف و نظارت دارند. این درحالی است که این سلفیهای جهادی اداره دایره ارشاد و هدایت مذهبی و دینی وزارت دفاع بحرین را نیز برعهده دارند و از جمله مهمترین اقدامات این دایره صدور کتابچهها و منشوراتی است که اشاعه دهنده و ترویج کننده آیین و آموزهها و تعالیم سلفی جهادی است و در آنها اطاعت از ولی امر و شرکت در هرگونه تظاهرات و راهپیمایی علیه حکومت تحریم و تکفیر و خروج از اطاعت ولی امر بیان شده است.
کمی دقت در محتوا و مضمون مطالب این کتابچهها و منشورات به ما نشان میدهد که فتواها دقیقا مشابه همان فتواهایی است که از سوی موسسه فتواهای دینی عربستان سعودی صادر میشود و با اندکی دقت در دیدگاهها و مواضع اعلام شده از سوی ارتش بحرین و سخنگوی رسمی آن"خالد ابو العینین" به راحتی میتوان افراط گرایی مذهبی را در آن مشاهده کرد.
همچنین تاملی در تفسیرها و تحلیلهای شیخ "ناصر بن خالد بن احمد آل خلیفه"، فرزند وزیر دفتر سلطنتی پادشاه بحرین که در ارتش این کشور خدمت میکند و دارای منصب ریاست اداره باشگاه الرفاع شرقی در منامه، پایتخت بحرین را در دست دارد، به خوبی بیانگر میزان نفوذ جریان سلفی جهادی در خاندان حاکم بر بحرین است، چراکه صفحه توئیتر شیخ ناصر مملو از اصطلاحات و کلمات و جملاتی است که در میان سلفیهای جهادی رایج و متداول است و تنها از سوی کسی به کار میرود که یک سلفی جهادی واقعی باشد.
شیخ "ناصر بن خالد بن احمد آل خلیفه" در یکی از نوشتههای خود در صفحه توئیترش میگوید که "بحرین از آن همه نیست. بحرین براساس قانون اساسی این کشور، کشوری مسلمان و عربی است" و در ادامه توضیح میدهد که "ما نه تنها از اتحاد و همبستگی با مجوسیها که منظور وی شیعیان بحرینی هستند، متنفر هستیم، بلکه برائت از آنها را امری واجب دانسته و کمک به آنها را شرک به خدای متعال و ظلمی بزرگ میدانیم".
لازم به ذکر است که صفحه توئیتر شیخ "ناصر بن خالد بن احمد آل خلیفه"، فرزند وزیر دفتر سلطنتی پادشاه بحرین از جمله صفحاتی است که هدف آن آماده کردن سلفیهای جهادی برای اعزام به سوریه جهت مشارکت در عرصه جهاد علیه نظام سوریه است.
وزیر دفاع بحرین و برادرش
"شیخ خليفة بن أحمد آل خليفة"، وزیر دفاع بحرین و "شیخ خالد بن أحمد آل خليفة"، برادر وزیر دفاع بحرین و وزیر دیوان سلطنتی پادشاه بحرین مسئولیت اداره پرونده اسلام سیاسی سنی در بحرین را در دست دارند که سلفیهای جهادی بحرینی چنان نفوذ چشمگیر و گستردهای در این پرونده دارند که در بسیاری از موارد اینگونه به ذهن القا میکنند که خود صاحبان و اداره کنندگان واقعی این پروندهها هستند و این در کنار نفوذ گسترده آنها در بسیاری از دستگاههای رسمی و حکومتی بحرین مانند وزارت امور خارجه، دایره گمرکات، دیوان خدمت مدنی، دایره اوقاف اهل سنت، وزارت آموزش و پرورش، وزارت اسکان و دایره ارشاد و هدایت مذهبی و دینی وابسته به ارتش بحرین را در برمیگیرد.
همچنین میزان نفوذ این جریان را به راحتی میتوان در موضع گیری شیخ خلیفه بن احمد، فرمانده ارتش و نیروهای مسلح بحرین در قبال بسیاری از پروندهها و قضایا مانند شیعیان، نقش آمریکا و موضع گیری در قبال بحران سوریه ملاحظه کرد که تطابقی تام با دیدگاههای جریان سلفی جهادی دارد.
شیخ خلیفه بن احمد طی سخنانی که در 16 ژوئن 2013 ایراد کرد، گفت که وی بر این باور است که "تنها انقلاب سوریه، انقلاب مردمی است و میتوان بر آن نام انقلاب را نهاد و آنچه در کشورهای دیگر عربی مانند تونس و مصر و لیبی و یمن روی داده نه انقلاب که توطئهای غربی است".
این اظهارات تشابه تام و دقیقی با ادبیات حاکم بر جریان سلفی جهادی بحرین دارد.
دخالت در بحران سوريه
در 21 مارس 2013 "لافی الظفیری"، از اعضای تجمع وحدت ملی که از جمله جریانهای نزدیک به حکومت بحرین و دارای دو تابعیت بحرینی – سوری است، اعلام کرد که "احمد شباط الظفیری"، خواهر زادهاش در یکی از نبردهای سوریه که آن را نبردی جهادی توصیف کرده بود، کشته شده است و در صفحه توئیتر خود نوشت که خواهر زادهاش برای چند روز به بحرین سفر کرده و موفق شده بود، به این ترتیب با او دیدار کند، اگرچه وی تحت پیگرد حکومت عربستان سعودی قرار دارد.
بسیار سخت است که بتوان تصور کرد، بدون همدستی و هماهنگی در اداره گذرنامه و گمرکات و نفوذ در افراد آن فردی که تحت پیگرد حکومت عربستان سعودی قرار دارد، به راحتی و بدون مشکلی وارد بحرین شود.
در توضیح و تفسیر این پدیده تنها کافی است به این نکته اشاره شود که اداره گمرکات بحرین سالهای سال است که در دست جریان سلفی جهادی قرار دارد و این جریان بر آن حاکمیت مطلق دارد، اینجاست که به راحتی برخی ترددهای مشکوک اما بیسر و صدا و بدون جار و جنجال سلفیهای جهادی به بحرین را دریافت.
در واقع از زمان آغاز بحران سوریه نه اداره گذرنامه بحرین و نه اداره گمرکات این کشور تخلفی را درباره ورود و خروج افراد از بحرین به سوریه و بالعکس ثبت نکردهاند. حتی این دو دستگاه حکومتی در قبال سفر غیر قانونی و قاچاق هیئت تشکل "الاصاله" به سوریه و دیدار با سرکردههای گروههای تروریستی فعال در این کشور و تحویل کمکهای مالی سلفیهای جهادی بحرینی به آنها واکنشی از خود نشان نداد و هنگامیکه از دلیل سکوت این دو دستگاه در قبال این اقدام هیئت تشکل الاصاله سوال شد، یکی از مسئولان این دو دستگاه گفت که جمعیت سیاسی الاصاله در وزارت دادگستری بحرین به ثبت رسیده و مجوزهای لازم برای فعالیتهای خود را از این وزارتخانه به دست میآورد.
و در زمانیکه قانون جمعیتهای سیاسی بحرینی آشکارا هرگونه ارتباط جمعیتها و تشکلهای سیاسی بحرینی با سازمانها و تشکلهای خارجی که هدف آنها ایجاد تشکیلات نظامی یا شبه نظامی است را ممنوع میکند، وزارت کشور بحرین در قبال شماری از شهروندان سلفی جهادی این کشور که برای جهاد راهی سوریه میشوند، تنها به دادن توصیه جهت دوری از مناطق درگیری و بحران برای تامین سلامتی و حفظ جان آنها اکتفا کرد و در واکنش کشته شدن یک شهروند سلفی جهادی بحرینی در 28 اوت 2013 در یکی از مناطق درگیری در سوریه شیخ " راشد بن عبدالله آل خليفة"، وزیر کشور بحرین تنها به بیان این توصیه به جوانان بحرینی اکتفا کرد که خود را از مناطق درگیری دور نگه دارند و تلاش نکنند که وارد این مناطق شوند.
این درحالی است که حکومت بحرین از هرگونه واکنش در قبال کشته شدن "عبد العزيز العثمان" و برادرش "عبد الرحمن العثمان" در نبردهای جاری در سوریه امتناع کرد. این درحالی است گزارشهایی وجود دارند که تاکید میکنند، این دو شهروند سلفی جهادی بحرینی از نیروهای وزارت دفاع بحرین بودهاند.
در حالیکه تصاویری از "عبد العزيز العثمان" در پایگاههای مختلف اینترنتی منتشر شده که او را در لباس نیروی نظامی و ارتش بحرین در کنار یکی از گروههای مسلح فعال در سوریه که علیه نظام این کشور مبارزه میکنند، نشان میدهد.
در 4 مارس 2013 نیز فیلمی از "عدنان العرعور"، مبلغ معروف سلفی جهادی در پایگاههای مختلف اینترنتی منتشر شد که به شکلی ویژه و خاص از کشور بحرین چه مردم، چه حکومت و چه پادشاه این کشور به حمایتها و کمکهای بیدریغاشان به مردم و انقلاب سوریه تقدیر و تشکر میکند و همین موجب شد تا شیخ العرعور در 29 اوت گذشته برای جمعآوری کمک در کمپینی که سلفیهای جهادی بحرینی به این منظور در این کشور و با هدف حمایت از جهاد در سوریه و کمک به آن تشکیل داده بودند، وارد منامه پایتخت بحرین شد.
گفته شده که در این سفر شیخ العرعور عبای خود را برای کمک به جهادیهای تکفیری در سوریه به مزایده گذاشت تا یک سلفی جهادی متمول بحرینی آن را به قیمت 15 هزار دینار بحرینی معادل 40 هزار دلار آمریکایی بخرد.
بنابراین در پس سکوت حکومت بحرین در قبال حادثی از این دست دخالت این کشور در بحران سوریه وجود دارد.
آنچه در وثیقه منتشر شده از سوی مکاوی قابل تامل بود، این بود که از سرزمین شام یا همان سوريه به عنوان يكي از ضلعهاي مثلث جهادي سازمان القاعده در كنار عراق و افغانستان یاد شده بود.
"محمد ابراهيم مكاوي" كه بر اساس گزارشهاي موجود در گذشته از استراتژيستهاي نظامی و جنگي ارتش مصر به شمار میآمده در توضیحی درباره وثیقه خود به ايجاد "مثلث وحشت جهادي" در منطقه اشاره ميكند كه از افغانستان شروع و پس از گذر از ايران بيطرف به جنوب عراق و تركيه میرسد تا از آنجا وارد سوریه و سپس جنوب لبنان شود.
جایگاه سوریه در ادبیات رسانهای سلفیهای جهادی بحرینی
گروههاي سلفي جهادی تکفیری بحرينی اهميت بسیار زیادی در ادبيات رسانهای و تبلیغاتی خود براي سوريه قائل هستند. "شيخ عادل المعاوده"، نماينده برجسته تشكل سلفي "الاصاله" در یکی از سخنرانيهای خود در 4 اوت 2012 تاکید میکند که هم اكنون كانون مسائل و قضایای جهان اسلام در شام در جریان است.
او در دیدار 6 اوت 2012 خود با گروهی از جهادیهای تکفیری مسلح در سوريه ملاقات كرد و در سخنانی با اشاره به مبارزات آنها در سرزمین شام علیه نظام سوریه تاکید کرد که "اين انقلاب، فقط انقلاب سوريه نيست، بلكه انقلاب جهان اسلام است".
در 28 اوت سال 2012 "شيخ صلاح الفايز"، مبلغ سلفي جهادی بحرینی در یکی از سخنرانیهای خود در منطقه "حمد" واقع در جنوب منامه گفت: "آمريكاييها از ريش ميترسند، ما به مبارزات و جهاد خود ادامه میدهیم و امارت اسلامي را در سوريه بر پا خواهيم كرد".
او تاکید میکند، اگر سلفیهای جهادی دست به این اقدام نزنند، سوريه توسط آمريكا، اتحاديه اروپا و ايران غصب خواهد شد که از دید او این طرفها "خوك" و "كفار" ناميده میشوند.
"شيخ صلاح الفايز" در ادامه تاکیدات خود میگوید که مزرها در سوریه يا بايد مال ما باشد يا شيعيان، يا كشته ميشويم يا وجود آنها را سوریه پاك ميكنيم. هرچه هست، اینکه همزيستي مسالمت آمیزی بین ما وجود نخواهد داشت.
در 27 فوريه 2012 "شیخ حسن الحسيني"، یکی دیگر از مبلغان سلفی جهادی بحريني ويديويي را در پایگاههای اینترنتی منتشر میکند كه بيانيهاي به نام رجال ديني و مذهبی اهل سنت بحرين است و در آن آمده بود که "هر كس در توان دارد، باید گروه تروریستی ارتش آزاد سوریه ملحق شود".
اما "شيخ عادل الحمد"، مبلغ سلفی جهادی بحرينی از جوانان این کشور میخواهد تا از فرصت پیش آمده براي جهاد در سرزمين مبارك شام یا همان "سوریه" استفاده كنند و میگوید: سوريه هم اكنون مسئله امت و جهان اسلام است و جنگيدن در آن جهاد در راه خدا به شمار میآید.
"شيخ عادل الحمد" در ادامه خطاب به جوانان بحرینی میگوید: اي جوانان به ياد بياوريد، افرادی كه در كنار پيامبر(ص) جنگيدند، همه جوان بودند، پس فرصت را از دست ندهيد، مردم را به جهاد تشويق كنيد با مجوسها، رافعيها و نصاريها در هر جايي که آنها را یافتید، از جمله در سرزمین شام بجنگيد.
نمایندگان تشكل "الاصاله" در مهماني ارتش آزاد سوریه
در اوت سال 2012، چهار عضو تشكل سلفي جهادی "الاصاله" توانستند، وارد خاک سوريه شوند و از اماكني دیدن کنند كه گروههای مسلح بر آن تسلط داشتند. آنها مدعی شدند كه با عناصر ارتش آزاد سوریه دیدار کرده و كمكهای سلفیهای جهادی بحرينی به دست آنها رساندهاند، در حالیکه ويديوهاي منتشر شده از سوی این هیئت تنها ملاقات آنها با دو گروه سلفی جهادی نزديك به گروه "جبهه النصره" را نشان میداد.
در ويديويي كه در 6 اوت سال 2012 در پایگاههای اینترنتی پخش شد، مشخص گرديد كه استقبال از هیئت بحرینی توسط فرمانده گروه تروریستی "لوا داوود" انجام شده كه در مارس 2013 اعلام کرد که در صدد تشکیل امارت اسلامي در سوریه است. همچنين او در تعدادي از نبردهاي جبهه النصره در کنار این گروه جهادی تکفیری بوده که مهمترین آن نبرد آزاد سازي فرودگاه نظامي "تفتناز" در استان ادلب در شمال غربی سوریه به عنوان يكي از بزرگترين فرودگاههاي نظامي شمال سوريه است.
در ويديويی ديگر كه در 13 اوت همزمان با پايان سفر این هیئت بحريني به اراضي سوريه پخش شد، شيخ عادل المعاوده، شيخ حمدالمهندسي، عبدالحليم مراد و شيخ فيصل الغرير در كنفرانسي مطبوعاتي حضور پیدا کردند كه در آن "ابوعيسي الشيخ"، فرمانده گروه تروریستی "صقور الشام" نيز حضور داشت. او گفت: این هیئت بحرینی برای مسلح کردن 85 جهادی از او حمايت مالي کردهاند.
در این ارتباط روزنامه "تايم" نیز گزارشی از ديدار فرماندهان جبهه النصره با این هیئت بحرینی را پخش و تاکید کرد كه هیئت بحرینی در سفر خود به اراضی سوری دیدارهایی با "ابو محمد الجولاني"، رهبر جبهه النصره انجام داده است.
تمام اين فیلمها و گزارشها درحالی منتشر شد که این هیئت سلفی جهادی بحرینی در تمام اظهار نظرهای خود مدعی شد، سفر به سوريه جهت ملاقات با ارتش آزاد و حمايت از آن بوده است. شيخ عبدالحليم مراد در سخناني در 28 اوت 2012 اعتراف کرد که سفر سريعي به سوريه داشته و طي آن کمکهای مالی بحرينیها را به دست ارتش آزاد رسانه است. وی همچنین بیپروا گفت که از اين موضوع باک ندارد که بگوید راهی سوریه شده بوده و کمکهای مالی بحرینیها را به دست ارتش آزاد سوریه رسانده، چون این اقدام وی و هیئت همراهش کمک به ارتش آزاد سوریه تا این ارتش از آبرو و حيثيت آنها دفاع كند. شيخ فيصل الغرير نيز تاکید کرد که ما حمايت از ارتش آزاد را ادامه خواهيم داد. اما در وراي حمايت از ارتش آزاد مسائل دیگري نهفته بود.
"العداله"، دومین جنبش سلفی جهادی که در بحرین شکل میگیرد
در گذشته اين گروه در بحرین به عنوان تشکلی غير قانوني و يا ثبت نشده در قانون تشكلهاي سياسي این کشور فعاليت ميكرد. جنبش "العداله" از حیث ساختار تشکلی کثرتگرا به شمار میآید که حتی عناصر چپگرا هم در آن عضویت دارند و از بارزترین این عناصر چپگرا میتوان به "عبدالله هاشم"، وکیل معروف بحرینی است.
فعاليت جنبش العداله و تاريخ آن از زمان تأسيس نشان میدهد که این جنبش مهمترین هدف خود را دفاع از متهمان به تروريسم و زندانيان زندانهاي گوانتانامو اعلام کرده است.
کسانیکه به تاريخ و فعالیتهای جنبش العداله و پيشينههاي ساختاري و تفكرات و اندیشههای ايدئولوژيك و ادبيات آن و همچنين تعامل آن با مسائل و قضایای مختلف آگاه هستند، به خوبی میدانند كه برداشت تشکل العداله از سلفيگري جهادي تفاوت بسیاری با تشكل الاصاله دارد. همچنين در مييابد كه گرايشهای افراطی و تند این تشکل به اندیشهها و تفكرات "اسامه بن لادن"، رهبر سابق القاعده و دشمني و خصومت با آمريكا گرایش دارد.
سلفي گري جهادي
زمانيكه جنبش "العداله" در همایش تأسيسي خود تشکیل خود را اعلام كرد، روزنامه "الايام" به نقل از يك منبع سلفي نزديك به تشكل "الاصاله" نوشت: معروفترين و بارزترین شخصيتهاي سلفي سياسي حاضر در این همایش بر این باور بودند، افرادی که ميثاق ملي و مشاركت فعالیتهای سیاسی حکومت از جمله انتخابات شوراهای شهرها و نمايندگي در پارلمان بحرین را قبول كند، كافر و مرتد است، زيرا آنها تجربههاي وارداتي از غرب به شمار میآیند.
نخستين نشانهها و گرايشهاي جهادي جنبش "العداله" زماني بروز كرد كه در آوريل سال 2008 میلادی تظاهراتي در منطقه "الجفير" در اعتراض به بازگشايي مجدد سفارت بحرين در عراق برگزار کرد و طي آن پيروان اين جنبش تصاويري از اسامه بن لادن و ساير سران شاخص سازمان القاعده را در دست داشتند و برخي از آنها نيز سر بريدن و قطعه قطعه کردن بدن يك نظامي آمريكايي را به نمايش در آوردند. در اين راهپیمایی تعدادي از زندانیان سابق گوانتانامو نیز مشارکت داشتند که بعضي از آنها به عضویت این تشکل در آمده بودند.
در پي اين اقدام عبدالله هاشم که به دبيركلی تشکل "العداله" انتخاب شده بود، از همراه داشتن تصاوير بن لادن و نمایش تکه تکه کردن بدن یک نظامی آمريكايي دفاع كرد و گفت: اسامه بن لادن يكي از رهبران مقاومت اسلامي در جهان است.
او در گفتوگو با روزنامه الايام گفت که تشکل العداله به عضویت جهادگرانی که پیشتر در افغانستان میجنگیدند، افتخار ميكند و از دهها عضو این تشکل كه دارای اعتقادات سلفی جهادی بودند، تمجيد كرد که از جمله این افراد فردی به نام "محیی الدین خان" بود که به عضویت كميته اجرايي تشکل درآمده بود و پیشتر به اتهام عضویت در گروهکهای تروريستي توسط وزارت كشور بحرين دستگير و سپس آزاد شده بود.
دشمني با آمريكا
تشکل العداله در طول فعالیتهای خود برای حمایت و دفاع از بحرینیها و همچنین اتباع کشورهای عربی حوزه خلیج فارس که به اتهام مشارکت در فعالیتهای تروریستی توسط دولت آمریکا بازداشت شده بودند و در زندان گوانتامو به سر میبرند، گروهي تشكيل داد و همواره در فعالیتها و تعامل خود با دیگر افراد و تشکلها و یا به عضویت گرفتن اعضای جدید بر اندیشههای و تفكرات سلفی جهادياش و دشمني با آمريكا تاکید و مواضع تندي را در این خصوص اتخاذ میکرد.
گرایشهای تند و افراطی این تشکل در قبال آمریکا موجب شد تا در 20 اوت 2011 عربستان سعودی "محمد جناحي"، رئيس كميته آزاديهای تشکل العداله را بازداشت كند که داراي گرايشهای تند سلفي جهادی نیز بود. همچنين مقامات امنيتي یمن در 21 آوريل 2013 در فرودگاه صنعا مانع ورود "محيي الدين خان" به خاک اين كشور شدند و او با همان هواپيمايي كه از بحرین به سمت یمن پرواز کرده بود، به بحرين باز گردانده شد.
فعالیت تشکلهای سلفی جهادی زیر نظر حکومت بحرین
فعالیتهای بارز و برجسته لجستیکی سلفیهای بحرینی به خصوص در بحران سوریه برای بسیاری غیر منتظره و بیسابقه بود. به همین دلیل سوالی که در اینجا مطرح میشود، این است که آیا واقعا تمام این فعالیتهابدون اطلاع و آگاهی حکومت بحرین انجام میشده است. پاسخ این سوال برای همه روشن و واضح است، بدون تردید بدون اطلاع و آگاهی حکومت بحرین هیچ یک از این تشکلها امکان شکل گیری و فعالیت نداشتند. چون در سال 1999 میلادی "شیخ حمد بن عیسی آل خلیفه معاهده همکاری با گروههای اسلامگرای سیاسی اهل سنت امضا کرد که سلفیهای بحرین را هم در برمیگرفت تا هم از افکار و اندیشههایشان مطلع و آگاه باشد و هم مانع از برخی اقدامات آنها شود.
اتحاد مقدس
بحرین طی سالهای 2004 تا 2013 میلادی شاهد اتخاذ مجموعه تدابیری بود که رهاورد آن ظهور قدرتی در بحرین به نام "پیمان مقدس" بود که اخوانیهای بحرینی را با سلفیهای این کشور آشتی داده و متحد و همپیمان میکرد.
پس از آن و برای اولین بار پس از 70 سال در سال 2008 میلادی مقامات بحرینی براساس فرمان صادره از سوی "خلیفه بن احمد آل خلیفه" به عناصر شاغل در دستگاههای نظامی و نیروی دفاع این کشور اجازه دادند که محاسن خود را بلند کنند تا پس از آن وزارت کشور بحرین نیز به کارمندان خود اجازه چنین امری را بدهد.
پس از آن نوبت به صدور فرمانهای دیگری از سوی پادشاه بحرین رسید که نشان از همراهی وی با سلفیهای بحرینی میداد، از جمله فرمانهای صادره در این ارتباط بازدید از مراکز سیاحتی و گردشگری و انجام گشتهای تحقیق و تفحص در حدود 90 هتل کشور جهت مقابله با تخلفات دینی و مذهبی آنها، بستن مراکز عرضه لباس و مد، بستن کافه تریاها و ارائه مشروبات الکلی در آنها و در تمام هتلها و رستورانهای بین المللی بحرین و غیره بود.
پس از آن در سال 2009 وزارت اطلاع رسانی آل خلیفه مجموعه دستوراتی را در خصوص بستن برخی از پایگاهها و شبکههای اینترنتی را صادر و استفاده را صادر کرد تا در ادامه و در پاسخ به درخواست نمایندگان سلفی پارلمان بحرین دولت این کشور مجوز داده شده به شبکه تلویزیونی "ام بی سی" جهت پخش یکی از برنامههایش در بحرین را لغو کرد و پس از آن شاهد دخالت خواهر پادشاه بحرین جهت کفالت "وجدی غنیم"، مبلغ سلفی جهادی باشیم که دولت آمریکا وی را به خاطر سخنرانیهای افراطی و تندش از این کشور بیرون کرد.
اما بزرگترین تغییر و تحول روی داده در کشور بحرین و گرایش آن به سمت مکتب سلفی جهادی را باید در ارتش و دستگاه نظامی این کشور ملاحظه کرد.
"شيطان" در ارتش!
پژوهشی که به تازگی (2013) در خصوص تغییر و تحولات جاری در دستگاه نظامی کشور بحرین به دنبال حوادث ناشی از انقلاب 14 فوریه 2011 در این کشور روی داده به این نکته اشاره میکند که "عقاید جنگی و قتل و کشتار بسیاری در قالب مفاهیم و مضامین دینی و مذهبی وارد ارتش بحرین شده که بر آنها ویژگی سلفی جهادی به شکلی آشکار و عیان غلبه میکند".
این گرایش به شکلی آشکار در برگزاری مستمر مسابقات حفظ و قرائت و تجوید قرآن میان نیروهای شاغل در وزارت دفاع بحرین نمود پیدا میکند که سلفیهای جهادی بر برگزاری آن اشراف و نظارت دارند. این درحالی است که این سلفیهای جهادی اداره دایره ارشاد و هدایت مذهبی و دینی وزارت دفاع بحرین را نیز برعهده دارند و از جمله مهمترین اقدامات این دایره صدور کتابچهها و منشوراتی است که اشاعه دهنده و ترویج کننده آیین و آموزهها و تعالیم سلفی جهادی است و در آنها اطاعت از ولی امر و شرکت در هرگونه تظاهرات و راهپیمایی علیه حکومت تحریم و تکفیر و خروج از اطاعت ولی امر بیان شده است.
کمی دقت در محتوا و مضمون مطالب این کتابچهها و منشورات به ما نشان میدهد که فتواها دقیقا مشابه همان فتواهایی است که از سوی موسسه فتواهای دینی عربستان سعودی صادر میشود و با اندکی دقت در دیدگاهها و مواضع اعلام شده از سوی ارتش بحرین و سخنگوی رسمی آن"خالد ابو العینین" به راحتی میتوان افراط گرایی مذهبی را در آن مشاهده کرد.
همچنین تاملی در تفسیرها و تحلیلهای شیخ "ناصر بن خالد بن احمد آل خلیفه"، فرزند وزیر دفتر سلطنتی پادشاه بحرین که در ارتش این کشور خدمت میکند و دارای منصب ریاست اداره باشگاه الرفاع شرقی در منامه، پایتخت بحرین را در دست دارد، به خوبی بیانگر میزان نفوذ جریان سلفی جهادی در خاندان حاکم بر بحرین است، چراکه صفحه توئیتر شیخ ناصر مملو از اصطلاحات و کلمات و جملاتی است که در میان سلفیهای جهادی رایج و متداول است و تنها از سوی کسی به کار میرود که یک سلفی جهادی واقعی باشد.
شیخ "ناصر بن خالد بن احمد آل خلیفه" در یکی از نوشتههای خود در صفحه توئیترش میگوید که "بحرین از آن همه نیست. بحرین براساس قانون اساسی این کشور، کشوری مسلمان و عربی است" و در ادامه توضیح میدهد که "ما نه تنها از اتحاد و همبستگی با مجوسیها که منظور وی شیعیان بحرینی هستند، متنفر هستیم، بلکه برائت از آنها را امری واجب دانسته و کمک به آنها را شرک به خدای متعال و ظلمی بزرگ میدانیم".
لازم به ذکر است که صفحه توئیتر شیخ "ناصر بن خالد بن احمد آل خلیفه"، فرزند وزیر دفتر سلطنتی پادشاه بحرین از جمله صفحاتی است که هدف آن آماده کردن سلفیهای جهادی برای اعزام به سوریه جهت مشارکت در عرصه جهاد علیه نظام سوریه است.
وزیر دفاع بحرین و برادرش
"شیخ خليفة بن أحمد آل خليفة"، وزیر دفاع بحرین و "شیخ خالد بن أحمد آل خليفة"، برادر وزیر دفاع بحرین و وزیر دیوان سلطنتی پادشاه بحرین مسئولیت اداره پرونده اسلام سیاسی سنی در بحرین را در دست دارند که سلفیهای جهادی بحرینی چنان نفوذ چشمگیر و گستردهای در این پرونده دارند که در بسیاری از موارد اینگونه به ذهن القا میکنند که خود صاحبان و اداره کنندگان واقعی این پروندهها هستند و این در کنار نفوذ گسترده آنها در بسیاری از دستگاههای رسمی و حکومتی بحرین مانند وزارت امور خارجه، دایره گمرکات، دیوان خدمت مدنی، دایره اوقاف اهل سنت، وزارت آموزش و پرورش، وزارت اسکان و دایره ارشاد و هدایت مذهبی و دینی وابسته به ارتش بحرین را در برمیگیرد.
همچنین میزان نفوذ این جریان را به راحتی میتوان در موضع گیری شیخ خلیفه بن احمد، فرمانده ارتش و نیروهای مسلح بحرین در قبال بسیاری از پروندهها و قضایا مانند شیعیان، نقش آمریکا و موضع گیری در قبال بحران سوریه ملاحظه کرد که تطابقی تام با دیدگاههای جریان سلفی جهادی دارد.
شیخ خلیفه بن احمد طی سخنانی که در 16 ژوئن 2013 ایراد کرد، گفت که وی بر این باور است که "تنها انقلاب سوریه، انقلاب مردمی است و میتوان بر آن نام انقلاب را نهاد و آنچه در کشورهای دیگر عربی مانند تونس و مصر و لیبی و یمن روی داده نه انقلاب که توطئهای غربی است".
این اظهارات تشابه تام و دقیقی با ادبیات حاکم بر جریان سلفی جهادی بحرین دارد.
در 21 مارس 2013 "لافی الظفیری"، از اعضای تجمع وحدت ملی که از جمله جریانهای نزدیک به حکومت بحرین و دارای دو تابعیت بحرینی – سوری است، اعلام کرد که "احمد شباط الظفیری"، خواهر زادهاش در یکی از نبردهای سوریه که آن را نبردی جهادی توصیف کرده بود، کشته شده است و در صفحه توئیتر خود نوشت که خواهر زادهاش برای چند روز به بحرین سفر کرده و موفق شده بود، به این ترتیب با او دیدار کند، اگرچه وی تحت پیگرد حکومت عربستان سعودی قرار دارد.
بسیار سخت است که بتوان تصور کرد، بدون همدستی و هماهنگی در اداره گذرنامه و گمرکات و نفوذ در افراد آن فردی که تحت پیگرد حکومت عربستان سعودی قرار دارد، به راحتی و بدون مشکلی وارد بحرین شود.
در توضیح و تفسیر این پدیده تنها کافی است به این نکته اشاره شود که اداره گمرکات بحرین سالهای سال است که در دست جریان سلفی جهادی قرار دارد و این جریان بر آن حاکمیت مطلق دارد، اینجاست که به راحتی برخی ترددهای مشکوک اما بیسر و صدا و بدون جار و جنجال سلفیهای جهادی به بحرین را دریافت.
در واقع از زمان آغاز بحران سوریه نه اداره گذرنامه بحرین و نه اداره گمرکات این کشور تخلفی را درباره ورود و خروج افراد از بحرین به سوریه و بالعکس ثبت نکردهاند. حتی این دو دستگاه حکومتی در قبال سفر غیر قانونی و قاچاق هیئت تشکل "الاصاله" به سوریه و دیدار با سرکردههای گروههای تروریستی فعال در این کشور و تحویل کمکهای مالی سلفیهای جهادی بحرینی به آنها واکنشی از خود نشان نداد و هنگامیکه از دلیل سکوت این دو دستگاه در قبال این اقدام هیئت تشکل الاصاله سوال شد، یکی از مسئولان این دو دستگاه گفت که جمعیت سیاسی الاصاله در وزارت دادگستری بحرین به ثبت رسیده و مجوزهای لازم برای فعالیتهای خود را از این وزارتخانه به دست میآورد.
و در زمانیکه قانون جمعیتهای سیاسی بحرینی آشکارا هرگونه ارتباط جمعیتها و تشکلهای سیاسی بحرینی با سازمانها و تشکلهای خارجی که هدف آنها ایجاد تشکیلات نظامی یا شبه نظامی است را ممنوع میکند، وزارت کشور بحرین در قبال شماری از شهروندان سلفی جهادی این کشور که برای جهاد راهی سوریه میشوند، تنها به دادن توصیه جهت دوری از مناطق درگیری و بحران برای تامین سلامتی و حفظ جان آنها اکتفا کرد و در واکنش کشته شدن یک شهروند سلفی جهادی بحرینی در 28 اوت 2013 در یکی از مناطق درگیری در سوریه شیخ " راشد بن عبدالله آل خليفة"، وزیر کشور بحرین تنها به بیان این توصیه به جوانان بحرینی اکتفا کرد که خود را از مناطق درگیری دور نگه دارند و تلاش نکنند که وارد این مناطق شوند.
این درحالی است که حکومت بحرین از هرگونه واکنش در قبال کشته شدن "عبد العزيز العثمان" و برادرش "عبد الرحمن العثمان" در نبردهای جاری در سوریه امتناع کرد. این درحالی است گزارشهایی وجود دارند که تاکید میکنند، این دو شهروند سلفی جهادی بحرینی از نیروهای وزارت دفاع بحرین بودهاند.
در حالیکه تصاویری از "عبد العزيز العثمان" در پایگاههای مختلف اینترنتی منتشر شده که او را در لباس نیروی نظامی و ارتش بحرین در کنار یکی از گروههای مسلح فعال در سوریه که علیه نظام این کشور مبارزه میکنند، نشان میدهد.
در 4 مارس 2013 نیز فیلمی از "عدنان العرعور"، مبلغ معروف سلفی جهادی در پایگاههای مختلف اینترنتی منتشر شد که به شکلی ویژه و خاص از کشور بحرین چه مردم، چه حکومت و چه پادشاه این کشور به حمایتها و کمکهای بیدریغاشان به مردم و انقلاب سوریه تقدیر و تشکر میکند و همین موجب شد تا شیخ العرعور در 29 اوت گذشته برای جمعآوری کمک در کمپینی که سلفیهای جهادی بحرینی به این منظور در این کشور و با هدف حمایت از جهاد در سوریه و کمک به آن تشکیل داده بودند، وارد منامه پایتخت بحرین شد.
گفته شده که در این سفر شیخ العرعور عبای خود را برای کمک به جهادیهای تکفیری در سوریه به مزایده گذاشت تا یک سلفی جهادی متمول بحرینی آن را به قیمت 15 هزار دینار بحرینی معادل 40 هزار دلار آمریکایی بخرد.
بنابراین در پس سکوت حکومت بحرین در قبال حادثی از این دست دخالت این کشور در بحران سوریه وجود دارد.