مجید جلیل اولین موافق وزیر نیرو: چیتچیان برای نارسایی آب شرب، کشاورزی و صنعت برنامه دارد
مجید جلیل نماینده مردم لردگان در مجلس شورای اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی نیرو با بیان اینکه ایران دو درصد خشکی کل دنیا را داراست، اظهار داشت: آب ایران دو صدم درصد آبهای شیرین دنیاست. از این رو یکی از محورهای صحبت بنده درباره آب است چراکه اگر آب باشد سرمایه و ثروت نیز خواهد بود.
جلیل ادامه داد: اگر آب کشور مدیریت نشود سهم هر ایرانی یک به 200 خواهد بود در صورتی که مصرف بیرویه شرب و صنعت مشاهده میشود که یک نفر سهم آب 200 ایرانی را مصرف میکند و گاهی حتی یک نفر سهم آب 40 هزار ایرانی را هدر میدهد.
وی با اشاره به فعالیت نیرو در حوزه تامین و مدیریت آب که در سه حوزه شرب، کشاورزی، صنعت، برق و فاضلاب تعریف شده است، گفت: زندگی و نیازهای اساسی روزمره با آب تنیده شده است.
نماینده موافق وزیر پیشنهادی نیرو به لزوم مدیریت تامین آب و برق و ارتباط آن با امنیت داخلی و خارجی پرداخت و تصریح کرد: بحرانهایی که در این زمینه به وجود میآید نقش بسزایی در امنیت کشور دارد.
وی به رابطه آب در صنعت و کشاورزی با اشتغال اشاره کرد و یادآور شد: شغل اصلی و ارزان بسیاری از مردم با توجه به خشکسالیهای پیدر پی در کشور باعث شده تا وزارت نیرو چشماندازهای میانمدت و بلندمدت دشته باشد تا بتواند این نارساییها را جبران کند.
جلیل با اشاره به زیرساختهای عظیم آبرسانی به برنامههای چیتچیان در این زمینه پرداخت و گفت: وزیر پیشنهادی نیرو برنامه بسیار خوبی برای انتقال آب در سه حوزه دارد.
نماینده موافق وزیر پیشنهادی نیرو با بیان اینکه استانی که 11 درصد آب شیرین کشور را داراست مردمش برای تامین آب شرب و کشاورزی و صنعت رنج میبرند آن را بیعدالتی توصیف کرد و افزود: در جلساتی که با آقای چیتچیان داشتیم او برای حوزههای تخصصی در این نارساییها برنامه دارد.
وی ادامه داد: 55 درصد آب مصرفی کشور از مخازن زیرزمینی تامین میشود و حفر چاههای متعدد این منابع را تهدید میکند. چراکه باعث عدم تعادل میشود.
جلیل با اشاره به برنامه چیتچیان برای احیای برخی از این منابع و نیازمندی آن به عزم ملی، جهت سرمایهگذاری داخلی و خارجی تصریح کرد: ما باید به وزیر پیشنهادی نیرو اعتماد کنیم.
نماینده موافق وزیر پیشنهادی نیرو تامین پایدار آب در سه حوزه را شاهکلید برنامه چیتچیان دانست و افزود: با توجه به رشد جمعیت و تنوع نیازها، به 5 هزار مگاوات برق نیازمندیم که این عملیات نیاز به 8 هزار میلیارد تومان نقدینگی دارد؛ صنعتی که از کمبود منابع مالی در سالهای اخیر رنج برده است.
وی با بیان اینکه چیتچیان برای تامین درآمدهای برق و تخصیص آن به زیرساختهای صنعت پاک برنامه مفصلی دارد، گفت: چیتچیان مهندسی از جنس مردم و از طبقه ضعیف جامعه است. وی همچنین عضو هیئت مدیره برق ایران و معاون وزیر نیرو بوده است.
جلیل با بیان اینکه چیتچیان بدون حاشیههای سیاسی و حزبی فعالیت کرده و از خانواده معظم شهدا است، افزود: برنامههای وی با وزارت نیرو تطابق دارد و طراحی احداث نیروگاهها، تخصص در ایجاد آبهای شیرین از تخصصهای وزیر پیشنهادی نیرو است.
نماینده موافق وزیر پیشنهادی نیرو گفت: مهار آبهای سطحی و استفاده از زمان در مهار آن، افزایش توان تولید برق و 25 هزار مگاوات از طریق سرمایهگذاری بخش عمومی، تعاونی و خصوصی از برنامههای وی است.
رحمانی دومین موافق وزیر پیشنهادی نیرو: حوزه مسوولیت وزارت نیرو حاکمیتی و تخصصی است
رحمانی که به عنوان نماینده موافق وزیر پیشنهادی نیرو بخشی از وقت نماینده لردگان را در اختیار داشت خاطرنشان کرد: وزارت نیرو به خاطر ویژگیهایی که دارد بسیار تخصصی و مهم است و همه پیچیدگی کار در این وزارتخانه میتواند شخصی بر صندلی این وزارتخانه تکیه بزند که توانایی مدیریت آن را دارد.
وی افزود: نمایندگان زیادی به بنده مراجعه کردند و خواستند بگویند جناب آقای چیتچیان مسوولیتهای زیادی را در وزارت نیرو دارد و مورد تایید بسیاری از کارشناسان و نخبگان است و برنامههای ایشان طوری تنظیم شده است که کشور را میتواند از وضعیت بحرانی فعلی در موضوع آب و نیرو خارج کند.
قاضیپور اولین مخالف وزیر نیرو: برنامه عملیاتی چیتچیان برای آبهای مرزی چیست؟نادر قاضیپور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با حمید چیتچیان وزیر پیشنهادی رییس جمهور برای وزارت نیرو در دولت یازدهم با تاکید بر اینکه اهمیت وزیر نیرو از وزیر نفت کمتر نیست، گفت: ایران یک کشور نیمهخشک است که اگر مدیریت برنامه آب در آن صورت نگیرد، با احتمال وقوع خشکسالیهای شدید، در خطر تحت سلطهقرار گرفتن و کاهش قدرت چانهزنی در سطح بینالمللی قرار دارد.
وی با اشاره به سدسازی بر روی برخی از رودخانههای مشترک در کشورهای همسایه گفت: در حالی که 70 درصد آب شهر مشهد از سد دوستی که بر روی رودخانهای مشترک با همسایه خارجی قرار دارد، تامین میشود، از هیرمند هیچ آبی به ایران نمیآید و این مساله باعث خشکی تالاب هامون در سیستان و بلوچستان شده است. آقای چیتچیان باید توضیح دهد که چه برنامهای برای استفاده از ظرفیت وزارت امور خارجه برای حل مشکل رودخانههای مرزی دارد.
قاضیپور با بیان اینکه 70 درصد دریاچه ارومیه کاملا خشک شده و حقابه دریاچه ارومیه از زرینهرود و سیمینهرود تامین نمیشود، گفت: آیا باید با روی کار آمدن شما منتظر خشک شدن 30 درصد باقی دریاچه ارومیه باشیم؟ در این صورت با طوفانهای نمک چه خواهید کرد؟ چه کاری برای نجات دریاچهها و تالابهای ایران از جمله ارومیه، گاوخونی، شادگان، مهآلود و نمک بختگان و سایر تالابها دارید؟ برنامه عملیاتی شما برای مهار رودخانههای مرزی و استفاده از آنها چیست؟
وی با بیان اینکه تعطیلی بخشی از پروژههای وزارت نیرو به دلایل سیاسی و بدون کارشناسی بوده است، گفت: آیا شما میتوانید از کارشناسان متعهد برای اجرای پروژهها استفاده کنید؟ آیا شما در نظر دارید که خصوصیسازی انجام دهید و نیروگاهها را به محل مصرف برق نزدیک کنید تا هزینه انتقال نیرو نداشته باشیم؟ برنامه شما برای تولید برق آبی چیست؟
آیا برای انتقال آب از صنایع داخلی استفاده میکنید یا شما هم میخواهید پدر تولید داخلی را در بیاورید؟
این نماینده مخالف چیتچیان برای تصدی وزارت نیرو در ادامه از وی پرسید: شما چه برنامهای برای هدایت از اقشار آسیبپذیر، جانبازان و خانوادههای شهدا دارید؟
قاضیپور همچنین ادامه داد: چه برنامهای برای مدیریت آب زایندهرود دارید. شرق اصفهان در حالی که صدهاسال زکات پرداخت میکردند، حالا محتاج زکات هستند. ایا آب در دوران شما در زایندهرود جاری خواهد شد؟ یا باید با حضور شما فاتحه دریاچهها و تالابها را خواند؟
عیسیزاده دومین مخالف وزیر نیرو: چه برنامهای برای نجات ارومیه دارید؟مهدی عیسیزاده نماینده میاندوآب خطاب به وزیر پیشنهادی نیرو گفت: ظرفیت منابع عمومی آب کشور 500 میلیارد متر مکعب است که سالانه هشت میلیارد متر مکعب از آن کم میشود.
عیسیزاده با تاکید بر اینکه تالابهای مهم و ملی کشور از جمله دریاچه ارومیه در حال خشک و نابود شدن است، از چیتچیان پرسید که چه برنامهای برای حمایت از تالابها دارد و ادامه داد: از وقتی که بنا بر این شده است که من به عنوان مخالف آقای چیتچیان در جلسه علنی صحبت کنم، مردم بسیاری از استان آذربایجان غربی با من تماس گرفتند و از من خواستند از آقای چیتچیان حمایت کنم اما واقعیت این است که باید فکری به حال دریاچه ارومیه کرد.
وی با اشاره به مصوبات دولت قبلی در مورد برداشت از یک رودخانه در حوزه انتخابیهاش گفت: از رودخانهای که تنها 120 میلیون متر مکعب آب دارد، میخواهند 200 میلیون متر مکعب آب برای مصارف صنعتی در استانهای همجوار برداشت کنند.
همچنین انتقاد آب زرینهرود و سیمینهرود به بخشهای کشاورزی و صنعتی در استانهای همجوار آذربایجان غربی باعث شده است که دریاچه ارومیه در وضعیتی تا این حد وخیم قرار بگیرد.
وی با اشاره به مصوبهای در روزهای پایانی دولت سابق گفت: متاسفانه بسیاری از کارها بدون دید کارشناسی انجام شده است. آقای چیتچیان باید توضیح بدهد که چه برنامهای برای نجات دریاچه ارومیه دارد.
حمید چیتچیان وزیر پیشنهادی نیرو عصر امروز (پنجشنبه) در دفاع از خود در مجلس شورای اسلامی به تعریفی از چارچوبهای وزارت نیرو و حوزههای مربوط به این وزارتخانه پرداخت و اظهار داشت: وزارت نیرو، وزارتخانهای صنعتی و تخصصی برای تأمین خدمات زیرساختی آب، برق و فاضلاب است.
وی افزود: مأموریتهای وزارت نیرو در راستای تحققبخشی به سه هدف محوری است که پشتیبانی از توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور یعنی تأمین آب و برق برای فعالیتهای صنعتی کشاورزی، تجاری و حملو نقل یکی از این سه هدف محسوب میشود.
وزیر پیشنهادی نیرو معتقد است که تمام خدمات زیرساختی کشور مانند آبرسانی به شهرها و روستاها، سوخترسانی به خودروها، مدیریت ترافیک شهری، مخابرات و بانکداری نیازمند خدمات بیوقفه برق است و به گفته وی بکارگیری روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات در تمام عرصههای زندگی نیاز به تداوم و کیفیت برق را دو چندان کرده است.
چیتچیان برق را زیربنای حیاتی برای سایر زیرساختها برشمرد و تلاش در جهت رفاه و کیفیت زندگی مردم و همچنین حفاظت از منابع آب را دو هدف دیگر مأموریتهای وزارت نیرو در راستای تحققبخشی دانست.
وی تأکید کرد: هرگونه کاستی در تأمین و ارائه مداوم و مقرون به صرفه این خدمات مستقیماً بر توسعه پایداری ملی و کیفیت زندگی مردم اثر میگذارد.
این وزیر پیشنهادی تدوین برنامههای خود به مجلس را در چارچوب اسناد بالادستی همچون سند چشمانداز، سیاستهای کلی نظام، قانون برنامه پنجم و همچنین در راستای دستیابی به سه هدف محوری وزارت نیرو عنوان کرد.
چیتچیان سخنان خود را در سه بخش آب، برق و اقتصاد آب و برق تنظیمبندی کرد و در توزیع بخش آب گفت: کشور ما بر روی کمربند خشک جهان قرار دارد و آب محور اصلی توسعه کشور است.
وی ادامه داد: دسترسی و بهرهگیری از منبع حیاتی آب با مسائل گوناگون اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی آمیخته شده و بر تمامی ابعاد مستقیماً تأثیر میگذارد.
این وزیر پیشنهادی به برخی تغییرات جوی بر کره زمین اشاره داشت و تصریح کرد: بر اساس نتایج تحقیقات و مدلسازی دورههای اقلیمی پیشبینی شده که در دهه پیش رو کره زمین با نوعی تغییر نظام بارشی روبرو خواهد شد یعنی از بارش مناطق خشک کاسته شده و بر بارش مناطق مرطوب به صورت الگوهای رگباری و تند افزوده میشود.
چیتچیان تأکید کرد: پیشبینی میشود با توجه به رشد بیرویه استفاده از منابع آبی و تغییرات ذکر شده بر آن در سالهای آینده کشور با دشواریها و چالشهای بسیاری در زمینه مدیریت آب مواجه باشد که کاهش 45 درصدی امروز آبها و افت شدید تراز آب زیرزمینی از نشانههای روند این شرایط است بنابراین مدیریت آب کشور باید آمادگی روبرو شدن با این رویداد را داشته باشد.
وزیر پیشنهادی نیرو رؤس برنامههای ضروری در بخش آب را به 18 اولویت تقسیم کرد و گفت: مهار آبهای مشترک در چارچوب تفاهمنامههای مرتبط، تغییر رویه در تأمین مادی طرحهای اجرایی، افزایش سطح برخورداری شهرها و روستاها آب آشامیدنی، حل مشکل آب رسانی به روستاها به بیش از 20 خانوار و اختصاص 20هزار میلیارد ریال در طی دو سال از جمله این اولویتها در بخش آب است.
چیتچیان بهسازی ساختار ارتباط با مشترکان جهت ایفای حقوق و جلب رضایت آنان تکمیل طرحهای مکمل مانند انتقال آب و شبکههای آبیاری و زهکشی، مدیریت به هم پیوسته منابع آب کشور در سطح ملی با رعایت اصول پایدار و مدیریت عرضه به ویژه با تأکید بر اصلاح و هوشمند کردن سامانههای پایش توزیع آب در جهت جلوگیری از هدررفت چهار اولویت دیگر از 18 اولویت نام برده در بخش آب دانست.
وی ادامه داد: مدیریت تقاضا به خصوص در بخش کشاورزی، صیانت از آبهای زیرزمینی و جلوگیری از برداشتهای بیرویه، انجام اقدامات علاجبخش در ارتباط با تالابها، گسترش پژوهشهای کاربردی و توسعه فناوری، اولویتبندی طرحها به لحاظ تأمین و تخصیص اعتبار کافی دیگر مواردی است که از جمله برنامههای ضروری در بخش آب به شمار میآید.
این وزیر پیشنهادی همچنین اجرای طرحهای بازچرخانی و استفاده مجدد از آب، بارورسازی ابرها و اجرا و پیادهسازی طرح جامع آب را از دیگر برنامههای ضروری در بخش آب برشمرد.
وزیر پیشنهادی نیرو در ادامه با اشاره به قرار داشتن برق ایران در جایگاه چهاردهمین صنعت بزرگ جهان گفت: بخش برق ایران با ظرفیت اسمی تولید 70 هزار مگاوات و ارائه خدمت 29 میلیون مشترک گستردهترین شبکه زیربنایی کشور است. این صنعت با نیاز به سرمایهگذاری جدید سالیانه به مقدار بیش از 17 هزار میلیارد تومان یکی از سرمایه برترین صنایع کشور و با مصرف سوخت بیش از 60 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی یا لیتر سوخت مایع در سال انرژی برترین صنعت کشور محسوب میشود.
چیتچیان با تأکید بر حجم میزان صادرات برق ایران به 5 کشور همسایه یادآور شد: صادرات 11 میلیارد کیلووات ساعت برق به 5 کشور همسایه و امکان گسترش این بازار صنعت برق کشورمان را به عضوی تأثیرگذار در بازار انرژی منطقه تبدیل کرده است.
«این صنعت با وجود موفقیتهای بسیار بزرگ هنوز از چالشهای ریشه متعددی رنج میبرد. رشد سریع مصرف برق به دلیل افزایش رفاه اجتماعی، پایین بودن بازده نیروگاهها، بالا بودن اتلاف انرژی در شبکههای انتقال و به ویژه توزیع و عدم بهرهگیری از منابع تقسیم انرژیهای تجدیدپذیر و فناوریهای نوین که علیرغم رقابتپذیر بودن از نظر اقتصادی مورد غفلت قرار گرفته از مهمترین چالشهای صنعت برق محسوب میشود».
وزیر پیشنهادی نیرو در ادامه افزود: عدم تأمین گاز طبیعی مورد نیاز و الزام صنعت به استفاده از گازوئیل علاوه بر ایجاد آسیب در نیروگاهها و افزودن بر انتشار آلایندهها هزینههای واقعی تولید برق را به دو برابر افزایش داده است.
چیتچیان در ادامه با تبیین برنامههای خود برای ارتقای صنعت برق کاهش هزینهها و رفع چالشهای موجود افزود: توسعه و بهسازی ظرفیتهای تأمین برق با اولویت تولید برق با استفاده از منابع تجدیدپذیر نو، تولید پراکنده برق در کانونهای مصرف، تولید همزمان برق و حرارت و نیروگاههای سیکل ترکیبی یکی از راههای برونرفت از چالشهای موجود است. حمایت از ایجاد ظرفیت ساخت سالانه حداقل 500 مگاوات توربین بادی و 5 مگاوات نیروگاههای خورشیدی توسط شرکتهای خصوصی و ارتقای فنی شبکههای توزیع با تأکید بر اجرای زیرساختهای شبکههای هوشمند AMI و انتخاب مناسب سطح ولتاژ و کاهش تلفات یکی دیگر از راههای رهایی از مشکلات موجود است.
وزیر پیشنهادی نیرو در ادامه بیان راهکارهای برونرفت از مشکلات پیشرو افزود: ارتقای سطح پایداری شبکه قدرت و ارتقا و توسعه نظام ارتباط و پاسخگویی به نیازها و انتظارات و مدیریت بهرهوری و کارایی انرژی در بخشهای تولید، انتقال، توزیع و مصرف برق نیز میتواند راهحلهای مناسبی برای نیل به اهداف تعالی وزارت نیرو باشد.
چیتچیان از احیا، تقویت و غنیسازی شرکتهای تأمین کننده مشاور، پیمانکار و سازنده تجهیزات صنعت برق و خرید تضمینی برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر براساس قیمتهای واقعی، سوخت صرفهجویی شده به عنوان راهحلهای بعدی نام برد.
وزیر پیشنهادی نیرو در ادامه از تغییر پارادایم صنعت برق کشور از تمرکز بر توسعه فیزیکی ظرفیتهای تأمین برق و مدیریت تأمین کالا اقتصادی و با کیفیت برق با مشارکت مردم و به صورت سازگار با محیط زیست به عنوان رسالت بخش برق یاد کرد.
چیتچیان در ادامه با تأکید بر اهمیت جایگاه اقتصاد آب و برق افزود: با صراحت عرض میکنم اصلیترین چالش وزارت نیرو در شرایط کنونی وضعیت اقتصاد آب و برق و مشکلات ناشی از کمبود منابع مالی در این صنعت است.
وی با اشاره به چالشهای پیشروی وزارت نیرو در شرایط کنونی اظهار داشت: هم اکنون حدود 676 طرح نیمه تمام ملی و ملی استانی در بخشهای آب و فاضلاب در دست اجراست که برای اتمام آنها به بیش از یکصد هزار میلیارد تومان منابع مالی نیاز است.
با ادامه این روند و در صورت اضافه نشدن طرحهای جدید و در صورت افزایش اعتبارات سالانه به میزان نرخ تورم هر سال متوسط زمان اتمام هر طرح بیش از 30 سال خواهد بود، هر چند قانون بودجه سازوکارهای دیگر تأمین مالی از جمله اوراق مشارکت و فروش اموال و داراییها را پیشبینی کرده لکن در دو سال اخیر متأثر از شرایط اقتصادی به ویژه پایین بودن سود اوراق و عدم جذابیت انتشار اوراق برای شبکه بانکی، فروش اوراق مشارکت با روند نزولی همراه بوده است.
چیتچیان با اشاره به قیمت فروش آب شرب شهری و روستایی افزود: قیمت فروش شرب شهری و روستایی به ترتیب 37 درصد و 19 درصد هزینه تمام شده آن را تأمین میکند.
وزیر پیشنهادی نیرو تصریح کرد: متوسط قیمت فروش آب کشاورزی در شبکههای آبیاری فقط 7 درصد هزینه تمام شده آن میباشد.
چیتچیان با ادامه بیان مشکلاتی که وزارت نیرو با آن روبروست افزود: بهای آب زیرزمینی برای کشاورزی رایگان است تفاوت فاحش بین قیمت فروش و هزینه تمام شده خدمات آب و فاضلاب و برق مطابق رقم اعلام شده از سوی آقای نامجو وزیر نیرو موجب انباشته شدن بیش از 10 هزار میلیارد تومان بدهی وزارت نیرو به پیمانکاران، سازندگان و نیروگاههای خصوصی شده است.