کد خبر 246610
تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۱

واگرایی رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر ترکیه از عبدالله گل رییس‌جمهوری این کشور شدت بیشتری به خود گرفته است. این اختلاف نظر از زمان آغاز اعتراضات در پارک گزی استانبول ایجاد شد. در حالی که اردوغان با اعتماد به نفس کامل و پشتیبانی ۵۰‌درصد از رای‌دهندگان شرکت‌کننده در انتخابات عمومی سال ۲۰۱۱ از اقدامات سرکوبگرانه پلیس و نیروهای امنیتی علیه مخالفان حمایت می‌کرد عبدالله گل انتقادات خود نسبت به این موضوع را مطرح می‌کرد.

به گزارش مشرق بهار نوشت: اردوغان اعتراضات مردمی در ترکیه را توطئه‌ای از جانب مخالفان داخلی‌اش و قدرت‌های خارجی برای سرنگون کردن دولتش قلمداد کرد در حالی‌که گل در آن زمان با انتشار بیانیه‌ای ضمن انتقاد تلویحی از موضع سرسختانه اردوغان گفته بود که دموکراسی تنها محدود به انتخابات و صندوق رای نمی‌شود بلکه باید صدای مخالفان را نیز شنید. عبدالله گل و بولنت آرینچ معاون نخست‌وزیر ترکیه تلاش کردند تا با روی آوردن به لحنی آشتی‌جویانه از شدت اعتراضات بکاهند. اختلافات اردوغان و گل به عرصه سطح سیاست داخلی محدود نمی‌شود بلکه در عرصه سیاست خارجی نیز دو طرف دچار واگرایی از یکدیگر شده‌اند چنانچه درباره مصر لحن اظهارنظر نخست‌وزیر ترکیه در انتقاد از دولت موقت و برخورد نظامیان با مخالفان مصری هوادار مرسی شدیدتر از گل بوده است.

اختلاف نظر این دو همکار سیاسی در حزب عدالت و توسعه به موضوع ترکیه و مصر محدود نمانده است. روزنامه حریت ترکیه در گزارش تازه خود از اختلاف نظر اردوغان و گل درباره حمله احتمالی علیه سوریه خبر داده است. این روزنامه ترک زبان در گزارش تازه خود نوشته است حتی لبخندهای عید پیروزی در روز ۳۰ اوت میان اردوغان و گل نیز نتوانست این اختلافات را بپوشاند و این اختلافات درباره مشارکت ترکیه در حمله نظامی به سوریه تا حد زیادی برجسته شده است. حریت در این‌باره افزوده است که گل اعتقاد دارد بدون استراتژی سیاسی حمله به سوریه بی‌نتیجه است در حالی که اردوغان خواهان جنگی گسترده و ادامه عملیات نظامی تا زمان سقوط دولت بشار اسد است. حریت در ادامه انتقادات خود از دولت اردوغان می‌نویسد که باوجود ارجاع اوباما و کامرون به پارلمان‌های کشورهایشان برای خروج از بن بست کنونی ایجاد شده اردوغان اطلاعات موجود را پنهان کرده و جلسه‌ای درباره بررسی بحران سوریه با حضور نمایندگان پارلمان و احزاب سیاسی اپوزیسیون را تشکیل نمی دهد. اردوغان تلاش دارد به کاخ ریاست‌جمهوری راه یابد در حالی‌که عبدالله گل نمی‌خواهد از سمتش کناره‌گیری کند. اردوغان در تلاش است تا با ایجاد تغییرات در قانون پارلمانی ترکیه زمینه قدرت‌گیری خود را فراهم کند. نخست‌وزیر ترکیه در بعد مسائل داخلی ترکیه از لحنی پرخاشگرانه استفاده می‌کند. در حالی که او به اتحادیه اروپا می‌تازد، گل بر اهمیت اروپا برای ترکیه تاکید می‌کند. هرچه اردوغان بیشتر خواستار اعمال محدودیت بر آزادی بیان و فعالیت رسانه‌ها می‌شود گل بیشتر از حقوق اصحاب قلم حمایت می‌کند. اردوغان برای انتخابات بعدی به رای کردها نیاز دارد با این حال درباره مذاکرات صلح با گروه پ ک ک عقب‌نشینی لازم را انجام نمی‌دهد اما در مقابل گل در مقابل کردها انعطاف بیشتری به خرج می‌دهد. عبدالله گل با آینده نگری در پی جلب رای ترک‌های غیرعضو در حزب عدالت و توسعه است، در حالی‌که اردوغان با موضع افراطی خود متوجه این موضوع نیست. اکنون اختلافات میان اردوغان و گل باعث ایجاد قطب‌بندی سیاسی در درون جریان عدالت و توسعه شده است. تحولات بعدی نشان خواهند داد که میان گل میانه رو و اردوغان تندرو کدام یک می‌توانند توجه مقامات ارشد حزبی را به سوی خود جلب نمایند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس