وی گفت: من در حال حاضر در حال بررسی طرحی جدید برای انتقال سلاحهای شیمیایی سوریه به مکانهای امن جهت انبار و نابود کردن آنها هستم.
بان کی مون همچنین اعلام کرد که هنوز گزارش کمیته تحقیقات سازمان ملل درباره سلاحهای شیمیایی در سوریه را مشاهده نکرده است.
وی افزود: به محض اینکه این گزارش ادعاهای استفاده از سلاحهای شیمیایی را در سوریه تایید کند این اقدام جنایتی جنگی و بزرگ است و جامعه جهانی باید اقدامی در قبال آن انجام دهد.
دبیرکل سازمان ملل در ادامه خاطرنشان کرد: ما امروز و از دو سال قبل تاکنون در شورای امنیت شاهد نوعی اختلاف درباره سوریه هستیم اما اگر گزارشها نشان دهد که سلاحهای شیمیایی در سوریه واقعا استفاده شده است این مساله نیازمند واکنشی جدی است.
وی خاطرنشان کرد: قصد دارم به شورای امنیت پیشنهاد دهم که اگر محققان سازمان ملل تاکید کنند این سلاحها در سوریه استفاده شده است باید برای رهایی از فلج ایجاد شده در شورای امنیت در قبال سوریه تلاش کرد.
وی با تاکید بر لزوم مجازات عاملان استفاده از سلاحهای شیمیایی تاکید کرد: برگزاری کنفرانس ژنو 2 امری ضروری است چرا که ملت سوریه نیاز به صلح دارند.
بان کی مون در ادامه از جامعه جهانی خواست برای انتقال سلاحهای شیمیایی سوریه به مکانهایی امن و سپس از بین بردن آنها تلاش کند.
وی گفت: امنیت کارمندان سازمان ملل برای ما اولویت اصلی است اما هنوز ماموریتهای انسانی زیادی وجود دارد که باید انجام شود. ما اقدامات زیادی را برای تامین امنیت سازمان ملل اتخاذ کردهایم.
از سوی دیگر، دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس نیز در واکنش به موافقت نظام سوریه با پیشنهاد لاوروف تاکید کرد: اگر چنین باشد بسیار موضع خوبی است و باید استقبال شود.
وی افزود: اگر سلاحهای شیمیایی خارج از استفاده و تحت نظارت بینالمللی قرار گیرد مشخص است که این اقدامی بسیار مهم و رو به جلوست و باید مورد تشویق قرار گیرد.
فرانسه و آلمان نیز روز دوشنبه پیشنهاد روسیه را مبنی بر اینکه دولت سوریه کنترل تسلیحات شیمیایی خود را به ناظران بینالمللی واگذار کند مورد استقبال قرار داده و اعلام کردند که این راهی برای از میان برداشتن تهدید حمله نظامی به سوریه است.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی اعلام کرد که لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه تاکید کرد که بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه باید به این تعهد بدون تاخیر به منظور حذف زرادخانه تسلیحات شیمیایی این کشور پایبند بماند.
وی افزود: پیشنهاد سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در شرف عملی شدن است.
فابیوس همچنین محاکمه افرادی را که در حمله شیمیایی 21 اوت سال جاری میلادی در حومه دمشق دست داشتند در دادگاه بینالمللی جرایم واقع در لاهه خواستار شد و افزود، پیشنهاد لاوروف تحت سه شرط قابل قبول است.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز گفت که امیدوار است این پیشنهاد سوریه به مرحله عمل گذاشته شود و راهی نباشد که برای خرید وقت به منظور حمله به سوریه پیشنهاد شده باشد.
مرکل در تلویزیون دولتی آلمان به گروهی از رایدهندگان آلمانی گفت: امروز پیشنهادی جالب از جانب روسیه در مورد سوریه ارائه شده است که بر اساس آن اولین بار است که سوریه قصد دارد تا تسلیحات شیمیایی خود را تحت کنترل بینالمللی قرار دهد.
صدراعظم آلمان در ادامه گفت: در صورتی که این پیشنهاد به مرحله عمل گذاشته شود و تنها برای خرید وقت نباشد آلمان از این اقدام پیروی میکند. همه چیز باید برای این منظور صورت گیرد که مداخله نظامی انجام نشود.
از سوی دیگر، سلیم ادریس، رئیس ستاد ارتش آزاد سوریه نیز در این خصوص مدعی شد: جامعه جهانی دروغهای بزرگی را که نظام سوریه تحویل داده، باور میکند.
وی در ادامه این ادعاها افزود: واکنش نظام سوریه به پیشنهاد روسیه در حقیقت توطئهای جدید است که توسط روسیه برای وقت کشی بیشتر مطرح شده است.
ادریس بار دیگر حمله نظامی به سوریه را خواستار و مدعی شد، نظام سوریه از همه خط قرمزها عبور کرده است. نظام سوریه از آغاز ناآرامیها تاکنون همچنان دروغ میگوید و به عقیده من نظام تنها بخشی از سلاحهای شیمیایی را تحت نظارت بینالمللی قرار خواهد داد و بیشتر آن را حفظ خواهد کرد.
در این راستا وزیر خارجه سوریه اعلام کرده بود که نظام این کشور از پیشنهاد روسیه برای قرار دادن سلاحهای شیمیاییاش تحت نظارت سازمان ملل استقبال میکند.
ولید معلم، وزیر خارجه سوریه ساعاتی پس از ارائه این پیشنهاد از سوی سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که نظام سوریه از این پیشنهاد استقبال میکند.
معلم در میان جمعی از خبرنگاران تاکید کرد: سوریه از طرح پیشنهادی سوریه به منظور کاستن نگرانی رهبران سوری درباره امنیت جانی شهروندان و امنیت کشور و نیز با هدف نشان دادن اطمینانش به رهبران روسیه که برای ممانعت از هرگونه حمله به سوریه تلاش میکنند، استقبال میکند.
این اظهارات ولید معلم در حالی ایراد شد که سرگئی لاوروف به وی پیشنهاد داد مخازن سلاحهای شیمیایی سوریه تحت نظارت سازمان ملل درآید.
لاوروف پس از مذاکراتش با همتای سوری خود در مسکو تاکید کرد: ما از رهبران سوریه میخواهیم نه تنها با این پیشنهاد موافقت کنند بلکه حتی به طور کامل به معاهده ممنوعیت سلاحهای شیمیایی بپیوندند.
لاوروف همچنین ابراز امیدواری کرد که پاسخی فوری و مثبت از سوی سوریه در این خصوص دریافت کند.
وی گفت: پاسخ مثبت سوریه حمله احتمالی غرب را به تاخیر میاندازد.