توافق واشنگتن و مسکو بر سر بحران سوریه، دستاوردهاي مثبتي داشت و دست‌کم از انفجار انبار باروت در منطقه جلوگیری کرد اما به نظر مي‌رسد همزمان، سناریویی باشد که رژيم اسرائیل در راستای اهداف خود مبنی بر خلع سلاح "بشار اسد" و اعمال فشار بر آمريکا براي دخالت نظامی عليه ایران، به اجرا درآورد.

گروه بین‌الملل مشرق - توافق واشنگتن - مسکو، اگرچه نکات مثبتی داشت و از انفجار یک انبار باروت در منطقه جلوگیری کرد اما نکات در خور توجهی نیز داشت که پشت پرده این توافق را آشکار می‌سازد.

اگر چه این توافق راه‌حلی برای برون رفت آبرومندانه آمریکا از  بن‌بست سیاست دیرین خود یعنی ایفای نقش «ناجی اجباری جهان» بود و از سوی دیگر  نیاز روسیه برای دستیابی به قدرت و موقعیت میراث‌دار خود یعنی شوروی را پاسخ داد و رضایت‌خاطر برای هردو طرف را به ارمغان آورد اما بیش از همه کارگردان پشت پرده خود یعنی اسرائیل را خشنود و راضی ساخت.

روسیه به زعم خود تصور می کند که در پی توافق مسکو - واشنگتن، توانسته با وزنه دیپلماتیک و حق وتوی خود، آمریکا را به میز مذاکره در مورد سوریه بکشاند و آمریکا نیز بر این باور است که توانسته خود را از باتلاق جنگی دیگر در خاورمیانه نجات دهد.

این در حالی است که این سناریو یکی از راه‌حل‌های حیاتی اسرائیل برای پایان دادن به هزینه‌های حتمی در جنگ احتمالی سوریه و نیز اعمال فشار بیشتر بر ایران بود. بر این مبنا صهیونیست‌ها به وسیله بازیگرانی مانند پوتین و اوباما هم توانستند سوریه را خلع سلاح کنند و هم درصددند تا به جامعه بین الملل القاء کنند که گزینه نظامی علیه ایران، بهترین راه‌حل برای حل موضوع هسته‌ای این کشور است. 

گفتنی است رسانه صهیونیستی هاآرتص نیز در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت:‬ "اگر بخواهیم سود برنده بزرگ و پنهان این توافق را پیدا کنیم، باید بدانیم که اسرائیل برنده اصلی این رویداد بود؛ برگ برنده ای که با دستان وزیر امور خارجه آمریکا برای ما مهیا شد.

در واقع اسرائیل اولین برنده در ماجرای خلع سلاح شیمیایی سوریه به شمار می آید و مانند کسی که بدون خرید کارت قرعه کشی برنده یک مسابقه شد، در این میان سود کرد.

این امر یکی از بزرگترین اهداف تاریخی اسرائیل یعنی سلاح‌های شیمیایی سوریه را بدون پرداخت هزینه از میان برد؛ خطر استراتژیکی که اسرائیل همواره با آن روبه رو بود . هاآرتص از اسرائیلی‌ها خواست تا به مناسبت این موفقیت از کری قدردانی کنند."



پیامدهای دخالت نظامی در سوریه برای اسرائیل

اگرچه اسرائیل در موقعیت کنونی در یک قدمی دستیابی به آرزوی دیرین خود یعنی نابودی حکومت بشار اسد قرار گرفت اما چند مانع بزرگ، شیرینی رسیدن به این هدف را برای آن تلخ کرد. موضع محکم ایران و حزب‌الله به عنوان محور مقاومت در منطقه، ماهیت مخالفان بشار و خارج شدن کنترل آنها، و افکار عمومی ضد جنگ و ضدصهیونیستی از جمله مواردی بودند که هزینه راه‌اندازی جنگ را برای اسرائیل بسیار جبران‌ناپذیر می‌کردند.

اسرائیل و لابی‌های مهم صهیونیستی بین‌الملل که در آغاز بارها و بارها از آمریکا و جامعه بین‌الملل خواسته بودند تا با حمله نظامی علیه سوریه، حکومت بشار اسد را سرنگون کند، در یک چرخش تاکتیکی نکته‌ای دیگر را که حاکی از خطر سلفی‌های دست پرورده خود برای منطقه بود، در بیانیه‌های خود مطرح و خواستار تأمل در تصمیم مبتنی بر حمله نظامی شدند.

به عنوان نمونه "سازمان صهیونیست آمریکا" در گزارشی نوشت: «ما در عجبیم که چرا اوباما و مقامات ارشد آمریکا حمله به بشار اسد را در دستور کار خود قرار داد‌ه‌اند در حالیکه رویدادهای سوریه به صورت مستقیم منافع آمریکا را تهدید نمی کند.» این سازمان بزرگ صهیونیستی اذعان کرد: «کسانی که در سوریه علیه بشار اسد اسلحه به دست گرفته‌اند، جزء القاعده و گروههای سنی افراطی هستند که مردم عادی و غیرنظامیان را قتل عام می‌کنند، پس دلیل اینکه آمریکا می‌خواهد از شورشیان جانبداری کند، چیست؟»

این بازوی پرنفوذ اسرائیل در آمریکا، در بیانیه اخیر خود ادعا کرد: «آنچه با آن روبه رو شدیم این است که هر دو طرف جنگ در سوریه، برای ما هیولا هستند. از این رو برداشتن هر کدام از آنها سودی برای حفظ امنیت آمریکا و متحدان آن در منطقه نخواهد داشت و باید رویه جدیدی را اتخاذ کنیم.» از این رو صهیونیستها، ادامه جنگ داخلی را برای پیشبرد منافع خود در اولویت دانسته و دخالت نظامی در این کشور را در این مقطع زمانی به سود خود نمی دانند.  

یکی دیگر از مشکلات اسرائیل در اروپا و آمریکا، افزایش روزافزون احساسات ضدصهیونیستی در میان گروههای مدنی و نیز سازمانهای غیردولتی است. این امر از زمان دخالت نظامی آمریکا در عراق و افغانستان ابعاد جدیدی به خود گرفته است چنان که گروههای ضدجنگ نیز به مخالفان اسرائیل پیوسته و همواره این رژیم را برای اعمال فشار بر آمریکا در جهت مداخله نظامی در این کشورها مورد انتقاد و سرزنش قرار می دهند. از این رو آیپک اخیراً در گزارشی نوشت: «ما باید در این برهه محتاط عمل کنیم. افکار عمومی، اسرائیل و سازمان‌های یهودی را عاملان جنگ عراق و افغانستان می دانند. باید در مورد جنگ سوریه از فشار علنی برای آغاز جنگ اجتناب کنیم.»

موارد بالا در کنار هم منجر شد که اسرائیل سناریوی جدید خود را به اجرا درآورد.



خلع سلاح بشار اسد، جنگ روانی علیه ایران

پیچیدگی وقایع سوریه صهیونیستها را به اتخاذ تصمیمی ابتکاری سوق داد. پس از شکست سناریوهای فوق و با توجه به پیامدهای دخالت نظامی در سوریه برای اسرائیل، برنامه جدید آنها مبنی بر خلع سلاح بشار اسد از یک سو و همزمان اعمال فشار و جنگ روانی علیه ایران به اجرا درآمد.

در واقع این سناریو یک تیر و دو نشانی بود که نه تنها هراس اسرائیل از سلاح‌های بشار اسد را برای همیشه از بین می‌برد بلکه درصدد بود تا به آمریکا پیام دهد اگر ایران نیز سایه جنگ را بر سر خود احساس کند حاضر به معامله شده و از حق مسلم خود کوتاه خواهد آمد.

سازمان صهیونیست آمریکا به عنوان بازوی اجرایی اسرائیل در آمریکا طی نامه و بیانیه‌های مختلف به اعضای کنگره و نیز کابینه آمریکا ادعا کرد: «برای ما جالب است اوباما دستور تهیه گزارش محرمانه از حملات شیمیایی در سوریه را صادر می‌کند و جان کری، وقایع این کشور را غیر قابل تحمل می‌خواند در حالیکه ایران، هم آمریکا و هم اسرائیل را در مخاطره جدی قرار داده است، چرا که در حال دستیابی به سلاح‌هایی است که می‌تواند صدها هزار، بلکه میلیون‌ها نفر از انسان‌های بی‌گناه را به نابودی بکشاند.»

این لابی صهیونیستی افزود: «ما در عجبیم که چرا مقامات ارشد آمریکا حمله به بشار اسد را در دستور کار خود قرار داده اند اما از گزینه حمله نظامی به ایران اجتناب می‌کنند. این در حالی است که ایران به صورت روزافزون ظرفیت هسته ای خود را افزایش داده و منافع آمریکا را به صورت غیر قابل انکاری در مخاطره می افکند.» 

این لابی فعال صهیونیستی همچنین از کاهش تمایل کنگره برای افزایش فشارها علیه ایران انتقاد کرده و با ابراز نگرانی از این روند ادعا می‌کند: «بیش از یکسال است که اوباما دوباره بر جایگاه ریاست جمهوری آمریکا تکیه داده، اما آنچه رخ داده است، دورنمای نگران کننده‌ای دارد زیرا اقدامات کنگره در مورد اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران متوقف شده است، همچنین تحریم‌های برنامه‌ریزی شده قبلی نیز روز به روز در حال تلطیف است. از سوی دیگر تحریم‌های سازمان ملل مانند یک خمیازه کشدار بی‌حاصل است که هیچ تأثیری ندارد.

وعده‌های اوباما نیز چیزی جز کلمات مبهم نیست چرا که صرفاً بر گزینه نظامی روی میز اشاره می‌کند، درحالیکه هیچ‌گونه جدول زمانی و یا اقدام امیدوارکننده‌ای انجام نمی‌دهد.»



در واقع توافق واشنگتن – مسکو برای حل بحران سوریه، سناریویی بود که اسرائیل و لابی‌های صهیونیستی آن را برای نیل به اهداف زیر به اجرا گذاردند:

1)    اسرائیل بدون آنکه هزینه های دخالت نظامی در سوریه را متحمل شود، از سویی بشار اسد را خلع سلاح کرد و از سوی دیگر خطرات احتمالی جایگزینی سلفی های از کنترل خارج شده به جای اسد را به حداقل رسانید. در نتیجه با سناریوی جدید خود و خلع سلاح حکومت سوریه اطمینان دارد که هیچ خطری، آن را تهدید نمی کند و بنابراین درصدد خواهد بود تا بی ثباتی در سوریه و جنگ داخلی را از طرق مختلف تداوم بخشد.

2)    اسرائیل و لابی های وابسته آن مدتهاست که آمریکا و نهادهای بین الملی را برای دخالت نظامی در ایران تحت فشار گذارده‌اند. آنها این سناریو را به عنوان اثبات مدعای خود مبنی بر اینکه گزینه نظامی بهترین راه‌حل برای موضوع هسته ای ایران است، طراحی کردند. در واقع اسرائیل درصدد بود تا به واسطه توافق واشنگتن- مسکو به آمریکا و مجامع بین المللی اثبات کند که ایران تنها در صورتیکه سایه جنگ را ببیند، تسلیم می‌شود همانگونه که اسد در شرایط جدی شدن جنگ، از مواضع خود عقب نشینی کرد، در نتیجه راه‌حل دیپلماتیک در قبال موضوع هسته‌ای ایران به نتیجه نمی‌رسد و باید گزینه نظامی علیه آن را به اجرا درآورد.  

3)    یکی دیگر از مواردی که غرب و اسرائیل در حمله به سوریه تردید داشتند توان نظامی بالای ارتش سوریه و متحدانش بوده است. طبق این توافق سلاح‌های نظامی ارتش سوریه باید تحت نظارت مستقیم سازمان ملل باشد و این موضوع به این معناست در صورت حمله به خاک سوریه، ارتش این کشور حق ندارد از این سلاح‌ها استفاده کند در حالی که در طرف دیگر رژیم صهیونیستی هیچ نظارتی نداشته و از هرگونه سلاحی می تواند بهره بگیرد! که این خود توازن قوای نظامی را بهم زده و طرف اسرائیلی را بر حمله کردن حریص تر خواهد کرد.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 28
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • چقر بد بدن ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    سوریه هرگز نباید با طناب پوسیده صهیونیست تو چاه بره بلکه تنها مقاومت میتونه به صهیونیست عقب گرد بده و در غیر این صورت اول خودش رو خلع سلاح کرده و بعد هم از حمله نظامی در امان نیست مرگ بر موشهای کثیف صهیونیست مرگ بر امریکا
  • محمد حسین ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    عالی بوددددددد...مثل همیشه
  • ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    گزارش فوق العاده ای بود ممنون
  • ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    سوریه باید به شرطی اینو قبول کنه که بگه اسرائیل هم خلع سلاح شیمیایی بشه
  • حسین ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    چقدر نحس هستن این صهیونیستها گروه‌های وهابی و تکفیری را پشتیبانی‌ اطلاعاتی‌ و مالی می‌کنن که هر بالایی‌ که میخوان بر سر مردم بیگناه بیارن و هر جنایتی که میخوان انجام بدن بعد از اون طرف میان اینها رو به عنوان نمونه‌ای از کل مسلمونها معرفی‌ می‌کنن و میگن ببینید اسلام چه دین خشنی هست در واقع صهیونیستها و تکفیریها ۲ لبه قیچی هستند که دارن اسلام را پاره پاره می‌کنن اگه میخوایم مساله کشور جعلی اسرائیل و صهیونیستها حل بشه اول باید این تکفیریها را از بین برد
  • رسول ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    از همان اول من احساس خوبی به این حرکت روسیه نداشتم . اگر به گذشته نگاهی بیندازیم به حدود 10 سال پیش در عراق برگردیم متوجه می شویم تاریخ به گونه ای دیگر تکرار می شود . گر چه قیاس دولت صدام با بشار اسد اصلا درست نیست اما امریکا سعی دارد همان بلایی را که بر سر صدام اورد بر سر دولت سوریه هم بیاورد اما حتی اگر سناریوی عراق را برای سوریه تکرار کند همان گونه که نتوانست قدرت را به نفع خود در عراق حاکم کند در سوریه هم نمی تواند این کار را انجام دهد . البته اوضاع سوریه با عراق کاملا متفاوت است . دولت سوریه و بشار اسد حامی مقاومت اسلامی اند در حالی که صدام با مقاومت اسلامی مقابله کرد . امروز بسیاری از کشورهای غربی مخالف حمله به سوریه اند اما ان روزها افکار عمومی موافق حمله به عراق بود . امروز ایران و روسیه از سوریه حمایت می کنند اما ان روز عراق حامی چندانی نداشت . برگردیم به اصل موضوع سازمان ملل و اژانس انرژی اتمی ماموران و نمایندگان خود را به عراق فرستادند و با گزارش هایی دروغین صدام را متهم به داشتن سلاح اتمی کردند و به عراق رفته تسلیحات عراق را تخریب و منهدم کردند و بعد از جنجال رسانه ای به عراق حمله کرده و ظرف مدت 21 روز به بغداد رسیدند . اما امروز که نگاه می کنیم اکثر مقامات امریکایی به این اذعان دارند که عراق سلاح هسته ای نداشته است و امریکا و حامیانش با دلایل واهی به انجا حمله کردند و این باعث خسارات مالی و جانی بسیاری هم برای عراق و هم برای امریکا شد . حال مساله مهم که امروز مطرح می شود این است که ایا امریکا و حامیانش در پی خلع سلاح شیمیایی سوریه با سناریویی شبیه به عراق هستند یا نه ؟ این بار اگر امریکا بخواهد با مدل حمله به عراق به سوریه حمله کند دست به زوال و نابودی زود هنگام فرزند نامشروع خود زده است و باعث جنگ عظیم منطقه ای و حتی جهانی خواهد شد . اما در کل به نظر من پیشنهادی که روسیه در رابطه با به کنترل در اوردن تسلیحات شیمیایی سوریه مطرح کرد می تواند مشکلاتی را برای سوریه در اینده پدید اورد . و این عمل در واقع گونه ای عقب نشینی برای سوریه و روسیه محسوب می شود . لذا این کار روسیه در این موقعیت مناسب نیست . تاریخ نشان داده که کوتاه امدن از مواضع در برابر استکبار جهانی سبب گستاخ شدن استکبار جهانی و دادن امتیاز بیشتر به او خواهد شد.
  • ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    در حقیقت با دست خودمون سوریه را تقدیمشون کردیم.
  • ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    به نظر من ايران سلاح هسته اي رو هم بدست بياره كاملا منطقيه .اين موازنه قدرت به نفع هيچ قدرتي نيست تا زماني كه تعادل در منطقه بر قرار بشه و اسراييل هر موقعه دلش خواست به هر كسي حمله كنه . مردم منطقه هم بايد از سلاح هسته اي ايران هم حمايت كنه هيچ كشوري مثل ايران توان ابر قدرتي و ايجاد هژموني رو نداره كه در سايه يك اتحاد اسلامي محقق خواهد شد.
  • عماد مغنیه ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    دولت ها و سیاست ها هیچ فرقی نکردن اینها میخوان باز هم دنیا رو دو تکه کنن و به اسم بلوک غرب و شرق به خورد دنیا بدن به قول حضرت امام شوروی از آمریکا بدتر امریکا از انگلیس و انگلیس از همه بدتر سوریه هم بدونه فقط ایران و حزب الله هست که پشتش هست همونطور که حافظ اسد خدابیامرز گفت به ایران کمک میکنم چون میدونم بعدها ایران تنها یاور کشورم خواهد بود
  • احسان ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    اسرائیل روز به روز در چشم جهانیان منفورتر میشود. پس از تحویل سلاح های شیمیایی سوریه آنها تحت فشار بیشتری از سوی جامعه بین الملل برای خلع سلاح قرار میگیرد. اگر نزدیک شدن ایران و امریکا در ماجرای بحران سوریه منجر به برقراری رابطه بین دو کشور شود و روحانی بتواند صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران به اثبات برساند، هم امریکااز منجلاب اسرائیل میرهد و هم ایران در موقعیت جدید و مستحکمی در منطقه قرار میگیرد، آنگاه اسرائیل بازنده بزرگ این میدان خواهد بود.
  • albert ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    چه عجب فهمیدید..داستان لیبی شده...البته این یه بخش کوچیک ماجرا بود..
  • محسن ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    عزيزم سياست يعني همين، چيزي كه من و تو نمي‌دانيم. بشار اسد باي باي.
  • صالح ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    به شما قول میدم ناو هاتون به دریای خلیج فارس نرسیده تیکه تیکه می کنیم خوبه این هم راه حل نظامی علیه ایران
  • مهدی ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    تحلیل خوبی بود؛ اما باید دانست موضوع سلاح شیمایی مهم نیست، وقتی موشکهای ابتدایی فجر حماس امنیت اسراییل را مختل میکند موشکهای سوریه و حزب الله قطعاً خسارت بیشتری به امنیت اسراییل وارد می آورد.
  • ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    مرگ بر سایت مشرق
  • اسمال ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    از حماقت و خیانت روسا همیشه جهان اسلام ضربه خورده و خواهد خورد.
  • حسن ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    عجب تحلیل زیرکانه و هوشمندانه ای درود بر شما
  • موساد ۲۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    خیلی فوضول شدی مشرق مثل همون صداوسیماتون درود بر روسیه بخون....
  • فاطمه ۲۲:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    تحلیل تون واقعا خوب بود
  • علیرضا ۲۳:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    0 0
    مشرق جان! توی رسانه‌های اصول‌گرا شما تنها رسانه‌ای هستید که هنوز سنگر جنگ نرم رو حفظ کردید و انتخابات از این رو به اون روتون نکرد. خدا حفظتون کنه. البته بهتر از این هم میتونید بشید. آفرین به شما فرزندان روح‌الله.
  • امین س ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    0 0
    من متعجب شدم وقتی روسیه این درخواست رو مطرح کرد...مکر روسیه نمایان شد...بیش از 1 میلیون یهودی اسرائیل فقط از روسیه هستند...لذا روسیه هم به امنیت اسرائیل بی اعتنا نیست...ولی الان هم که اسد در هر صورت قرار نیست رسمیت داده شود...یعنی باز تا سقوط وی از مخالفان حمایت میکنن...لذا به نظرم نباید سلاح شیمیایی رو تحویل می داد...ولی اگر حمله می کرد یعنی هم سلاح شیمیایی منهدم میشد و هم اسد از طریق نظامی سقوط می کرد...بدترین حالت برای ایران...امیدوارم قبل از امحاء تسلیحات شیمییایی ،بخشی از ان را منتقل کند به همپیمانان...البته احتمالش خیلی کم هست..
  • حسین ۰۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    0 0
    به گور خاخام هاشون خندیدن. آدم هم اینقدر خام خام!
  • منصف ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    0 0
    اینهایی که اسرائیلی ها برای دلخوشی خودشون می گن (خلع سلاح و...)توی جنگ عراق هم با درصد بالاتری اتفاق افتاد ولی اونجا تونستند و حمله کردند واینجا نتونستند
  • ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    0 0
    ایران نباید اجازه بده اسرائیل به هدف نهاییش یعنی حل نشدن مسئله هسته ای دست پیدا کنه باید بهش ثابت کرد که جمهوری اسلامی با دیپلماسی درست و تدبیرمنشانه مشکلات رو حل می کنه
  • ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    0 0
    جناب چقر بد بدن ، بد حرفی نزدی
  • ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    0 0
    مشرق نامردی خودتو به اوج خودش رسوندی!!
  • ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۶
    0 0
    خیلی نامردی که نظرمو انتشار نمیدی عیبی نداره منم خدایی دارم
  • ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    0 0
    روحانی مچکریم!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس