به گزارش مشرق به نقل از فارس، مدتياست بحث بند«ي» ماده«24» برنامه پنجم توسعه معروف به «طرح دانشجوي پولي» موجب انتقاد دانشجويان و جنبش دانشجويي و البته حمايت برخي از روساي دانشگاههاي دولتي و اعضاي کميسيون آموزش و تحقيات مجلس شده است.
دانشجويان منتقد مهمترين دليل مخالفت خود با اين طرح را ايجاد شکاف و "تبعيض " در نظام آموزشي کشور و ميان دانشجويان ميدانند و برخي روساي دانشگاهها نيز مهمترين دليل حمايت از اين طرح را جلوگيري از خروج دانشجويان به خارج از کشور و استفاده از شهريه اين دانشگاهها براي آباداني و فراهم کردن امکانات آموزشي براي دانشگاه متبوع خود ميدانند.
در همين زمينه رضا روستاآزاد رئيس دانشگاه صنعتي شريف در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاري فارس، به سؤالات خبرنگار ما درباره جذب دانشجو به شيوه بند "ي " ماده 24 برنامه پنجم توسعه که به طرح "دانشجوي پولي " و "شهريهاي " معروف شده است، پاسخ داد و نامهاي ديگري چون "دانشجوي نوبت دومي "، "شبانه " و "بورسيهاي " را نيز به نامهاي ديگر اين طرح اضافه کرد.
* طرح "دانشجوي پولي " سالهاست که در دانشگاههاي کشور در حال اجرا است
وي در آغاز با بيان اينکه سالهاست که اين طرح يعني همين طرحي که برخي اسم آن را "دانشجوي پولي " ميگذارند در حال اجرا در دانشگاههاي کشور است، اظهار داشت: ثبتنام اينگونه دانشجويان از طريق کنکور صورت ميپذيرد؛ يک زماني تحت عنوان "شبانه " بود و يک زماني تحت عنوان "نوبت دوم " مطرح شد.
رئيس دانشگاه صنعتي شريف ادامه داد: البته ابتدا قرار شد کلاس درس اين دانشجويان جدا باشد اما بعداً ديدند که عملا برگزاري کلاسهاي جداگانه امکانپذير نيست و دانشجوياني که به اين طريق جذب دانشگاهها ميشدند، در همان کلاسي به تحصيل ادامه دادند که دانشجويان نوبت اولي بودند.
* هزينه دانشجويان نوبت دومي مقداري بيش از دانشگاه آزاد است
روستا آزاد درباره هزينه تحصيل دانشجويان به اين طريق گفت: هزينه تحصيل در اين دانشگاهها تقريبا قدري از دانشگاه آزاد بيشتر است زيرا کلاسها، اساتيد و کيفيت آموزشي دانشجويان نوبت دومي با اين دانشگاه فرق ميکند.
وي اضافه کرد: البته ما در اين قضيه محدود عمل کرديم اما بعضي دانشگاهها بيشتر به اين شيوه دانشجو جذب کردند؛ ما در مقاطع کارشناسي و کارشناسيارشد و همچنين در مقطع دکترا تحت عنوان "بورسيه " تاکنون به اين روش دانشجو پذيرفتهايم.
* 10سال است که دانشگاههاي کشور دانشجوي به عبارتي "پولي " جذب ميکنند
رئيس دانشگاه صنعتي شريف تاکيد کرد: در اين سه مقطع کارشناسي،کارشناسي ارشد و دکترا دانشگاههاي کشور چيزي حدود 10 سال است که دانشجو به عبارتي "پولي " به عناوين مختلفي چون "نوبت دوم " ، "شبانه " و "بورسيه " جذب کردهاند.
روستا آزاد ادامه داد: چيزي که اخيرا در مجلس مطرح شده شايد به خاطر تقويت اين بخش است.
* دانشجويان شعب "بينالملل " با دانشجويان "نوبت دومي " فرق ميکنند
وي درباره تفاوت و شباهت جذب دانشجو از طريق "نوبت دوم " با جذب دانشجو از طريق "شعب بينالملل " دانشگاههاي بزرگ کشور نيز گفت: شعب بينالملل مرتبط با بحث جذب دانشجو از طريق نوبت دوم کنکور ميباشد اما جداي از آن است.
رئيس دانشگاه صنعتي شريف ادامه داد: در قانون برنامه پنجساله پنجم، قانوني گذاشته شد که اجازه ميداد دانشگاههاي دولتي با تاسيس دانشگاههاي خصوصي تحت عنوان شعبه بينالملل بتوانند از طريق شهريه به جذب دانشجو بپردازند.
روستا آزاد ادامه داد: يعني به جاي اينکه 10 تا 20 درصد دانشجوياني که تحت عنوان نوبت دوم جذب ميشدند و به جاي آنکه اين تعداد دانشجو در کلاسهاي دانشجويان پذيرفته شده در نوبت اول کنکور بنشينند، شعبهاي باز شود که آنها را جدا کرده تا به صورت مستقل اداره بشوند.
* شعب بينالملل براي جلوگيري از خروج ارز از کشور تاسيس شدند
وي اضافه کرد: شعب بينالملل تاسيس شد تا از يک طرف بتوانند دانشجويان خارج از کشور را جذب کنند و هم از يک طرف بتوانند دانشجويي که از داخل کشور ميخواهد براي ادامه تحصيل به خارج برود، به جاي اينکه اقدام به اين کار کند در داخل کشور تحصيل کرده و همان ارزي را که ميخواهد به خارج ببرد در داخل کشور هزينه کنند.
رئيس دانشگاه صنعتي شريف در ادامه توضيحات خود در باره تفاوت جذب دانشجو به دو طريق نوبت دوم و بينالملل گفت: دانشجوي شعب بينالملل در مناطق آزاد، به صورت "ارزي " شهريه ميپردازد اما دانشجوي پولي در داخل کشور به صورت "ريالي " شهريه خود را پرداخت ميکند.
روستا آزاد خاطرنشان کرد: نوبت دوميها از طريق کنکور جذب ميشوند اما دانشجويان شعب بينالملل در کنکور شرکت نميکنند و در امتحان خود پرديس بينالملل شرکت کرده و بر اساس تقاضا جذب ميشوند.
وي در ادامه توضيحات خود خاطرنشان کرد: مانند اينکه دانشجويي بخواهد براي ادامه تحصيل به کشور مالزي برود؛ اين دانشجو براي تحصيل در دانشگاههاي اين کشور کنکوري نميدهد بلکه تنها مدرک تحصيلياش را براي دانشگاه مورد نظر ميفرستد و دانشگاه بر اساس مدارک تحصيلي يا آن دانشجو را ميپذيرد يا اينکه پذيرش نميکند.
رئيس دانشگاه صنعتي شريف درباره جذب دانشجوي "شهريهاي " يا همان "پولي " در دانشگاه شريف گفت: در مقطع کارشناسي الان در خاطرم نيست که جذب کرده باشيم اما در کارشناسي ارشد چيزي حدود 10 درصد ظرفيت را به عنوان "نوبت دوم " جذب کردهايم يعني اگر ساليانه چيزي حدود 100 دانشجوي ارشد جذب کنيم، حدود 100 نفر را نيز به عنوان نوبت دوم جذب ميکنيم.
* کلاسهاي دانشجويان "نوبت اول " و "نوبت دوم " با هم برگزار ميشود
روستا آزاد درباره نحوه برگزاري کلاسهاي دانشجويان نوبت دوم اظهار داشت: اين دانشجويان در همان کلاسهايي مينشينند که دانشجويان نوبت اول مينشينند و کلاسشان يکي است زيرا براي چند نفر صرف نميکند کلاس جداگانه برگزار کنيم.
* کيفيت علمي دانشجويان نوبت اول و دوم چندان تفاوتي ندارد
وي همچنين درباره کيفيت علمي بالاي دانشجويان نوبت دومي نيز گفت: معمولا دانشجويان نوبت دوم در ورودشان يک پله پايينتر از دانشجويان پذيرفته شده در کنکور نوبت اول هستند اما در فارغالتحصيلي بسياري از آنها خودشان را به دانشجويان نوبت اول ميرسانند.
رئيس دانشگاه صنعتي شريف ادامه داد: همچين تمامي امتحانات دانشجويان نوبت دوم و اول با هم برگزار ميشود.
* متاسفانه امکان ادامه تحصيل در کشور ما بر اساس "استعداد " افراد صورت نميپذيرد
روستا آزاد در بخش ديگري از صحبتهاي خود تصريح کرد: يک بحث عمومي اين است که هر کسي بايد بر اساس استعدادهايش امکان تحصيل داشته باشد اما الان متاسفانه در کشور ما سالهاست که اينگونه نيست.
وي در توضيح اين مطلب گفت: يعني بعضي از دانشجويان نوبت اولي با استفاده از توان مالي خود کلاس کنکور شرکت ميکنند و آماده ميشوند و در نتيجه نيز در دانشگاه مورد نظر خود قبول ميشوند؛ شما اسم اين را چه ميگذاريد؟ ميگذاريد بر اساس استعداد يا پول؟!
* دانشجويان نوبت اولي هم به نحوي "پولي " محسوب ميشوند
رئيس دانشگاه صنعتي شريف ادامه داد: اسمش اين است که نوبت اولي از طريق استعداد وارد دانشگاه شده است، اما واقعيت اين است که نوبت اوليها به جز بخش محدودي، اکثريت آنها کلاس کنکور ميروند. اما خيليها پول ندارند کلاس کنکور بروند، پس مسئله کنکور به اين قضيه مرتبط است.
روستا آزاد افزود: يعني دانشجويان نوبت اولي نيز به نحوي پولي محسوب ميشوند.
وي با بيان اينکه کنکور و کلاس کنکور تنها بخشي از اين مسئله است، تاکيد کرد: آيا مدارس خصوصي در کشور ما وجود ندارد؟ خيليها در مدارس دولتي درس ميخوانند اما کساني که پول دارند در مدارس خصوصي تحصيل ميکنند؛ ميدانيد دانشآموزان در مدارس اختصاصي چقدر شهريه ميپردازند؟
رئيس دانشگاه صنعتي شريف ادامه داد: دانشآموزان در مدارس خصوصي به اندازه دانشگاه شهريه ميپردازند يعني چيزي حدود 5 تا 6 ميليون، حال اسم اين چيست؟
* دولت نميتواند همه هزينههاي سنگين آموزش عالي را بپردازد
روستا آزاد تاکيد کرد: مدارس خصوصي، کلاسهاي کنکور و دانشجويان نوبت دوم بايد در کنار هم ديده شوند؛ تمام اينها در يک راستا است و نميشود يک بخش آن را ديد و بخش ديگر را ناديده گرفت.
وي ادامه داد: بنابر اين در مجموع با توجه به اينکه هزينههاي آموزش عالي سنگين است و دولت عملا نميتواند همه آن را تامين کند، ناگزير است بخشي از دانشجويان را از طريق گرفتن شهريه جذب دانشگاهها کند.
* کلاس کنکور، آموزش و پرورش پولي و دانشجوي پولي بايد با هم ديده شوند
رئيس دانشگاه صنعتي شريف در ادامه با طرح اين سؤال که آيا آموزش و پرورش اين کار را نکرده و مدارس خصوصي و شهريهاي تاسيس نکرده است؟ تاکيد کرد: چرا سر و صداي کسي آنجا درنميآيد؟ سالهاست که آموزش و پرورش به دليل آنکه نميتواند هزينههاي خود را تامين کند مدارس و دبيرستانهايي را به صورت خصوصي ايجاد کرده و دانشآموزان با پرداخت پول در اين دانشگاهها تحصيل ميکنند.
روستا آزاد در پايان تصريح کرد: کلاس کنکور، آموزش و پرورش پولي و دانشجوي پولي بايد با هم ديده شوند يا همه را نفي کنيم يا همه را اثبات.