عضو ارشد انديشکده بروکينگز مي‌نويسد: منابع رسمی دولت اوباما اصرار دارند "ساختار اساسیِ رژیم تحریم‌ها" به‌ویژه محدودیت‌های شدید علیه صادرات نفتی ایران و دسترسی ایران به سیستم بانکی جهانی همچنان دست‌نخورده باقی بماند.

گروه بین‌الملل مشرق- بالاخره «مذاکرات ژنو 5» به عنوان یکی از مهم‌ترین تحوّلات سیاسی بین الملل به پایان رسید و هیچ، توافقی از جانب طرفین امضاء نشد. همان‌طور که دور قبلی مذاکرات محرمانه اعلام شد، این دور نیز با اصل محرمانه‌بودن به پیش رفت؛ بنابر این برای بسیاری از مردم و کارشناسان، پرسش‌های زیادی در رابطه با محتوای معامله‌ای که به انجام نرسید و چرایی عدم توافق به‌وجود آمده است. از آنجا که مذاکره‌کنندگان ایراني و مسؤولان دولت، بحث‌ها در رابطه با جزئیات مذاکره را مسکوت گذاشته‌اند، اغلب مجبورند به تحلیل‌های دیگران مراجعه کنند که این دیگران، کارشناسان آمریکایی و غربی هستند که نزد مهم‌ترین محافل تصمیم‌گیر یا تصمیم‌ساز در آمریکا، معتبرند.

«سوزان مالونی» به عنوان «عضو ارشد مؤسّسه بروکینگز» - معتبرترین اندیشکده جهان طیّ چند سال در رتبه‌بندی پذیرفته‌شده جهانی- درست شب شنبه که همچنان مذاکره‌کنندگان در حال چانه‌زنی بودند، ارزیابی خویش از این دور را روی خروجی «بروکینگز» قرار داد. بسیاری از تحلیلگران معتقدند «مالونی»، در چند سال اخیر مواضع ناب «وزارت خارجه دولت اوباما» را پوشش می‌دهد.

برخی از ایرانیان اپوزیسیونِ خارج‌نشین، به‌اشتباه وی را "سخنگوی جریان مماشات با ایران در آمریکا" معرّفی می‌کنند و معتقدند او به همراه همسرش «ری تکیه» - عضو ارشد شورای روابط خارجی و دستیار ارشد «دنیس راس» (عضو شورای امنیت ملّی آمریکا)- و «تریتا پارسی»، اصلی‌ترین افراد لابی ایران در آمریکا هستند. هر چند این گزاره‌ای اشتباه است ولی باید اذعان کرد که این جناح تصمیم‌سازی در آمریکا تا حدودی معتقد است، برای مهار «جمهوری اسلامی» راهی جز مقداری نرمش وجود ندارد.

«مالونی» در تحلیل خویش تأکید می‌کند که به‌کارگیری از تاکتیک "مذاکرات دومرحله‌ای" به شکلی از پیش تعیین‌شده در «ژنو 5» به تیم ایرانی پیشنهاد شده است، وی همچنین تصریح می‌کند این تاکتیک بیش از "مذاکرات تک‌مرحله‌ای" به ایران فشار وارد می‌آورد. او عنوان می‌کند که انتقادهای ناشیانهِ پلیس بدهای غربی، اقدامی هدفمند در مرحله فعلی نمایش است.

«مالونی» مدعي است که اعتبار «جمهوری اسلامی» و روحانی بی تردید به لغو تحریم ها گره خورده است، بنابر این بوضوح پیشنهاد می کند اگر ایران خواهان ادامه اعتبار داخلی‌اش است باید علاوه بر "توافق مقدّماتی ژنو"، به تمام محدودیت‌های هسته‌ای و اقدامات راستی‌آزمایی تن در دهد.

«عضو ارشد بروکینگز» ابراز عقيده مي‌کند که فقط در صورتی باید «ظریف» را دارای قدرت در ساختار تصمیم‌گیری ایران فرض کرد که در نهایت، «توافق مقدّماتی ژنو 5» را امضاء کند، در غیراین‌صورت باید اینطور فرض کرد که وی نتوانسته بقیه لایه‌های تصمیم‌گیر در «جمهوری اسلامی» را به "تعلیق تحریم‌ها" متقاعد کند.

نگاهی به سوابق «مالونی»، ارزیابی بهتری از دیدگاه یکی از جناح‌های تصمیم‌گیری آمریکا درباره پرونده ایران به دست می‌دهد؛ این جناح در حال حاضر بیشتر نمایندگی مواضع «وزارت خارجه آمریکا» را به عُهده دارد. وی در سال 1999 ميلادي با بودجه دولتی ایالات متّحده و در چارچوب طرح تبادل فرهنگی بین وزارت خارجه ایران و آمریکا به ایران سفر کرد و پس از بازگشت از ایران طیّ چهار سال به عنوان مشاور «کمپانی اکسان موبیل» - یکی از بزرگترین شرکت‌های نفتی جهان- کار کرد. در جریان میزگردی مطبوعاتی در 23 فوریه 2000 ميلادي، «مالونی» تصدیق می‌کند که همراه یکی از مشاوران نفتی آمریکا به دیدار «رئیس سابق بنیاد مستضعفان» (محسن رفیق‌دوست) رفته است[1].

مالونی در ایران

«مالونی» در سال 2004 ميلادي از سوی «شورای روابط خارجی» مأمور به تهیّه گزارشی با همکاری کارشناسان مهم سیاسی آمریکا می‌شود که چگونگی برخورد با «جمهوری اسلامی» را به «دولت بوش» پیشنهاد کند. در این گزارش از همکاری «برژینسکی» و «رابرت گیتس» استفاده می شود و در نهایت، گزارشِ «Iran: Time for a New Approach» تأکید می‌کند که باید در زمینه‌های مختلف به تعامل با ایران پرداخت. او از 2005 ميلادي به وزارت خارجه رفت و یکی از مشاوران ویژه در حوزه ایران شد. او همچنین در سال 1388 شمسي، وقتی در خیابان‌های «تهران»، فتنه به راه افتاد از «اوباما» خواست به جای حمایت از آشوبگران جانب سکوت کند، زیرا بعد از فرونشستن گرد و غبارها خواه‌ناخواه مجبور است با «جمهوری اسلامی» رو در رو شود.

با این پیشینه باید دید که یکی از مشاوران تأثیرگذار در آمریکا که جزء جناح مهار ایران از طریق تعامل و رقابت است؛ درباره «ژنو 5» چه می‌گوید؛ این جناحی است که عموماً خواهان ایجاد نرمش هوشمندانه علیه ایران است. "مشرق" برای اطّلاع بیشتر از تحلیل بخشی از کارشناسان آمریکا درباره مذاکرات اخیر، متن کامل تحلیل «بروکینگز» را بدون رد یا پذیرش مفاد آن، منتشر می‌کند:


***

Suspense And A Hint Of Hope In Iranian Nuclear Talks: تعلیق و اشاره‌ای از امید در گفت‌وگوهای هسته‌ای ایران

فرستادن غیرمنتظره «وزیر خارجه آمریکا»، «جان کری» و همتایان اروپایی، روسی و چینی وی به «ژنو» برای ملحق شدن به گفتگوهای در حال پیشرفت هسته ای با ایران، روزی مملوء از امید را رقم زد؛ تا جايی که مذاکرات تا شامگاهان سوئیس به درازا کشید. تا زمان نگارش این مقاله هیچ توافقی به وقوع نپیوسته، امّا همه شواهد نشان می دهند که 11 سال مذاکرات بی‌حاصل هسته‌ای با ایران در مرز یک توافق تاریخی قرار دارد. هر توافقی که بین ایران و اعضای «5+1» در این هفته به امضاء برسد، تنها یک نقطه شروع را نمایندگی می‌کند که "پیش قسط" حرکت تمام طرف‌ها به سمت یک "توافق نهایی جامع" است؛ مذاکره‌کنندگان پیش‌بینی کرده‌اند که برای ورود به جزئیات حدّاقل شش ماه نیاز است. در حال حاضر، این «توافق موقّت» یک دستاورد عمیقاً مهم در مورد تلاش های جامعه جهانی برای جلوگیری ایران از دستیابی به قابلیت تسلیحات اتمی؛ را نمایندگی می کند و این توافق متقابل، "ضربه آغازینی" است برای رسیدن به چارچوب پایان بازی. سرعت حوادث اخیر درباره ایران ممکن است نامفهوم باشد فقط به این خاطر که چنین پیشرفتی در شش ماه گذشته؛ خیلی غیرقابل تصوّر به نظر می‌رسید.

اغلب ارزیابی های معتبر پیش بینی کرده بودند که فاز مقدّماتی (فعلی) بسیار شبیه مفهومی است که «رابرت اینهورن» - همکار ما در بروکینگز- در سخنرانی اخیر خود برای «مؤسّسه امنیت ملّی» توضیح داده بود. وی کسی است که در دورهای قبلی گفت‌وگوهای هسته‌ای با تهران، حضور داشته است؛ تا اینکه دولت را در تابستان امسال ترک کرد. ظاهراً پیشنهادهاي (غرب) شامل اين مسائل می‌شوند: توقّف غنی‌سازی سطح بالا (19.75درصد)، توقّف افزایش فعّالیت سانتریفیوژها و نصب آنها، اقدامات لازم برای کاهش نگرانی‌ها درباره ذخایر اورانیوم غنی‌سازی‌شده چه در سطح پایین و چه در سطح نزدیک به 20درصد و طرّاحی دیگر گام‌هایی که نگرانی‌ها در رابطه با تأسیسات زیرزمینی «فُردو» و «آب سنگین اراک» را مورد توجه قرار می‌دهند.

در مقابل، تهران به تسهیل "تحریم‌های جزئی" خواهد رسید که ابعاد دقیق آن ناشناخته باقی خواهد ماند. ضمناً، منابع رسمی «دولت اوباما» در مجموعه ای از مصاحبه‌ها اصرار داشتند که "ساختار اساسیِ رژیم تحریم‌ها"، بویژه محدودیت های شدید علیه صادرات نفتی ایران و دسترسی ایران به سیستم بانکی جهانی؛ هنوز دست نخورده باقی بماند، مگر تا زمانی که بتوان به یک "توافق نهایی" دست یافت. (یک مقام ارشد رسمی ناشناس، این هفته در «ژنو» به رسانه ها تأکید کرد که: ما طیّ این گام ابتدایی، به هیچ وجه درباره دست زدن به هسته ساختار تحریم‌های ایران صحبت نمی‌کنیم.) به عبارت دیگر، ممکن است برخی اقدامات برای تضعیف تحریم‌های علیه حاشیه اقتصاد ایران، وجود داشته باشد. دیگر اقدامات جبرانی مانند آزادسازی بخشی از دارایی های ارزی خارج از ایران که به دلیل محدودیت آمریکا در بخش بانکداری توقیف شده، نیز وجود دارد.

هیچ چشم اندازی واقع بینانه ای وجود ندارد که این «توافق موقّت»، خواسته های بلندپروازنه در قطعنامه های معتدّد «شورای امنیت سازمان ملل» را محقّق کند؛ قطعنامه هایی که ایران را به تعلیق غنی‌سازی‌اش امر می‌کردند. رهبران ایران سال‌هاست که اصرار می‌کنند این قطعنامه‌ها، طبق تفسیر «NPT» ای که ایران آن را امضاء کرده، متناقض و غیرمنطقی است. چنین فرضی معمولاً باعث اتّهام زنی شدیدِ «نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو» و برخی از رهبران کلیدی «کنگره»، علیه هرگونه توافق احتمالی می شود.

در حال حاضر، هرگونه توافقی، متضمّن اعطای امتیاز در وهله اوّل از جانب تهران است ... محقّقان بروکینگز هر تحوّلی در مذاکرات جاری در روز آینده و همچنین دیگر رسانه ها را تحلیلی خواهند نمود ... با این حال غیرممکن است که هرگونه کالبدشکافی خاصّی درباره توافقی ارائه دهیم که هنوز به وقوع نپیوسته. برداشت زودهنگام خود من این است که این «توافق موقّت»، طبق انتظارات دولت و پارامترهایی که «اینهورن» برشمرد، یک پیروزی بزرگ برای «واشیتگتُن» و متّحدینش را نمایندگی می‌کند. این نشان می‌دهد که جامعه بین‌الملل توانسته امنیتِ "اوّلین گام واقعاً معنادارِ تهران" را مدیریت کند، گامی که جاه‌طلبی‌های هسته‌ای ایران را محدود می‌کند؛ در ازای "تسهیل قسطی نسبتاً جزئیِ" قدرتی که از طریق تحریم های طاقت‌فرسا، انباشته شده است.

برای ایران، مفاهیم هم دلگرم کننده (تشویق کننده) و هم هوشیار کننده هستند. اگر «5+1» بر اطمینان مطللقش به حفظ ساختار اساسی رژیم تحریم‌ها پایدار بماند، آنگاه در این نقطه؛ تهران نسبتاً ارزان فروخته خواهد شد. می توان گفت که تمایل ایران برای دادن مجموعه اوّلیه ای از امتیازات در ازای دسترسی به برخی از اموال بلوکه اش، بدون رسیدن به معامله ای برای برداشتن هیچ تحریمی؛ ]به معنی[ رد کردن دسترسی بیشتر ایران به سیستم مالی جهانی است. این امر حاکی از این است که انگیزه برای کمک مالی فوری، ممکن است بیشتر از آنچه که کارشناسان و بسیاری از ایرانیان حدس می زدند؛ ضروری باشد.

ضمناً، این را نیز نشان می دهد که تلاش ها برای خاتمه دادن به بن بست هسته ای، دارای پشتوانه عمیق در ساختار حکومت ایران است. دیپلماسی ایرانی از لحظه ورود روحانی به رقابت ریاست جمهوری بطور دقیقی از جانب تهران (مثل یک ارکستر) هماهنگ شده است و از آن سرکشي هاي مذاکره کنندگان تئوکرات (خدامحور) هيچ خبري نيست. اگر «محمّدجواد ظریف»، «وزیر خارجه ایران» در «ژنو» یک بازی بزرگ انجام دهد و زیر «توافق مقدّماتی» را امضاء کند که لغو تحریم‌ها را به تعویق انداخته؛ می توانید مطمئن باشید که او برای توافق پایدار بمنظور دفاع از این موقعیت (توافق نامه اوّلیه) از سوی رهبر معظّم، آیت‌الله «علی خامنه‌ای» مورد حمایت است. برخی از تُندروها ممکن است بر داد و فریاد و قیل و قال سوار شوند، به شکلی که هم غیرتمندانه و هم فرصت طلبانه به نظر می آید.

و این نکات هستند که دقیقاً نشان می‌دهند، چرا باید چشم انداز معامله را در «واشینگتُن» جشن گرفت نه سرزنش. به نظر می رسد که بخش عُمده ای از انتقادات ناشیانه به شروط معامله (موقّت) در این نمایش باهدف باشند، و حقیقت این است که توافقات چندفازی، بدون دستیابی به محدودیت های غیرقابل بازگشت در توافق هسته ای ایران، فشار اندکي علیه تهران را آزاد می‌کنند. امّا زیبایی توافق دومرحله‌ای در این است که متعهّد شدن به گام ابتدایی، واقعاً رهبران ایران را اسیر می‌کند که (تمام) روند را با بیشترین سرعت ممکن پیش ببرند. مشروع باقی‌ماندن دستور روحانی و رژیم اسلامی، مسلّماً به تأمین امنیت یک "نتیجه واقعی از تسهیل تحریم‌ها" ]لغو تحریم‌ها[ گره خورده؛ که تنها با پذیرفتن توقّف موقّت [تعلیق توسعه هسته‌ای] و پذیرش یک رژیم دائم از محدودیت ها و اقدامات راستی‌آزمایی، پديد خواهد آمد.

واشینگتُن‌نشینان، آموخته‌اند که اعلام پیروزی‌های زودهنگام در منازعات پرفراز و نشیب خاورمیانه حماقت است. الآن، بعد از سال‌ها محرومیت (غرب) و گریز (ایران)، روزِ اعلامیه‌های شگفت‌انگیز است و این شب طولانی از گفت‌وگوهای جدّی نشانه خوبی درباره یک پیشرفت معنادار است. منتظر واکنش‌ها و تحلیل‌های بیشتر در مورد ادامه مذاکرات در روز شنبه باشید.



[1] Elections in Iran: What Happened? Why? And Will It Matter?

- Brookings- 23feb, 2000- Panelists: Richard Haas, Mark Gasiorowski, Suzanne Maloney- http://www.brookings.edu/events/2000/0223iran.aspx

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 32
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • جواد ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۱
    0 0
    تحریم در زمان امام حسین هم بود و وقتی یاران امام با نیت خالص به استقبال حوادث رفتند، بر شمشیر پیروز و ماندگار شدند. زینب (س) هم که زبان گویای کربلا بود، در عرض چند سال همه ی شکوه توخالی بنی امیه را لگدمال کرد. ما نیز زینبی میخواهیم که بتواند در میان سیل فریب افکار عمومی توسط یزیدیان، زبان برحق و گویایی باشد. متاسفانه روشنفکرهای ما نیز که باید این رسالت را بر عهده بگیرند، همه ی فکرشان بزودی درگیر لیبرال دموکراسی که سلاحی نامرئی برای تسلط بر امور مردم است میشود و به آنچه باید نمیرسیم. البته شرط لازم برای پیروزی خلوص نیت برای خداست که ان شاالله بوجود آید.
  • ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۱
    0 0
    پس باید به عنوان گام اول فرزندان انقلاب خواستار رفع تحریم نفتی و دسترسی به بانک جهانی شوند . چون اینطور که به نظر میاد می خواهند در گام های بعدی خواستار برچیدن موشک هایمان . حقوق بشر (همجنسگرایی و... ) و به رسمیت شناختن اسرائیل شوند . تا تمام تحریم ها را رفع کنند
  • لیلا ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۱
    0 0
    اینا این حرفارو میزنن اونوقت ما بازم میریم مذاکره میکنیم واقعا دولتمردای ما تحلیلی اینارو میخونن !؟
  • ناشناس ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۱
    0 0
    موقعی که این کشورها حتی میگفتندایران نبایدنیروگاه هسته ای داشته باشدالان به لطف مقاومت کشورما به جایی رسیده که اینا علاوه بر اعلام آمادگی برای ساخت نیروگاه هسته ای حاضرندقبول کنندکه خودماسوخت نیروگاه روتهیه کنیم(اورانیوم3/5درصد)وضمنا درساخت راکتورهم پیشرفت کردیم پیروزی با ماست.
  • مرگ بر صهیونیست ۲۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۱
    0 0
    مرگ بر امریکا مرگ بر انگلیس مرگ بر فرانسه
  • ۲۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۱
    0 0
    هروقت امریکایی ها پشت گوش خودشان را دیدند ان موقع عقب نشینی ما را خواهند دید !!!!! مرگ بر امریکا
  • کیا ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    اینکه بعضی ها از ذوق زدگی دارند منفجر می شوند و مخالفان خود را به هر تهمتی ناروا می خواهند شرمنده کنند هنوز به کلاه گشادی که داردتا پاشنه پاهاشان بسر می گذارند شاید هیچ وقت از خواب بیدار نشوند!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    صورت مساله را رهبر پاک کرد آن روز که فتوا بر علیه بمب اتم داد ! آنها خیالشان راحت است که بمب نمی‌خواهد و الان مانند شیرها با دندان به جان فیل بزرگ (ایران زمین) افتاده‌اند تا آهسته آهسته جان دهد ! این راه لا شرقی‌ لا غربی نیست، باید همانطور که رهبر گفت ، فقط روی پای خود بایستیم ! باید کار کرد !!! چرا یک فتوا بر حرام دانستن تجارت با شیطان بزرگ و شیطان‌های کوچک داده نشود و هر سال تا آنها درست نشده‌اند (بر وزن منافع ایران)، آن را تمدید کرد !
  • حسین ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    امیدوارم که بتونیم این مساله را مدیریت کنیم ظاهر کار مساله تحریم ،مسائل اقتصادی سیاسی و مشکل غرب با جمهوری اسلامی هست ولی‌ عقبه قضیه خیلی‌ عظیم تر و وسیع تر از چیزی هست که به نظر میاد مشکل اساسی‌ ما تفکرات و منطق و قواعدی هست که صهیونیستها طی‌ هزاران سال اونو تزریق ایجاد و تقویت کردند و نتیجه اش شده همین حکومتهای غربی که می‌بینید همه حول این تفکر پا گرفتن و رشد کردند و انقلاب اسلامی مثل یک آتشی افتاد به جون اینها و دنیای یک پارچه‌ای رو که تشکیل دادند را بهم زد و ترسشون از این خلأ هست که منطق و تفکر شیعه برای اونها ایجاد کرد و حدود ۴۰ سال هست که کٔل محاسبات اونها را پشت سر هم بهم زده
  • پریسا ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    خانم خانما زرشک !! مگر با دسته کر و کورها طرف هستی مگر ایران عربستان است که هر انچه خواستید با او بکنید توافق با ایران به نفع ماست ولی تحریمها دست نحواهد خورد !!!! مگر ما عاشق چشم و ابروی شمائیم ایران با شما توافق بکند و هیچی نگیرد ؟؟ خوش خیال باشی ارزو بر ابلهان عیب نیست بده خوابت را برات تعبیر کنند اگر خوب برات تعبیر کنند تا زنده هستید دیگر از این خوابها نخواهید دید . شما ها حالا حالا مانند سگ تازی باید دنبال ایرانیان بدوید .
  • ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    ما درگیر مشکلات اقتصادی هستیم درست است، ولی ما امام حسین (ع) را داریم، شعب ابی طالب را داریم. همه این ها الگوهای مقاومت است. ان تنصر الله ینصرکم و یثبت اقدامکم. احمد شوقی شاعر مصری در رابطه با این وضعیت بیت شعر جالبی دارد: ان حیات عقیده و جهاد زندگی جزء عقیده و جهاد در راه این عقیده نیست.
  • ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    دیپلماسی دولت روحانی اشتباه است. بزودی خواهند فهمید که غربی ها این ها را فریب داده اند
  • نیک ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    در کوران کاندیداتوری انتخابات ایران نتانیو آشکارا حمایت خود را از...... پیروزی گروه منتصب به تند روها اعلام و دلیل آنرا عدم هزینه از سوی آنها برای رسیدن به هدفشان می آورد به عبارتی گفتمانی مانند بستن تنگه هرمز و ایجاد رعب و وحشت با مانور موشکی و....... دقیقآ همان چیزی است که آنها را بدون هزینه به نیتشان میرساند
  • سید ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    و در همین راستا و تکمیل کننده طرح آمریکایی ها برای ضربه به ایران با این مکانیسم دومرحله را می توان در سخنان کارنی (سخنگوی کاخ سفید) در توضیح این مکانیسم یافت : He stressed that the relief would be for only six months, and if Iran doesn’t meet its first-stage commitments or if there is no permanent agreement after six months, the economic sanctions would be re-imposed. کارنی میگوید : اگر ایران در این مرحله 6 ماهه به تعهداتش عمل نکرد و یا " بعد از این 6 ماه به توافقنامه دائمی در کار نباشد " ( نرسیم ) ، تحریم های اقتصادی افزایش میابد . ...... یعنی طراحی مکانیسمی دو مرحله ای برای افزایش فشار ها و تحمیل ها بر ایران . یعنی ایران یا در ادامه باید به شرایط تحمیلی در مذاکرات این 6 ماه تن دهد ، یا اگر تن ندهد و توافقی صورت نگیرد ، شکست مذاکرات و تبیهات و تحریم های بیشتر در انتظارش است .... و شما در این شرایط عملکرد دولتی را حدس بزنید که تمام برنامه ها و وعده هایش را به رفع تحریم ها گره زده است ...
  • ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    هیهات منا الذله
  • ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    هیهات منا الذله. کسانی که به آمریکا و اسراییل دل بسته اند بزودی از صحنه سیاسی کشور حذف خواهند شد.
  • سعید ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    لااقل باید تحریم بانکی کم شود ....... وگرنه ترکمان چای است
  • ۲۲:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    "زیبایی توافق دومرحله‌ای در این است که متعهّد شدن به گام ابتدایی، ایران را اسیر می‌کند که تمام روند را با بیشترین سرعت ممکن پیش ببرند." عجب خوابی برای ما دیدند، خدا لعنتشان کند
  • ۲۲:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    این محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است ان شا ءالله سپاه نور و حق بر سپاه کفر پیروز است مرگ بر امریکا مرگ بر اسرائیل
  • ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    0 0
    سیاست یعنی بازی و آمریکایی ها و صهیونیست هاسیاست را بسیار خوب میدانند....ما با یک جنگ احزاب روبرو هستیم ، کاملا هارمونیک و هماهنگ... فرانسه فقط نت خود را مینوازد...نویسنده قطعه موسیقی کس دیگریست و هدف آن شکستن مقاومت ایران و خلع سلاح کامل است...ساده گیست که فکر کنیم فرانسه ساز نا هماهنگ میزند....!
  • ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    0 0
    هیهات منالذله
  • ناصر ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    خوابی بیدار شو.
  • ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    آمریکا شیره !؟؟ آمریکا کفتار خونخواری بیش نیست !!!! لقب شیر ماله بچه های جبهه و دفاع مقدسه !! ولی در کل با نظرت موافقم!
  • آرش ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    دمت گرم.
  • هبوط آدم ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    توصیه من اینه که مثل سایت الف فقط گزینه لایک کردن یعنی مثبت کردن مطلب رو بذارین تا روانی ها مجال خودنمایی نداشته باشن
  • گیلدا ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    اخه اونا این نوشته هاشونا که تو فیس بوک نمیذارن !!
  • ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    از دشمن فريب، از ملت خوردن.
  • ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    کجایند اهالی تدبیر که رجز خوانی کنن و رابطه با امریکارو راه حل مشکلات بدونن؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!! وای بر ما اگر بجای امید به خدا نگاهمان به دست دشمن باشد ان تنصروالله ینصرکم و یثبت اقدامکم
  • صبور ۲۲:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    قابل توجه دوستان اصلاح طلب که ازنحوه مذاکرات تیم جلیلی انتقاد داشتن!ازاین طرف انقدر دوستان مادراین دولت ازخزانه خالی وقول بهشت نمودن ایران جهنم شده بدست احمدی نژادطی صدروز راشعار دادن که غربی ها فکر کردن همه ایرانی ها ساده لوح هستند.غافل ازاینکه مابالاترازدولت رهبربابصیرت داریم
  • حسن محسنیان ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۵
    0 0
    ایول مشرق این مطلب رو تشنیم هم چند روز قبل از شما با یک تیتر بی اثر و خنثی کار کرده بود، یکی از رسالت های اصلی یک رسانه حرفه ای و متعهد ضریب و امتیاز دادن به اخبار و تحلیل های بیدار کننده است. باریک الله
  • حسن محسنیان ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۵
    0 0
    ایول مشرق این مطلب رو تشنیم هم چند روز قبل از شما با یک تیتر بی اثر و خنثی کار کرده بود، یکی از رسالت های اصلی یک رسانه حرفه ای و متعهد ضریب و امتیاز دادن به اخبار و تحلیل های بیدار کننده است. باریک الله
  • ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۵
    0 0
    خدایا همه ساده لوحان را صاحب تحلیل بفرما

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس