یکی از سامانه های مهم روسها برای شناسایی جنگنده های پنهانکار آمریکا، رادار مدل 1L119 Nebo SVU است که اولین رادار فاز آرایه الکترونیکی فعال در باند VHF محسوب می شود که می تواند علاوه بر شناسایی پرنده های پنهان کار موشکهای پرتاب شده به سمت این اهداف را به صورت دقیق به سمت آنها هدایت کند. ایران نیز از جمله کاربران مهم این رادار به حساب می آید.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، نگاهی به جنگهای چند دهه اخیر که توسط ارتش آمریکا بر ضد کشورهای دیگر از جمله همسایگان ایران تحمیل شده، نشان از این نکته دارد که قدرت هوایی و موشکی بخش جدایی ناپذیر از استراتژی نظامی این کشور بوده است؛ قدرتی که در سایه آن، آمریکا توانسته است برای بسیاری از مردم جهان خود را نیرویی شکست ناپذیر جلوه دهد.

اما بروز رخدادهای مهمی مثل شناسایی و سالم به زمین نشاندن پهپاد پنهانکار RQ-170 در ایران و شناسایی و پیش از آن نیز مورد اصابت قرار گرفتن هواپیمای پنهانکار F-117 بر فراز بالکان در سال 1999 میلادی، سوالات بزرگی درباره توان واقعی هوایی آمریکا به وجود آورده است.

نکته دیگر این که از سال 1991 به این سو تقریبا تمامی کشورهایی که مورد تهاجم نظامی آمریکا قرار گرفتند از وضعیت مناسب نظامی برخوردار نبودند.

بر این اساس، دکتر کارلو کوپ کارشناس حوزه دفاعی اهل کشور استرالیا که یکی از منتقدین مشهور در حوزه علوم نظامی خصوصا با گرایش هوایی است و مطالب مختلفی را در باب ضعف ها و نقاط قوت نیروهای هوایی کشورهای مهم دنیا نوشته است، در تحلیلی تلاش کرده است استراتژی های کشور روسیه برای شکست قدرت هوایی آمریکا را تشریح و سوالات مهمی را درباره توانایی واقعی غرب در جنگ بر علیه یک دشمن واقعی مطرح کند.

با توجه به اینکه بخشی از این استراتژی ها و سامانه های ذکر شده در این تحلیل، توسط نیروهای مسلح کشورمان نیز مورد استفاده قرار می گیرد، آشنایی با این مزیت ها کمک خواهد کرد درک بهتری از قدرت دفاعی کشورمان داشته باشیم.

کارلو کوپ در ابتدای این تحلیل با اشاره به اینکه در پایان جنگ سرد ، آمریکا و پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" از لحاظ تکنولوژیکی دست برتر را به نسبت پیمان ورشو داشته و همان گونه که نبرد سال 1991 بر علیه عراق ثابت شد، توانایی پرنده های پنهان کار، سامانه های مراقبت و شناسایی و همچنین موشکهای کروز به همراه مهمات هدایت شونده دست برتر را در نبرد به آمریکا داد، افزوده است: با داشتن اطلاعات کامل از توانایی های طرف مقابل و همچنین نقاط ضعف آنها، آمریکا توانست با استفاده ترکیبی از پرنده های پنهان کار ، موشکهای کروز و بمب های هدایت شونده دفاع هوایی عراق را از بین برده و نیروی زمینی به همراه زیرساختهای استراتژیک این کشور را نابود کند.

وی در ادامه با یادآوری اینکه برنامه آمریکا برای دهه 1990 در صورت باقی ماندن شوروی سابق در بخش هوایی در سه بخش خلاصه شده بود، افزوده است: بخش اول مربوط به پرنده های پنهانکار مثل هواپیمای تهاجمی F-117A و ناوگانی شامل 132 فروند بمب افکن B-2 به همراه تعداد بیشاز 500 فروند جنگنده اف 22 رپتور بود. در صورت بروز هرگونه جنگ این ناوگان پنهان کار در موج اول حمله اهداف مهم مثل پایگاه های هوایی، پست های کنترل و فرماندهی و در کل شبکه دفاع هوایی شوروی سابق را نابود کرده و راه را برای سایر جنگنده ها و بمب افکن های غیر پنهان کار مسلح به مهمات هدایت شونده باز می کردند. (امروزه آمریکا دارای 20 فروند بمب افکن بی 2 و 192 فروند اف 22 است.)

"در بخش دوم هواپیماهای غیر پنهانکار مجهز به بمب های های هدایت شونده و موشکهای کروز سایر اهداف را در آسمان تقریبا امن شده به پرواز در آمده و اهداف مورد نظر را نابود می کردند. بخش سوم توان آمریکا نیز توان دورایستای آمریکا در بحث فرماندهی و کنترل فضای نبرد بر پایه پرنده هایی مثل E-3 ، E-8 ، RC-135 و U-2 بود که نقشه کاملای را از صحنه نبرد در زمانی واقعی به دست فرماندهان می رساندند."

این صاحب نظر عرصه دفاعی با اشاره به اینکه اتحاد شوروی سابق پس از فروپاشی دوران سختی را از نظر اقتصادی و صنعتی گذرانده، اضافه کرده است که کشور روسیه به عنوان بزرگترین میراث دار شوروی سابق برنامه ای بسیار متفاوت را برای ساماندهی صنایع دفاعی شوروی سابق به راه انداخت. اکثر صنایع نظامی شوروی سابق در هم ادغام شده و بازار صادرات را به عنوان اولویت خود قرار دادند. در دوران پس از فروپاشی شوروی دولت روسیه حجم زیادی از تسلیحات پیشرفته را که در زمان شوروی سابق امکان صادرات آن غیر ممکن بود را به راحتی به مشتری های گوناگون خصوصا در منطقه آسیا صادر کرد. نتیجه سرمایه گذاری مناسب و استفاده از استعدادهای بالای طراحان روسی در دوران پس از سال 1990 میلادی به خلق تسلیحات و طرح های پیشرفته دفاعی منجر شد.

به اعتقاد دکتر کوپ، نکته بعدی که بسیار به صنایع نظامی روسیه کمک کرد بحث دسترسی صنایع روسی به بازارهای جهانی در خصوص صنایع کامپیوتری و نرم افزاری بود. برای نمونه می توان با نگاهی ساده به کابین امروز جنگنده های امروزی روس به استفاده از نمایشگرهای دیجیتال به مانند جنگندهای آمریکایی و اروپایی اشاره کرد. در حالی که همین جنگنده ها در زمان شوروی سابق عمدتا از کابینی پر از نمایشگرهای آنالوگ بهره برده و این گونه امکانات برای روسها یک رویای شیرین به حساب می آمد.

وی تاکید می کند: امروزه فناوری های به کار رفته در مهمات هدایت شونده روسی مثل بمب های سری KAB-500/1000/1500 با انواع جستجوگرهای حرارتی و اپتیکی و همچنین خطوط انتقال داده مجهز شده و یا موشکهای ضد کشتی سری SS-N-27 روسی به مانند موشکهای تام هاوک آمریکایی قابلیت حمله به اهداف زمینی را نیز دارند.

در بخش هواپیماهای رزمی، روسیه با معرفی جنگنده هایی مثل MiG-35 و یا SU-35BM و شکاری بمب افکن SU-34 بسیاری از جنگنده های آمریکایی را از دور خارج کرده است. این پرنده های جدید روسی از لحاظ سامانه های جنگ الکترونیک، رادار و استفاده از مواد جاذب امواج رادار در بدنه خود کاملا قابل مقایسه با نمونه های آمریکایی بوده و در مواردی حتی نمونه های آمریکایی را پشت سر می گذارند. رادار آرایه فازی غیر فعال Irbis E از شرکت NIIP و همچنین رادار های سری Zhuk با قابلیت آرایه فازی فعال به همراه سامانه های جنگ الکترونیک مجهز به حافظه دیجتالی فرکانس های رادیویی کاملا قابلیت برابری با گونه های غربی را دارند. در حوزه جنگنده های نسل پنج نیز طرح PAK-FA در حال پیشرفت بوده و به زودی تولید انبوه آن آغاز می شود.

موشکهای روسی (آماده نیست)
جنگنده میگ 35

اما در بخش موشکهای هوا به هوا نیز روسیه حرفهای زیادی را برای گفتن دارد. نسل جدید موشک هوا به هوای R-77 ملقب به "امرامسکی" و یا نمونه های جدید موشکهای R-27 از لحاظ برد و مقاومت در برابر جنگ الکترونیک از اکثر نمونه های غربی برتر هستند.

استراتژی روسیه در برابر مهمات هدایت شونده و موشکهای کروز

کارلوس کوپ در بخش دیگری از تحلیل خود با یادآوری اینکه از زمان قبل از فروپاشی شوروی سابق، طراحان نظامی روسی به مسئله دفاع از یگان های متحرک ارتش سرخ و همچنین تاسیسات مهم دفاعی خود به عنوان یکی از اولویتهای مهم می نگریستند، اضافه کرده است: امروزه این گونه بمب ها و موشکها نقش مهمی در استراتژی تهاجمی آمریکا بازی می کنند. در برابر سیل مهمات هدایت شونده آمریکایی روسها انواع مختلفی از سامانه تدافعی را تدارک دیده اند. در سال 1991 میلادی شوروی سابق دو سامانه تور و تانگوسکا را به منظور دفاع از یگان های متحرک ارتش سرخ در برابر تهدید بالگردها و هواپیماهای تهاجمی طراحی کرد. در طی سالهای بعد این سامانه ها برای مقابله با مهمات هدایت شونده و موشکهای کروز و ضد رادار نیز ارتقاء پیدا کردند. در حال حاضر این سامانه ها توان دفاع از آتشبارهای موشکهای برد بلند سام، رادارهای هشدار زود هنگام تاسیسات ثابت را نیز دارند.

نسل جدید سامانه تور به عنوان TorM2E یک سامانه متحرک که به همراه سیستم جدید پدافند هوایی Pantsir S1E دارای سامانه های تحلیل دیجیتال داده و رادارهای آرایه فازی هستند. برای نمونه رادار آرایه فازی که بر روی سامانه Pantsir S1E نصب شده است یک نمونه از رادار مدل Zhuk-MFE ساخت شرکت Phazotron برای جنگنده میگ 29 است.

موشکهای روسی (آماده نیست)
سامانه پانتسیر اس 1

گزارش مذکور اضافه می کند که بخش دیگری از توانایی روسیه در این بخش در موشکهای اس – 400 خلاصه شده است. این موشکهای سطح به هوا علاوه بر توانایی مقابله با تهدیدات هوایی و موشکی توان مقابله با موشکهای کروز و مهمات هدایت شونده را نیز دارند که این نکته نقطه قوت S-400 روسی در برابر نسل جدید موشک پاتریوت آمریکایی است. سامانه اس 400 به صورت کلی دیجیتال بوده و پست فرماندهی این موشک که سیستم 55K6 نام دارد توانایی کنترل اکثر موشکهای سطح به هوای روسی حتی موشکی به مانند اس 200 که به ایران نیز صادر شده است را دارد.

بحث سلاح های لیزری و انرژی مستقیم بخش دیگری از توانایی های روسیه برای مقابله با تهدید مهمات هدایت شونده و موشکهای کروز آمریکایی است. یکی از سیستم های روسی در این بخش سامانه ای به اسم " Ranets E " است که از اشعه مایکرویو برای نابودی قطعات الکترونیکی در موشکهای کروز ، بمب های هدایت شونده و هواپیماها در فاصله 12 کیلومتری را دارد. این سامانه بر روی یک کامیون مدل MZKT-7930 نصب شده است.

موشکهای روسی (آماده نیست)

نمایه گرافیکی از سامانه Ranets E

روسیه همچنین برنامه ای برای ساخت یک سامانه پدافند لیزری با توان 100 کیلووات نیز دارد. اصل این برنامه در زمان شوروی سابق توسط شرکت Almaz-Antey بر پایه یک لیزر از جنس کربن دی اکسید مشابه نمونه آمریکایی به نام MTHEL است. اما برتری سامانه روسی در تحرک آن نهفته است. این سیستم روسی بر روی یک شاسی مدل MAZ-7910 سوار شده و از تحرک بالایی برخوردار است. البته تا به امروز وضعیت سامانه های پدافند لیزری و انرژی مستقیم روسی آنچنان واضح نیست.

موشکهای روسی (آماده نیست)
سامانه لیزری ساخت شوروی سابق

به اعتقاد این کارشناش استرالیایی، یکی از نکات مربوط به سامانه های پدافندی روسیه بحث تحرک بالای آنهاست. این مزیت بالا در جریان جنگ بالکان در سال 1999 میلادی مشخص شد. آمریکا 743 فروند موشک ضد رادار هارم را در این جنگ شلیک کرد اما تنها 12 درصد از ناوگان موشکهای سطح به هوای سام 6 صربها نابود شد. امروزه سامانه های پدافند هوایی پیشرفته تر با تحرک بالاتر، استفاده از رادارهای آرایه فازی و قابلیت استفاده از لینک های دیجیتالی، اهداف بسیار سخت تری برای نابود کردن هستند.

در بخش مقابله با سیستم های شناسایی مثل آواکس ها و یا پرنده های اخلال گر الکترونیک روسیه به طراحی موشکهای برد بلند سطح به هوا و هوا به هوا روی آورده است. سامانه هایی مثل S-400 و یا موشک های هوا به هوایی مثل R-37 و یا R-172 با بردهایی در حدود 400 کیلومتر توان نابود و یا دور نگاه داشتن آواکس های آمریکایی از صحنه نبرد را دارند.

استراتژی روسیه ضد پنهان کارها

اما بخش زیادی از توان تبلیغی آمریکا در سالهای اخیر بر روی هواپیماهای پنهانکار قرار گرفته است. پرنده هایی مثل F-117 که از خدمت خارج شده و یا بمب افکن بی -2 و یا جنگنده های اف 22 و یا اف 35 هستند که اعلام می شود می توانند بدون شناسایی شدن از سد رادارها عبور کنند.

کوپ در تشریح برنامه های روسها برای مقابله با این توانمندی می نویسد: یکی از اقدامات روسها ارائه بسته های ارتقاء برای رادارهای قدیمی مثل سری پی -18 است. بر اساس اطلاعات موجود یکی از همین رادارهای مدرنیزه شده بود که اف 117 آمریکایی را در بالکان شناسایی کرده و باعث سرنگونی آن شد. یکی دیگر از اقدامات روسیه در این بخش طراحی و ساخت سامانه راداری نبو با قابلیت عملیات در باند VHF است که به نوعی اولین رادار اختصاصی برای شناسایی هواپیماهای پنهانکار است.

موشکهای روسی (آماده نیست)
لاشه هواپیمای پنهان کار اف 117 در بالکان

رادار مدل 1L119 Nebo SVU اولین رادار فاز آریه الکترونیکی فعال در باند VHF است که می تواند علاوه بر شناسایی پرنده های پنهان کار موشکهای پرتاب شده به سمت این اهداف را به صورت دقیق به سمت آنها هدایت کند. این رادار در مدت زمان 45 دقیقه آماده کار می شود. جمهوری اسلامی ایران نیز از جمله کاربران این رادار به حساب می آید.

موشکهای روسی (آماده نیست)
رادار نبو در ایران

رادار دیگری در این حوزه که توسط بلاروس ساخته شده و عمدتا بر پایه تکنولوژی روسیه قرار دارد سامانه Vostok E نام دارد که از تحرک بالاتری نسبت به نبو برخوردار بوده و در مدت زمان تنها 8 دقیقه آماده به کار می شود. شرکت سازنده این رادار ادعا کرده است که هدف اصلی از ساخت این سامانه شناسایی هواپیماهای پنهان کار بوده و می تواند هواپیمایی مثل F-117 را از فاصله ای در حدود 350 کیلومتری کشف کند. ایران هم این رادار را نیز در اختیار دارد.

موشکهای روسی (آماده نیست)

رادار Vostok E در ایران

نتیجه گیری

بر اساس تحلیل این صاحب نظر عرصه دفاعی، صادرات این سامانه های پیشرفته پدافندی به کشورهای گوناگون مثل چین، ایران و یا ونزوئلا باعث می شود تا بسیاری از هواپیماهای رزمی آمریکا در برابر این سامانه ها شانسی نداشته باشند و در همچنین فضایی که ای بسا پرنده های پنهان کار دچار مشکل می شوند هواپیماهای قدیمی تر مثل اف 15 و یا اف 18 از هیچ شانسی برخوردار نیستند.

بر این اساس، نظریه استفاده از موشکهای کروز و مهمات دور ایستا نیز آنچنان کارساز نخواهد بود چراکه با وجود صادرات گسترده این سامانه های پدافندی، این موشکها و مهمات گران قیمت که عمدتا از سرعت زیر صوت نیز برخوردار هستند عمدتا مغلوب خواهند شد.

وی در پایان این گزارش خود تاکید می کند: در صورتی که آمریکا در نوع طراحی پرنده های رزمی خود و همچنین استراتژی های مربوط به آن تجدید نظر نکند در یک جنگ غیر اتمی در آینده توان پیروزی را از دست خواهد داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 45
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • ۰۱:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    3 0
    به قول آلفرزد نوبل تنها راه برقراری صلح پایدار دنیا این است که آنقدر همه ملتها به سلاحهای پشرفته و مرگبار مجهز شوند که از ترس یکدیگر جرات جنگ کردن را از دست بدهند. اما تا زمانی چند کشور بسیار قویتر از بقیه هستند همیشه احتمال جنگ وجود دارد.
  • ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    1 1
    مشرق جان ضمن تشکر ازشما خداکنه این طورباشه که شما میگی چون حافظه من تااونجایی که یاری میکنه این تکنولوژی غربیست که همواره چربیده برهمتایان ورقبای شرقیش توجنگ ایران وعراق جنگ اول ودوم خلیج فارس در لیبی همین سوریه که با وجود پیشرفته ترین سامانه های پدافندی روسی و وبا وجود شایعاتی مبنی بربکارگیری اوپراتورروسی جنگنده های اسراییلی درآسمان سوریه ودمشق جولان میدن و ما چیزی از این سامانه ها نمی بینیم لذابانهایت احترام برای شما و کارشناستون تجربه میادین جنگی خلاف نظرکارشناستون ثابت میکنه کلی عرض کردم اینکه شمابرای اثبات ادعاتون استناد میکنی به زدن یک فروند F-117 ویا نشاندن rqکه حقا وانصافا کاربزرگی است طرف مقابل هم میتواند به دهها وصدهها عملیات موفق توسط همین F-117 هااستناد کنه شما میتونی باقطعیت بگی همین rqقبل ازاینکه نشان ده بشه عملیات برفراز ایران انجام نداده یا همون هواپیمای شناسایی که برفراز شوروی ساقط شد قبلش چند سورتی پرواز برفراز شوروی انجام داد و شوروی هیچ غلطی نتونست بکنه اونها هم میتونن به اینها استناد کنند درضمن مشخص که یک فناوری برای همیشه نمی تونه دست نیافتنی باشه و یک عمر مشخصی داره اونچه که شما بهش نپرداختی اینست که غربی ها پس از سوختن یک فناوری شون یابرتریشون اون رها میکنن میرن یک مدل بالاترش را طراحی میکنن وطرف مقابل باید بدود تا بتونه اون خنثی کنه و سیکل به همین شکل ادامه پیدا میکنه واقعیت اینست که غربیها لااقل درپخش پرنده ها ی شکاری و بمب افکن سرآمد و برتر از نمونه های شرقیشون هستن چرا راه دوری بریم اف 22 های امریکایی ها عملیاتی هستند ولی نمونه و معادل شرقیش هنوز درمرحله تست است همین نشان دهنده برتری غرب برشرق است اگرچه درحوزه موشکی کفه ترازو به سمت شرق سنگینی میکنه بی شک وتردید به امید روزی که فناوری ایرانی سرتروبرتر ازغرب وشرق بشود انشاالله
  • عباس133 ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 2
    قدرت ما "قرآن و عترت" است و ان شاءالله با تمسک به آنها بر مستکبرین و مستبدین و ظالمین پیروز خواهیم شد... البته این به معنای عدم پیشرفت در مسائل سخت افزاری نیست "اللهم عجل لولیک الفرج" "إن حزب الله هم الغالبون"
  • ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 1
    سیاست هم در جنگ دخیله . فقط قدرت نظامی که نیست . خیلی جاها توان مقابله هست ولی شاید مصالحی در کار باشه .
  • ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    2 0
    به جای این چرت پرت ها بروید بودجه بگذارید چگونه فرایند نو اوری در کشور تقویت شود رمز ورازی که امریکا را امریکا کرده است. هارت پورت های بی خود فایده نداره برادر!
  • حامد ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    3 0
    با سلام در پاسخ به این دوست عزیز باید گفت که اینکه گفته می شود توان تسلیحات شرقی به نسبت جنگ افزارهای غربی پایین تر بوده و کارایی نداشته باید گفت که : 1- رهبر آلمان نازی ( صرف نظر از ایدئولوژی حزبی اش) جمله دارد با این عنوان : تاریخ را فاتحان می نویسند . حال با توجه به اینکه اکثر رسانه های مهم جهان در اختیار سران حوزه تمدنی غرب (آمریکا- اروپا) قرار دارد و در حقیقت بن مایه اقتصاد آنها فروش تسلیحات بشمار می آید کاملا" واضح است که آنها حتی در تاریخ دست می برند تا قادر باشند فروش تسلیحاتی بیشتری داشته باشند . بعنوان مثال در خاطرات بسیاری از خلبانان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بارها و بارها از خطرات سامانه های پدافند هوایی برد کوتاه عراق به مانند سامانه های sa-6 و شیلیکا بعنوان خطرات بسیار جدی برای جنگنده های ساخت غرب ارتش به مانند اف-4 , اف-5 نام برده شده و تجارب دردناکی از روبرو شدن با آنها موجود هست . 2- بکارگیری تسلیحات بطور مستقیمی با مفهومی به عنوان "آموزش" همراه است یعنی صرف داشتن یک سلاح بدون وجود آموزش با کیفیت بالا معنی پیدا نمی کند - بعنوان مثال علیرغم اینکه ارتش مصر در جنگ اکتبر 1973 بخوبی با آخرین نمونه های تسلیحات ساخت شوروی تجهیز شده بود باز هم نتوانست علرغم استفاده از اصل غافلگیری نتوانست ارتش رژیم صهیونیستی را شکست دهد - مثلا" وجود همزمان سامانه های سام-2/سام-6و سامانه سام-4 گانف به همراه خدمه روسی . 3- اصل مهم دیگری در این حوزه وجود سیستمهای c4i مناسب برای رودررو شدن با یک دشمن با توان بالاتر می باشد . نمونه این مساله را می توان در جنگ یوگسلاوی براحتی مشاهده نمود . 4- مساله مهم دیگر وجود یک فرماندهی با انعطاف پذیری بالا می باشد که بتواند در زمان های حساس از خود ابتکار عمل نشان دهد - بعنوان مثال در 31 شهریور 1359 زمانی که نیروی هوایی عراق به فرودگاه های ایران حمله نمود بعلت عدم وجود ابتکار عمل در نزد خلبانان و فرماندهان نیروی هوایی عراق ، آنها نتوانستند به سبک جنگ 6 روزه اعراب و اسراییل نیروی هوایی ایران را بر روی زمین از میان ببرند . 5- نکته مهم بعدی این است که روس ها بر اساس تجارب خود در جنگهای داخلی 1918-1921 و جنگ جهانی دوم دکترین کمیت را برگزیدند و با انتخاب این دکترین و تولید تسلیحات در شمارگان بالا و البته با کیفیت نسبتا" پایین از مرزهای وسیع خود دفاع می کردند و وقتی سایر کشورها مجبور بودند خرید از این کشور سلاح بخرند می بایست دکترین نظامی خود را با تسلیحات ساخت این کشور تطبیق دهند . واضح است که دکترین نظامی که برای یک سرزمین وسیع به نام اتحاد شوروی سابق طراحی شده و جنگ افزارها نیز بر اساس آن طراحی و به تولید رسیدند برای کشور ی مانند عراق یا ..... با بهره وری پایینی جواب خواهد داد. بنابراین چون عراق نتوانست از این سلاح ها بخوبی بهره برداری نماید دلیل نمی شود که این سلاح ها مرغوب نمی باشد و سایر نمونه ها در این زمینه . البته در این جا هدف تبلیغ برای تسلیحات ساخت روسیه نیست ، فقط ذکر این نکته است که صرفا" نظر دادن در مورد کیفیت و کمیت یک جنگ افزار با استناد به منابع غربی به نظر من کار صحیحی نمی باشد ، چرا که روسها جنگ افزارهایی را ساختند و یا در حال ساخت آن می باشند که شاید هماوردی در طرف غری آن وجود نداشته باشد بعنوان مثال موشک ضد کشتی سان برن که به هیچ وجهی موشکهای ضد کشتی غربی به مانند هارپون یا اگزوست با ان قابل مقایسه نمی باشند . نکته آخر اینکه بجای صرف کردن وقت برای مقایسه جنگ افزارهای غربی و شرقی می بایست قوه ابتکار داخلی را بکار انداخت تا علاوه بر استفاده از تسلیحات خارجی ، در نبردهای امروز که با شناسه ناهمطراز شناخته می شود تسلیحات متناسب با شرایط جغرافیایی ، ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی کشور عزیزمان ساخته شود . با تشکر
  • ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    2 0
    پدافند هوایی از کشوری به وسعت ایران بسیار مشکل است. اینجا کشور فسقلی قلابی مثل بحرین و قطر و امارات و اسرائیل دست ساز انگلیس بعد جنگ جهانی دوم نیست. قطعا آسیب پذیری ما بسیار بالا است که باید با پدافند غیر عامل آن را کم بکنیم که مزیت اصلی این وسعت ما است. در مورد تجهیزات هم کافی است که ما از روش های نوین در دفاع استفاده بکنیم که برای شرق و غرب ناشناخته و خاص ما باشد. به همین راحتی امنیت ما تامین می شود زیرا دشمن غربی تا دقیقا از ماهیت سیستم ما آگاه نباشد نمی تواند هیچ طرح عملیاتی را برنامه ریزی بکند. پس آقایان مدیر وقتی که سلاحی مشابه شرقی یا غربی نداشت نگویید بی فایده است. اگر خوب بود آمریکایی ها می ساختند!!!
  • ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    1 0
    امریکایی ها و کلا غربی ها علمی کار می کنند و بر خلاف بیشتر شرقی ها که خیلی ادعا و لاف می زنند ، همه احتمالات را بررسی می کنند - جزء به جزء - علتش هم احترامی است که به حقوق و جان اتباع خود قائل هستند - روشهای کار همیگی استاندارد است و روز به روز هم ارتقاء پیدا می کند - فقط کافی است نگاه کنید که برای برگزاری مراسم ها چقدر تمرین و مانور انجام می دهند - آنها احساسی عمل نمی کنند احساسات در نقطه ای مثل آتشفشان عمل می کند اما نمی توان با احساسات زندگی کرد و جنگید
  • ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    1 1
    با همه این ادعاهای شما متاسفانه همین RQ-170 در عمق 300 کیلومتری داخل ایران به دام اتفاده.....این در حالی هست که اگر به جای این پرنده مادون صوت یک جنگنده مافوق صوت بلند پرواز مثل F-15 بود در یک چهار زمانی که ایران تونست اون پهپاد رو هک کنه......کلی بمب و موشک شلیک می کرد و بعد فرار می کرد همانطوری که ایران از 20 سال پیش خیلی قوی تر شده امریکا هم در این بیست سال بیکار ننشته ایران به شدت نیاز به جنگنده های پنهانکاری مثل قاهر و شفق و پدافندهایی مثل باور و....داره
  • مجمد ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    3 0
    هیچ کشوری تو هیچ زمینه ای برتری مطلق نداره اما روسیه بسیار ضعیف تر شده نمونش هم خرید ناو از فرانسه هست خیلی از قطعات الکترونیکی سوخو30 و میگ 35 مال فرانسه هست تازه میگ 35 در مناقصه ارتش هند از رافال فرانسه شکست خورد اما چین روز به روز داره پیشرفت می کنه آینده شاهد مقابله چین و غرب خواهد بود
  • ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    2 1
    اولا اینها نظرات مشرق نبود بلکه نظر یک تحلیلگر نظامی استرالییایی بود! ثانیا اینکه روسیه از نظر سیستم های دفاع موشکی قویترین در جهان هست هیچ شکی نیست(شما تواناییهای اس-400 و پاتریوت آمریکا رو مطالعه کن زمین تا آسمان با هم فرق دارند) ثالثا اگر اونها پرواز شناسایی موفقیت آمیز بر فراز ایران انجام داده بودند مطمئن باش که برای رو کم کنی و حفظ وجهه ی خودشون اون رو رسانه ای میکردند! غربی ها خدا نیستند که نشه باهاشون رقابت کرد و ازشون جلو زد, ازشون بت نسازید!
    • حسین IR ۰۳:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۲
      0 0
      بهتره اس400 یا 500 رو با تاد مقایسه کنی نه پاتریوت رو.تفاوتها از زمین تا کهکشانه
  • احمد ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    يادمه ميگفتن تحريم كاغذ پاره است.ولي ديديم كه صنعت مختل شد خدا كنه تو حوزه نظامي اينطور نباشه هنوز كه امتحان خودشا پس نداده .
  • عمار ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    1 1
    اگه شوروی یا روسیه فعلی این قدر از خودش متشکر شده چرا نیروی هوایی و موشکی آمریکا رو در یک نبرد واقعی به چالش نمی کشه؟ حداقل در 40 سال گذشته نبردهای رخ داده در جهان نشان داده است که روسها خیلی باید بدوند تا به غربها برسند
  • اسمال ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    تو هم به جا این همه ایراد گرفتن برو سر درس و مشقات و خوب درس بخون بلکه در اینده ایده های جدیدی ازت در صنایع دفاعی کشور ببینیم که عملی شده باشه
  • ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    مشكل ما نبود خلاقيت و نو آوري در ساخت تسليحات و كپي كاري از كشورهاي غربي يا شرقي است در نتيجه هميشه يك گام از كشورهاي ديگر عقب تريم
  • ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    ببین دوست عزیز درسته که : america is land of opportunity درسته آمریکا کشور کمپانی هاست اما یه نگاه به اقتصاد روسیه از فروپاشی شوروی تا امروز بهت می گه اگر همان قدرت نظامی میراث شوروی در روسیه نبود توسعه اقتصادی خبری نبود . (یه نگاه به سایر جمهوریهای شوروی بکن) . به هر حال امنیت ضرورت اگرچه اقتصاد با تولید ارزش افزوده و کارآفرینی آباد بشه
  • رضا ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    مشرق جون بد سوتی دادی. پس اینجوری که معلومه نشوندن RQ170 کار ارتش بود نه سپاه. چون سیستمهای شناسایی اونو ارتش داره!!!!!! دروغگو کم حافظه است. دیدی خودتم نا خواسته اعتراف کردی. سریع سانسور کن تا کلا آتیش نگرفتی!!!!!
  • رضا ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    مشرق جون بد سوتی دادی. پس اینجوری که معلومه نشوندن RQ170 کار ارتش بود نه سپاه. چون سیستمهای شناسایی اونو ارتش داره!!!!!! دروغگو کم حافظه است. دیدی خودتم نا خواسته اعتراف کردی. سریع سانسور کن تا کلا آتیش نگرفتی!!!!!
  • ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    مزیت سنتیل پنهان کار بودنش بود و مادون صوت بودن برای ان ضعف محسوب نمیشد ! والا جنگنده ای مثل ایگل از 300 کیلومتر مانده به مرز هم قابل شناسایی و رهگیری است ... البته همان جنگنده ها هم بیشتر سعی میکنند با سرعت کمتر و بدون مصرف پس سوز و هدر دادن سوخت پرواز کنند ! ( البته کسی جنگند ه های سرنشین دار را هک نمیکنه انها را رهگیری و ساقط میکنند !)
  • رضا ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    کامنت منو سانسور کردی معلومه خوب سوختیا!!!!!!
  • رضا ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    کامنت منو سانسور کردی معلومه خوب سوختیا!!!!!!
  • احمد ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    1 0
    چین چطوری چین شد؟ برخلاف تصور عامه مردم که چین رو کشوری با تولیدات بی کیفیت میدونن! چین انواع تولیدات با کیفیت بسیار بالا تولید میکنه و هم بی کیفیت .یعنی طوری شده بازارهای اروپایی و آمریکا رو تسخیر کرده با توجه به استانداردهای سخت گمرکی اروپا و امریکا.خلاصه اینکه چین از کپی پست! شروع کرد بعد رفت دنبال نواوری و... مطمئنا غرب رو زیر پا میزاره . ما هم باید نوع بومی خودمون رو داشته باشیم(که خداروشکر داریم) چه غربی چه شرقی باید به هرنحوه ممکن تهیه و مهندسی معکوس و بومی کنیم.
  • ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    اگه قاهر تولید انبوه بشه و از هر سوراخ سنبه ای قابلیت پرواز داشته (زیر زمین پایگاه های بسیج) .....دست از سر ما بر می داری..........البته این همه زحمت برای یه مشت مردم بی فرهنگ(فاجعه فرهنگی اکنون) حماقت است
  • ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    یک بچه 5 ساله هم می دونه نبو و کاستا دست سپاه هست
  • ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    احمد جان اتفاقا بخش نظامی ایران هر سال چند بار امتحان خودشو پس می ده این همه پهپاد امریکایی و غربی از آرکیو نسل پنج تا نسل دو شکار شده بعلاوه صدها اخطار به جنگنده های غربی که فکر می کنن توسط ایران رصد نمیشن و قصد ورود به کشور رو داشتن سپاه هم که حتی تا نوشتن آرم خودش روی یکی از ناوهای هواپیمابر امریکا و تصویر برداری از پایگاه های نظامی امریکا در منطقه پیش رفت
  • ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
    0 0
    مشکل اصلی ما مالی هست با بودجه 1/4 ترکیه و اسراییل و 1/10 عربستان و 1/100 امریکا دوستان انتظار معجزه دارند بعد هم برخی مواد اولیه
  • ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    عمّار هم عمّارهاي قديم!
  • ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 1
    بله. اما عنایت کنید که مزیت چین داشتن کارگر بسیار ارزان قیمت بود و ضمنا اجازه صادرات به آمریکا. اگر آمریکا بازارهای خود را به روی چین بسته نگاه می داشت چین هنوز در دهه 1980 بود.
  • مبهوت ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    سلام. خیلی عجیب است این خودباختگی و این امریکا و اروپامحوری یک عده که هوز درخواب وخیال عموسام هستند. البته همیشه این افکار در سر عده ای بوده و خواهدبود اما آن عاملی که همیشه پیروزبوده وخواهدبود، حق و عدالت و خدامحوری و خوداتکایی و خودباوری ملتهاست. همان عواملی که ازسال57 توانست حکومت پهلوی را برزمین زند و دست امریکا را ازاین کشورقطع کند و هشت سال دفاع مقدس را پیش ببرد و بعدازآن هم این نظام وکشوروانقلاب ورهبری ولایت فقیه را پیروز وعزتمندکند. همین بس که اکنون کشورهای پرمدعا مثل امریکا وانگلیس وفرانسه وآلمان که سایه جمهوری اسلامی را باتیرمی زنند، مجبورشوند دریک طرف میزمذاکره بنشینند و این ماه و آن ماه و این هفته و آن هفته و... واقعا این اقتدار وعظمت جمهوری اسلامی نیست؟ آیا استکبارجهانی ملاحظه جمهوری اسلامی را می کند یا این که نمی تواند با ما مقابله کند؟ دقیقا نمی تواند و نخواهدتوانست دربرابرملت قهرمان و ولایتمدار ایران اسلامی بایستد چون این ملت و این نظام و این کشور ، ولایت فقیه دارد. این ولایت فقیه بوده و خواهدبود که اجازه نداده و نمی دهد که استکبارجهانی کوچکترین ضربه این و حمله ای به جمهوری اسلامی بنماید و به فرموده رهبرعظیم الشان انقلاب که اگر امریکا ورژیم صهیونیستی کوچکترین حماقتی انجام دهند چنان سیلی به آنها بزنیم که نتوانند ازجایشان بلندشوند. بله، ملت ایران دررکاب رهبری ولایت فقیه ایستاده و دشمنان هیچ غلطی نمی توانند بکنند.
  • ۱۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    پهپاد حزب الله هم که ایرانی بود بعد از کلّی گشت و گزار ساقط شد.( تازه اسرائیلی ها نتوانستند آنرا هک کنند و ساقطش کردند!)
  • ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    اولا صنعت نظامی ایران 30 سال پیش امتحانشو پس داده( زمان جنگ) ثانیا حوزه ی نظامی دست نیروهای مسلّح است که تحت فرماندهی مستقیم آقا هستند و همه می دونن که آقا با بقیه فرق می کنه.
  • فلانی ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    حالت خوبه؟ اگه چشاتو واز کنی می بینی که خیلی از سلاح های ایران ابتکاری هستند. بعدشم تو از کجا شنیدی که ما همیشه یک گام عقب تریم؟ تو رده بندی سی آی ای که بین ارتش های دنیا که تازه دو سه سال پیش بود ایران تو رتبه ی دوازدهم قرار گرفت در حالی که از خیلی کشور ها مثل عربستان و آلمان و حتی کره ی شمالی بالا تر بود.
  • ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    حالا کار ارتش هم بوده باشه مگه چی میشه؟
  • ۱۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    اگه اون بالا رو بخونی می بینی که کامنتت منتشر شده!
  • ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    اون بالا رو نیگا کن.
  • علیرضا استوار ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
    0 0
    ایا ایران تا 10سال اینده پیشرفته می شود
  • محمد حسین ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۳۰
    0 0
    به شکر خدا و با کمک همین توان موشکی و نظامی فعلی ایران تا این تاریخ آمریکا و اسرائیل جرات حمله به ایران را نکرده و نداشته اند و به کمک خدا نیز تا 10،000 سال آینده نیز جرات حمله به ایران را نخواهند داشت .
  • ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۷
    1 0
    پس به این توصیف روسیه به راحتی آمریکا رو شکست میده .. مرد حسابی این چرندیات چیه به خورد مردم زود باور می دی . تو فکر می کنی آمریکا ساکت نشسته ببینه روسیه چی مسازه ارتششو نابود کنه تمام این رادار و غیره ضدش رو آمریکا ساخته اف ۲۲ از ٨۰ مایلی بدون دیده شدن اس ۴۰۰ رهگیری و نابود میکنه . برو اطلاعات خودتت رو بیشتر کن . استقرار چند فروند اف ۲۲ تو آلمان باعث اعتراض شدید روسیه شده چون عملا سیستم اس۴۰۰ بلااستفاده میشه ..خدا روزیت را جای دیگه بده
  • واقعیت ۰۳:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    0 0
    دوستان عزیز هموطن شرمنده ام که از این جمله استفاده میکنم(ایرانی پر ادعا) خواهش اطلاعات نظامی خودتون قوی کنید و بعد نظر بدید. براتون یک مثال میزنم و بعد همتون به خدا میسپارمتون. در سال 1945 میلادی usa اولین بمب اتم خودشون رو ناکازاکی وهیروشیما استفاده کرد ودر اون سال چندین ناو هواپیمابر داشتن.درحالی که اون سال خیابون های ایران هنوز اسفالت نداشت.70 سال پیش.
  • محسن ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    0 0
    به نظر من آمریکا قویترین کشور از لحاظ نظامیه
  • محسن ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    0 0
    به نظر من آمریکا قویترین کشور از لحاظ نظامیه
  • مینا گلرو ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
    0 0
    باسلام خدمت مدیریت و کاربرای محترم سایت مشرق جناب مشرق شماانگار خبرها دیر بدستتون میرسه بابا یکم بروز باشین شوروی بیش از بیست سال از بین رفته و دیگه همچین کشوری رو نقشه دنیا وجود نداره شما هنوز هم از یال و کوپال اون مایه میذارین جناب مشرق ابرقدرت مورد نظرشما تو اوج قدرتش هم تو اوج جنگ سرد هیچوقت تمام قد جلوی ناتو واینستاد و همیشه تو بحرانها تو دقیقه نود عقب نشینی کرد مثال محاصره دریایی کوبا و عقب نشینی شوروی یا حمله ناتو به عراق علیرغم اینکه شوروی اعلام کرد خط قرمزشه جنگ با عراق مشرق جان ماشین نظامی رو پول و سرمایه بجلو میبره و پول دست هر کشوری باشه ابرقدرت اونه و فعلا هم که پول دست غرب هستش شما که انتظار ندارین روسیه با بودجه ۵۰میلیاردی بیاد با ناتو با بودجه نزدیک به ۹۰۰میلیاردی رقابت کنه
  • مینا گلرو ۲۳:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    0 0
    خخخ چه عجب جناب مشرق اینبار نظر منو منتشر کردین و پیام غیر قابل انتشار نفرستادین فکر کنم دارین بسمت دمکراسی گامهایی هرچند اهسته ولی اساسی برمیدارین ارزوی موفقیت روز افزون براتون دارم
  • مهدی ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    0 0
    دوستان عزیز که از کلمه آهن پاره و نمیدانم به شکست عراق و یوگسلاوی توسط آمریکا استناد میکنند جواب اول اینکه اولا عراق طی دو جنگ اول و دوم خلیج فارس سقوط کرد که طی دوره زمانی حدود 12 ساله و بعد از تحریم و خلع سلاح کامل عراق و با حضور حدود 40 کشور و حتی خود روسیه و سوریه نیز در اعتلاف آمریکا بودند و نه اینکه آمریکا به تنهایی و در سه روز بغداد را فتح کرد و دوم اینکه عدو شود سبب خیر و اکنون عراق متحد ایران و روسیه است و سوم اینکه آمریکا در کره و ویتنام نیز از روسیه و چین شکست خوردند و چهارم اینکه صنعت و ساخت چین ،، همان صنعت و ساخت روسیه حساب میشود که 90 درصد بازارهای اروپا و آمریکا را نیز پر کرده است . و البته اسرائیلش هم که هنوز بعد از 60 سال بدون کشتار زنان و کودکان حریف حزب الله و حماس نمیشود .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس