در حالت عادی این ماده جدید که بر روی زره خودروهای نظامی قرار می گیرد، نرم و مایع است اما به محض برخورد جسم سخت با سرعت بالا، مثل یک گلوله در کسری از ثانیه خود را جمع کرده و شدیدا سخت می شود. در حال حاضر در آمریکا از زره کولار به غیر از زره های انفرادی در زره ناوهای هواپیمابر و رزم ناوها استفاده می شود.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، از زمان های بسیار دور اسلحه سازان به دنبال طراحی و ساخت زره برای سربازان و ابزار آلات نظامی خود بودند. آشنایی بشر با علم ذوب فلزات و توانایی تولید آهن و فولاد و سایر فلزات یک گام بلند در ساخت زره ها به شمار می آمد که تا سالیان دراز به عنوان زره جنگجویان به کار می رفت.

اما در 1965 میلادی ماده ای اختراع شد که تغییری انقلابی در بحث زره ها به وجود آورد. در این سال محققان آمریکایی به رهبری یک شیمیدان به نام استفانی ولک به دنبال کشف الیافی سبک و محکم برای تولید تایر سبک تر برای خودروها بودند که "کولار" را کشف کردند. این ماده از همان ابتدا به دلیل استحکام بالایی که داشت برای ساخت زره و پوشش های ضد گلوله مورد توجه قرار گرفت.

میزان مقاومت این ماده 5 برابر فولاد است. از آن پس تقریبا در تمامی جلیقه های ضد گلوله مدرن و حتی کلاهخودهای مورد استفاده نیروهای نظامی، از این ماده استفاده شد.

تانک‌های ایرانی با
جلیقه ساخته شده با کولار

اما با گذشت زمان و پیشرفت فناوری نظامی مشخص شد که افزایش لایه های زره نیز به شکل طبیعی به زیاد شدن وزن و کاهش تحرک سرباز یا خودروهای زرهی منجر می شود که این کاهش سرعت عمل در میدان نبرد مرگبار است.

مثلا در زمینه بررسی عملکرد یک تانک، سه فاکتور عمومي شامل توان آتش، تحرک و حفاظت حدود اثربخشي قابليت هاي این وسیله را مشخص مي کنند البته به اين معني نيست که هر تانک فوق مدرني بايد چنان طراحي شود که همزمان با بهترين سلاح ها و پيشرفته ترين سيستم هاي حفاظتي پوشانده شود و در عين حال بيشترين تحرک را نيز داشته باشد.

به عنوان مثال افزايش زره تانک مشخصا ميزان حفاظت تانک را افزايش مي دهد اما در مقابل با افزودن به وزن، از تحرک زره پوش خواهد کاست. اين دقيقا همان اشتباهي بود که طراحان آلماني با سنگين تر کردن روز به روز تانک هايشان تا پايان جنگ جهاني مرتکب شدند و در نتيجه حاصل کارشان تانک هايي چنان سنگين بود که فقط جابه جا کردنشان کلي تدارکات مي خواست يا مثلا تجهيز تانک به توپ هاي بزرگ تر منجر به کاهش زره براي ثابت ماندن وزن کلي خودرو و در نهايت آسيب پذيري بيشترش خواهد شد.

اشتباه در هر کدام از اين فاکتورها ايرادي به جز ناکار آمدي تحرک يگاني زرهي در ميانه ميدان نخواهد داشت. اين دقيقا همان اشتباه بزرگي بود که انگليسي ها با چيفتن، تانکي با توپي قوي اما تحرک و زرهي ضعيف مرتکب شدند.

در سالهای اخیر تلاشهای گوناگونی برای ارتقاء پوشش های حفاظتی به کار رفته است که از آن میان می توان به بحث انواع زره های نصب شده روی تانک ها اشاره کرد که زره واکنشی مشهورترین این زره هاست.

باید توجه داشت که معمولا عملکرد تمامی موشک های ضد زره بدین صورت است که با نفوذ به زره و از بین بردن خدمه آن کار می کنند یا سیستم های مکانیکی مهم وسیله مورد نظر را نابود کرده و یا از هر دو عملکرد استفاده می کنند.

زره های واکنشی یا ری اکتیو یکی از گونه های زره های وسایل نقلیه هستند که با عملکرد خود باعث کاهش صدمه به زره و بدنه خودروی زرهی مورد نظر می شود و از موثرترین راه ها برای حفاظت تانک ها در مقابل موشک های ضد تانک هستند. البته موشک‌هایی نیز ساخته شده که در مرحلهٔ اول خود یک سر کوچک دارند و برای از بین بردن همین زره واکنشی استفاده می‌ شوند و در مرحله دوم موشک اصلی قرار می گیرد.

انواع زره های واکنشی

ERA یا SLERA

ERA متداولترین نوع زره واکنشی است که در تانک های مدرنی مانند تی 90 هم قابل مشاهده است. اصول کار زره ERA بدین صورت است که مواد و عناصر منفجره فیمابین دو صفحه که این دو صفحه عمدتا فلز هستند قرار می گیرد.

تانک‌های ایرانی با

موشک ضد تانک فرضی هنگامی که به این زره برخورد می کند انفجار مواد منفجره زره باعث می شود که دو صفحه فلزی در جهت انفجار بلغزند و برهم کنش این دو صفحه، لغزش و تغییر زاویه برخورد سبب کاهش تاثیرگذاری موشک برخورد کننده می شود.

NERA 

کارکرد NERA مانند زره های انفجاری است با این تفاوت که لایه مواد منفجره که بین سطوح به صورت ساندویچی در زره های انفجاری قرار می گرفت، وجود ندارد. این ماده می تواند مثلا لاستیک باشد . پس از برخورد موشک فرضی موادی که بین دو فلز به اصطلاح ساندویچی فشرده شده اند در داخل لایه پراکنده شده و باعث پراکندگی و خمیدگی ماده مورد نظر شده که همانند عملکرد زره انفجاری که در بالا توضیح داده شد باعث کاهش تخریب زره می شود.

این نوع زره های انفجاری نسبت به ERA  سبک تر بوده و در ضمن برای پیاده سازی وجابه جایی نسبت به ERA  بسیار امن تر می باشند. البته نوعی از این زره ها می توانند به صورت چندگانه روی بدنه نصب شوند که درنتیجه نسبت به موشک های چند زمانه مقاوم هستند.

زره های الکتریکی

زره های الکتریکی و یا الکترومغناطیسی نوع جدیدی از زره ها هستند. بدین صورت که دو یا چند رسانا ساخته شده که بینشان فضای خالی یا مواد عایق قرار دارد که این مجموعه یک خازن پر قدرت تشكيل می دهد. کاربرد این زره جدید نیز بدین صورت است که ولتاژ بالای ایجاد شده می تواند از زره محافظت کند.

البته این زره هنوز روی تانک های مشهور و عملیاتی در ارتش های مختلف نصب نشده است.

زره های کامپوزیتی

زره های کامپوزیتی (ترکیبی) به نسل جدید زره های نظامی گفته می شود که به سرعت در حال جایگزینی با زره های یک لایه (فولادی) و آسیب پذیر قدیمی هستند و از تفاوت های عمده آن با زره های معمولی می توان به چند لایه بودن آن اشاره کرد کرد. این لایه های بسیار مقاوم که عمدتا از جنس استیل و سرامیک و فولاد سخت هستند با فاصله روی هم قرار می گیرند و فضای خالی بین آنها با آلیاژ های بسیار محکم پوشانده می شود و مقاومت زره را در مقابل تجهیزات ضد زره به میزان قابل توجه ای افزایش می دهد.

تانک ام 1 آمریکا اولین تانکی بود که مجهز به زره ای با نام Chobham شد .چابهام نام زرهی مرکب (کامپوزیتی) است. البته بدنه برخی تانک های امروزی نیز قالبا از مواد مرکب (کامپوزیت) ساخته می شود برای مثال زره تانک مرکاوا 4 رژیم صهیونیستی از کامپوزیت ماتریکس ورقه ای سرامیک فولاد و آلیاژ نیکل ساخته شده است ؛ مرکاوا 3 از زره کامپوزیت (عادی) و زره مرکاوا 1 نوعی زره فولادی بود.

تانک‌های ایرانی با

تانک انگلیسی چلنجر با زره چابهام

اما فناوری دیگری که در دنیا در حال بر روی آن هستند و بر اساس اخبار رسمی اعلام شده توسط وزارت دفاع کشورمان، ایران نیز به آن دست یافته است، بحث زره های مایع است.

به صورت کلی و به زبانی ساده، زره های جدید از لایه های کولاری تشکیل شده است که با ماده "پلی‌اتیلن گلیکول" پوشیده شده اند. در حالت عادی این ماده که بر روی سطح مورد نظر قرار می گیرد به نوعی نرم و مایع است اما به محض برخورد جسم سخت با سرعت بالا، مثل یک گلوله در کسری از ثانیه خود را جمع کرده و شدیدا سخت می شود. در نتیجه ضربه حاصل از برخورد را دفع کرده و در سطح زره پخش می کند.

در حال حاضر و بر اساس اخبار موجود واحدهای تحقیقاتی ارتش آمریکا بر روی بحث "زره مایع" کار می کنند. اما در جریان مراسم رونمایی از این دستاورد در ایران به استفاده از فناوری با عنوان "STF" در زره مایع اشاره شد. این واژه که کوتاه شده عبارت "shear-thickening fluid " است که به صورت کلی می توان آن را "مایع کاهش دهنده ضخامت" ترجمه کرد.

این مایع همان "پلی‌ اتیلن گلیکول" است. اساس کار به این صورت است که لایه های مورد نظر کولار را مایع مورد نظر که رقیق شده ترکیب شده و آن را بر روی حرارت می دهند تا در حین بخار شدن اتانول موجود ، مواد اصطلاحا به خورد لایه های کولار برود. بر اساس آزمایشات انجام شده بر روی کولار ، 4 لایه پوشش کولاری که از این مایع به عنوان پوشش بر روی خود بهره می برند توانی برابر 14 لایه کولار بدون استفاده از این مایع را دارند.

این مسئله یکی از مهمترین نکات مثبت مربوط به استفاده از این فناوری است که همانا کاهش وزن به شمار می آید. امروز و در جریان رونمایی از این محصول ، مسئولین وزارت دفاع اعلام کردند که استفاده از این فناوری در خوروهای زرهی باعث کاهش 76 درصدی وزن زره مورد نیاز خواهد بود. این مطلب در حقیقت یک انقلاب در صنعت ساخت خودروهای زرهی به شمار می آید. در حال حاضر در جهان غرب و برای نمونه در آمریکا و انگلستان از زره چابهام در تانکهایی مثل آبرامز و یا چلنجر بهره می برند که چنین صفتی را داراست.

این تانکها بیش از 60 تن وزن داشته و این افزایش وزن باعث شده است که تا حدی از تحرک این تانکها کم بشود. در حال حاضر در آمریکا از زره کولار به غیر از زره های انفرادی در زره ناوهای هواپیمابر و رزم ناوها بهره برده می شود. پس امکان استفاده از کولار در خودروهای زرهی و تانکها و در کل وسایل نقلیه ممکن است.

حال می توان گفت 76 درصد کاهش در وزن زره یک تانک برای نمونه که بخش عمده وزن تانک را شامل می شود می تواند در کل به کاهشی تا حتی 50 درصدی وزن کل تانک بستگی به نوع آن منجر شود. این بدین معناست که حالا شما با داشتن همان قدرت موتور سابق می توان بر شتاب، میزان مهمات قابل حمل و یا خود زره و حفاظت تانک و یا خوروی مورد نظر افزود. البته باید گفت که در آمریکا در حال حاضر در حد پروژه های آزمایشگی بوده اما به نظر ایران توانسته است این پروژه را از مرحله آزمایشی خارج کرده و به مرحله عملیاتی برساند.

با توجه به اینکه در خبر رسمی وزارت دفاع، عنوان شده است که محصول فوق متعلق به متخصصان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران است، بنابراین باید منتظر ماند و نصب این زره های جدید را روی تانک هایی مانند ذوالفقار مشاهده کرد.

تانک‌های ایرانی با زره ناوهای هواپیمابر
مدل جدید تانک ذوالفقار 3

ذوالفقار جزء معدود تانک هایی است که با داشتن ارتفاع تقریبی 2.5 تا 3 متر، طول 7 و پهنای 3.5 متر می تواند بحث پنهانکاری بصری را تا حد قابل قبولی به اجرا بگذارد. تانک ذوالفقار در مدل 2 و 3 به شکل جالبی به مانند تانک آبرامز طراحی شده است. طرح 5 ضلعی برجک تانک و عدم نصب زره های واکنش گر انفجاری " ERA " مثل تانک تی 72، بر روی بدنه این تانک ایرانی در جریان رژه های سالهای اخیر، این احتمال را مطرح می کند که ذوالفقار از زره های مدرنی که در بالا ذکر شد بهره خواهد برد و اگر لازم باشد از نیام درآید، برنده تر از قبل جلوه گر خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 102
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • رهگذر ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    4 0
    بسیار عالی است. استفاده از زره مایع. ایده ای شگفت انگیز است. ان شاء ا... زود آن را ببینیم و مشمول مرور زمان نشود.
  • رضا ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    ..چلنجره ....
  • MojICiviL ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    4 3
    زنده باد افرین مرگ بر آمریکا و اونایی که منفی میدن
  • ۰۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 3
    ما از دستاورد های دفاعی خوش حالیم ولی هر چی باشه که به پای مرکاوا نمی رسه که به پای آبرامز که نمی رسه چی شد مرکاوا نابود شد با یک موشک دوش پرتاب . دوستان در استراتژی های جدیدجنگی تانک ها دیگر کنار گذاشته شده اند دیگر کارایی لازم رو ندارند و این که دیگر زره پوش نیستند و تبدیل به ارابه های مرگ شدند حالا شما بیا هر چند وقت یه بار مثل پراید و پژو یه چیز بهش اضافه کن چه فایده داره وقتی توی میدان نبرد کارایی نداشته باشه
    • IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۹
      0 0
      چقدر بد بین
  • ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    سلامبسم الله الرحمن الرحیم سلام یک سوال داشتم این نمایشگاه وزارت دفاع برای عموم آزاده اگر بله چرا شما گزارش تهیه نمیکنید امروز هم که همایش خوارزمی بود از دستاوردهای اونم گزارش نزدید راستی این تاک آبرامز عجب جایی دوربین گذاشته بالای لوله تانک.تو برجک هم تی 90 خیلی برجک جالبی داره کلا لن مقاله باحالی بود راستی گزارش یادتون نره کم یه خودتون رو تکون بدید ما که نمی تونیم از شهرهای دیگه واسه نمایشگاه بیام وظیفه شماست خبر درست بدین :)
  • ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 1
    تا دیر نشده کشور سوریه رو هم از این زره ها بهره مند کنید وخود روهای سبک کوه ورمل نورد رنجر وسمندر در اختیار انها قرار دهید
  • ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    می شه یکی بگه اون بالا چرخ زاپاس گزاشتن براش؟
  • صالح ۰۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    فان حزب الله هم الغالبون به امید پیروزی نهایی ان شاالله
  • زادهوش ۰۲:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    احسنت . مبارک باشد. مدرن : روز آمد سیستم : سامانه استیل : فولاد «بستگی به» نادرست بوده و «بسته به» درست است. پیشنهاد: از این زره در بدنه ی خودروهای داخلی هم استفاده شود. این کار علاوه بر افزایش ایمنی هموطنان برای کاهش کسری بودجه ی وزارت دفاع هم مفید است.
  • بیسوادم ۰۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    ماشاا...
  • سینا ۰۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 1
    آبرامز با زره چابهام!!! عزیز دل انگیز اون عکس از تانک چلنجر 2 انگلیس است نه آبرامز امریکایی!
  • سیدالحسینی ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    ما ذالفقار حیدریم / مدفعان رهبریم...
  • حسین گیلانی ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    وای بر بی سواتان :)))
  • ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    عجب دل خوشی ! چون زره واکنشی رو ذوالفغار ندیدن ، نتیجه گرفتن که حتما یه زره خیلی جدید روشه که دیده نمیشه !!؟ آدمو یاد همون داستان پادشاه لخت میندازین !
  • بی نام ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    نه مجید : اون شیپور تانگه مجید.
  • ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    بااين ارتش حزب اللهي ، يزيديان خواب خوش نخواهند داشت.
  • ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    سلامبسم الله الرحمن الرحیم سلام یک سوال داشتم این نمایشگاه وزارت دفاع برای عموم آزاده اگر بله چرا شما گزارش تهیه نمیکنید امروز هم که همایش خوارزمی بود از دستاوردهای اونم گزارش نزدید راستی این تاک آبرامز عجب جایی دوربین گذاشته بالای لوله تانک.تو برجک هم تی 90 خیلی برجک جالبی داره کلا لن مقاله باحالی بود راستی گزارش یادتون نره کم یه خودتون رو تکون بدید ما که نمی تونیم از شهرهای دیگه واسه نمایشگاه بیام وظیفه شماست خبر درست بدین :)
  • منصور ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    آفرين بر بر و بچه هاي جهاد خود كفايي نيروي زميني ارتش
  • ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    اون آبرامز نیست داداش تانک چلنجر انگلیسیه توعکس
  • ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    هر چه لازم باشد در اختیار ش قرار می دهیم
  • ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    والله الان حدود بيست ساله ميگن ذوالفقار.دريغ از يه خط توليد و يك حضور در مانور
  • ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    چشم سردار همین الان دستور میدم بچه ها برن!!!!
  • داود ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    پرورگا را برهمه نعمات شکر
  • hosein ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    مشرق عزیز عکس تانک مربوط به چلنجر اینگلیسی هست ن ابراماز امریکایی
  • ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    اشکال زره تی 90 در مقابل زره تانک هایی مثل لئوپارد و آبرامز اینه که زره تی 90 یکبار مصرفه ، یعنی اگر دو تا موشک به یک نقطه بخوره دومی موثر تر از اولی میشه و این در میدان نبرد قدرت تانک رو کاهش میده نکته دیگه ی تانک های پیشرفته نوع طراحی اون ها برای کاهش زاویه برخورد اشیاء پرتابی هست، به نوع طراحی مرکاوا دقت کنید می بینید هرچه از طرفین به سمت برجک بره بعلت اون زاویه کمانه خواهد کرد
  • میترا1 ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    بابا اقای ظریفم در جریان بذارن خووو!! زنده باد مقاومت مرگ بر استکبار اللهم عجل لولیک الفرج
  • albert ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    جنس بدنه گوشی موتورلا منم از کولاره!! razer hd
  • ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    ایول غیرت وعزت ایرانی
  • رضا ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    ایول ارتش- ایول وزارت دفاع - ایول ایران. مشرق جون نگفتم ایول سپاه سریع سانسور کن. بجمب. یادت نره!!!
  • سیدالحسینی ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    ماذالفقار حیدریم / فداییان رهبریم...
  • ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    هیچ سرمایه داری برای ساخت کولار سرمایه گذاری نمی کند همه رففته اند سراغ بانکداری و نزول خوری .
  • ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    چشم قربان
  • ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    :پس بخور منفیارو :))
  • محسن ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    تو داهات شما زاپاس جای سیپور استفاده می شه ؟ شیپور کجا بوده بی نام جان دلبندم انگاری زاپاسه واقعا خدا قوت مردان قهرمان
  • یار ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    برای زاپاسشم زره میزاشتن اگه گلوله بخوره به اون چی ؟ افرین بر سربازان خوب امام خامنه ای
  • هادی ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    ناشناس 0102 جسارتا اگه تخصص ندارید نظر ندید
  • علی ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    خبر بسیار عالی بود. فقط امیدوارم وسئولین نیروی زمینی به دو جنبه دیگر هم توجه کنند. 1- تانک هایی مانند ابرامز یا چلنجر برای افزایش حفاظت علاوه بر بهبود نوع زره وزن تانک و یت به عبارتی ضخامت زره را هم خیلی زیاد کرده اند. بر خلاف نوشته این مقاله تحرک انها هم کم نشده زیرا از موتورهای پرقدرتی استفاده میکنند. مثلا موتور ابرامز یا کی 2 کره 1500 اسب بخار است. امیدواریم در تانک ذولفقار نیز اگر لازم دیده شد از افزایش قدرت موتور استفاده شود. 2- در تانک مرکاوا از روش دفاع اکتیو یعنی سیستم های ضد راکت و موشک تروفی استفاده شده. این سیستم ها به شدت در حال توسعه در جهان هستند. فکر میکنم بهتر است ما هم روی این سیستم ها کار کنیم. امیدواریم ذولفقار ایران به یکی از تانک های پرقدرت جهان تبدیل شود
  • ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    یه چند تا از این تانک ها رو بفرستن لب مرز پاکستان
  • ناشناس ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    براي مشرقي ها متاسفم كه 1) نظرات مخالف را نمايش نميدند 2) خودشون نظرات موافق را مينويسند
  • بنده خدا ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    ما عقبيم هنووووووووووووووز..... خيلي هم عقبيم...
  • حجت ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    یعنی کل دنیا نمی فهمند سلاح ضد تانک باعث از بین رفتن اون می شه بازم می سازند؟
  • حجت ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    چون نیروهای آمریکایی قراره هر روز پاچه یه کسیو بگیرند و ممکنه فاصله نیروهاشون تا پایگاهشون ریاد باشه برای همین سعی می کنند همه چی با خودشون ببرند برای همین هم تانکاشون بزرگتره و هم موتورشون وگرنه هدفشون پز دادن نبوده
  • 1234 ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    تانکی که تیر کلاشینکف تو بدنه اش نفوذ میکنه به چه درد مبخوره!!!!!
  • ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    به نظر شما همه باید بمیرن غیر از خودتون مثل تکفیریها
  • علیا ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    من نمیدونم چیه که جدیدا یه سری میان و ازصبح تا شب به تجهیزات نظامی ایران یر میدن. ناوشکن میسازیم میگن در جنگ های آینده ناوشکن کنار گذاشته شده و تبدیل به تایتانیک شده که فرتی میزننش و ... تانک میسازیم میگن تانک ارابه ی مرگ شده و در جنگ های آینده کاربرد نداره قدرت ها دارند تانک رو کنار میذارند. جنگنده میسازیم میگن جنگنده ها باورود سیستم هایپدافندی قوی شدند فرشته های مرگ برای خلبانانشون. فردا میاین میگین اسلحه انفرادی هم نسازیم چون در جنگ های آینده ... لابد در جنگ های آینده باید با تیر و کمان بجنگیم؟!!!!!!!!!!!
  • ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    مشرق بخش دفاعیت چند وقتی دوباره موتورش روشن شده ایول
  • بهزاد ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    خونی که در رگ ماست/هدیه به رهبر ماست با نیروی ایمان و روحیه شهادت طلبی حتی بدون این ادوات جنگی دشمن سیه روی را نابود خواهیم کرد .
  • ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 1
    سلامبسم الله الرحمن الرحیم سلام یک سوال داشتم این نمایشگاه وزارت دفاع برای عموم آزاده اگر بله چرا شما گزارش تهیه نمیکنید امروز هم که همایش خوارزمی بود از دستاوردهای اونم گزارش نزدید راستی این تاک آبرامز عجب جایی دوربین گذاشته بالای لوله تانک.تو برجک هم تی 90 خیلی برجک جالبی داره کلا لن مقاله باحالی بود راستی گزارش یادتون نره کم یه خودتون رو تکون بدید ما که نمی تونیم از شهرهای دیگه واسه نمایشگاه بیام وظیفه شماست خبر درست بدین :)
  • سعید ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    متاسفانه بعد از گذشت دو دهه تانک ذوالفقار عملیاتی نشده است ... البته با توجه به بودجه کم نظامی و اولویت های نظامی ما کمی هم این زمان طبیعی بنظر میرسد. امیدواریم بالاخره توجه مسئولین ما از موشک بالستیک که نقریبا باعث پیروزی در هیچ جنگی نشده است به تجهیزاتی مثل هواپیما و زره پوش هم جلب شود
  • سعید ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    الان بچه ای که زمان اولین رونمایی تانک ذوالفقار بدنیا اومده بیست سالش شده
  • سید حسین ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    1 0
    تکفیریها که الان رفیقای شما و اربابانتون هستند و دارند با ما و حزب الله میجنگند... آخه خجالت هم خوب چیزیه!!
  • ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 1
    دکترا!!!!!! اون رادارشه!!
  • حسین ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    توی دکترین دفاع نامتقارن اختفاپذیری ادوات یه اصل مهمه، به خاطر همینه که در ساختار نیروهای نامتقارن مثل حزب الله، ادوات زرهی سنگین وجود ندارند. در نبردهای امروز با وجود موشکهای ضد زره با ضزیب نفوذ بسیار بالا و برد چندکیلومتری، عملا تانکها بقاپذیری سابق رو ندارند. برای این درد تانکها؛ تقویت رزه مسکنی بیش نیست...
  • manamhamintor ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    hame gheir az amrika bayad zende bemoonand
  • محمد ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    طبق آیه قرآن هر که طرفدار حق است پایدار و پیروز است و هرکه طرفدار باطل است محکوم به شکست و نابودی ما شیعیان با این شاخص دیگران را ارزیابی می کنیم و از کم یا زیاد بودن دشمنان حق هیچ باکی نداریم....
  • ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    حتی اگه این فناوری رو بدست آورده باشیم،بیست سال طول میکشه تا وارد چرخه تولید بشه چرا؟ چون ما یک کشور صنعتی نیستیم تا بتونیم در زمانی کوتاه تولید انبوه داشته باشیم
  • محمد22 ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    احسنت : آفرين مبارك باشد : نيك باشد
  • ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    قبل از دستورِ شما انجام شده. نگران نباشید
  • محمد22 ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    واسه همين هم تا يه موشك از غزه مي رفت شهر هاي اسرائيل همه گوشي هاشون رو سپر مي كردن جلو موشك مي ايستادن از راهنمايي تون ممنونم
  • محمد22 ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    همنوايي و همراهي با بنده خدا | ۱۰:۲۸ ما عقبيم هنووووووووووووووز..... خيلي هم عقبيم... (((من مي دونم ما موفق نمي شيم)))
  • azad ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    باسلام اگر ازلحاظ فیزیکی،حجم وپهنای آنرا کمترکنند درمقابل دشمن کمتر هدف آسیب قرارخواهد گرفت.تانک بزرگ هدف بزرگ واسیب پذیر تر خواهد بود.با سپاس
  • رهگذر ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    آقا سعید موشک سلاح بازدارنده‌س. سطحش با سطح سلاح‌های دیگه متفاوته! اسرائیل ترسش از موشکای دقیق ماست وگرنه تانک برای اون تهدید بالفعل محسوب نمی‌شه. البته با نظر شما در مورد ارتقاء سطح جنگنده‌ها کاملاً موافقم و آرزو می‌کنم قدرت نیروی هوایی عزیز ما در کلاس جهانی قرار بگیره.
  • فضول ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    یک سوال:اگر تان خراب بشه خدمه باید هلش بدن؟؟
  • ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    عقل سلیم به اولویت ها میپردازه. احتمال اینکهایران هدف حمله زمینی قرار بگیره به چند دلیل ضعیه. اول نبود اقتدار نظامی در هیچیک از همسایگان ما. ایران بخاطر جمعیتش و وسعتش و هوانیروز قوی و روحیه رزم بالا در رزمندگان و ... دارای قویترین نیروی زمینی منطقه هست. نیروهای خارج ازمنطقه مثل ناتو و آمریکا هم بخاطر اصله از سرزمین اصلیشون جنگ رو به شکل زمینی انتخاب نمیکنند. پس تهدید های موشکی و هواپایه اولویت اصلی هستند. به همین دلیل نیازی نیست که تا قبل از رسیدن به تکنولوژی قابل قبول و مطرح در دنیا تجهیزاتی مثل تانک تولید انبوه بشند.
  • سرباز گمنام رهبر ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    زنده باد ارتشیان و سپاهیان دلاور. از لحاظ دیپلماسی کم آوردیم ولی بحمدلله نیروی نظامی قوی داریم. تا کور شود هر آنکه نتواند دید.
  • ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    بسیار خوب خسته نباشی ممنون از این حرکت عالیتان
  • محمد ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    ....البته باید گفت که در آمریکا در حال حاضر در حد پروژه های آزمایشی بوده اما به نظر ایران توانسته است این پروژه را از مرحله آزمایشی خارج کرده و به مرحله عملیاتی برساند. بزن لایکو...............
  • رضا عسکری ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    ترجمه shear thickening fluid سیالی است که با وارد شدن تنش ، غلظت آن افزایش یافته و به عبارت بهتر سخت تر می شود
  • ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    عزیز من حالا مشرق یه چیزی گفت ، نقل و نبات نیست که هر چقد دلشون خواست تو زمان کم تولید کنن ، ما مال خودمونم به این فناوری تجهیز کنیم مدت زیادی زمان میبره چه برسه به سوریه
  • علیرضا ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    ایران پروژه جنگ ستارگان رو هم برای خودش پیاده کنه میگن در آینده نه چندان دور کنار گذاشته میشه چون همه میخوان صلح کنن. این رو هم دقت کنید همین امریکا در جنگ عراق و افغانستان با همین توپ و خمپاره جنگید اما با ظاهری شکیل تر ولی با همون اصول و اساس کار
  • ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    نمیتوان از یک ترکیب در زره تانک استفاده کرد و زره های کامپوزیتی ترکیبی از صفحات با جنس های مختلف هستند و نه فقط کولار و ترکیبات مشابه! چون کولار و ترکیباتش صرفا یک سری مولفه های حفاظتی رو فراهم میکنند و باید از سایر صفحات هم استفاده شود که کاهش وزن به این میزان نیازمند کاهش وزن دیگر صفحات مورد استفاده نیز هست.
  • ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    سرباز گمنام از لحاظ اقتصادی کم آوردیم:(
  • سامان ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    فضول جان پس شما اینجا چکاره ای ؟ شما رو گذاشتن تا هُل بدی و بکشی تانک رو دیگه
  • یاس ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    ایران در جنگ عراق با کلاشهای غنیمتی که از خود عراقیها گرفنه شده بود جلوی پیشرفته ترین تانکهای دنیا مقاومت کرد وپیروز شد/مرکاوا آبرامز لئوپارد هیچکدام حریف ایمان رزمندگان ما نمیشوند
  • ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    باز هم زنده باد ارتش ايران
  • ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    روحاني مچكريم
  • حسین گیلانی ۱۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    مشرق مشکل روحی داریا !!!!! من گفتم اون تصویر تانک چلنجره که شما به اشتباه نوشته بودید ابرامز بعد زیرش نوشتم وای بر بی سوادان :))) جرات داری پیامم را منتشر کن
  • ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    آلبرت بر به اسفل السافلین
  • کمففخخخخخخ ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    باید نابودی مرکاوا رو در جنگ 33روزه میدیدی
  • ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    از کجا مطمئنی که طرف حقی؟ میدونی که شمر هم همین اعتقاد رو داشت؟
  • آل سمــــــــور ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    ناشناس 9:24 پس مرگ بر تو ...
  • سعید ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    0 0
    عزیزانم کارشناسان پروفسوران این در قابلمهای ها جمر نام دارد و جهت گول زدن موشکهای حرارتی است
  • ۰۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۳
    0 0
    هرچیزی جای خودش را داره. توپی بیش از 100 میلی متری که می تونه با سرعت بیش از 50 کیلومتر بر ساعت حرکت کنه و برای کاهش آسیب پذیری زره سنگینی هم داره میشه تانک. خودرویی که فقط با سه پهار خدمه و چهل پنجاه گلوله با برد بیش از 25 کیلومتر اساس نبرد برق آسا هستش و نفر بر ، بالگرد یا هیچ جایگزین دیگری برایم.
  • ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۳
    0 0
    بنده با خانواده کوبیدیم به رفتیم اونجا گفتن عمومی نیست! اون مردک بی وطن ، سعدحریری را راه میدن و من ایرانی را نه!!!
  • مانی ۰۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۳
    0 0
    سلام ساخت تانک باکیفیت مطلوب، بخاطر وزن زیاد وشرایط خاص مناطق خدمتی آن بسیار سخت وبرای ایران دورازذهن است.بهتراست تانک راوارد ورویش زره یاهرتکنولوژی قابل استفاده دیگری روسوارکنیم.
  • گودرز بهاروند ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۳
    0 0
    خدا را شکر باید به اینها اکتفا نکنیم دنبال سلاحهای جدیدتری هم باشیم همین کارها را کردیم که دشمن از گزینه روی میز به گفتگوروی اورده
  • ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۳
    0 0
    هنوز شما از انتخابات 92 عقده داريد؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!! از اين به بعد همينه.
  • ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۳
    0 0
    از لحاظ ديپلماسي كم آورديم؟؟؟؟؟؟؟!!!! به همين زودي يادت رفته 9 ماه پيش چه جوري منزوي بوديم؟؟؟ الان يه نگاه بكن با اون زمان مقايسه كن ميفهمي اگه يه مورد باشه كه كم نياورده باشيم اون ديپلماسيه.زنده باد ظريف
  • ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۳
    0 0
    روحاني مچكريم
  • dvdf ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۳
    0 0
    هر وقت ذوالفقار 65 ساختين خببر کنين بريم جنگ. البته اگه مثل الباقي کاراتون نباشه.......
  • محسن ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    0 0
    عبارت "shear-thickening fluid " است که به صورت کلی می توان آن را "مایع کاهش دهنده ضخامت" ترجمه کرد. "مایع سخت کننده و ضخیم شده(شدن)" فکر کنم ترجمه بهتری بود! چون واژه shear یک اصطلاح تخصصی هست در مباحث شبیه سازی پارچه، که با اصطلاح thickening ترکیب شده و این معنی ترجمه شده رو میشه استنباط کرد. البته این یه نظر بود فقط.
  • الف ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۱
    0 0
    روحانی مچکریم
  • مرگ بر ...... ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    0 0
    ناشناس 0102 چیزی رو که بدان علم نداری نگو.تو برو پراید پدرت رو برون چون واست بهتره
  • مرگ بر. ... ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    0 0
    جمر رو که رو هلیکوپترا نصب میکنن.
  • دانیال ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
    0 0
    کی به تولید انبوه میرسه؟
  • mortaza ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    0 0
    ایران همیشه پیروز بوده و هست و خواهد بود
  • ارش ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۹
    0 0
    من نمیدونم این منفیا چیه به این نظر دادن خجالت داره اینا همونایین که در مقابل فهمیدن و با سواد شدن جبهه میگیرن هر ادم عاقلی میدونه که تانک های امریکایی المانی انگلیسی حتی اسرائیلی برتری هایی هر چند کم نسبت به تانک های روسی دارن این حالت یکبار مصرف هم تو جنگنده میگ 29 که به ایران فروختن وجود داره هر دو سوتی پرواز باید موتور این جنگنده تعویض بشه که فقط روسیه داره
  • ارش ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۹
    0 0
    بله هیچ جای دنیا به اندازه ایران بانک و موسسه نداره هیچ جای دنیا به اندازه امریکا شرکت تسلیحاتی نداره
  • ارش ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۹
    0 0
    ممنون استفاده کردیم
  • ارش ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۹
    0 0
    دیگه اینطوریام نیست توام چرت نگو شاید در حد پیشرفته ترین تانک های دنیا نباشه ولی بالاخره اینام زحمت کشیدن تازه اونم با بودجه که به ارتش میدن فقط باید فرقون پلاستیکی بسازه حالا تانک ساخته باید پاشونم ماچ کرد
  • محمد ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۰
    0 0
    یک تانک که کپی تی 72 است در مقابل لئوپارد و آبرامز و مرکاوا و چلنجر و کی 2 حرفی برای گفتن ندارد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس