"نادر طالب‌زاده" مجری برنامه راز، در برنامه تلویزیونی امشب خود، با سرهنگ "ریک فرانکونا" فرمانده آمریکایی محورهای فاو و شلمچه مصاحبه کرد. وی وابسته نظامی ارتش آمریکا در بغداد بود در زمان جنگ ایران و عراق و تخصص وی در حوزه های اطلاعاتی بود و تا آخر جنگ 8 ساله ایران و عراق در جنگ فعال بوده است.

گروه بین الملل مشرق- نادر طالب زاده یکی از مجری مشهور برنامه راز است که اخیرا در برنامه تلویزیونی خود با سرهنگ "ریک فرانکونا" مصاحبه کرده است. سرهنگ ریک فرانکو وابسته نظامی ارتش آمریکا در زمان جنگ ایران و عراق بود که در بغداد اقامت داشت. تخصص وی در حوزه های اطلاعاتی بود و تا آخر جنگ تحمیلی هشت ساله عراق با ایران، در جنگ فعال بود و به اعتراف خودش در محورهای فاو و شلمچه حضور موثر داشته است.

دلیل این مصاحبه برمی گردد به مطلبی که نشریه "فارین پالیسی" در خصوص انتشار اسناد همکاری آمریکا و عراق در بمباران شیمیایی ایران منتشر کرد و از سرهنگ فرانکونا به عنوان شاهد ماجرا در آن مطلب نام برده می شود.

در گزارشی که در فارین پالسی منتشر می شود آقای فرانکونا اعتراف می کند که آمریکا قبل از حمله شیمیایی عراق به ایران از این ماجرا خبر داشته است که در مصاحبه ای که آقای طالب زاده با وی می کند وی از این اعتراف عقب نشینی می کند و می گوید که ما بعد از حمله خبر دار شدیم.

افشاگری سرهنگ آمریکایی از دخالت آمریکا در جنگ ایران و عراق/ عدم مداخله آمریکا باعث پیروزی ایران در جنگ می‌شد

متن زیر مصاحبه آقای طالب زاده با سرهنگ فرانکونا در برنامه راز است:

متشکرم که درخواست مصاحبه ما را پذیرفتید. ما موضوع مقاله منتشر شده در نشریه "فارین پالیسی" را سال گذشته در برنامه زنده من پوشش دادیم. از آن‌جایی که این موضوع برای ما اهمیت زیادی دارد، قصد داریم تاریخ آن‌چه را که اتفاق افتاد مرور کنیم. بنابراین برای ما فرصت بسیار خوبی است که با شما به عنوان کسی که خود در متن ماجرا بوده و جرأت آن را داشته که درباره اتفاقات افتاده صحبت کند، مصاحبه می‌کنیم و می‌توانیم جنبه‌هایی را افشا کنیم که استتار شده‌اند.

آن‌چه از من در آن مصاحبه نقل‌قول شد اشتباه بود، اما تا جایی که به شما برمی‌گردد احتمالاً برایتان اهمیتی ندارد. من نگفتم که از قبل می‌دانستیم عراق می‌خواهد از سلاح‌های شیمیایی استفاده کند. بلکه پس از این اتفاق متوجه شدیم. اما تا قبلش نمی‌دانستیم که می‌خواهند سلاح شیمیایی به کار بگیرند. مشخصاً درباره شبه‌جزیره فاو صحبت می‌کنم.

 لطفا بقرمایید موقعیت شما در آن زمان چه بود و در بغداد چه کار می‌کردید؟

بگذارید تاریخ ماجرا را برایتان تعریف کنم. من سال 1987 به عضویت آژانس اطلاعات دفاعی در پنتاگون درآمدم. تقریباً مسئولیت هرچه در خاورمیانه بود را به عهده داشتیم. سال 1987 آژانس اطلاعات دفاعی ارزیابی کرد که اگر ایران یک حمله تهاجمی دیگر انجام دهد، اتفاقی که پیش‌بینی می‌کردیم در بهار سال 1988 بیفتد چون ایرانی‌ها هر سال یک حمله تهاجمی می‌کردند، می‌توانستند از موقعیت آن زمان خود در شبه‌جزیره فاو به سمت بصره بروند و خود را به بغداد نزدیک کنند. اعتقاد این بود که اگر این کار را بکنند، پیروز جنگ خواهد شد.

گزارشی به کاخ سفید ارسال شد و رونالد ریگان رئیس‌جمهور وقت آمریکا تصمیمش این بود که پیروزی ایران در جنگ برای سیاست خارجی آمریکا غیر قابل قبول است. بنابراین اوایل سال 1988 من و یک افسر دیگر به بغداد اعزام شدیم تا با مقامات اطلاعات نظامی عراق دیدار کنیم و اطلاعات جاسوسی در اختیار ارتش این کشور بگذاریم. به بغداد رفتیم و با جانشین رئیس اطلاعات نظامی عراق دیدار کردیم. او هم پیشنهاد ما را پذیرفت و به این ترتیب شروع به تبادل اطلاعات با ارتش عراق کردیم.

افشاگری سرهنگ آمریکایی از دخالت آمریکا در جنگ ایران و عراق/ عدم مداخله آمریکا باعث پیروزی ایران در جنگ می‌شد

چه عامل در سال 1987 باعث شد تا گام برقراری ارتباط نزدیک‌تر با ارتش عراق برداشته شود؟

ما این جنگ و به ویژه عراقی‌ها را از نزدیک دنبال می‌کردیم. سال 1987 به این نتیجه رسیدیم که عراق دیگر در موقعیتی نیست که بتواند از جنگ جان سالم به در ببرد. می‌دیدیم که ایرانی‌ها بالأخره بر عراق چیره شده بودند و سال به سال نیروهای این کشور را عقب و عقب‌تر می‌راندند. گزارشی که ما نوشتیم نامش "پشت دروازه‌های بصره" بود.

ما عقیده داشتیم که بصره کلید بود، به ویژه در جنوب. شبه‌جزیره فاو را که گرفته بودند. پیش‌بینی ما هم این بود که قدم بعدی گرفتن بصره خواهد بود و بعد هم از راه صحراها به سمت بغداد می‌رفتند. ما نگران این بودیم که نکند آن‌چه می‌بینیم روند پیروز شدن ایران در جنگ باشد.

چه اطلاعاتی درباره آن مقطع خاص زمانی وجود دارد که از نظر شما با گذشت این همه سال، هنوز هم اطلاعات تازه به حساب می‌آید؟

آن‌چه ما در آن زمان انجام دادیم، همه‌اش منتشر شده و تقریباً چیز زیادی نیست که بتوان گفت. این عملیات کوتاه‌مدت را اوایل سال 1988 آغاز کردیم و اواخر آگوست همان سال هم به پایان رسید، زمانی که جنگ به پایان رسید و حمله‌ها متوقف شد. همان زمان هم ارتش ارتباط ما را با ارتش عراق قطع کرد.

می‌دانم که سیا بعد از جنگ هم همچنان با عراق ارتباط داشت اما آژانس اطلاعات دفاعی که من عضو آن بودم با پایان جنگ رابطه‌اش را با عراق قطع کرد. عملیات بسیار کوتاه‌مدتی بود که البته از دیدگاه آمریکا بسیار هم موفقیت‌آمیز بود، چون توانستیم اطلاعاتی به ارتش عراق بدهیم که آن‌ها را قادر ساخت تا موقعیت‌های مناسب درون ایران را شناسایی کنند و هدف قرار دهند و در نتیجه جلوی حمله ایران را بگیرند. این حمله هرگز اتفاق نیفتاد، چون نیروی هوایی عراق توانست موقعیت‌های لجستیکی را در ایران هدف قرار دهد که موجب شد تا این حمله صورت نگیرد.

عراقی‌ها بدون اطلاعاتی که شما در اختیارشان گذاشتید، چه‌قدر ضریب خطا داشتند؟

سؤال بسیار خوبی است. اما نمی‌توان آن را جواب داد، چون نمی‌توانید بفهمید اگر کاری را انجام نمی‌دادید، نتیجه چه می‌شد. اما به نظر من ما به ارتش عراق کمک کردیم تا جلوی حمله ایران را بگیرد. آیا بدون کمک ما می‌توانستند این کار را بکنند؟ نمی‌دانم. اما فکر می‌کنم جواب منفی است. به نظرم اگر ما کمک نمی‌کردیم، ایرانی‌ها می‌توانستند جنگ را ببرند.

آیا می‌دانستید که صدام می‌خواهد از گاز سارین استفاده کند؟

نه. ما پیگیر تحولات موشکی عراق بودیم، می‌دانستیم که شاید سلاح شیمیایی داشته باشد. می‌دانستیم که هر دو طرف از گاز خردل استفاده کرده‌اند. ما زمانی که حادثه حلبچه اتفاق افتاد غافلگیر شدیم. الآن که برمی‌گردیم و به عقب نگاه می‌کنیم می‌بینیم که حلبچه صرفاً آزمایش عامل اعصاب بود. زمانی که فهمیدند عامل اعصاب مؤثر است، چون توانستند با یک حمله آن همه آدم را بکشند، آن‌گاه دیدیم که در شبه‌جزیره فاو هم از این عامل استفاده شد.

این اتفاق یک تحول بزرگ بود و برای ما مشکلات فراوانی به وجود آورد، چون زمانی که حمله به حلبچه اتفاق افتاد، من در بغداد بودم. مدتی طول کشید تا بفهمیم که این کار، کار عراقی‌ها بوده و از گاز اعصاب استفاده کرده‌اند. یک ماه بعد عملیات "رمضان المبارک" صورت گرفت که شبه‌جزیره فاو را آزاد کرد، در واقع آن را پس گرفت. من بلافاصله پس از پایان درگیری به فاو رفتم و بسیار واضح بود، هر کس آن‌جا بود می‌فهمید که در جنگ از سلاح شیمیایی استفاده شده است.

افشاگری سرهنگ آمریکایی از دخالت آمریکا در جنگ ایران و عراق/ عدم مداخله آمریکا باعث پیروزی ایران در جنگ می‌شد

این مسئله برای ما مشکلات زیادی ایجاد کرد، چون آمریکا در حال حاضر نباید به عنوان کمک‌کار کشوری شناخته شود که از سلاح‌های شیمیایی استفاده می‌کند، به ویژه علیه مردم همان کشور. بنابراین حمایت خود از عراقی‌ها را متوقف کردیم. من به واشینگتن برگشتم. یک سری جلسات سطح بالا برگزار شد، البته من در آن‌ها حضور نداشتم. سؤالی که مطرح شد این بود که آیا باید به حمایت از عراق، کشوری که از سلاح‌های شیمیایی استفاده می‌کند، ادامه دهیم و به هدف سیاست خارجی خود برسیم، یعنی اجازه ندهیم ایران در جنگ پیروز شود، یا این‌که باید حمایت از عراقی‌ها را متوقف کنیم و شاید شاهد آن باشیم که ایرانی‌ها به سمت پیروزی گام بردارند. کمک ما به عراق در واقع ارتباطی به حمایت از صدام حسین نداشت، بلکه هدف ما متوقف کردن ایرانی‌ها بود. تفاوت کوچکی است، اما مسئله این است که ما به بعد ایرانی جنگ بیش‌تر از بعد عراقی توجه داشتیم.

چرا رونالد ریگان تا این اندازه مصمم بود که جنگ را در اختیار بگیرد و چرا می‌خواست حتماً اطلاعات آمریکا وارد جنگ شود و به صدام حسین کمک کند؟

ریگان بسیار نگران بود که ایرانی‌ها پیروز شوند. او کلاً بسیار درباره ایران محتاط بود. نگران بود که پیروزی ایران در عراق منجر به این شود که ایران بتواند انقلاب اسلامی را بسیار گسترده‌تر کند. و می‌خواست از این اتفاق جلوگیری کند. به علاوه، نگران بود که اگر ایران بتواند بر عراق مسلط شود، کشور بعدی کدام کشور خواهد بود؟ کویت؟ عربستان سعدی؟ همه ماجرا به نفت برمی‌گردد و این‌که چه سی میدان‌های نفتی خاورمیانه را کنترل می‌کند.

چه عاملی باعث شد تا کتاب "متحد به دشمن" را بنویسید؟

برای من جالب بود که در سال‌‌های 1987 و 1988 به عراقی‌ها کمک می‌کردیم، و در عین حال سال 1991 با عراقی‌ها می‌جنگیدیم. دیدگاه من در این‌باره بسیار منحصر به فرد بود چون من خودم در بغداد با عراقی‌ها ارتباط داشتم، و همین‌طور در میدان‌های جنگ در شبه‌جزیره فاو، شلمچه، جزایر مجنون. این‌ها را می‌دیدم و با عراقی‌ها از نزدیک کار می‌کردم. در حالی که دو سال بعد داشتیم با همین افسرها می‌جنگیدیم. بنابراین عامل نوشتن کتاب دیدگاه خاص من درباره این بود که سیاست خارجی ما بیش‌تر از آن‌که بر اساس اتحادها باشد، بر اساس منافع ملی است.

ایران در رسانه‌های عمومی اغلب به عنوان تهدیدی علیه امنیت دنیا نمایش داده می‌شود. شما تا چه اندازه رسانه‌های عمومی را باور دارید؟

من بخش بزرگی از این رسانه‌ها را دنبال می‌کنم. نه تنها رسانه‌های آمریکایی، بلکه رسانه‌های خارجی. به نظر من اگر این رسانه‌ها را دنبال کنید دیدگاه نسبتاً جامعی به دست می‌آورید. نظر شخصی من این است که ایران تا اندازه برای امنیت منطقه تهدید محسوب می‌شود. می‌دانم که در خلیج فارس رقابت بین عربستان و ایران رقابت شدیدی وجود دارد. این دو کشور بازیگران اصلی در منطقه هستند.

دنیا بسیار نگران است که ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای باشد. می‌دانم که قدرت‌های غربی و ایران در حال حاضر مشغول حل و فصل دقیقاً همین مسئله هستند. اما من بسیار درباره این مذاکرات مردد هستم. صادقانه اعتقاد دارم که دولت ایران تلاش می‌کند سلاح هسته‌ای بسازد. و این موجب ترس بسیاری از افراد می‌شود.

با وجود آن‌که هیچ مدرکی وجود ندارد، و یک فتوای دینی علیه این دستیابی به این سلاح‌ها وجود دارد؟

بله، همه این‌ها را می‌دانم، اما بسیار مردد هستم.

به مقاله برگردیم. به نظر شما چرا سیاست خارجی آمریکا اسنادی از سیا را افشا می‌کند که نشان می‌دهند این کشور به صدام حسین کمک کرده تا از سلاح‌های شیمیایی استفاده کند؟ به نظر شما چرا این اسناد در 26 آگوست 2013 منتشر شده است؟

من با این مقاله مشکلات زیادی دارم. چون من خودم در بغداد بودم و در جلساتی حضور داشتم که در آن‌ها تصمیم می‌گرفتیم به عراقی‌ها کمک کنیم. شخصاً از جلساتی که در آن‌ها حضور داشتم به شما می‌گویم که ما اصلاً اطلاع نداشتیم که عراقی‌ها می‌خواهند از سلاح شیمیایی استفاده کنند. وقتی این کار را کردند غافلگیر شدیم و همان موقع هم ارتباطمان را با عراق قطع کردیم، تنها برای مدتی کوتاه. اما مشکلات بسیاری برای ما و درون دولت ما به وجود آمد. چون استفاده از سلاح‌های شیمیایی یکی از خط قرمزهای ما بود که درباره آن بسیار محتاط بودیم.

زمانی که فهمیدیم از سلاح‌های شیمیایی استفاده شده است تصمیم گرفتیم ارتباط را قطع کنیم. من باید به این مقاله یک استثنا اضافه کنم و آن این‌که حداقل من خبر نداشتم که عراقی‌ها می‌خواهند از سلاح شیمیایی استفاده کنند. به نظر من هیچ‌کس در دولت ما هم اطلاع نداشت. این ماجرا مشکلات زیادی برای ما ایجاد کرد.

افشاگری سرهنگ آمریکایی از دخالت آمریکا در جنگ ایران و عراق/ عدم مداخله آمریکا باعث پیروزی ایران در جنگ می‌شد

وقتی به اوایل جنگ نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که صدام در سال 1981 هم از سلاح شیمیایی استفاده کرد. من خودم در آن زمان در جزایر مجنون مستندی می‌ساختم. ما نمی‌دانیم چه کسی آن سلاح‌های شیمیایی را به صدام داد. به نظر شما چه کسی مسئول این کار بود؟

بگذارید بگوییم کدام سلاح‌های شیمیایی چه زمانی مورد استفاده قرار گرفتند. من درباره سال 1981 نمی‌دانم، اما اسناد ما نشان می‌دهد که در سال 1984 از سلاح شیمیایی استفاده شد. و معتقدیم که هر دو طرف از این سلاح‌ها استفاده کردند، اما بگذارید درباره طرف عراقی صحبت کنیم. آن‌ها از گاز خردل استفاده می‌کردند. گاز خردل عموماً در عملیات‌های دفاعی استفاده می‌شود، نه به عنوان سلاح تهاجمی، چون برای چنین استفاده‌ای مناسب نیست.

گاز خردل سلاحی بسیار قدیمی است و سال‌ها مورد استفاده بوده است، در یمن و جنگ‌های دیگر. این گاز یک سلاح شیمیایی قدیمی است و موجب وخامت اوضاع نشد. استفاده از گاز اعصاب بود که موجب نگرانی همه شد. و فکر می‌کنم در سال 1984 عراقی‌ها تلاش کردند از این گاز استفاده کنند، اما نتوانستند. فرمول صحیح را نداشتند و موفق نشدند. این تلاش آن‌ها تا سال 1987 و 1988 طول کشید و سال 1988 بود که توانستند گازهای "تابون" و سارین را تولید کنند و استفاده از این گازها در میدان جنگ بود که موجب نگرانی همه شد. به عقیده ما عراق اولین کشوری بود که در میدان جنگ از عامل اعصاب استفاده کرد و این اتفاق در شبه‌جزیره فاو افتاد.

به عنوان مأمور اطلاعاتی با آن همه تجربه و کسی که اکنون با رسانه‌ها کار می‌کنید و محقق هستید، نظر شما درباره همکاری نزدیک بین آمریکا و عراق در آن زمان چیست؟ به ویژه که آمریکا بعداً موضع خود را کاملاً تغییر داد و به بزرگ‌ترین دشمن صدام تبدیل شد. چه درسی باید از این داستان گرفت؟

من از پشت لنز سیاست خارجی به این ماجرا نگاه می‌کنم. در آن زمان، سال‌‌های 1987 و 1988، تمرکز ما روی این بود که نگذاریم ایران برنده جنگ باشد. بنابراین استراتژی ما برای رسیدن به این هدف آن بود که به عراقی‌ها کمک کنیم. هیچ ارتباطی به صدام یا عراقی‌ها هم نداشت، بلکه همه‌اش درباره ایران بود.

اگر به سیاست خارجی آمریکا در خلیج فارس پس از جنگ جهانی دوم نگاه کنید، همیشه موضوع ایران بوده است، چون این کشور بازیگر بزرگ منطقه است. از زمان سقوط شاه، ما همیشه نگران قدرت ایران بوده‌ایم. بنابراین در سال 1987 این قدرت را تهدیدی می‌دیدیم و هدف سیاست خارجی ما این بود که این قدرت را متوقف کنیم. در مدتی کوتاه توانستیم این کار را "از راه عراقی‌ها" انجام دهیم.

"اتحاد" نام خیلی مناسبی برای این ارتباط نیست، بلکه عراقی‌ها روش راحتی بودند که با آن‌ها توانستیم سیاست خارجی خود را پیاده کنیم، که توقف ایرانی‌ها بود. الآن که به آن زمان نگاه می‌کنم، می‌بینم بسیار در این کار موفق بودیم. به ما گفتند نگذاریم ایران پیروز شود و ما هم به خوبی این کار را کردیم. بنابراین این را به عنوان وظیفه خود می‌دیدم و به نظرم این وظیفه را به خوبی ایفا کردیم.

وقتی به این مقاله نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که شما تنها کسی هستید که درباره آن صحبت کرده‌اید. هیچ‌کس دیگری درباره آن با شفافیت صحبتی نمی‌کند.

همان‌طور که گفتم، از من نقل‌قول‌های اشتباه زیادی در این‌باره شده است. و این‌ها هم سال‌ها بعد در مطبوعات منتشر شد. حدود سال 2002 بود که مقالاتی در نیویورک تایمز چاپ شد و نام من هم در آن‌ها ذکر شده بود. من با نیویورک تایمز صحبت نکرده بودم، اما اطلاعاتی داشتند که تقریباً صحت هم داشت. بله، من به بغداد رفتم. بله، به جاهای مختلف شبه‌جزیره فاو رفتم. بله، شواهدی از استفاده از سلاح شیمیایی جمع‌آوری کردم. و همه این مدت هم درباره این‌ها بسیار شفاف گفته بودیم. من حتی در کتابم هم در این‌باره نوشته‌ام. در این‌باره که چگونه به استفاده از سلاح شیمیایی پی بردیم. این نباید از هیچ‌کس مخفی بماند، بله، عراقی‌ها از سلاح شیمیایی استفاده کردند.

و اگر آمریکا سال 1988 به صدام اطلاعات نظامی نداده بود، نتیجه جنگ این نمی‌شد؟

به نظر من جنگ بسیار طولانی‌تر می‌شد. ایرانی‌ها می‌توانستند حمله تهاجمی خود را پیاده کنند. می‌توانستند شهر بصره را بگیرند. این‌که آیا این اتفاق می‌توانستند آغازی برای پایان جنگ باشد؟ نمی‌دانم. هیچ‌کس نمی‌داند. دشوار است که بگویید چه اتفاقی می‌افتاد. اما معتقدم که جنگ بسیار طولانی‌تر می‌شد.

نظر شما درباره پرواز 655 هواپیمایی ایران چیست که توسط ناو وینسنس هدف قرار گرفت و سقوط کرد؟

بله، بله. آن روز هر اتفاق بدی که ممکن بود بیفتد، افتاد. به نظرم حتی دشوار است که بخواهید آن ماجرا را تکرار کنیم، چون هر اتفاقی که نباید می‌افتاد، افتاد. یک اشتباه غم‌انگیز بود. من می‌دانم و طی سفرهای کاری خود به خاورمیانه با افسران ایرانی بسیاری صحبت کرده‌ام، زمانی که در سفارت‌های مختلف با ایرانی‌ها برخورد می‌کنم. همه آن‌ها باور دارند که این اتفاق یک اقدام عمدی از طرف ما بود. اما این‌گونه نبود. و امیدوارم اکثر ایرانی‌های بدانند که ما از این‌گونه اقدامات انجام نمی‌دهیم.

آخرین سؤال من این است که چرا تصمیم گرفتید به مشاوره رسانه‌ای وارد شوید؟

چرا وارد تلویزیون شدم؟ چرا با سی‌ان‌ان و ان‌بی‌سی کار می‌کنم؟ راستش را بخواهید، چون از این کار لذت می‌برم و آن‌ها هم به من حقوق می‌دهند.



نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 57
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۰۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    1 0
    چرا وارد تلویزیون شدم؟ چرا با سی‌ان‌ان و ان‌بی‌سی کار می‌کنم؟ راستش را بخواهید، چون از این کار لذت می‌برم و آن‌ها هم به من حقوق می‌دهند!!!!
  • ۰۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    نادر طالب زاده یکی از مجری مشهور برنامه راز است که اخیرا در برنامه تلویزیونی خود با سرهنگ "ریک فرانکونا" مصاحبه کرده که وابسته نظامی ارتش آمریکا در بغداد بود در زمان جنگ ایران و عراق و تخصص وی در حوزه های اطلاعاتی بود و تا آخر جنگ تحمیلی هشت ساله عراق با ایران، در جنگ فعال بوده است و به اعتراف خودش در محورهای فاو و شلمچه حضور موثر داشته است. لطفا یکبار این پاراگراف اول بخونید ببینید چیه!
  • ۰۳:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    1 0
    چرا ایران نمی ره با استناد به این سخنان از آمریکا شکایت کند؟
  • امیر ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    2 1
    مرگ بر آمریکا!
  • ابراهيم ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    1 0
    يه سوال!! اين شخص دوبار تو متن ميگه كه هر دو طرف از سلاح شيميايي استفاده كردند!! مگه ما هم آره؟؟؟
  • حسن ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    1 0
    ما را ..... فرض کرده ای؟؟؟؟؟ مصاحبه رئیس ستاد ارتش آمریکا و ریگان رئیس جمهور وقت آمریکا و معاون رئیس جمهور بوش پدر در شورای امنیت چیز دیگری ییان می کردند که با این گفته کاملا متناقض است. همگی می گفتند که اگر ایران صلح با عراق را نپذیرید باید منتظر اقدامات سختر و شدیدتری از طرف آمریکا باشد!!!!!! آنوقت شما می گویید: نظر شما درباره پرواز 655 هواپیمایی ایران چیست که توسط ناو وینسنس هدف قرار گرفت و سقوط کرد؟ بله، بله. آن روز هر اتفاق بدی که ممکن بود بیفتد، افتاد. به نظرم حتی دشوار است که بخواهید آن ماجرا را تکرار کنیم، چون هر اتفاقی که نباید می‌افتاد، افتاد. یک اشتباه غم‌انگیز بود. من می‌دانم و طی سفرهای کاری خود به خاورمیانه با افسران ایرانی بسیاری صحبت کرده‌ام، زمانی که در سفارت‌های مختلف با ایرانی‌ها برخورد می‌کنم. همه آن‌ها باور دارند که این اتفاق یک اقدام عمدی از طرف ما بود. اما این‌گونه نبود. و امیدوارم اکثر ایرانی‌های بدانند که ما از این‌گونه اقدامات انجام نمی‌دهیم.
  • ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    4 0
    ادعا کرده تا بتونه قضیه ی اطلاع داشتن از حملات شیمیایی بعثی ها رو کم اهمیت جلوه بده؛ اگر واقعیت دارد چرا از مجروحین شیمیایی عراق که توسط ما شیمیایی شده اند، خبری نیست؟
  • رحمت ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    در فاو حضور داشتم روزی که عراق آنجا را از ایران پس گرفت آمریکایی ها رسما وارد جنگ شدند و به عراق کمک میکردند و به سمت شلیک میکردند به خدا عین واقعیته اما ظاهرا مسئولان دوست ندارند موضوع باز بشه
  • پریسا ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    1 0
    این مرد یک بیشرم دروغگو بیشتر نیست . نه تنها از استفاده سلاح شیمیائی با خبر بودند بلکه خودشان انرا به 100 دام دادند و خودشان هم دستور استفاده انرا به او دادند .
  • ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 1
    این گوشه ای از اعترافات مهارشده امریکاعلیه ایران است!با این اقدام میخواهد قدرتش رابه رخ ما بکشد!درجنگ فاو،امریکا مستقیم دخالت کردوچندین فروند هلی کوپترش توسط استینگر سقوط کرد.اگر حمایت امریکا وکشورهای عربی نبود،صدام باتمام ارتشش در بصره دفن میشد واین راخود امیکایی ها هم میدانندوبه ان اعتراف کرده اند!شایدجنگهای بعدی امریکا علیه صدام،بیشتربخاطر جلوگیری از افشای دخالت امریکا درجنگ تحمیلی هشت ساله بود!مرگ برامریکا رافراموش کنیم؟درحالی که اوعامل شهادت بسیاری از رزمندگان دلیر ایرانی است؟
  • سید مصطفی ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    در فاو حضور داشتم روزی که عراق آنجا را از ایران پس گرفت آمریکایی ها رسما وارد جنگ شدند و به عراق کمک میکردند و به سمت ما شلیک میکردند به خدا عین واقعیته اما ظاهرا مسئولان دوست ندارند موضوع باز بشه
  • علی ولایتی ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    دروغ تا چه حد ؟! اگه واقعا در مورد هواپیمای ایرانی اشتباه غیر عمدی کرده بودن ، چرا معذرت خواهی نکردن ؟‍؟! ضمنا این فرد که یک جاسوس بین المللی بوده ، چطور میتونه ادعا کنه «من درباره استفاده از سلاح های سال 1981 نمی‌دانم» چند بارم گفت «زمانی که فهمیدیم از سلاح‌های شیمیایی استفاده شده است تصمیم گرفتیم ارتباط را قطع کنیم» و اینکه « استفاده از سلاح‌های شیمیایی یکی از خط قرمزهای ما بود » !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! به قول آقای خنجری ، «ای خداااااااا ، ای فلک !» آخه دروغ چقدر ؟!؟!؟! آقای نادرپور فرد بسیار قوی ای هستند . ولی واقعا دوست دارم به عنوان یکی از مخاطبان برنامشون ازشون بپرسم با چه هدفی با ایشون مصاحبه و پخش کردن ؟! مطالب عنوان شده توسط میهمانشون ، واقعا بچگانه بود !
  • ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    1 0
    و نقطه جالب این مذاکره این است که طالب زاده ازش مدرک نمی خواهد!!!
  • مرگ بر آمریکا ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 1
    شرمنده ولی طالب زاده بهتر بود اول یه بار خودش نگاه میکرد بعد پخش میکرد این مصاحبه کلا ضد ایران بود و یه طوری نشون میداد که آمریکا دوستدار مردم هست و از شیمیایی خبر نداشته و دوست نداشته دنیا آشوب بشه همین آمریکای بی ناموس تو فاو به شخصه وارد عمل شد و اگر کمکهای خیلی خیلی مستقیم نبود ما پیروز بودیم برای طالب زاده متاسفم
  • سامان ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    طالب زاد بیش از انکه سولات ما را از انها بپرسد ابهامات انها را از سوالات ما جستجو می کند
  • ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    استفاده بر عليه نيروهاي نظامي اشكالي نداره عزيز ، در مورد بمب اتم هم چون ابعادش خيلي وسيعه و نميشه كنترلش كرد ايراد شرعي داره ولي اگه بشه بمب اتم خاصي ساخت كه اولا خيلي دقيق باشه و ثانيا شعاع تخريبش زياد نباشه ،‌استفاده از اون بر عليه اهداف نظامي ايرادي نداره
  • اهوازی ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    جالب توجه برای احمد شهید و حقوق بشری ها.صدام سگ هار منطقه عامل آمریکاییها بود.
  • اهوازی ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    جالب توجه برای احمد شهید و حقوق بشری ها.صدام سگ هار منطقه عامل آمریکاییها بود.
  • اهوازی ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    ناوچه های آمریکایی در خلیج فارس بویژه دهانه شمالی بودند و آواکس های آمریکایی هم گشت میزدند و ماهواره های آمریکایی آخرین اطلاعات رو به صدام میدادند.هلی کوپترها و کماندوهای آمریکایی در فاو با نیروهای ایرانی درگیر شدند.باید به این مسائل بیشتر پرداخته شود.
  • اهوازی ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    ناوچه های آمریکایی در خلیج فارس بویژه دهانه شمالی بودند و آواکس های آمریکایی هم گشت میزدند و ماهواره های آمریکایی آخرین اطلاعات رو به صدام میدادند.هلی کوپترها و کماندوهای آمریکایی در فاو با نیروهای ایرانی درگیر شدند.باید به این مسائل بیشتر پرداخته شود.
  • ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    به کوری چشم آمریکایها و با الطاف الهی هم اکنون عراق در دست ماست چیزی که از جنگ آن زمان محقق نشد ولی الان در بهترین شرایط حاصل شده است.
  • ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    یعنی منو کشته تفسیر دوستان.اگر شما باور کنی امریکا دشمن شماست و دروغگوست اونوقت عمق ریاکاری این جناب سرهنگ رو به عنوان یه نمونه می تونستی ببینی...
  • ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 1
    ما از یک سرهنگ آمریکائی شکست خوردیم وای به حال اینکه با ارتش آمریکا وارد جنگ بشویم .
  • محمد ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    چه کسی پاسخگوی خون شهدای وافجر 8 هست به خصوص دایی جون خودم شهید احمدی. بالاخره روزی میرسه که از لحاظ تکنولوژی و امکانات به کشورهای غربی خواهیم رسید تا اینگونه شاهد به خون غلطیدن فرزندان کشورمان به صورت مذبوهانه و استفاده از سلاحهای ناشناخته شیمیایی و غیره نباشیم.
  • ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    1 0
    استاد ناشناس از دانمارک طالب زاده خیلی حرفه ای تر از شما و این حرفهاست ولی این آمریکایی های حرام زاده هستند که حتی برای تیکه تیکه کردن آدم ها هم دلیل قانع کننده! میتراشند اتفاقا این برنامه یکبار دیگه دست امریکائی ها و دوروئی آنها را فاش میکنه
  • ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    12:57 نجس
  • ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    نظر این خانم از خیلی از این استراتژیست ها و مشاورها و تحلیلگرها دقیقتره و به واقعیت نزدیکتره. خودتونو به خریت نزنید این آمریکائی ها بیشرم ترین و دروغگوترین و کثیفترین جانوران روی زمین اند
  • جانبازغریب ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    من جانباز شیمیایی هستم که در فاو29فروردین 67 بعنوان بیسیمچی به مدت 72 ساعت در منطقه الوده با گرمای بالای 50درجه با بادگیر وماسک حضورداشتم وشب 31 از فاو به همت تیپ ثامن الائمه جهاد خراسان به پشت منتقل شدیم قیامت آنروزهای فاو شهدا اسرا مجروحین بیمارستان صحرائی و...تا قیامت از یادم نمی رودحالا میگویند فلا وبهمان بماند مرد می خواست در ان شرایط که همه بودند ما اگه ازفاو عقب نشستیم تمام دنیا با سلاحهای ممنوعه علیه مابودند نه به دلیل تاکتیک وبرتری نظامی بعثیون مدیو ن شهدائیم والسلام
  • ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    به کوری چشم آمریکایها و با الطاف الهی هم اکنون عراق در دست ماست چیزی که از جنگ آن زمان محقق نشد ولی الان در بهترین شرایط حاصل شده است.
  • ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    بر ترسو بمیر اگه تو جنگ می بودی هم چی غلطی نمی کردی با50سال سن ارزویم جنگ با شیطان بزرگه
  • mohammad ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    اگه هواپیمای ما رو اشتباهی زدن دیگه مدال افتخار دادن به افسران ناو وینسنس برا چی بود؟!
  • ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    فاو رو بعد ا سه ماه از دست دادیم اگه نگه می داشتیم وبا اون چانه میزدیم جنگ سه سال زودتر تتموم می شد
  • ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    به این پول بدهند به راحتی ادم می کشند چون پول را دوست دارند لیبرالیسم یعنی همین
  • ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    چون اصلا فرهنگ احقاق حق در عصه بین الملل برایمان جا نیفتاده از ماجراهای قبل انقلاب بگیر تا دفاع مقدس و هواپیمای مسافربری و ورود خونهای آلوده و تحریمهای غیرقانونی و...
  • هادی ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    مرتیکه قاتل، حالا خوبه داره به کشت و کشتارها و کثافت بازی های کشورش اعتراف میکنه، باز هم میگه صادقانه ایران را تهدید می دانم و نگران بمب اتمی هستم. آدمکش ها شما نگران این هستید که قدرتی در برابر جنایت های شما بایستد. برید بمیرید.
  • سلمان ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    ناشناس11:33 عزیز هرگونه استفاده از سم یا سلحهای شیمیایی در نبردها چه در مقابل نیروی نظامی و چه غیر نطامی غیر شرعیه ؛ در ضمن اگه ایران کوچکترین استفاده ای از سلاح شیمیایی در کمترین سطح ممکن هم می کرد آمریکا و سازمان ملل و اروپا تا قیام قیامت از اون برای جوسازی و تبلیغ ضد ما استفاده می کردن
  • ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    آن زمان هم اتحاد یانکی ها و محافظه کاران سیاست باز ایرانی، سبب توقف ایران و رسیدن آمریکا به هدف خود بود. آیا باز هم تاریخ در حال تکرار شدن است؟!!!
  • ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    "همه آن‌ها باور دارند که این اتفاق یک اقدام عمدی از طرف ما بود. اما این‌گونه نبود. و امیدوارم اکثر ایرانی‌های بدانند که ما از این‌گونه اقدامات انجام نمی‌دهیم." حتماً بمباران هسته ای ژاپن، کشتار میلیونی در عراق و افغانستان و ویتنام و پاکستان و فلسطین و ... هم کار عمه صدام بوده؟!! خیلی پررو هستند.
  • ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    احسنت. و مکرو و مکر الله فالله خیرالماکرین قابل توجه ظاهر بینان مادی نگر.
  • ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    کامنت بالاییت رو بخون تا از جهالتت بیای بیرون پسر.
  • سلمان ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    ما بهمن سال 64 فاو رو گرفتیم و تثبیتش هم تا فروردین 65 طول کشید و تا فروردین 67 در تصرف رزمندگان اسلام بود این میشه بالای دو سال در ضمن نگه داشتن فاو برای این دوسال هم خیلی سخت بود چون رزمندگان به خاطر اینکه اروند پشت سرشون بود امکان تقویت نیروی انسانی و تجهیزات براشون سخت بود پس همین حفظ دو ساله این منطقه هم خیلی کار بزرگی بود در ضمن طرف مقابل که در واقع کل جهان پشتش بودن با اتکا به یاری دیگران حاظر به مذاکره نبود چون صادرات نفتش رو از طریق ترکیه ، اردن و کویت انجام میداد کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس از نظر مالی تامینش می کردن و فرانسه و شوروی تسلیحاتش رو می دادن ، امریکا هم حمایت اطلاعاتی و سیاسی خودش رو می کرد تا آخر جنگ که مستقیم وارد شد به نظر من اگه ما حتی بغداد و بصره رو هم می گرفتیم و صدام میرفت مثلا موصل باز هم جهان غرب برای نابودی انقلاب اسلامی ازش حمایت می کردن
  • اهوازی ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    ما در جنگ ابهت دو ابرقدرت شرق و غرب را شکستیم امام خمینی (ره)
  • ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    نه عزیزم فاو رو خرداد ماه 65 از دست دادیم
  • سلمان ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    مشرق جان میشه لطفا طالب زاده رو بیخیال بشی! می ترسم به سرنوشت شریعتی دچارش کنید!
  • علی ۰۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    مثل این است که از شما دزدی شود و شما شکایت را پیش دزد ببرید. چون قاضی همانی است که از شما دزدی کرده هیچ گاه شی دزدی را پیدا نمی کنید.
  • علی ۰۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    حمله ما به فاو یک اشتباه بزرگ استراتژیک بود. کار بزرگی بود اما اشتباه بود زیرا امریکا را به این نتیجه رساند که باید وارد میدان معرکه شود که چندین جبهه را در مقابل ما بگشاید. کربلای 4 و 5 و 8 خود گویای این مدعاست. فکر می کنم فرماندهان ما باید بیشتر در مورد جنگ صحبت کنند مخصوصا اسرار مگوی آن سالها. ما باید بپذیریم که مدیریت میدان نبرد ما در پایان جنگ بدلیل دخالت های بی جای مسئولان سیاسی وقت بسیار ضعیف شد.
  • ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    مرتیکه،عراق زمان جنگ سیم خاردارشم از شما میگرفت.اونوقت با کدوم تکنولوژی بمب شیمیایی میساخت. در ضمن حمله نظامی در طبس و انهدام هواپیمای ایران، به شهادت رساندن خدمه ناوچه پیکان،ترور چهره های شاخص اوایل انقلاب و حمایت از گروه های تروریستی،ترور دانشمندان هسته ای،و بلوکه کردن ثروت ملی ایران ،و تحریم های ظالمانه گوشه ای از اقدامات وحشیانه حیواناتی چون شماست
  • محمد22 ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    آقا سلمان كاملا درست مي فرماييد ولي نكته ديگه كه اضافه كنم اينه كه بعضي از سران برخلاف فرمايش مكرر امام نسبت به تامين سلاح هاي رزمنده ها كاملا بي تفاوت بودن و بيشتر دنبال ارتباط با آمريكا بودن تا پيروزي بر صدام
  • ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    اقای کته هوش!این ادم عین فیلم های امریکایی یک تنه یک لشکر را از بین نبرده است!
  • حسن ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۶
    0 0
    امریکا بمب اتم دوم را در ناکازاکی زمانی انداخت که صلح از طرف مقابل پذیرفته شده بود البته این مورد هم مثل هواپیمای مسافربری ایران صرفا یک اشتباه بود ما هم باید باور کنیم...!
  • ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    0 0
    گاهی وقت ها اصلا لازم نیست که طرف اهتراف کند بلکه با نحوه انکار های خود دستش را رو می کند . این یارو همانطوریکه که انتظار میرفت یک دروغگوی سفسطه گر ولی بسیار ناشی در سفسطه گری بود . ادمی که تمام قد و بدون استثناء از تمامی اعمال مورد شبهه امریکا دفاع می کند قطعا غیر قابل اعتماد است . شما یک مورد در مصاحبه فوق را برای من بیاورید که غیر از این باشد.
  • محمد ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۱
    0 0
    بله. پس استفاده از سلاح های شیمیایی آمریکا در ویتنام رو نیز میگن دروغه!!. آمریکا خیلی سابقه داری کلک!!
  • ۰۱:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    0 0
    طرف با زبان بی زبانی اعتراف میکندکه امریکا اصلادوست نداشته که ایران درجنگ باصدام پیروزشود!تعجب اورنیست که عده ای همین اعتراف راهم نمی خواهندقبول کنندواز دشمنی دفاع میکنندکه قاتل هزاران جوان رعنای این مملکت بوده است!؟ازنظربرخی دشمنی امریکاوجودنداردومثل ادمهایی که خودشان رابه خواب زده اند،همچنان نوکری بی مواجب دشمن راعهده دارند!افسوس!
  • ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
    0 0
    الان دهه شصتیا یا هفتادیا هیچ از جنگ نمی دونن چه برسه به عملیات والفجر 8 .
  • ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    0 0
    جالبه طرف چطوری هوای کشورشو داره اخه یکی نیست بگه اگر مرضی در کشتن اون همه مسافر بی گناه نداشتید پس اون مدال ناجوانمردی روی سینه اون نامرد چی بوده خدا را شکر که دشمنان ما را از میان احمق ها قرار داد. اقای طالب زاده مجری خوبی است در حد امکاناتی که در اختیار ایشون میزارن خوب داره کار میکنه اما اصلا واسه مصاحبه خوب نیست به راحتی می تونست حال طرف رو بگیره دستشون رو رو کنه همین پرارگراف اول خودم بازم ممنون هم نادر هم مشرق
  • ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 1
    زدن هواپیمای مسافربر ایرانی و شهید کردن 300 انسان بیگناه عمدی و فقط برای آزمایش سیستم جهانی فرماندهی متمرکز دریایی ایجس آمریکا بود که ناو وینسنس یکی از اولین ناوهای مجهز به سیستم فوق بود و صد البته عمدا هواپیما را زدند
  • ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    1 0
    Down with U.S.A

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس