کد خبر 316359
تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۹

در این گزارش حضور سینماگران ایرانی را در جشنواره‌های بزرگی چون کن،برلین و ونیز بررسی می‌کنیم.

گروه فرهنگی مشرق - تنها چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سی و سومین دوره جشنواره فیلم کن برگزار شد، درترکیب هیأتداوران بخش مسابقهاین جشنواره تا سال 1993 هیچسینماگر ایرانی به چشم نمی‌خورد تا آنکه در این سال همزمان با برگزاری چهل و ششمین دوره از جشنواره، «عباس کیارستمی» به عنوان اولین چهره ایرانی پس از انقلاب در جمع داوران جشنواره کن قرار گرفت. «امیر کاستوریتسا»، فیلمساز صربستانی، دیگر چهره شاخص سینمای جهان نیز در این سال وظیفه داوری را به عهده داشت.

در این دوره از رقابت‌ها «لوئیس مال»، کارگردان فرانسوی ریاست هیأت داوران را به عهده داشت و در نهایت جایزه نخل طلای بهترین فیلم به طور مشترک به فیلم «پیانو» ساخته «جین کمپیون» و «وداع با محبوبه‌ام» ساخته «چن کایگه» اعطاء شد.

پس از وقفه‌ای 8 ساله در سال 2001 میلادی «سمیرا مخملباف»، عضو هیأت داوران بخش‌ سینه فونداسیون و فیلم کوتاه جشنواره شد.

سال بعد (2002)نیز «عباس کیارستمی» بار دیگر به عنوان عضو هیأت داوران جشنواره کن در بخش «سینه فونداسیون» و فیلم کوتاه» به ریاست «مارتین اسکورسیزی» برگزیده شد که «تیلدا سوینتون»، بازیگر برنده اسکار هالیوود یکی از چهره‌های شاخصی بود که در این گروه او را همراهی می‌کرد.

همچنین در همین سال «بهمن قبادی» به عنوان یکی از اعضاء هیأت داوران بخش دوربین طلایی معرفی شد.

تا سال 2005 دیگر خبری از حضور سینماگران ایرانی در ترکیب داوری رقابت‌های کن نبود، تا آنکه در این سال «عباس کیارستمی » این‌بار به عنوان رئیس هیأت داوران بخش دوربین طلایی انتخاب شد.

سال پس از آن (2006) «مرجانه ساتراپی»، فیلمساز ایرانی الاصل مقیم فرانسه که بیش از برای ساخت فیلم‌های ضد ایرانی «پرسپولیس» و «خورشت مرغ با آلو» شهرت دارد به عنوان داور بخش نوعی نگاه به ریاست «مونته هلمن» در جشنواره کن حضور یافت.

سال 2007 نیز «نیکی کریمی» فیلم‌های بخش سینه فونداسیون و فیلم کوتاه را با ریاست «ژانکه جیا»، فیلمساز و تهیه‌کننده چینی به قضاوت نشست.

سال بعد (2008)از آن برگزارکنندگان شصت و یکیمین جشنواره فیلم کن، بار دیگر «مرجانه ساتراپی» را به عنوان یکی از اعضاء هیأت داوران بخش اصلی این رقابت‌ها برگزیدند.«شان پن»، ریاست این گروه را به عهده داشت و چهره‌های مطرحی چون «ناتالی پورتمن»، «رشید بوشارب» و «آلفونسو کوآرون» در ترکیب این گروه حضور داشتند.

امسال نیز (2014) از سینمای ایران«لیلا حاتمی» در ترکیب هیأت داوران بخش اصلی رقابت‌ها به ریاست «جین کمپیون» حضور داشت و «عباس کیارستمی» ریاست هیأت داوران در بخش سینه فونداسیون و فیلم کوتاه را به عهده داشت.

جشنواره بین‌المللی فیلم کن بخش مسابقه (اصلی) بخش دوربین طلایی بخش نوعی نگاه بخش سینه فونداسیون و فیلم کوتاه
1993 عباس کیارستمی - - -
2001 - - - سمیرا مخملباف
2002 - بهمن قبادی - عباس کیارستمی
2005 - عباس کیارستمی
2006 - - مرجانه ساتراپی
2007 - - - نیکی کریمی
2008 مرجانه ساتراپی - - -
2014 لیلا حاتمی - - عباس کیارستمی

*جشنواره فیلم برلین:

از وقوع انقلاب اسلامی ایران به بعد، هیچ ایرانی به عنوان داور بخش بین‌الملل (اصلی)، بخش‌ بهترین فیلم بلند و کوتاه سینمایی جشنواره برلین انتخاب نشد تا آنکه برای اولین بار در سال2002 میلادی، «بابک پیامی»، نویسنده و کارگردانی ایرانی مقیم کانادا که فیلم «رأی مخفی» را در کارنامه کاری خو دارد، به عنوان داور بخش اولین تجربه کارگردانی انتخاب شد.

پس از آن در سال2004میلادی «سمیرا مخملباف» به عنوان داور بخش بین‌الملل معرفی شد.

سه سال بعد در سال 2007 میلادی «نیکی کریمی»، بازیگر و فیلمساز ایرانی داور بخش بهترین تجربه اول سینماییجشنواره شد.

«رفیع پیتز»، فیلمساز ایرانی نیزچهارمین داور ایرانی جشنواره برلین بود که در سال 2009 میلادی بخش بهترین تجربه اول سینمایی را قضاوت کرد.

سال بعد (2010) برگزارکنندگان جشنواره «حنا مخملباف» را به عنوان داور بخش بین‌المللی جنریشن معرفی کردند.

در سال 2011«جعفر پناهی» که به اتهام تبانی و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران ممنوع‌الکار و ممنوع‌الخروج شده بود، برای داوری بخش بین‌الملل (اصلی) رقابت‌های برلین به این جشنواره دعوت شد تا در کنار چهره‌های مطرح سینمای جهان چون «عامر خان»، بازیگر بالیوودی و «ایزابل روسیلینی»، بازیگر ایتالیایی در مسند قضاوت بنشیند ولی علی‌رغم تلاش فراوان مقامات جشنواره برلین نتوانست در اینجشنواره حضور یابد و در نهایت پوستر بزرگ اوو یک صندلی خالی که اسم«جعفر پناهی» بر آنچسپانده شده بود، به جای او در جشنواره گذاشته شد.

در این سال فیلم ایرانی و برنده اسکار «جدایی نادر از سیمین» به کارگردانی «اصغر فرهادی»برنده خرس طلای جشنواره شد.

سا بعد(2012) نیز «اصغر فرهادی» در کنار چهره‌های مشهوری چون «مایک لی»، کارگردان بریتانیایی و «جیک گیلنهال»، بازیگر هالیوودیدر بخش بین‌الملل فیلم‌های را داوری کردند و در نهایت فیلم «سزار باید بمیرد» ساخته «برادران تاویانی» رابه عنوان برنده خرس طلای جشنواره انتخاب کردند.

در همین سال «کیمیا گودرزی بختیاری» نیز داوری بخش فیلم‌های کودک را به عهده داشت.

همچنین سال گذشته(2013) «شیرین نشاط»، داور بخش بین‌الملل جشنواره برلینشد.

امسال (2014) نیز «میترا فراهانی»،به عنوان داورجشنواره برلین معرفی شد.

جشنواره بین‌المللی فیلم برلین بخش مسابقه (اصلی) بخش اولین تجربه فیلمسازی بخش جنریشن (بین‌الملل)
2002 - بابک پیامی -
2004 سمیرا مخملباف - -
2007 - نیکی کریمی -
2009 - رفیع پیتز -
2010 - - حنا مخملباف
2011 جعفر پناهی - -
2012 اصغر فرهادی - -
2013 شیرین نشاط - -
2014 میترا فراهانی - -

*جشنواره فیلم ونیز:

حضور سینماگران ایرانی در جشنواره ونیز نسبت به دو جشنواره کن و برلین کمتر است.

«عباس کیارستمی»، که اولین داور بین‌المللی سینمای ایران است،همچنین اولین کسی است کهدر سال 1985 میلادی در ترکیب هیأت داوران بخش افق‌های نوجشنواره فیلم ونیزقرار گرفت.

پس از آن «محسن مخملباف» در سال 2006 میلادی به عنوان یکی از اعضاء هیأت داوران جشنواره در بخش اصلی رقابت‌ها معرفی شد.

پس از«مخملباف» پدر، «شیرین نشاط» ،فیلمساز ایرانی مقیم نیویورک ، که بیش از همه برای ساخت فیلم «مردان بدون زنان» شهرت دارد، در سال 2010 میلادی، داور بخش افق‌های نو شد.

در سال 2012 نیز «امیر نادری»، کارگردان ایرانی مقیم آمریکا که فیلم‌هایی چون«خداحافظ رفیق» و «دونده» را در کارنامه کاری خود دارد، به عنوان داور بخش افق‌های نواین رقابت‌ها انتخاب شد.

سال گذشته نیز «گلشیفته فراهانی» ، بازیگر ایرانی مقیم فرانسهداور همین بخش از رقابت‌های جشنواره ونیز شد.

جشنواره بنی‌المللی فیلم ونیز بخش مسابقه (اصلی) بخش افق‌های نو
1985 - عباس کیارستمی
2006 محسن مخملباف -
2010 - شیرین نشاط
2012 - امیر نادری
2013 - گلشیفته فراهانی


منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس