گروه سیاسی مشرق -روزنامههای
کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی
اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک
رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای
کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
دغدغه BBC برای زنان ایرانی
روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: تلويزيون بيبي سي، موضوع راه يافتن زنان و دختران به استاديومهاي ورزشي براي تماشاي مسابقات را، كه خانم شهيندخت مولاوردي مشاور امور زنان رئيسجمهور چند روز قبل مطرح كرده، با جديت در دستور كار خود قرار داده و با انتشار گزارشها و مصاحبههاي متعدد درصدد دامن زدن به آن برآمده است. يكي از مصاحبه شوندگان به تلويزيون دولتي انگليس گفت موضوع ورود زنان به استاديومها فقط جنبه نمادين دارد و هدف اينست كه زنان در ايران به حقوق ديگر خود برسند. هفته گذشته مشاور امور زنان رئيسجمهور گفته بود گزارشي در زمينه لزوم ورود زنان به استاديومهاي ورزشي به رئيسجمهور داده و رئيس جمهور، وي و وزير ورزش را مأمور بررسي بيشتر اين موضوع نموده است. فارغ از اينكه خانم مولاوردي چه هدفي را دنبال ميكند، به نظر ميرسد موضوع ورود زنان به استاديومها به زودي به يكي از موضوعات مطلوب جناح رقيب و مخالفان رئيسجمهور تبديل خواهد شد كه ميتواند دردسرهائي براي دولت ايجاد كند.
خودرو گرانتر هم میشود!
به گزارش روزنامه وطن امروز، پس از آنکه شورای رقابت فرمول جدید قیمتگذاری خودرو را نهایی و اعلام کرد، قیمت پایه طبق این دستورالعمل از 7/3 تا 9/6درصد افزایش پیدا کرد اما از همان زمان مخالفتها آغاز شد و در این میان دبیر انجمن خودروسازان بشدت با این اعداد و ارقام مخالفت کرد. پس از آن نیز خودروسازان قیمتهای اعلام شده را قیمت پایه و بدون درنظر گرفتن آپشنهای خودرو دانستند. پس از این موافقتها و مخالفتها، محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت از هر دو طرف خواست در جلسهای با حضور یکدیگر به بگو و مگوهای کلامی پایان داده و به توافق نهایی برسند. این جلسه برگزار شد و خودروسازان پیروز جلسه بودند. آنها توانستند حرف خود را با روشی جالب به کرسی بنشانند! و قرار شد هر آنچه را که به یک خودرو اضافه میکنند در قیمت نهایی بیاورند.
باز هم این مصرفکننده است که باید حتی برای قالپاق خودرو هم پول بپردازد و چنانچه سازنده خودرویش را بیمه کرد، آن را هم جداگانه حساب کند. با این حساب پس نتیجه این همه جلسه و تعیین فرمول چه بود؟ اگرقرار بود در نهایت قیمتهای اعلامی از سوی خودروسازان ملاک عمل قرار گیرد، پس شورای رقابت در این میان چهکاره است؟ جالب است بدانید که این قیمتها برای خودروهای یورو 2 در نظر گرفته شده و اگر خودرویی با تکنولوژی یورو 4 تولید شود، قیمتش بالا میرود چراکه این هم جزو آپشنهای خودرو است. به هر حال در جدیدترین جلسه خودروسازان و شورای رقابت که پایان هفته گذشته برگزار شد، دو طرف به توافق نهایی برسر قیمت خودروهای داخلی دست یافتند. در این جلسه اعلام شد قیمتهای تعیین شده از سوی شورای رقابت بدون احتساب هزینههایی چون بیمه، شمارهگذاری، مالیات بر ارزش افزوده و دیگر عوارض مربوط بوده و این هزینهها به قیمت نهایی اضافه خواهد شد.
همچنین شورای رقابت هزینه مربوط به استانداردهای اجباری چون یورو 4 و کیسه هوا را نیز محاسبه و به قیمتهای اعلامی اضافه خواهد کرد(!) بدینترتیب در صورت اجرای این توافق خودرو حداقل 2 میلیون تومان گرانتر از اعلام قبلی شورای رقابت خواهد شد چراکه فقط بیمه خودرویی مانند 206 حدود یک میلیون تومان است. در این جلسه همچنین توافق شد شورای رقابت هر 3 ماه یک بار نرخ تورمبخشی صنعت خودرو را محاسبه و قیمت فروش خودروها را براساس نرخ تورم بهروز کند. بنابراین قیمت نهایی خودروها ظرف چند روز آینده اعلام خواهد شد.
بیبیسی: انتخابات 92 تیر خلاص به جنبش سبز بود
وبسایت شبکه دولتی انگلیس به عنوان حامی اصلی فتنه سبز اعلام کرد: نه تنها جنبش سبز شکست خورد بلکه مشخصاً سیاست اعتدال و خاستگاه آن یعنی انتخابات 92، تیر خلاص را به پیکره جنبش سبز وارد کرد. به گزارش کیهان، بیبیسی نوشت: اتفاقی که در انتخابات 92 افتاد نه بازگشت از اصلاحطلبی جنبش سبز به اصلاحطلبی حکومتی بلکه یک قدم بیشتر و پیشتر یعنی گامی واپسگرایانه به سیاست دوران سازندگی یا همان سیاست اعتدال است. اولین قدم در این حرکت رو به عقب زمانی بود که خاتمی، نماد اصلاحطلبی حکومتی، در موضعی آشکارا مغایر با رهبران جنبش سبز خواستار بخشش دوطرفه نظام و مردم شد. پیش درآمد این موضعگیری هم پروپاگاندای همهجانبه اصلاحطلبان حکومتی بود علیه آنچه از ریل خارج شدن و خشونت خیابانی در عاشورای 88 میخواندند. تمامی اینها تلاشهایی در جهت عدول از رویکرد جنبش سبز و باقی ماندن در چارچوب سیاست رسمی بود. عدم استقبال دو طرف درگیری از پیشنهاد خاتمی، کار را نه به ماندن در قالب جنبش بلکه به گامی عقبتر و تمنای سیاست آشتی با حاکمیت کشاند.
بیبیسی افزود: در همین راستا بود که تعدادی از اصلاحطلبان و اعتدالیون چند ماهی پیش از انتخابات به دیدار رهبر رفتند. از محتوای آن دیدار تنها یک جمله به افکار عمومی منتقل شد و آن هم عبارتی منتسب به رهبر جمهوری اسلامی بود که به «تأکید» گفته بود «کسانی که جمهوری اسلامی را قبول ندارند از خود دور کنید.» در ماههای بعد هیچ خبری از نامزدی خاتمی در انتخابات نشد و در عوض هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی و محمدرضا عارف از جریان اعتدالی- اصلاحی کاندیدای شرکت در انتخابات شدند. در اقدامی بیهمتا در تاریخ حیات جمهوری اسلامی، رفسنجانی هم گزینهای ناهمخوان با شرایط جدید قلمداد و در نهایت رد صلاحیت شد. ناگفته پیداست که تنها کسانی در میدان باقی ماندند که آشکارا علیه جنبش سبز بودند یا حداقل هیچ نشانهای از همراهی با آن از خود بروز نداده بودند. فرایند برگزاری انتخابات و نهادها و افراد تعیین کننده و تأثیرگذار بر آن هم هیچ تغییری به لحاظ کارکردی نکردند. دامنه و شدت نظارت و کنترل بر این انتخابات تا حدی بود که حتی نزدیکترین افراد به رئیس جمهور وقت را نیز مجال عرض اندام نداد.
نقد لیبرالیسم در کلاس آیتالله
آیتالله آملی لاریجانی، رئیس دستگاه قضا بار دیگر بر وظیفه حکومت نسبت به مبانی فرهنگی و اعتقادی مردم تاکید کرد و گفت: کسانی که بحث بهشت اجباری را در جامعه مطرح میکنند و میگویند ما چکار داریم که مردم را اجباراً به بهشت ببریم، خلط بحث میکنند. وی همچنین بر لزوم مبارزه با مبانی فساد تاکید کرد. به گزارش «وطن امروز»، رئیس قوهقضائیه که روز گذشته در گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم سخن میگفت، ضمن اشاره به عملکرد دستگاه قضا طی یک سال گذشته و تحولات صورتگرفته در آن از سال 88 تاکنون در بخشی از اظهارات خود به نقصهای تعریف لیبرال ـ دموکراسی از انسان پرداخت و نوع نگاه الهی به انسان را تشریح کرد. آیت الله آملیلاریجانی که چندی پیش نیز مطرح کردن موضوع «بهشت اجباری» را ناشی از لیبرالیسم خوانده بود با اشاره به تناقضهای تعاریف لیبرالیسم و اسلام از انسان، اظهار داشت: انسانی که حفظ کرامت آن در حقوقبشر تأکید شده است از نگاه ما متفاوت است و با چارچوبهای فکری و اعتقادی ما از زمین تا آسمان فرق دارد و تعریف غربیها از انسان یک تعریف مبتنی بر یک لیبرالیسم غربی و مدرنیته است و با تصویری که توسط قرآن از انسان به عنوان موجودی دارای روحالهی معرفی شده متفاوت است.
وی در ادامه در پاسخ به مجری برنامه و نقلقولی از وی درباره به بهشت بردن مردم با توسل به زور، گفت: من چنین حرفی نزدهام و این بحث در موضوع برخورد با حجاب مطرح شده است و متأسفانه این بحثها یک بحث حقوقی است ولی حقیقتاً به اجبار کسی را نمیشود به بهشت برد چرا که بهشت نتیجه انجام یک عبادت قصدی است و قصد با اجبار همخوانی ندارد. ما ممکن است کسی را به زور به مسجد بکشانیم ولی به زور نمیتوانیم او را مجبور به نیت نماز و عبادت کنیم و آیه شریفه «لااکراه فیالدین» نیز یک وجه خبری دارد و مقصود آن این است که اکراه در دین واقع نمیشود چرا که دین به معنای ایمان است و با درون انسان کار دارد. رئیس قوهقضائیه ادامه داد: کسانی که بحث بهشت اجباری را در جامعه مطرح میکنند و میگویند ما چکار داریم که مردم را اجباراً به بهشت ببریم خلط بحث میکنند، در حالی که این حرف صحیح است ولی وجه دیگری وجود دارد و آن این است که در مساله تجاوز به حقوق دیگران و در ایجاد فساد برای دیگران، حکومتها در جامعه وظیفهای بر عهده دارند.
آیتالله آملیلاریجانی با تأکید بر اینکه حکومت ما یک حکومت لیبرال نیست، گفت: حکومت ما بر اساس ایمان به توحید و ارزشهای الهی است و در اصل سوم قانون اساسی تصریح شده است که دولت موظف است همه امکانات را برای تبلور فضائل اخلاقی تسهیل کند و جلوی فساد و تباهی را نیز بگیرد لذا این موضوع با وظایف یک دولت لیبرال کاملاً متفاوت است البته به نظر من منظور از دولت در قانون اساسی کل حاکمیت نظام اسلامی و مختص به قوه مجریه است.
فتنهگر معزول از دانشگاه آزاد بازداشت شد
به گزارش رسانههای ضدانقلاب عبدالحسین هراتی که پیش از این از سوی طه هاشمی معاون فرهنگی دانشگاه آزاد به کار گماشته و سپس عزل شده بود، توسط نیروهای امنیتی که حکم جلب به همراه داشتند، دستگیر شد. سایت کلمه، هراتی را مشاور سابق هاشمی رفسنجانی معرفی کرد. کیهان در این خصوص نوشت: هراتی پیش از این و به هنگام حضور در خارج از کشور به حضرت امام خمینی(ره) اهانت کرده و از فتنهگران حمایت کرده بود. با این وجود او پس از بازگشت به کشور در دفتر رئیس مجمع تشخیص آفتابی شده و حتی به عنوان مشاور! در دیدار چندی پیش هاشمی با هیئت پارلمانی ایتالیا حضور داشت.
با این حال هاشمی در توضیحی مبهم گفته که وی از زمان ریاستجمهوری به دفتر وی تردد داشته اما او را نمیشناخته است.
لغو مجوز 1300 ميلياردي دولت به ظريف
خراسان نوشت: در حالي که هيئت دولت طي هفته هاي گذشته مجوزي را به ظريف وزير خارجه داده بود تا نسبت هزينه کرد مبلغ 1300 ميليارد ريال از محل اعتبارات مصرف نشده مربوط به سال هاي گذشته اين وزارتخانه را داشته باشد، اين مصوبه بر اساس نامه روزهاي اخير علي لاريجاني رييس مجلس به حجت الاسلام روحاني و تاکيد بر ممنوعيت هزينه کرد وجوه مانده از سالهاي قبل دستگاههاي اجرايي طبق ماده 7 قانون محاسبات عمومي، لغو شده است.
اختلافنظرها ؛ داخل «پرانتز»/ ظریف: متن توافق هستهای؛ بیش از کلمات، «پرانتز» دارد
روزنامه شرق نوشت: سرانجام «نگارش متن توافق برنامه اقدام مشترک جامع» آغاز شد. تصمیم سختی که به خاطرش پنجبار هیات دیپلماتیک هفت کشور از پایتختهایشان راهی وین شدند.
روزهای سخت و فشرده پنجمین دور مذاکره در وین طی شد. مذاکره پشت درهای بسته و گمانهزنیهایی که طیف وسیعی را دربرمیگیرد. از یکسو از «بنبست» مذاکراتی میگویند و در دیگر سو، از پیشرفت قابل توجه مذاکره.
عصر جمعه، روز پر رفتوآمد خبرنگاران بین هتل کوبورگ (محل مذاکره) و سالن خبرنگاران اتریش است. اما حسنختام پنجروز مذاکره، کنفرانس مطبوعاتی محمدجواد ظریف در جمع خبرنگاران داخلی است. او خبرنگاران را در جریان چند نکته خبری میگذارد. او اگرچه خبر ورود به نگارش متن برنامه اقدام مشترک جامع را ابتدای کنفرانس خبری گفت اما پشتبند آن هم یادآوری کرد: «هنوز نمیتوان گفت که متن مشترک وجود دارد.»
روز پایانی مذاکرات، در رفت و برگشت جلسه بین ظریف و اشتون و معاونان آنها طی شد. حوالی بعدازظهر که خبرنگاران منتظر حضور ظریف در جمعشان بودند، معاونان ظریف و اشتون، بار دیگر به مذاکره ادامه دادند. مذاکره آنها حتی زمانیکه محمدجواد ظریف در نشست خبری با خبرنگاران سخن میگفت هم، ادامه داشت.