این، یک قاعدۀ کلی است که به اندک بهانه‌ای افرادی را طرد کردن و رد کردن و آنها را از مرز دوستی خود خارج کردن، مخالف با رفتار پیامبر (صلی‌الله علیه و آله) و اولیای خداست.

ویژه‌نامه ضیافت - مشرق در ماه مبارک رمضان، روزانه، شرح یکی از احادیث اخلاقی مقام معظم رهبری که در ابتدای درس خارج معظم‌له مطرح می‌شود را برای مخاطبین منتشر می‌کند.

حدیث:

سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (علیه‌السلام) يَقُولُ لِأَصْحَابِهِ يَوْماً لَا تَطْعُنُوا فِي عُيُوبِ مَنْ أَقْبَلَ إِلَيْكُمْ بِمَوَدَّتِهِ وَ لَا تُوَقِّفُوهُ عَلَى سَيِّئَةٍ يَخْضَعُ لَهَا فَإِنَّهَا لَيْسَتْ مِنْ أَخْلَاقِ رَسُولِ اللَّهِ (صلی‌الله علیه و آله) وَ لَا مِنْ أَخْلَاقِ أَوْلِيَائه[1]

ترجمه:

مسعدة گويد: شنيدم كه امام صادق عليه السّلام روزى بأصحاب خود مي‌فرمود: كسى‏ كه از راه دوستى بشما روى آورد با نقل عيب‌هاى او رنجيده خاطرش مكنيد و كار بدى (اگر از او سراغ داريد) كه ذكرش او را سر افكنده مي‌كند بيادش نياوريد كه اين كار (زشت و اين عمل ناهنجار) از رفتار رسول خدا (ص) نيست و نه از رفتار اولياء خدا است.

شرح:

یک کسی است که با اظهار دوستی به سمت شما می آید و اظهار علاقه‌ای به شما می‌کند، دست رد به سینۀ او نزنید با ذکر عیوبی که در او مشاهده می‌کنید، خیلی دستور مهم، بزرگ و عمومی‌ای است؛ یک کسی می‌آید اظهار علاقۀ به ما می‌کند، ما فوراً سراغ آن اشکالاتی که در او وجود دارد، برویم و روی آنها تکیه کنیم و طعن بر آنها بزنیم!

محبت کسی را که به شما اظهار محبت می‌کند، قبول کنید، ولو یک عیبی هم در او سراغ دارید، لزومی ندارد که طعن در آن عیب بکنید و این را موجب این قرار بدهید که دستِ ردّ به سینۀ او بزنید.

و لاتوقِفوه علی سیئةٍ یَخضَعُ لها، اگر کارِ خلافی دارد، گناهی دارد، عیبی دارد، لازم نیست او را بخاطر این عیب طرد کنید، متوقف کنید یعنی جلوی او را بگیرید ؛منافاتی ندارد با نهی از منکر، منافاتی ندارد با أحبّ أصحابی مَن أهدی الیَّ عیوبی، لکن رشتۀ پیوند محبت را حفظ کنید!

بعد البته انسان برای نهی از منکر یا برای اهدای عیوبِ دوستش و مرآت بودن برای مؤمن، فرصت‌هایی دارد، می تواند از این فرصت‌ها استفاده کند و این کار را انجام بدهد. اما اینطور نباشد که به مجرّد این که یک ایرادی، یک عیبی را در او سراغ دارید، محبتِ او را و خود او را طرد کنید و قبول نکنید؛ این یکی از آن شاه‌بیت‌های برخوردهای خوب در روابط اجتماعی است.

بعد فرمود: این، جزو اخلاق و رفتار پیغمیر و اولیائش نیست، یعنی آنها کسانی را که سراغشان می‌آمدند، هر چند عیوبی، اشکالاتی داشتند، دستِ ردّ به سینۀ آنها نمی‌زدند، جذبشان می‌کردند، نگه شان می‌داشتند، البته در اصلاحِ آنها هم می‌کوشیدند، امر به معروف، نهی از منکر هم می‌کردند.

این، یک قاعدۀ کلی است که به اندک بهانه‌ای افرادی را طرد کردن و رد کردن و آنها را از مرز دوستی خود خارج کردن، مخالف با آن چیزی است که در این حدیث به ما دستور داده شده است.[2]



[1] - الشافی، صفحه 851

[2] - 5/3/1392

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • سید علی ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    0 0
    عالی بود، استفاده کردم و لذت بردم از این حدیث
  • ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    0 0
    این امکان وجود دارد که فایل صوتی سخنان معظم‌له را ضمیمه کنید؟ تشکر
  • ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    0 0
    خیر نمیشه
  • حمید شمسی ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    0 0
    حفظکم الله تعالی
  • ۲۲:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    0 0
    حال از دهان دوست شنیدن چه خوش بود یا از دهان آنکه شنید از دهان دوست
  • حمید شمسی از تنکابن ۲۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    0 0
    لبیک یا امام خامنه ای - حفظهم الله تعالی
  • موسوی ری شهری ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
    0 0
    سلام علیکم به همه و مشرق با صفا مشرق جانه سیدت از آقا مطلب میذاری عکس نذار من دلم میره از بس دلبره ماشاء الله مطلب گم میشه محو جمالش میشه ادم جدی افتخار میکنم که بسیجی امام خامنه ای ام فک کنم بچه بسیجیای حضرت امام به ما غبطه بخورن الانه بچه رزمنده ها بیان منو بترکونن آقا تسلیم مشرق ! فدای یه تار مو گندیدت همه داعشی های خوک صفت و همه دشمنه مولا
  • حمید ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
    0 0
    ضمن تشکر فایل صوتی ضمیمه گردد .
  • حسین ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
    0 0
    جان و روح من به فدای امام خامنه ای
  • علی ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۵
    0 0
    لبیک یا امام خامنه ای

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس