کیروش به من پیشنهاد دستیاری داد
این مدرس فوتبال در ابتدا در پاسخ به این که شما یکی از گزینههای فدراسیون برای حضور در کادر فنی تیم ملی هستید، از مذاکره کیروش با او برای حضور روی نیمکت تیم ملی پرده برداشت و اظهار کرد: الان که جام جهانی تمام شده راحتتر میتوانم دراین باره صحبت کنم چون بیان آن پیش از جام جهانی و در روزهایی که تیم ملی تمرینات آمادهسازی را سپری میکرد، درست نبود. کیروش پس از رفتن امید نمازی از تیم ملی، لطف کرد و کاملا بیسروصدا با من جلسهای داشت و خواهش کرد تا من به کادر فنی تیم ملی به عنوان دستیار ملحق شوم. در آن جلسه دن گاسپار هم حضور داشت و تا الان هیچ فرد دیگری غیر از علی کفاشیان موضوع را نمیداند.
فعالیت فنی نمازی در کادر فنی محدود بود!
وی افزود: من اولین نفری بودم که کیروش با او برای حضور در کادر فنی صحبت کرد اما برای قبول این مسوولیت با یکسری از مشکلات روبرو بودم. اول اینکه از عمل جراحی کمرم حدود 4 ماه بیشتر نگذشته بود، من هنوز آب درمانی و ورزش را ادامه میدهم و باید با شرایط جسمانیام کنار بیایم و مسئله دوم هم این بود که دوست داشتم در مسئولیتی در کادر فنی یک تیم حضور داشته باشم که شرایط متفاوت از دستیاری داشته باشد، چون به نظرم فعالیت فنی امید نمازی در کادر فنی تیم ملی محدود بود. البته هر مربی سبک و سیاق خودش را دارد و باید به نوع کار او احترام گذاشت. اتفاقا کار با امثال کارلوس کیروش یک فرصت بسیار ویژهای برای همه ماست. از طرفی همه وظیفه داریم به تیم ملی کمک کنیم اما معتقدم باید این کمک عاقلانه باشد و اگر مشکلاتی وجود دارند که نمیتوانیم کمک موثری داشته باشیم، باید تصمیم دیگری بگیریم.
نتوانستم پیشنهاد کیروش را بپذیرم
محصص گفت: در مجموع بخاطر مشکلاتم و شرایط موجود، در آن مقطع با درخواست کیروش مخالفت کردم و او هم وقتی مطمئن شد که من در کادر فنی حضور پیدا نمیکنم لیستی از مربیان ایرانی شاخص را از من خواست چون میدانست تقریبا همه این مربیان را میشناسم و خیلی از آنها در کلاسهای آموزشی من حضور داشتهاند؛ به جرات میتوانم بگویم همه آنها دورههایی را با بنده گذراندهاند. نهایتا بنده هم نظرم را در این باره گفتم و یکی از مربیان را که فکر میکردم از هر نظر میتواند مناسب حضور در کادر فنی تیم ملی و همکاری با کیروش باشد را معرفی کردم. به هر حال مربی معرفی شده باید دانش و توانایی فنی بالایی داشته باشد و از طرفی آنقدر به زبان انگلیسی مسلط باشد که بتواند ارتباط خوبی با کیروش برقرار کند. دوست ندارم نامی از آن مربی ببرم چون شاید این طور برداشت شود که گویی به مربیان دیگر جسارت میکنم.
بخاطر اعتبارم به ترافیک تردد ملاقاتها در هتل المپیک ملحق نشدم!
این مدرس فوتبال با بیان اینکه کیروش مربی انتخابی او را برای حضور در کادر فنی انتخاب نکرد، ادامه داد: من نظرم را به کیروش گفتم اما نهایتا او مربی دیگری را انتخاب کرد و بعدا هم مشکلات پیش آمد و همکاری آنها تداوم نداشت. میخواهم این را بگویم که زمانی که کیروش به ایران آمد شاید بنا بر یک سری ارتباطات من میتوانستم اولین نفری باشم که بروم و با او صحبت کنم چون بنده با آنتونی سیموئز یکی از دستیاران کیروش حدود دو سال در تگزاس آمریکا همکار بودیم. ما دوستی نزدیکی داشتیم و این میتوانست بهانهای برای ملاقات من با کیروش باشد اما هیچ وقت این کار را نکردم! حتی بعد از صحبتهای تلفنی که با سیموئز داشتیم و فقط برای خوشآمد گویی و احوالپرسی تماس داشتیم، او از من خواست که نزد آنها بروم اما باز هم چنین نکردم. درست زمانی بود که ترافیک رفتن آدمها پیش کیروش زیاد شده بود و میشنیدیم که افراد مختلفی به هتل المپیک میروند و با او ملاقات میکنند، من نرفتم چون به فکر اعتبار کاری خودم بودم.
هرگز دنبال رفتن نمازی و نشستن جای او نبودم
وی ادامه داد: حتی پس از آن که امید نمازی به عنوان دستیار کیروش انتخاب شد، او را برای اولین بار در فدراسیون دیدم و بعد از آن هم در مجموع سه جلسه با کیروش در کمیته فنی جلسه داشتیم. یک جلسه مربوط به تیم ملی و دو جلسه دیگر هم مربوط به وضعیت سایر تیمهای ملی بویژه تیم امید بود. بنابراین ما جلسات زیادی با هم نداشتیم. البته کیروش گهگاهی هنگام تدریس بنده در کلاسهای مربیگری کنار زمین میآمد و بعضا در آن جا یا در هتل کمپ، صحبتهایی با هم انجام میدادیم. تمام این صحبتها را کیروش و نزدیکان به او میدانند و مارکار آقاجانیان یکی از کسانی است که این واقعیتها را میدانند. من هرگز به کیروش و کادرش نزدیک نشدم. امید نمازی دستیار خوب و باشخصیتی از نظر فنی برای کیروش بود. من هم هرگز به دنبال رفتن او و حضور خودم نبودم؛ حتی از وقتی که او ایران را ترک کرد همدیگر را ندیدیم. او کتابی با عنوان "زندگی گواردیولا" نزد من امانت دارد که باید به او بدهم.
هرگز دستیار کیروش نمیشوم
محصص در پاسخ به اینکه آیا فدراسیون در مقطع کنونی قصد دارد شما را به عنوان مربی ایرانی در کادر فنی تیم ملی معرفی کند به ایسنا گفت: از موضع فدراسیون اطلاعی ندارم. به هر حال وظیفه من و امثال من است که هر طور بتوانم نه فقط به کیروش بلکه به هر فرد دیگری که سرمربی تیم ملی بود کمک کنم اما اینکه به عنوان دستیار بخواهم در کادر فنی باشم، باید بگویم که این کار دیگر از من گذشته است. البته به دنبال فرصتی هستم که در چند سال باقی مانده فعالیت کاریام، به عنوان یک مربی در تیمی کار کنم؛ آن هم در تیمی که بتوانم تاثیرگذاریام را داشته باشم اما هرگز نمیتوانم به عنوان دستیار در کنار کیروش یا هر مربی دیگری کار کنم. البته در کمیته فنی پس از آنکه کیروش به عنوان سرمربی تیم ملی به صورت نهایی انتخاب شد، درباره انتخاب دستیار او و همین طور برنامهریزی برای تیم ملی و همین طور تیم المپیک با هم همکاری میکنیم. بنده اعتقاد دارم کار کارلوس کیروش در ایران هنوز تمام نشده و ما باید استفادههای بیشتری از او ببریم. به جای تعریف و تمجیدها و انتقاد و حمله کردنهای بیجا به فکر کارهای انجام نشده با کیروش باشیم و به او فرصت بدهیم و همین طور بستر لازم را فراهم کنیم تا این کارها انجام شود.
کسی که دخالت کمیته فنی فدراسیون را بپذیرد اصلا مربی نیست!
وی در واکنش به اینکه کمیته فنی چه برنامهای برای نظارت بر کار کیروش دارد و فدراسیون چه پاسخی به ابهام کیروش در این باره داده است، به ایسنا گفت: هیچ کمیته فنی در دنیا کارش دخالت فنی در کار سرمربی تیم نیست. نقش اصلی کمیته فنی پشتیبان و حامی سرمربی بودن است. اگر مربی دخالت کمیته فنی را بپذیرد، صاحب اندیشه، فکر و برنامه نبوده و در یک کلام اصلا مربی نیست! کار کمیته فنی پیشنهاد دادن و کمک کردن است. مطمئن هستم فدراسیون فوتبال هم همین پاسخ روشن و شفاف را به کیروش داده است. اینکه ما بخواهیم مدام سر جلسات تمرینی تیم ملی حاضر شویم و احیانا در برنامههای این تیم دخالتی داشته باشیم صحت ندارد. البته من این را به عنوان یکی از اعضای کمیته فنی بیان میکنم و هر کدام از اعضا خود صاحب نظر هستند. آنچه ترسیم شده این است که سرمربی تیم گزارشی از برنامهها و عملکرد خود را به کمیته فنی ارائه میکند و کمیته هم پس از بحث و بررسیهای لازم به سرمربی تیم پیشنهاداتی را درخصوص پیشبرد بهتر برنامهها ارائه میکند. شرایط باید به گونهای باشد که سرمربی تیم ملی احساس کند کمیته فنی یار و یاور اوست نه روبهروی او.
باید به دنبال نظرات کیروش در پیشبرد برنامه توسعه فوتبال ایران باشیم
محصص اظهار کرد: در درجه اول باید صبر کنیم تا تکلیف کیروش برای تمدید قراردادش مشخص شود و در صورت ماندن او باید در کمیته فنی جلساتی را برگزار کنیم و نظرات سرمربی را هم درباره برنامه توسعه و پیشرفت فوتبال ایران که از زمان فریدون معینی در کمیته جوانان آغاز شد را بگیریم. معینی کمیته جوانان ایران را به 9 منطقه تقسیم کرده بود و برنامههایی برای استعدادیابی و پیشرفت فوتبال در این مناطق پیشبینی شده است.
این عضو کمیته فنی با بیان اینکه فدراسیون باید شرایطی را ایجاد کند تا سرمربی تیم ملی با مربیان باشگاهی ارتباط بیشتری داشته باشد گفت: ما تلاش میکنیم بستری فراهم شود تا جلسات مختلفی میان سرمربی تیم ملی و سرمربیان تیمهای لیگ برتری و حتی لیگ دسته یک برگزار شود تا ارتباط آنها توسعه یافته و نتیجهاش را در یکپارچه و هماهنگ بودن برنامههای فوتبال باشگاهی و ملی در ایران ببینیم. از آلمان مثالی میزنم و تیم ملی این کشور پس از مسابقههای یورو 2004 که با رودی فولر موفق نبود، برنامه درازمدتی را کلید زد. از آن زمان تاکنون آنها همان برنامه را اجرا میکنند و ما شاهد هستیم ارتباط تنگاتنگی میان بوندسلیگا و فدراسیون فوتبال آلمان در ردههای سنی مختلف وجود دارد. آنها راههای پیشرفت را بررسی میکنند. ما هم باید از یک کشور خوب و موفق الگوبرداری کنیم. آلمان 24 سال است که از این دست موارد و برنامهها را اجرا میکند که اکنون میبینیم به قهرمانی دنیا میرسد.
سرمربی تیم ملی سوپرمن نیست
وی با تاکید بر اینکه نباید از کیروش تلقی سوپرمن داشته باشیم، به ایسنا گفت: امکان ندارد تنها با شخص کیروش تمام مشکلات ما حل شود و ما هم نباید چنین انتظاری داشته باشیم. اولا که ما باید صاحب نقشه و برنامه مشخصی باشیم و همین طور در تیم ملی مربیان ایرانی جوان و مستعدی را به کادر فنی کیروش معرفی کنیم. متاسفانه برخی رسانهها عنوان کرده بودند که محصص مربیان ایرانی را قبول ندارد، در حالی که اصلا این طور نیست چون خودم یکی از کسانی بودم به مربیان ایرانی آموزش دادهام و چطور میشود که آنها را قبول نداشته باشم؟ همین طور کیروش تجربه خوبی در رده نوجوانان و جوانان دارد. او با حضور در جام جهانی جوانان به شناخت بالایی از روند موفقیت در این رده سنی رسیده است که باید از این تجربیات استفاده کرد.
بین 5 تا 10 مربی در ایران شایسته دستیاری کیروش هستند
محصص در واکنش به اینکه آیا اکنون هم به کیروش دستیار ایرانی معرفی خواهید کرد یا خیر، پاسخ داد: همان طور که گفتم اول باید ببینیم تکلیف حضور او چه میشود. کیروش در مصاحبههایش گفته که میخواهد با مارکار آقاجانیان ادامه دهد. اکنون هم نمیدانم آیا غیر از او مربی ایرانی دیگری در کادر فنی خواهد بود یا خیر. ما دستیاران بسیار شایستهای در ایران داریم و باید ببینیم هر کدام از آنها که میتوانند ارتباط کلامی بهتری با سرمربی و دیگر مربیان تیم برقرار کنند و در عین حال دانش و توانایی بالایی هم داشته باشند را معرفی کنیم. ضمن اینکه تاکید میکنم مربیگری در سطح ملی بسیار سخت است و باید مربیانی معرفی شوند که توانایی کار در سطح ملی را داشته باشند. مربی ملی باید در مقاطعی بهترین بازیکنان را انتخاب کند. مربیگری در تیم ملی اصلا یک کار کوتاهمدت نیست. ما مربیانی داریم که دورههای A لایسنس و پرو لایسنس را با موفقیت گذراندهاند و تجربهی خوبی هم از کار در ردههای ملی و باشگاهی دارند.
وی ادامه داد: من و امثال من نباید اسمی از مربیای ببریم چون به آنهایی که اسم نمیبریم شاید توهین کرده باشیم. ضمن اینکه برخی از مربیان علاقهای به کار در سطح ملی ندارند و دوست دارند در همان باشگاهها فعال باشند چون شرایط مختلفی از جمله مسائل مالی را در نظر میگیرند. باز هم تاکید میکنم پیش از این باید بدانیم تیم ملی نیاز به یک چارچوب و برنامه مشخص و منسجم دارد که تمام جوانب آن بررسی شده باشد. باید نهایتا این حق را به سرمربی بدهیم که خودش دستیارانش را انتخاب کند اما با شناختی که من از مربیان ایرانی دارم فکر میکنم بین 5 تا 10 مربی شایسته میتوانیم به عنوان دستیار به کیروش معرفی کنیم. در عین حال اینکه توقع داشته باشیم کیروش برای مربیان ما کلاس آموزش بگذارد کاملا اشتباه است. هیچ مربیای در دنیا چنین کاری نمیکند.
مسوولیت پیشرفت فوتبال ایران فقط برعهده خودمان است
این کارشناس فوتبال در پایان تاکید کرد: همین طور مسئولیت فکر، راه و روش پیشرفت فوتبال ایران بر عهده خودمان است. اگر ما برای زمان فراغت کیروش از اردوها و مسابقهها برنامهای داشته باشیم تا او در جریان انتخاب بهترین بازیکنان به پیشرفت برنامههای توسعهای ما کمک کند، برنده هستیم. یک مربی ملی میتواند هیچ وقت بیکار نباشد. منظورمان از کمک کردن به تیمهای ملی پایه، رفتن به محل تمرین آنها نیست بلکه باید نظراتش را درباره مسیر پیشرفت و اهداف آنها بیان کند و ما نیز آنها را به کار بگیریم. مطمئن هستم امثال یوآخیم لوو و لوئیس فان خال هم علاوه بر مسئولیت تیم ملی کشورشان، نظرات و برنامههایی را برای پیشرفت فوتبال ملی پایه کشورشان داشته و به کار بسته شده است. هنوز خیلی کارها باقی مانده و از بسیاری از تجربیات کیروش استفاده نکردهایم. فکر میکنم واقعا فرصت کافی هم نبود اما اکنون تا جام جهانی 2018 فرصت زیادی داریم. البته فعلا باید برنامه آمادهسازی قوی برای تیم ملی بزرگسالان داشته باشیم تا در جام ملتهای آسیا حضورمان موفقیتآمیز باشد. هیچ وقت فراموش نکنیم باید این ما باشیم که دنبال کیروش بوده و طبق برنامههایمان از این مربی بزرگ کار بخواهیم.