دکتر "محمد زاید" معاون وزیر امور خارجه مصر در امور کشورهای همسایه در خصوص نقش کشورش در کمک رسانی به مردم عزه در تهاجم اخیر ارتش اسرائیل به سوال های خبرنگار مشرق پاسخ داد.
شاهد انتقادهای گسترده ای از نقش مصر در کمک به مردم غزه در تهاجم اخیر ارتش اسرائیل به نوار غزه بوده ایم. مصر چه نقشی را در کمک به مردم فلسطین ایفا کرده است؟
"ما طی سالهای اخیر تلاش بسیار زیادی کردهایم تا جبهههای فلسطینی و همه گروههای درون این کشور را با هم متحد کنیم. این گروهها از یکشنبه در مصر گرد هم جمع شدهاند و در حال مذاکره با هم هستند. این اتحاد برای مقاومت فلسطینیان بسیار مهم است. بدون اتحاد هیچ مقاومتی در کار نیست. ما طی سالهای گذشته تلاش زیادی کردهایم تا این پیام را به فلسطینیان بدهیم که اگر میخواهند در مقاومت خود پیروز شوند، باید ابتدا با هم متحد شوند. گروههای فلسطینی در دیدارهای دیروز و امروز به نقاط مشترک و تفاهماتی هم رسیدهاند و ما در آینده هم انشاءلله تلاش خواهیم کرد تا بین این گروهها نزدیکی بیشتری ایجاد کنیم."
"اگرچه ما قائل به تفکیک کرانه باختری و نوار غزه نیستیم، اما اجازه ارسال همه کمکهای انساندوستانه به غزه را صادر کردهایم. با این حال، روندهایی وجود دارد که باید برای ارسال کمک طی شود. از زمان آغاز دور جدید درگیریها در غزه، ما گذرگاه رفح را باز کردهایم و همین جا باید به مردم یادآور شوم که ما حتی در هنگام انجام عملیاتهای نظامی خود علیه تروریستها در منطقه سینا هم این گذرگاه را نبستیم."
"گذرگاه رفح یکی از چند گذرگاهی است که غزه را به دنیای اطراف وصل میکند. این گذرگاه تنها گذرگاه بین غزه و مصر است. به جز این گذرگاه هفت گذرگاه دیگر نیز به غزه وجود دارد که همگی طبق قانون بینالملل تحت کنترل و مسئولیت قدرت اشغالگر یعنی اسرائیل است و اسرائیل موظف است همه کمکهای انساندوستانه به غزه را مدیریت کند. این نکته بسیار حائز اهمیت است. اسرائیل تنها مسئول وضعیت در غزه است و موظف است محاصره را پایان دهد و اجازه ارسال کمکهای انساندوستانه به غزه را بدهد."
پس چرا مانع ارسال کمک های انسان دوستانه ایران به مردم غزه شده اید؟
مسئله فقط این است که یک سری روند باید طی
شود. ایران هم هرگاه این روندها را طی کند، میتواند به غزه کمک ارسال کند، چرا که
این کمکها باید به یک بندر خاص در مصر ارسال شود، نمیتوان آنها را از طریق هر
بندری ارسال کرد. این حق مصر است. ما به شدت تحت فشارهای همهجانبه از کشورهای
مختلف هستیم."
"البته آن سوی مرز افراد دیگری هستند که از انتقال مجروحین جلوگیری میکنند، اما ما از این سوی مرز اجازه انتقال مجروحین را دادهایم."
پس شما با اظهار نظر رئیس سابق شاباک که میگوید دولت کنونی مصر خدماتی که به اسرائیل کرده است بیش از زمان حکومت مبارک بوده است مخالفید؟
این اظهار نظر ها تنها به این دلیل صورت می گیرد که نقش مصر در حمایت از مردم فلسطین را کمرنگ کند و این اخبار کذب است.
نظر شما درباره عملکرد کشورهای اسلامی در خصوص جنگ غزه چیست؟
"به نظر ما کشورهای اسلامی باید قطعنامههای بسیار قوی برای پایان دادن به این وضعیت تصویب کنند و ما باید برای تصویب این قطعنامهها همه تلاش خود را بکنیم. دیپلماسی در دنیای امروز بسیار پیچیده است و ما باید تمام تلاش خود را برای رفع این معضل بکنیم. کشورهای اسلامی و سازمانهای بینالمللی وظیفه دارند به اسرائیل فشار بیاورند، چراکه هیچکس در جامعه جهانی کشتار کودکان و زنان و سالمندان را نمیپذیرد."
به گزارش مشرق، سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه کشورمان در پایان نشست یک روزه وزرای خارجه کمیته فلسطین جنبش عدم تعهد در تهران در جمع خبرنگاران به تشریح بخش هایی از بیانیه تهران پرداخت و گفت: تصمیمات مهمی اتخاذ شد از جمله درخواست فوری برای رفع محاصره غزه و بازگشایی گذرگاه ها، یکی از اصلی ترین خواسته های جلسه امروز جنبش عدم تعهد بود.
معاون ظریف درباره ارسال کمک های غذایی و دارویی ایران برای مردم بی دفاع غزه با بیان اینکه در حال هماهنگی هستیم، گفت: ارسال این کمک ها باید از طریق صلیب سرخ و دولت مصر هماهنگ شود. ما در حال انجام هماهنگی ها هستیم و هنوز مجوزهای لازم صادر نشده و تماس ها با دولت مصر در جریان است.