به گزارش مشرق، رئیسجمهور صبح روز دوشنبه در همایش سالانه سفرا و نمایندگیهای ایران در خارج از کشور که با حضور محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه برگزار شد، از ادبیاتی در برخورد با منتقدان استفاده کرد که اعتراضات بسیاری از کارشناسان و فعالین سیاسی را به دنبال داشت که در این بین بسیاری
از روزنامههای اصلاحطلب و حامیان اعتدال نیز لب به انتقاد گشوده و معترض
نوع ادبیات به کار گرفته شده توسط رئیس جمهور شدند.
برخورد تند رئیس جمهور با منتقدان و بکار بردن چنین ادبیاتی، در حالی بود که پیش از این وی بارها در خصوص برخورد صحیح با منتقدان صحبت کرده بود و از نقد و انتقاد از سوی همه اقشار جامعه استقبال کرده بود.
- گزیده ای از سخنان رئیس جمهور در خصوص برخورد صحیح با منتقدان در ادامه می آید؛
- دولت در برابر همه موافقان، حامیان، منتقدان و حتی مخالفان سر تکریم و تعظیم فرود میآورد. گرچه گروهی با زبان تکریم با دولت سخن نگویند، اما پاسخ ما به آنها با ادب و احترام و کرامت خواهد بود و ما برای صلح، آشتی و برادری کنار جمع شدهایم. (در مراسم «جشن انتظار و امید» در تاریخ 22 خرداد 93)
- خدایا به تو پناه میبرم از استبداد رای و عجله در تصمیم گیری و تقدم نفع شخصی و گروهی به منافع مردم. همچنین به تو پناه میبرم از بستن دهان منتقدان و رقیبان. یاریام کن بنده مخلصی برای تو و خادم لایقی برای تو باشم و فراموش نکنم آنچه بر پیشینیان رفته است. (مراسم تنفیذ - تاریخ 12/5/1392)
- بسیاری از سوالات، اشکالات، ایرادها و نقدها گاهی ممکن است که ظاهر آن ظاهر زیبایی نباشد و حتی گاهی استماع آن برای ما کمی سخت باشد، اما جوانی که دارای سوال و اشکال است نه در حوزه علمیه رشد و نمو کرده و نه گوش و چشمش بر روی سوالها، نقدها و مسائل مختلفی که در جهان مطرح است بسته است، بنابراین باید این سوالات و اشکالات را با حسن نیت مطرح کنیم و با آن برخورد کنیم. (بیست و دومین همایش ائمه جمعه - ۱۹ شهریور ۱۳۹۲)
- در مجموع همه سخنان نمایندگان محترم در چارچوب آئین نامه انجام شده است. گرچه برخی از رسانهها نسبت به نوع سوالات، انتقادات، لحن انتقادانهای داشتند و منتقد بودند و حتی گاهی از اصطلاح "اعترافگیری" استفاده کردند ولی به نظر من همه مباحث و سخنان و نقدها حق نمایندگان محترم بوده است. (پایان بررسی صلاحیت وزرا - ۲۴ مرداد ۱۳۹۲)
- یکی از مشخصات این دولت این است که انتقاد پذیر است و هر کس با هر لحنی انتقاد کند، البته ما دلمان می خواهد لحن انتقاد کاملا مودبانه و اخلاقی باشد و اعتراض حتما در چارچوب قواعد بازی باشد، به هر حال دولت از این به بعد قدم های بلندتری خواهد برداشت و این قدم کوچک دولت خواهد بود. برخی ممکن است مخالف باشند و یا اعتراض کنند. حق آنهاست که اعتراض کنند، اتفاقا من خودم به دو دستگاه مهم نظرسنجی گفتم که در کشور نظرسنجی دقیق کنند و نظر مردم را بگیرند تا ببینیم این حرکت دولت که گامی به پیش گذاشته است، چقدر موافق و چقدر مخالف دارد، حتی اگر مخالفین راه این دولت یک درصد باشند، آن یک درصد حق دارند حرف بزنند و نقد کنند. منتها همه یادمان باشد که در صحبت، نقد و انتقاد حتما منافع ملی را در نظر قرار دهیم. حتما نقد ما سازنده باشد و اخلاقی باشد، همه ما، حالا ممکن است دولت هم به کسی نقد داشته باشد و آن هم به همین صورت است، هیچ اشکالی ندارد اگر کسی نظری و نقدی دارد بیان کند. (دهم مهرماه 1392 - جلسه هیات دولت)
- دولت، دولتی مسئولیتپذیر و پاسخگو در برابر ملت و انتقادپذیر خواهد بود. دولت به انتقاد سازنده افتخار میکند. همه یادمان باشد، باید به فکر انتقاد باشیم. هیچکس به فکر انتقام نباشد. همه ما تلاش کنیم، نقد سازنده، همان جمله النصیحه لائمه المسلمین. نصیحت یعنی دلسوزی و با اخلاص سخن گفتن و با گفتار صحیح کمک کردن. نصیحت به معنای کمک از راه سخن دلسوزانه است. همه ما باید نقد را بپذیریم یادمان باشد همه ما ممکن است اشتباه کنیم. این دولت اگر در مورد خاصی اشتباه کرد، به صراحت به مردم خواهد گفت و به صراحت از مردم عذرخواهی خواهد کرد. (مراسم سی و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی)
- دولت باید گوش شنوایی برای سخنان، مطالبات و نقد و هدایت مردم داشته باشد. (نشست شورای اداری استان - 16 مرداد 1393)
- ما منتی نداریم، نقد را میپذیریم و در واقع موظف هستیم که نقد و نصیحت را بپذیریم. (بیست و دومین همایش ائمه جمعه - ۱۹ شهریور ۱۳۹۲)
- منتقدان مخالفان این دولت آزاد هستند و آزاد خواهند بود. (اختتامیه بیستمین جشنواره مطبوعات)
- همه تحملها را بالا ببریم. نقد، اشکال ندارد، اما همه به هم احترام بگذاریم تا این نقدها سازنده و موجب تعالی کشور شود. (17 بهمن 1393)
- دولت از موعظه حسنه، نقد سازنده و نصیحت اسلامی استقبال میکند و این موجب تقویت دولت است، چرا که دولت و کارگزاران مصون از اشتباه نیستند و نصیحت دلسوزانه میتواند از ادامه خطا جلوگیری کند. (بیست و دومین همایش ائمه جمعه - ۱۹ شهریور ۱۳۹۲)
- حتی میخواهم به رسانهها بگویم که برخی نقدها و سوالات نمایندگان برای آن بود که شبهات در ذهن مردم و در کشور برطرف شود و به اعتقاد من این کار به خوبی انجام گرفت، اگر شبههای در رسانهای و در ذهن مردم مطرح باشد و اگر نماینده محترم آن را مطرح کند، این کمک به دولت است؛ چون کمک کرده است تا واقعیت بهتر برای افکار عمومی تبیین شود. (پایان بررسی صلاحیت وزرا - ۲۴ مرداد ۱۳۹۲)
- انتخابات به معنای رقم خوردن سرنوشت کشور است و رئیسجمهور، به عنوان منتخب کل ملت خواهد بود و دولت در برابر همه موافقان، حامیان، منتقدان و حتی مخالفان سر تکریم و تعظیم فرود میآورد. گرچه گروهی با زبان تکریم با دولت سخن نگویند، اما پاسخ ما به آنها با ادب و احترام و کرامت خواهد بود و ما برای صلح، آشتی و برادری کنار جمع شدهایم. (در مراسم «جشن انتظار و امید» در تاریخ 22 خرداد 93)
- همه تحملها را بالاتر ببریم. نقد اشکال ندارد اما همه به هم احترام کنیم و انشاءالله نقدها سازنده باشد و بتواند موجب تعالی بیشتر کشور شود. (17 بهمن - گفت وگوی زنده تلویزیونی رییس جمهوری با مردم)
- این افتخار دولت است. در هیات وزیران به مسئولان گفتهام که نباید شکایتی از طرف دولت نسبت به روزنامه و رسانه باشد. میبینید که امروز انتقاد صریح میکنند و این حق آنهاست. (اختتامیه بیستمین جشنواره مطبوعات)