به گزارش مشرق به نقل از مهر، 24 آذرماه گذشته معادن کرمان بار ديگر شاهد بروز حادثه اي تلخ براي يکي از محروم ترين اقشار جامعه کرمان بود و بار ديگر کارگران معادن زغالسنگ کرمان بدليل بروز حادثه اي ديگر در معادن کرمان قرباني دادند.
در اين واقعه چهار نفر از کارگران معدن هجدک در عمق 600 متري زمين گرفتار شدند که در ساعات ابتدايي با همکاري ساير معدنچيان جسد يک نفر از اين افراد از معدن خارج شد و با توجه به ذهنيتي که مردم از نجات معدنچيان شيلي داشتند توقع مي رفت اين افراد در روزهاي ابتدايي اين حادثه از کارگاهي که در آن حادثه ريزش روي داده بود خارج شوند.
خانواده معدنچيان منتظر اجساد عزيزانشان هستند
هر چند که خانواده معدنچيان و مردم توقع داشتند در روزهاي ابتدايي اين حادثه شاهد اخبار خوش باشند اما پس از مدتي مسئولان کرمان از احتمال کشته شدن معدنچيان مدفون خبر دادند و در نهايت نيز با گذشت روزها از حادثه و شکست خوردن طرحهاي اوليه اميدها در اين خصوص يه ياس تبديل شد و هم اکنون پس از گذشت 82 روز خانواده معدنچيان کرماني در انتظار خارج کردن جسد عزيزانشان هستند.
کارگر معدن زغالسنگ
هوشياري امدادگران از تلفات انساني بيشتر جلوگيري کرد
در ساعات ابتدايي حادثه طرح ايجاد يک تونل انحرافي در محل حادثه تصويب شد و با همکاري امدادگران اين طرح آغاز شد و درحاليکه مسئولان از خارج کردن قريب الوقوع معدنچيان سخن مي گفتند در مراحل انتهي طرح و در حاليکه تنها چند متر به رسيدن تونل انحرافي به محل حادثه باقيمانده بود بدليل ريزش ناگهاني کوه جان امداد گران نيز به خطر افتاد و خوشبختانه با هوشياري امدادگران و خروج به موقع تعداد تلفات معدن هجدک افزايش نيافت.
ريزش سهمگين در محل کارگاه ادامه دارد
در مرحله بعد برخي کارشناسان از برداشت خاک از سطح تا رسيدن به محل حادثه خبر دادند و در نهايت اين طرح نيز تصويب نشد و احداث تونل انحرافي براي رسيدن به کارگاه محل دفن معدنچيان در دستور کار قرار گرفت و از سوي ديگر معدن تونل حفر شد و پس از 36 روز اين تونل با طول 118 متر به اتمام رسيد.
تمام اين مراحل با حضور چندين اکيپ کاري و با سه شيفت کار مداوم صورت گرفت اما گويي کوه هجدک قصد باز پس دادن معدنچيان کرماني را ندارد.
در حاليکه تونل به محل کارگاه مورد نظر رسيده است اما به دليل ريزشهاي بسيار سهمگين از سقف معدن و ايجاد حفره اي عظيم در اين قسمت کارگاه مملو از خاک و سنگ شده است.
ريزشهاي معدن هر گونه عمليات براي رسيدن به محل دفن معندچيان را به تاخير انداخته است و اکيپهاي امدادي نيز براي جلوگيري از بروز تلفات بيشتر منتظر اتمام ريزشهاي کوه هستند.
معدن زغالسنگ در کرمان
2000 هزار مترمربع خاک روي اجساد
معاون بهره بردار شرکت زغالسنگ کرمان در آخرين اظهار نظر درخصوص اين حادثه و عمليات نجات اظهارداشت: تونل 118 متري طي مدت 36 روز به محل حادثه احداث شد و براي اين کار بيش از هزار و 100 واگن سنگ و خاک از اين تونل خارج شده است.
حسين ميرزايي 26بهمن ماه در جلسه در خصوص معادن کرمان ابراز اميدواري کرد که تا انتهي هفته معدنچيان مدفون در عمق 600 متري زمين خارج شوند.
وي تصريح کرد: در صورت عدم وجود ريزش حداقل دو هزار متر مربع خاک براي رسيدن به معدنچيان از اين کارگاه بايد جابجا شود.
آغاز خطرناکترين مرحله طرح نجات / ريزشها ادامه دارد
مدير روابط عمومي شرکت زغالسنگ کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان اظهارداشت: هم اکنون امداد گران بدليل ريزشهاي مکرر کارگاه نمي توانند موارد محل حادثه شوند و بنا به اعلام کارشناسان خطرناکترين مرحله طرح نجات آغاز شده است.
يعقوب فضلي تصريح کرد: بالاي کارگاه حفره اي بزرگ ايجاد شده و ريزش از اين محل به درون کارگاه ادامه دارد و کار را سخت کرده است.
محل استراحت معدنچيان
آغاز مقاوم سازي تونل انحرافي
وي گفت: هم اکنون امداد گران براي حفظ امنيت طرح درحال تثبيت و مقاوم سازي تونل انحرافي هستند زيرا امکان دارد ريزشهاي معدن به تونل نيز اثر بگذارد.
وي ادامه داد: بايد در اين مرحله تونل تقويت شود و اين طرح در حال انجام است.
فضلي افزود: طرح ايجاد تونل ديگري در زير محلي که در آن ريزش در حال روي دادن است نيز در حال بررسي است و اميدواريم بزودي بتوانيم در اين خصوص خبرهاي خوبي بدهيم.
وي با اشاره به تلاشهاي شبانه روزي در محل حادثه گفت: در اين مرحله کار بسيار سخت شده است و زير منطقه ريزش قرار گرفته اين مرحله بايد با دقت و نهايت رعايت نکات ايمني کار پيش برود.
وي گفت: تونل بايد آنقدر مقاوم شود که در صورت ريزش کوه بتواند مقاومت کند.
درحالي تلاشهاي همچنان براي خارج کردن جسد سه کارگر مدفون در معدن زغالسنگ هجدک ادامه دارد که معادن استان کرمان همچنان شاهد حوادث دلخراش براي معدنچياني است که بدون ترديد يکي از محروم ترين اقشار جامعه محسوب مي شوند و يکي از سختترين مشاغل را نيز به عهده دارند.
اقدامات انجام شده براي ايمن سازي ناکافي است
مديرکل کار و امور اجتماعي کرمان نيز در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان يکي از دلايل بروز حوادث را در معادن کرمان استفاده از روشهاي سنتي در استخراج دانست و بر نظارت جدي بر رعايت استانداردها در معادن کرمان تاکيد کرد.
سيد جواد منصوري از تعطيلي 10 کارگاه غير ايمن در سال جاري خبر داد و گفت: سال گذشته نيز پنج کارگاه نا امن در اين معدن مورد بازرسي قرار گرفته و تعطيل شده است.
وي گفت: بازرسان اداره کل کار و امور اجتماعي استان در سال گذشته 213 مورد بازرسي ادواري از معادن کرمان انجام دادند.
معدنچي کرماني
وي تدابير مسئولان بخش صنعت و معدن استان را در ارتقا ايمني معادن استان خوب اما ناکافي ارزيابي کرد و افزود: مقايسه تعداد حوادث ناشي از کار در معادن استان طي سال هاي 88 و 89 نشان مي دهد که طي سال جاري اين حوادث 34 درصد کاهش داشته است.
19 معدنچي سال گذشته و پنج نفر سال جاري کشته شده اند
منصوري گفت: در بخش حوادث منجر به فوت نيز اين آمار قابل توجه است به نحوي که در سال گذشته 19کارگر معدن جان خود را بر اثر حادثه ناشي از کار از دست دادند اما طي 11ماه گذشته اين آمار به پنج نفر رسيده است که کاهش 73 درصدي را دارد.
مديرکل کار و امور اجتماعي کرمان از افزايش چشمگير کمي و کيفي گروه هاي ايمني و نجات در معادن بخش خصوصي استان خبر داد.
معدنچي کرماني درحال ورود به اعماق معدن
امکان استفاده از روشهاي نوين وجود ندارد
با اين وجود رئيس سازمان صنايع و معادن کرمان يکي از دلايل بروز حوادث در معادن کرمان را ساختار معادن کرمان مي داند.
محمد عابدي نژاد با اشاره به ساختار زمين شناسي معادن کرمان استفاده از روشهاي نوين استخراج را در اين معادن به دليل نوع معادن کمرنگ دانست و گفت: برداشت از معادن زغالسنگ کرمان بيشتر به صورت دستي صورت مي گيرد.
به گفته برخي کارشناسان پس از واگذاري معادن زغالسنگ کرمان به بخش خصوصي ميزان رعايت نکات ايمني در اين معادن کاهش يافته است که يکي از دلايل ان کاهش جهاني قيمت زغالسنگ و دپو شدن اين محصول معدني است.
باب نيزو دلخراش ترين حادثه معدن کرمان با 11 کشته
بدون شک يکي از تلخ ترين حوادث معدن کرمان حادثه معدن بابنيزو بود که در آن 11 نفر از معدنچيان جان خود را در حادثه اي دلخراش از دست دادند و پس از گذشت چند سال از حادثه هم اکنون گروه تحقيق و تفحص مجلس در اين خصوص اعلام نشر کرده است.
آسانسور انتقال معدنچيان
طبق جمع بندي هيئت تحقيق و تفحص از انفجار در معدن باب نيزو کرمان، واگذاري معدن با توجه به مستندات، روند قانوني خود را به طور کامل طي نکرده و به صورت ترک تشريفات و با قيمت کارشناسي دو سال قبل از واگذاري و بدون تجهيز و مدرنيزهکردن معدن و با تخلف صورت گرفته است.
هيئت تحقيق تفحص از حادثه معدن باب نيزو کرمان درجلسه علني مجلس قرائت شد.
در اين گزارش با اشاره به تاريخچه و موقعيت معدن باب نيزو، وضعيت کارگري، مالکيت و مديريت و همچنين وضعيت اين معدن در زمان واگذاري مورد بررسي قرار گرفته است.
هيئت تحقيق و تفحص در گزارش خود پس از تشريح حادثه انفجار معدن در سال 88 نتايجي را جمع بندي کرده که ضرورت دقت بيشتر در واگذاري، استخراج و رعايت دقيق موارد ايمني و نظارت کامل بر استخراج و تجهيزات استخراج مورد تاکيد قرار گرفته است.
بخش عمده مطالبات خانواده قربانيان باب نيزو پرداخت نشده است
در نتيجه گيري گزارش تحقيق و تفحص از انفجار معدن باب نيزو کرمان همچنين با اشاره به اينکه پس از گذشت دو سال هنوز بخشي عمده از مطالبات خانوادههاي جانباختگان پرداخت نشده عنوان شده که وزارت صنايع و معادن در جهت بهبود ايمني و وزارت کار و امور اجتماعي در جهت افزايش نظارت وظايف خود را به خوبي انجام نداده اند.
ورودي معدن هجدک
طبق جمع بندي اين گزارش متخلفين و افراد دخيل در بروز حادثه اعم از افراد دولتي و پيمانکار به صورت کامل مورد پيگرد قانوني قرار نگرفته اند، و تنها کارفرماي بخش خصوصي به مقامات قضايي معرفي شده که آن هم به دليل استفاده از اهرمهاي فرار از قانون مجازات نشده اند.
در نتيجه گيري اين گزارش قيد شده است مواد ناريه استفاده شده که بايد تحت نظارت دقيق نيروي انتظامي و مسئولان حراست شرکت زغال سنگ کرمان مورد استفاده قرار ميگرفت، به صورت بسيار ناشيانه و توسط افرادغيرمجرب استفاده شده است.
استفاده از کارگرهاي ارزان قيمت و غير ماهر در باب نيزو
طبق اين گزارش به دليل استفاده کارفرمايان از کارگران ارزان قيمت و غيرماهر و عدم انجام آموزش هاي لازم ايمني و بهداشتي، کارگران درمواقع بحران نمي توانستند واکنشهاي مناسب را از خود نشان دهند که اين امر در مواقع حساس موجب کشته شدن آنان مي شود.
طبق جمع بندي هيئت تحقيق و تفحص از انفجار در معدن باب نيزو کرمان، واگذاري معدن با توجه به مستندات، روند قانوني خود را به طور کامل طي نکرده و به صورت ترک تشريفات و با قيمت کارشناسي دو سال قبل از واگذاري و بدون تجهيز و مدرنيزهکردن معدن و با تخلف صورت گرفته است.
پس از قرائت اين گزارش در مجلس نادر قاضيپور نايب رئيس اول هيئت تحقيق و تفحص در تذکري خطاب به رئيس مجلس گفت: من از شما ميخواهم که اين گزارش را استيضاح تلقي کرده و آن را اعلام وصول کنيد.
نماينده اروميه در ادامه خواستار برخورد جدي با متخلفين در اين زمينه شد و گفت: در حال حاضر ماهانه يک نفر در معدن جان خود را از دست ميدهد و ما شاهد اين هستيم که بعد از چهارماه هنوز جنازه سه کارگر معدن راور کرمان پيدا نشده است.
قاضي پور در ادامه از عدم انجام آموزشهاي لازم براي کارگران انتقاد کرد.
علي لاريجاني، رئيس مجلس در پاسخ به اين تذکر تاکيد کرد: با توجه به اينکه اين گزارش براي برخي تقصير قائل شده است ما آن را به قوه قضائيه براي برخوردهاي لازم ارجاع ميدهيم.
کارگر با سابقه کار دو روز و کارگر 70 ساله در ميان قربانيان باب نيزو
صادق نماينده آستانه اشرفيه نيز در تذکري به تخلفات انجام شده در اين رابطه اشاره کرد و گفت: در بين جان باختگان معدن باب نيزو کارگري وجود دارد که با دو روز سابقه به کار در معدن پرداخته و يا فرد ديگري که با 70 سال سن به کار در معدن ميپرداخته است، اينها مسلما خلاف قانون است.
لاريجاني در پاسخ به اين تذکر نيز تاکيد کرد که براي پيگيري بيشتر اين گزارش به قوه قضاييه ارجاع خواهد شد.