به گزارش مشرق، روزنامه آمریکایی واشنگتنپست طی گزارشی به بررسی استراتژیهای روی میز کاخ سفید برای مبارزه با داعش پرداخته است.
بنا بر گزارش واشنگتنپست رئیسجمهور آمریکا در حال بررسی موضوع اخذ مجوز از کنگره برای اقدام به عملیات نظامی علیه گروه تکفیری داعش تحت عنوان استراتژی جدید مبارزه با تروریسم است.
صدور مجوز کنگره میتواند مشروعیت لازم را به اقدام نظامی نامحدود آمریکا علیه نیروهای داعش در عراق و سوریه فراهم کند. پیش از این نیز کنگره در سال 2001 این مجوز را تحت عنوان مبارزه با القاعده و در سال 2002 تحت عنوان مبارز با صدام در اختیار دولت قرار داده بود.
بنا بر این گزارش گزینههای قانونی که اقدام نظامی مستقیم آمریکا را میتواند توجیه کند عبارتند از: مجوز موقت تحت قطعنامه قدرتهای جنگ، قانون اساسی برای اقدامات سریع جهت حفاظت از شهروندان آمریکایی و مذاکره با کنگره برای اخذ مجوز مبسوط جهت مبارزه با گروه تکفیری داعش.
دستور اوباما برای حملات هوایی به مواضع داعش بر طبق گزینه اول توجیه شده است. گزینه دوم نیز در عملیات ناموفق آمریکا در نجات «جیمز فولی» استفاده شد و گزینه سوم نیز باید میان قانونگذارانی که دیگاههای بسیار متفاوتی در مورد حدود اختیارات رئیسجمهور و عملیات نظامی در ورای دریاها دارند مورد بحث قرار گیرد.
بنا بر این گزارش، مقامات آمریکایی احتمال حملات هوایی و یا سایر اقدامات لازم برای حفاظت از جان اتباع آمریکا در سوریه را رد نکردهاند.
« بنیامین رودز» مشاور امنیت ملی آمریکا در مصاحبه خود با خبرنگاران قتل خبرنگار آمریکایی به دست نیروهای داعش را حملهای تروریستی به آمریکا خوانده است و مدعی شده است که مبارزه با داعش میتواند ذیل دکترین دفاع از خویش به مشروعیت بینالمللی دست پیدا کند.
بنا بر گزارش واشنگتنپست و به نقل مقاماتی که نخواستهاند نامشان فاش شود، دولت در تلاش برای یافتن پایگاههای داعش است. دولت آمریکا در تلاش است ضمن ارائه طرحی جامع و بلند مدت برای مبارزه با داعش، آنها را از عراق خارج کرده و در سوریه متمرکز کند. در این راستا استراتژی آمریکا در عراق گسترش حملات هوایی، تجهیز نیروهای ارتش عراق و نیروهای پیشمرگه و جلوگیری از پیوستن گروههای سنی به داعش است.
واشنگتنپست در گزارش خود مدعی شده است که سیاستگذارن آمریکا به دنبال تداوم حملات هوایی به مواضع داعش در عراق برای حصول به نتیجه هستند. از طرف دیگر حملات هوایی آمریکا باید محدود باشد و به زودی به پایان 60 روزه خودش میرسد. ( 60 روز محدوده قانونی قطعنامه جنگ قدرتها برای عملیات نظامی محدود آمریکا است)
همین محدودیتها در مورد سوریه نیز وجود دارد. اوضاع در سوریه به مراتب پیچیدهتر است. در مورد عراق این باور وجود دارد که با کمک دولت مرکزی میتوان با افراطیون مبارزه کرد. اما در سوریه آمریکا با دولت بشار اسد نیز مخالف است و با آن نیز همکاری نمیکند.
بنا بر گزارش واشنگتنپست اوباما همواره از درگیر شدن آمریکا در جبهه جنگ زمینی سوریه اجتناب کرده است و از سوی دیگر تجهیز ارتش آزاد سوریه را نیز محدود کرده است، چرا که احتمال زیادی وجود دارد که این تجهیزات در اختیار نیروهای افراطی قرار بگیرد. بنابراین ارائه برنامه بلندمدت برای مبارزه با داعش در سوریه به عهده کنگره است. کنگره آمریکا باید در تنظیم بودجه دفاعی این موضوع مهم را لحاظ کند.
مجوز کنگره برای هرگونه اقدام نظامی مستقیم آمریکا باید تحت قانون کلی استفاده از نیروهای نظامی که در سال 2001 در کنگره علیه القاعده تصویب شد، لحاظ گردد.
برخی از اعضای کنگره پیشتر برای اینکه دایره اختیارات رئیسجمهور را محدود کنند، صحبت از لغو قانون استفاده از نیروهای نظامی را به میان آوردند. بدینترتیب تمسک به این قانون در مبارزه با داعش در مراحل مختلف میتواند از دید کنگره به منزله نوعی هشدار نگریسته شود.