به گزارش مشرق، گفت و گويمان خيلي سريع به وادي سياست کشيده شد . شايد وقتي رييس سازمان گردشگري، ميراث فرهنگي و صنايع دستي پيش رويمان قرار گرفت بايد به همين حوزه هم مي پرداختيم اما چه کنيم که نام حميد بقايي قائم مقام سازمان گردشگري يا بهتر بگوييم قائم مقام اسفنديار رحيم مشايي رييس قبلي همين سازمان و البته رييس دفتر فعلي رييس جمهور و اتفاقاتي که طي يک سال اخير رخ داده، ناخودآگاه سوال هايمان را با سياست و به خصوص ديپلماسي گره زد.بقايي ابتدا از پاسخ دادن به سوالات سياسي ما طفره رفت و تاکيد کرد که مکان مصاحبه ارگ آزادي است يعني مکاني که به سازمان گردشگري تعلق دارد بنابراين سوالاتمان هم بايد در زمينه فعاليت هاي همين سازمان باشد و لا غير. اما وقتي يک به يک سوالاتمان را شنيد، پاسخ داد و جو مصاحبه به گونه اي پيش رفت که وقتي خودمان خواستيم از طرح سوالات سياسي بگذريم، بقايي اصرار به ادامه همين گفتگو داشت و البته نگران از اين که مبادا نکته اي و ابهامي در مورد عملکرد سياسي اش در ذهن ما باقي بماند. او به خوبي مي داند که وقتي پاي دوستي و همکاري ديرينه او با رييس دفتر خبرساز رييس جمهور مطرح باشد تمام اين حاشيه ها و اتفاقات کوچک و بزرگ براي ما رسانه اي ها و البته مردم پرابهام است و جذاب . برخي سوالات را با سوال متقابل پاسخ داد، اما به او حق مي دهيم گاهي نشان دهد واقعا بچه تهران است.
متن گفتگوي حميد بقايي با ويژه نامه نوروزي خراسان بدين شرح است:
بعد از تمام کش و قوس ها و بدقولي هاي طولاني مدت موزه بريتانيا بالاخره "منشور کورش" به کشور آمد اما برخي افراد مدعي هستند که اين کتيبه که هم اکنون در موزه ملي به نمايش در آمده منشور واقعي کورش نيست ...؟
طبق روالي که همه موزه ها دارند، آنها مي توانند بين خودشان اشيا به امانت بدهند.ما هم اين شي را از موزه بريتانيا گرفتيم ؛ موزه اي مرجع و شناخته شده درسطح جهان . همين براي ما ملاک و فصل الخطاب است . آن هايي که در مورد اصلي نبودن اين منشور مدعي هستند خودشان بايد از خودشان دفاع کنند و استدلال بياورند.ما اين شيء را از موزه بريتانيا گرفتيم نه از يک عتيقه فروش. کساني که اين حرف ها را مي زنند در جريان نيستند . حتي موزه بريتانيا هم بيانيه صادر کرد و نسبت به اين شايعات واکنش نشان داد. حرف اين افراد مانند اين است که شما از بانک ملي چک پول بگيري و بگويي تقلبي است !
پس چرا سازمان هيچ پاسخي به ايجاد اين شبهه نداد؟
هر کسي که مدعي است بايد ادعايش را ثابت کند ما بيکار نيستيم که به شايعه و حرف ديگران پاسخ بدهيم .
اما سازمان براي هر موضوع کوچکي جوابيه اي طولاني مي دهد .به نظر نمي رسد اين موضوع به خصوص وقتي پاي اعتماد مردم درميان است مسئله کوچکي باشد ؟
به نظر من شنونده بايد عاقل باشد .رسانه ها هم بايد هر چيزي را نقل نکنند. شايد هر کسي از راه برسد بخواهد موضوعي را نقل کند.موزه ملي بريتانيا خودش مرجع است اگر کسي اين راهم زير سوال ببرد مشکل رواني دارد. مثل اين مي ماند که شما يک چک پول از بانک مرکزي بگيريد و بگوييد تقلبي است. رييس موزه بريتانيا خودش رسما اين را به ما تحويل داده و وقتي شنيدند چنين ادعايي مطرح شده خودشان بيانيه رسمي دادند . ما به هر مطلبي که منطق و استدلال داشته باشد جواب مي دهيم اما روزي که اين مسئله مطرح شد گفتم جواب اين را ندهيد .کسي که اين حرف را مي زند نشان مي دهد که مسئل حقوق بين الملل را نمي شناسد اصلا موزه را نمي شناسد و از قواعد و اعتبار اطلاع ندارد . موزه بريتانيا پر است از اشياء قديمي و با ارزش ، آن وقت همين موزه نمي آيد که اعتبار خودش را اين گونه زير سوال ببرد. حتي گفتند اين کتيبه مرمت شده است به همين دليل نسبت به گذشته تفاوت هايي دارد . به هر صورت من فکر مي کنم عده اي چشم ندارند موفقيت دولت و کشور را ببينند .انگيزه آن است، نيت علمي مطرح نيست .
از نظر حقوقي راهي وجود ندارد که بتوانيم اين کتيبه را براي هميشه در ايران نگاه داريم؟
نه نمي شود چنين کاري کرد اگر چه اين کتيبه متعلق به ايران است اما در بابل عراق پيدا شده است نه در ايران.
جناب آقاي بقايي اگر از اين مسئله که مسلما افتخاري براي کشور ما است بگذريم نا خودآگاه اسم شما عجين شده است با يک سري مسائل سياسي در کشور مانند ماجراي نمايندگان ويژه ....؟
الان فقط در مورد ميراث فرهنگي سوال کنيد.دفتر مربوط به نماينده ويژه جاي ديگري است.اينجا ساختمان ميراث فرهنگي است و قرارمان هم در مورد ميراث فرهنگي بوده .
يعني درباره هيچ مبحث سياسي ديگري نمي توانيم صحبت کنيم؟
حالا سوالات سياسي تان را بايد بشنوم.
پس بگذاريد در مورد 9 دي 88 شروع کنيم . در اين ماجرا افرادي که در مجموعه نزديکان رييس جمهور شناخته مي شوند از جمله شما ، در مورد موضوع مهمي مانند 9 دي هيچ اظهار نظري نکردند . دليل اين که درباره اين موضوع هيچ اظهار نظري از جانب طيف شما نشد چه بوده؟
منظورتان از اظهارنظر چيست. بايد چه کار مي کردند که نکردند؟
بالاخره جامعه بايد از بخشي از اين حمايت ها مطلع بشود .چه در بحث رسانه اي يا فعاليتهاي عملي قابل مشاهده
مگر حمايت و تاييد يک جريان و حرکت صرفا شرکت در يک همايش است؟ مگر حرکتي که در نقطه مقابل 9 دي بود عليه چه افرادي بود؟ نوک پيکان اين حرکت به سمت چه کساني بود ؟
ولايت فقيه
اطرافيان رييس جمهور خودشان مورد حمله گروه مقابل 9 دي قرار گرفتند. از اين بالاتر!
شما دنبال چه چيزي هستيد؟ مثل اين مي ماند که به شما حمله شده و عليه کسي که حمله کرده حرکتي اتفاق افتاده ، با اين احوال بگويند که شما چرا در مورد اين حرکت صحبتي نمي کنيد؟! من خودم مورد حمله قرار گرفتم.
مظلوميت از اين بالاتر که مورد حمله قرار گرفته ام ؟ اين بهترين پاسخ است . در قصه اي که اتفاق افتاد واقعا چه کساني مورد حمله قرار گرفتند؟ در فاز اول دولت .وقتي که مي گوييم ولايت فقيه منظور همان دولت است ديگر. دولت و ولايت فقيه که از هم جدا نيستند مگر اين که تفکيک قايل شويم و بگوييم دولت از نظام جداست.دولت هم شامل رييس جمهور و اطرافيان و وزرا است .همه مورد حمله قرار گرفتند .از اين مظلوميت بالاتر چه مي خواهيد؟
آيا به فعاليتهاي مستقيم نياز نبود؟
آيا نياز بود؟! ديگرچه بايد مي کرديم وقتي اظهر من الشمس است وقتي طرف مقابل دولت را کتمان مي کند ...
اما خيلي از نهادهاي ديگرهم مورد هجمه سنگين قرار گرفتند تلاش کردند که اين حماسه را بزرگ کنند
مگر ما تلاش کرديم که کوچک کنيم ؟
نه اصلا تلاشي نشده !
چه کار بايد مي کرديم نکرديم و يا چه کار نبايد مي کرديم که کرديم . بياييد منطقي صحبت کنيم از اين بحث هاي ژورناليستي بيرون بياييد.ما خودمان مورد حمله بوديم . نقطه مقابل مي گويد که من اصلا شما را قبول ندارم. اين جا دو بحث مطرح است؛ گاهي يک نفر با عمل و رفتار خودش کاري انجام مي دهد و فرد ديگر با شعار و کلام و يا مي تواند هر دو صورت باشد. همه اين ها با هم هستند . تفکيک قائل نشويم .اين حقه بازي هاي بعضي هاست که مي خواهند با اين حرفها و اين خط کشي ها يک عده را از سيستم جدا کنند. اتفاقا آن هايي که خيلي ممکن است سرو صدا کنند مي بينيم سيستم آرامي داشته اند. درحالي که هر روز جلوي سازمان مان تظاهرات بود به ما فحش مي دادند.اين رفتار حقه بازي آن ها است. دولت خودش مورد حمله بوده ما زير فشار بوديم .بالاخره انسان در صحبت هايش هم بايد مردانه رفتار کند. شما فکر مي کنيد نقطه مقابل ما را قبول دارد؟
به نظر شما کفايت مي کرد؟
به نظر شما کفايت نمي کرد؟ من خودم جزو کساني هستم که مورد حمله قرار گرفته ام . اين عده بگويند ما چه کار بايد مي کرديم که نکرديم!همين که مقاومت کرديم و ايستاديم کافي نبود؟ پايبندي مهم است .اين که وقتي به شما حمله مي کنند در برويم .مي شد خودمان را کنار بکشيم . کما اين که خيلي ها اين کار را کردند در ايام انتخابات و قبل وبعد از آن خودشان را کنار کشيدند. اما ما ايستاديم . ما ايستاديم و دولت را حفظ کرديم. کار کرديم تلاش کرديم نه اين که بي تفاوت بشويم که ممکن است فلان اتفاق بيفتد.ضمن آن که ما بيشتر در معرض حمله بوديم . اگر بگوييم که شخص رييس جمهور به عنوان يکي از خط مقدم هاي حمله بود،خاک ريزهاي دوم و سومش هم شامل افراد اطراف ايشان مي شود.
اما نکته ديگري که در ذهن ها جا افتاده اين است که جنابعالي و برخي افراد ديگر حلقه نزديک به رييس جمهور هستيد که در مهره چيني ها موثر مي باشيد. در چنين شرايطي وقتي موضع گيري مستقيم يک وزير سابق عليه شما مطرح مي شود واين فرد کنار گذاشته مي شود ، تحليل هاي مختلفي هم در مورد بعضي از وزارت خانه هاي حساس مثل وزارت نفت و سازمان ملي جوانان هم چنين مباحثي مطرح است. يعني گلوگاه هاي حساس از جانب شما و چند نفر ديگر تعيين و به رييس جمهور معرفي مي شوند .در عين اين که همه به ذکاوت رييس جمهور اعتقاد دارند ولي نمي شود گفت که اين مشاوره که از ناحيه نزديکان صورت مي گيرد بي تاثير است
اين سوال دو پاسخ دارد. يک پاسخ درست ويک پاسخ نيم بند.
پاسخ منطقي صحبت مدرس است که مي گويد سياست ما عين ديانت ما است. آيا واقعا کساني که اين تحليل ها و حرف را مي زنند براي اين مباحث خط کش دين و تقوا و انسانيت و مردانگي مي گذارند؟ اين ها واقعا اين گونه نيستند.حرف هايي که مي زنند ، اولا براي آدم هايي است که متعلق به بعضي از گروه هاي سياسي هستند که به هيچ چيز اعتقاد ندارند . فقط برايشان قدرت مهم است . بهترين ابزار و بهترين پشتوانه بقا ما اين است که به ديانتمان بچسبيم .هدف ما اين است . اگر به غير از اين موضوع بچسبيم با بقيه کشورها و بقيه گروه هاي سياسي که فقط مطامع سياسي برايشان مهم است فرقي نداريم. اين گونه است که هر کسي هر حرفي مي زند و هر اتفاقي را مي چسباند. براي اين افراد هدف وسيله را توجيه مي کند. من به اين ها واقعا نصيحت مي کنم ، اصلا همه مسائل را کنار بگذاريد. بالاخره مردن هم وجود دارد . مردانگي هم بايد داشت. انسان بايد در زندگي مرد باشد.بالاخره مي خواهد الگوي خانواده باشد اين رفتارها که غيبت کنيد شايعه بسازيد تحليل هاي غلط بگذاريد که اين دارد مهره هاي خودش را مي چيند،اين نشان ميدهد که طرف مشکل دارد و به نظرم ارزش ندارد که آدم گوهر شخصيتي اش را به بهاي اندک بفروشد.تابه حال از ما شنيده ايد که در مورد فردي چنين رفتاري داشته باشيم. ابدا! درحالي که ما هم مي توانيم تريبون داشته باشيم .ما در شان و شخصيت خودمان نمي دانيم . شايد صداي ما نسبت به خيلي ها حتي بلندتر هم باشد.
فکرنمي کنيد بعضي از مصداق هايي که وجود دارد، در شکل گرفتن اين اعتقاد تاثير داشته باشد مانند اين که بگويند يکي از اقوام شما معاون رييس جمهور است .
درميان اقوام خيلي از مسئولان ممکن است افرادي در سمت هاي بالاي کشور وجود داشته باشند. اما در مورد من چند تا فاميل من رييس هستند ،بياوريد؟
انتقاد يک وزير از شما و تبعاتش . وقتي تعداد مصاديق زياد شد....نمي توانيم دائما بگوييم اتفاقي بوده است
ما منطقي صحبت مي کنيم . رياضي صحبت کنيم.با چند مصداق که نمي توان حکم کلي داد.آيا مي توان گفت که آهن تا ابد جامد است. نه يک جيوه هم پيدا مي کني که مايع است. نکته دوم اين که گفتن اين حرف ها توسط اين افراد از يک جهت خوب است چون ما در دنيا يک خيالپرداز معروف داريم به نام ژول ورن. اما تاکنون چنين فردي در ايران نداشتيم اين ها اگر چند تا کتاب بنويسند بيشتر فروش مي کند. چند تا رمان تخيلي علمي بنويسند فروشش خيلي زياد مي شود پيشنهاد من به اين ها اين است.
يعني اين بحث حلقه نزديک رييس جمهور يک توهم ژول ورني است؟
اين تصور که گروهي شکل گرفته اند که چنين کارهايي را انجام مي دهند بله ژول ورن هستند. اين افراد اگريک رمان تخيلي بنويسند کتاب پرفروشي خواهد شد .ما غير از اين چه جوابي مي توانيم به اين افراد بدهيم .هر چه ما بگوييم آن ها از آستينشان چيز بيشتري بيرون مي آورند.لذا بهترين پاسخ اين است که بگوييم به اين حرفه برويد.
به عنوان يکي از افراد عالي رتبه دولت نظرتان در مورد منشور اصولگرايي چيست ؟
درباره اين موضوع گذرا خوانده ام . بگذار يک بار دقيق بخوانم بعد در مورد بند بند آن توضيح مي دهم . اما از نظر شخص من، هر کسي که مملکت ، نظام و جمهوري اسلامي و ولايت فقيه را قبول دارد مورد احترام است.هر کسي اين اعتقاد را داشته باشد در حلقه داخلي کشور هست و در مقابل هر کسي با هر منطقي بيايد جلو و کشورش را زير سوال ببرد تخريب کند، اتهام بزند حال از هر گروهي باشد کارش کاملا خبط است .
با اين تعريف يعني مصاديق اصول گرايي را گسترده تر مي بينيد؟
بله . ما اصلا نبايد محدود کنيم . ما قصه عاشورا را داريم. در عاشورا خيلي ها عزاداري عاشقانه دارند. واقعا عاشقانه برا ي سيدالشهدا عزاداري مي کنند.من مي توانم براي اين ها مرز قائل شوم؟ با توجه به اين تفکر، من سوال دارم . من بارها گفته ام که وقتي سيد الشهدا گفت به من کمک کنيد حر به او کمک کرد. حر تا پيش از عاشورا سر لشکر يزيد بود .خيلي ها هم در کوفه ادعا داشتند که يار حسين (ع) هستند.
ما نمونه هاي بسياري هم در زمان جنگ داشتيم . يکي از نزديکانم درباره يکي از فرماندهان ارتش تعريف مي کرده که او در زمان شاه يک افسرمعمولي بود . کسي که همين الان تابلويش سر در يکي از خيابان هاي تهران است همين فرد بعد از انقلاب متحول شد. وقتي در زمان جنگ دخترش فوت کرد و به او خبر دادند گفت من نمي آيم.اين رزمندگان هم بچه هاي من هستند بعد ما اين ها را خط بزنيم. بگوييم چون ريش و سبيل ندارد که از قضا اين فرمانده هم نداشت از صحنه پاکش کنيم؟ به اعتقاد من ما نمي توانيم کسي که ايران ، نظام ، ولايت فقيه و قانون اساسي و دين را قبول دارد و به کشورش اعتقاد دارد را کنار بگذارم و بگويم تو توي اين گروه نيستي.
بايد مرز را باز کنيم . حساب وکتاب خداي بالاي سر فرق دارد. به اين دليل مي گويم که سياست ما عين ديانت ما است. امام اگر مي خواست با همان روش هاي سياسي انقلاب کند که اين گونه نمي شد. امام جامعه را باز کرد. خيلي از کساني که در تظاهرات قبل از انقلاب شرکت مي کردند جوان هايي بودند که قبل از انقلاب سرکوچه مي ايستادند اما انقلاب که شد از اين رو به آنرو شدند .
آن وقت من اين گونه افراد را که جانش را کف دستش گذاشته کنار بگذارم . بعد هم بگويم من مسلمانم اصول گرا هستم اما به مردم تهمت بزنم، غيبت کنم و بگويم من خوبم بقيه بد هستند اين طور نمي شود که .... ميراث فرهنگي هم يعني اين . ما دنبال همين موضوع هستيم.
منشور کورش هم همين را مي گويد. عده اي مي گويند ما دنبال ناسيوناليسم هستيم . ناسيوناليسم چيست ؟ ناسيوناليسم مرد! ما دنبال نخبه گرايي مي رويم .ما مي گوييم نخبه گرايي ايران .ما مي گوييم ايران نخبه است ايراني نخبه است .نخبه بودن شاخص دارد که يکي منشور است. منشور کورش نشان مي دهد که ما در طول تاريخ نخبه بوده ايم .همين ايده اي که برده داري را در دو هزار و اندي سال پيش لغو کند هنر است .آن هم در شرايطي که برده داري امري عادي درجهان بوده است. ما اصلا به دنبال ناسيوناليسم نيستيم . ما به دنبال نخبه گرايي و واقعيت هاي انساني هستيم جامعه ما به دنبال اين موضوع است. م
باحث اصلي جامعه اين واقعيت است که مردم اعتقاد به يک شخص دارند که سالم باشد، مردم عاشق رهبري هستند. حال ما براي اين ها مرز بکشيم؟
در همين ماجراي 9 دي ما خودمان گروه راهپيمايي راه انداخته بوديم .خودم هم صف اول بودم . همه کارمندان هم آمدند عاشقانه هم آمدند وقتي که روساي سازمان جلو صف بودند کارکنان هم پشت ما آمدند.حالا ما جار بزنيم که اين کارها را کرده ايم ؟ما اين کارها را براي کس ديگري مي کنيم .اين اعتقاد قلبي من است.من اعتقاد به چاپلوسي ندارم .مهم نيست که بعضي باور کنند يا نکنند.من در همين ساختمان بودم که سنگ پرت مي کردند هر لحظه ممکن بود بريزند در اين ساختمان ولي ما تکان نمي خورديم .
در زمان انتخابات هم پسر من تا لحظه آخر بنرهاي تمام قد رييس جمهور را در محل زندگي مان نصب مي کرد همه اهل محل هم مي ديدند.حالا هي من شعار بدهم .عمل مهم است نه سرو صدا کردن . وقتي سيد الشهدا مي گويد چه کسي به من کمک مي کند حر مي گويد من هستم . به هرحال کساني که زياد حرف مي زنند ممکن است زياد باشند.
من باور دارم و تجربه کرده ام که اگر خدا بخواهد به انسان عزت مي دهد و اگر بخواهد ذليل مي کند.من اعتقاد دارم که جامعه را بايد وسيع تر ببينيم و همه را به صحنه بياوريم .آقاي احمدي نژاد را ببينيد که وقتي سفر استاني مي رود چه جمعيتي از آن استقبال مي کند ببينيم و درس بگيريم .
آيا اين نظرات را به صورت مشورت و يا هر راه ديگري منتقل هم کرده ايد؟
اين حرف ها اظهر من الشمس است. حال من يک سوال جدي از شما دارم . وقتي آقاي احمدي نژاد سفر استاني مي رود چه کسي به استقبال او مي رود؟
از همه گروه ها هستند
همين هم خوب است. جاذبه همين است . ما اعتقاد داريم که امام زمان (عج) مي آيد و وقتي ندا مي دهد همه دور او جمع مي شوند . مثل قصه امام حسين (ع) .شما روز عاشورا را ملاک بگذاريد. در خيابان مي بينيد خانمي حجاب زيادي ندارد ولي شربت درست کرده و نذري مي دهد ما با اين ها نمي توانيم بازي بکنيم.اين ها اعتقاد مردم است نمي توان بر روي آن ها خط کشيد. من نبايد جاي خدا باشم تصميم بگيرم . خدا خودش مديريت مي کند . من ديدم افرادي را که گاهي به او ايراد گرفته اند ولي همين شخص به صورت پنهاني به ديگران کمک مي کند و خيرات مي دهد.
همين فرد را اگر شما الان ببينيد مي گوييد مسلمان هم نيست ولي در نقطه حساس خودش را نشان مي دهد. اين فرد بايد شاخص و ملاکمان باشد. نه اين که من بگويم سابقه جبهه دارم و چه و چه آن وقت به ديگران توهين کنم. فرق من با بسياري از صحابه زمان پيامبر که جلوي حضرت علي ايستادند چيست ؟ اين ها ملاک نيست شما هر چقدر سابقه براي خود درست کرده باشي ممکن است که با يک رفتار خرابش کني . ملاک حال افراد است همان چيزي که امام هم گفت. خدا حساب و کتابش ساده است وقتي که من در شرايط حال بتوانم خودم را حفظ کنم خداوند به دلم و تصميمم نگاه مي کند ! همه حرف من اين است که اين ملاک را بگذاريم که مردم و جوانان و همه کساني که صادق هستند جلو بيايند مگر اين که بخواهم براي خودم يک حزب و منشور و گروه سياسي درست کنم که بحثي ديگر است ولي من فکر مي کنم در ايران ما اين احزاب هيچ وقت جواب نميدهند نمونه اش هيئت هاي مذهبي . الان از حزب توده و سازمان منافقين چه باقي مانده درحالي که ما هيئت هايي در سطح تهران داريم که صد سال است باقي است .
در سفر مهرماه سال جاري که به مصر داشتيد پيش بيني چنين قيامي را مي کرديد؟
الان من هر سخني بگويم ممکن است که درون آن تبعات سياسي استخراج کنند ولي مردم شهر قاهره مردمي واقعا ساده بودند. حجاب در اين شهر بسيار گسترده بود. آن ها بسيار با محبت بودند . با اين که مردم اين منطقه اهل سنت بودند اما زينبيه يا راس الحسين بسيار شلوغ بود. آن ها وقتي مي فهميدند ما ايراني هستيم خيلي با محبت با ما برخورد مي کردند.در جامعه ،مردم مثل مردم خودمان بودند ساده بي آلايش خودماني . جامعه مصر را جامعه محکم سنتي و ديني ديدم که کنارهم زندگي مي کردند.اختلاف يا رقابت در بين آن ها نديديم . به طور کلي اگر يک ايراني بخواهد مدتي در مصر زندگي کند احساس غربت نمي کند و اين بهترين ملاک است .
احساس شخصي شما اين بود که ممکن است روزي مرم مصر به آزادي برسند؟
اميدوارم اين صحبت من حمل بر ريا نشود. وقتي که من در زينبيه بودم خيلي دوست داشتم خانواده ام هم کنارم باشد . آن جا دعا کردم که خدايا راه را باز کن که آن ها هم بتوانند براي زيارت زينبيه يه اين کشور سفر کنند چرا که شنيدم آيت ا... مرعشي نجفي اعتقاد داشتند که حضرت زينب در مصر هستند . زينبيه بسيار با صفا بود اما امکانات کمي داشت ما آن جا نيت کرديم که فرش يا کولر براي اين مکان تهيه کنيم .فردي که وظيفه هماهنگي هاي بازديدهاي ما را بر عهده داشت مسيحي بود اما به زينبيه مي آمد و زيارت مي کرد. خواستيم فرش هاي مندرس زينبيه را تعويض کنيم گفتيم اگر سفارت اين کار را بکند ممکن است حساس شوند. بهترين کار اين بود که خودمان اقدام کنيم . به واسطه گفتيم که آن چه نيت کرده بوديم را تهيه کند و بعد در تهران وجه آن را پرداخت کنيم . همين واسطه 24 ساعت بعد به من گفت که درخواست هاي شما همه اجرا شد . چنين جامعه اي واقعا قابل احترام است.
مردم يمن هم مثل مردم مصررابطه بسيار خوبي با ايراني ها داشتند .در اين کشور هم احساس غربت نمي کردي .
شما و مهندس مشايي به مصر و اردن رفتيد. آيا فکر نمي کنيد دعوت از پادشاه اردن براي حضور در ايران و صحبت هايي که با مقامات مصري شده پالس مناسبي براي مردم انقلابي اين مناطق نباشد؟
اين سوال اتفاقا پاسخ دارد . قبل از ما چه کساني به اين کشورها رفتند و آخرين ها چه کساني هستند. فقط ما نبوديم که. نمي شود که آخرين نفر بگيري .اگر بخواهي بر مدار منطق جلو بروي بايد هر که رفته بيايد و در مورد علت رفتنش توضيح بدهد ، بگويد که چرا رفته ؟ بشماريد که چه کساني رفتند.چه کساني مصر رفته اند.از من گنده تر هم مصر رفته اند .
بله . آقاي ناطق نوري و آقاي لاريجاني هم رفته اند
پس برو از همه آن ها سوال کن .تازه ما که آقاي مبارک را هم نديديم خيلي ها شايد او را هم ديده اند.
سفر شما نزديکترين سفر به قيام مردم مصر بود...
ما به خاطر بحث ارتباطات گردشگري و هواپيمايي به مصر رفتيم .اتفاقا وقتي نگاه شما گردشگري و ارتباط بين ملت ها باشد سفر خيلي موثرتر خواهد بود. نرفتيم که سلاح بگيريم يا بفروشيم ما رفتيم براي اعلام حمايت از گروه ها براي اين که ارتباط گردشگري و هواپيما را برقرار کنيم . وقتي در يک جا انقلاب شود اولين قدم بايد رابطه ارتباط بين مردم را فراهم کنيم . صدام که رفت چه اتفاقي افتاد رفت و آمدها شروع شد مردم رفتند وعراقي ها آمدند. اين خيلي مثبت است.اتفاقا يکي از مزيت هاي گردشگري که ما به آن توجه نمي کنيم اثرات سياسي است که خيلي ها نمي خواهند ارتباطات برقرار شود.چرا ما با مصر براي صدور ويزا مشکل داشتيم .
مي گوييد که ما اردن رفتيم ! اردن همه مي روند .ما اصلا در اردن سفارتخانه داريم. قبل از آقاي مشايي که به اردن سفر کرد چند نفر ديگر به همين کشور رفتند؟از آن ها سوال کن.
همان موقع گفته شد بدون هماهنگي با وزارت خارجه بوده!
مگر مي شود مشايي خودسرانه و بدون اجازه و بدون هماهنگي به سفري برود؟ مگر مشايي شخص است، مشايي يک سيستم است . من مي گويم که يک عده سفسطه مي کنند!جاي تعجب است. اصلا مگر ممکن است ايشان بدون هماهنگي برود. اين که يک عده اي سفسطه مي کنند يک نوع شامورتي بازي سياسي است.
واقعا تعجب مي کنم. اصلا يک مقام سياسي وقتي به کشور ديگري مي رود از زماني که وارد مي شود سفير به استقبالش مي رود قرارها را او تنظيم مي کند تا زماني که ازآن کشور خارج شود. شخصي که ازاينجا رفته به آن کشور خودش که نرفته با وزارت خارجه هماهنگ کرده پس چرا اين قدر او را مي کوبيد؟ کساني که اين حرف ها را مي زنند، مي دانند ولي عمدا جو مي سازند . شما برويد يقه آن ها را بچسبيد .هر حرفي مي زنند .يکي مي گويد که امام زمان (عج) مي خواهد بيايد گفته اند که از اردن مي آيد! اين ها ديگر موضوع را خيلي بچه گانه کرده اند.به من مي گويند رفته اي مصر . مگرمن خودسرانه مصر رفته ام. رييس جمهور و وزارت خارجه در جريان بوده اند.اصلا ما آن جا دفتر حافظ منافع داريم.
پس اين اقدامات مصاديق موازي کاري نيست؟
رهبري گفتند موازي کاري نکنيد ما هم نکرديم. ما هر کاري کرده ايم با هماهنگي وزارت خارجه بوده است.
اگر رهبري گفته اند احتمالي و مصداقي وجود داشته !
شما مي گوييد که رهبري فرموده اند که نبايد موازي کاري کنيد ما هم نکرديم .
يعني مي گوييد نهي ايشان مصداق نداشته ؟
فرمايش رهبري جاي بحث دارد.من در آن جلسه بودم .نهي ايشان مصداقي ندارد.من الان به شما مي گويم آقا مراقب باش که نيفتي پايت مي شکند آيا اين به معني آن است که قبلا افتاده اي و پايت شکسته است.
پس چرا نمايندگان ويژه بعد از اين گفته رهبري تبديل به مشاور شدند؟
يک سوال کردم جواب بدهيد .وقتي مشايي به اردن رفت بدون اطلاع رييس جمهور است ؟ اصلا شبهه اي که مطرح مي کني اشتباه است . اصلا امکان ندارد هيچ مقامي به صورت خودسرانه به کشور ديگري برود. جزو محالات است. بدون هماهنگي رييس جمهور من را اصلا مصر راه هم نمي دهند به فرض هم بروم به چه درد من مي خورد هر توافقي در مصر صورت بگيرد چه کسي مي خواهد اجرايش کند.عده اي از بي اطلاعي ديگران سواستفاده مي کنند و اين جوها را راه مي اندازند . مي گويند آقاي مشايي اردن رفته و الان هم در اردن الان انقلاب شده. خب قبل از مشايي و من چند نفر ديگر هم به مصر و اردن رفتند آن ها هم بيايند جواب بدهند. اصلا اين موضوعات چه ربطي به هم دارد.بعضي ها چنين حرف هايي مي زنند و بعد اين ها را به هم مي چسبانند و مي گويند کد گير آورديم.
بغير از اين در خيلي جاها ، اتفاقات زيادي رخ مي دهد کسي خبردار هم نمي شود اما کافي است که يک کد منفي از جانب ما پيدا کنند همان را بزرگ مي کنند.اصلا آيا شما راننده اي را پيدا مي کني که درعمرش تخلف نکرده باشد.
باز هم براي روشن شدن بيشتر موضوع مي پرسم ! بنا بر تشخيص رييس جمهور نمايندگان ويژه براي مناطق مختلف منصوب شدند ، در همان زمان رهبري گفتند در سياست خارجه موازي کاري نشود! اين چه معنايي دارد؟
برويد از رييس جمهور سوال کند چرا از من مي پرسيد ؟
ولي شما يکي از اين نمايندگان بوديد؟
بله ولي رييس جمهور به من حکم داده. جواب اين سوال را هم از رييس جمهور بپرسيد.او براي همه اين ها جواب و تحليل دارد.علاوه بر اين تمام وزارت خانه ها در حوزه کاري خودشان کار خارجي انجام مي دهند. خود من کلي موضوعات گردشگري درخارج کشور را پيگيري مي کنم.آيا نبايد اين گونه کارهايم را انجام بدهم ، اين کارها را هم وزارت خارجه بايد انجام بدهد.موازي کاري بايد تعريف شود.
اما نهي مقام معظم رهبري درست بعد از حکم رييس جمهور بوده؟
اي بابا! مقام معظم رهبري گفتند موازي کاري نشود خب نشده. يک مصداق بياوريد که يک مورد نماينده ويژه موازي کاري کرده است ؟
همان موضوعي که آقاي متکي گفتند شما در مورد ارامنه صحبت کرديد و اشتباه بوده ؟
ما که در اين مورد صحبت نکرديم سند و مدرک اين گفته کجاست برايم بياوريد.
اين موضوع را خود آقاي متکي گفتند
آقاي متکي براي خودش گفته ! مدرک بياورد.
يعني وزير خارجه يک کشور اشتباه کرده ؟
من در مورد ارامنه حرفي نزده ام ! کسي که چنين ادعايي کرده سند بياورد. مگر نمي گوييد آقاي متکي چنين حرفي زده ، از آقاي متکي سند بخواهيد من روز اول هم گفتم چنين حرفي نزده ام . من کتمان کردم . کجا چنين حرفي زدم ؟
يعني اين حل شدني نبود که آقاي متکي در رسانه ها آن را مطرح نکند؟
عزيزم! مي گويم من در مورد ارمنستان حرف نزده ام . شما که مدعي هستيد سند بياوريد.
آقاي متکي که آدم عادي نيست که هر حرفي را بزند. وزير خارجه کشور است ؟
شما چرا از من سوال مي کنيد. من که نبايد بي گناهي ام را ثابت کنم او بايد ادعايش را ثابت کند. مثل بازجوها نشويد. يک عده مثل بازجوها شده اند.يک عده قبلا بازجو بودند الان سياسي شده اند.آقاي متکي که هنوز زنده است به او بگوييد مگر نمي گوييد که بقايي اين حرف را زده است سندش را بياور.
يعني اين يک اقدام شتابزده بوده؟
از او بپرس . مگر شما مدعي نيستيد که من در مورد ارمنستان موضع گيري کردم الان مي گويم فايل صوتي ام را بگذاريد روي اينترنت.من همان روز اول هم گفتم. منتهي آن قدر بعضي ها صدايشان را بالا بردند که صداي ما به گوش آن ها نمي رسيد.من همان موقع به آقاي متکي گفتم که من چنين چيزي نگفتم .
آقاي متکي در جواب چه گفتند؟
گفتند من اين گونه شنيدم.حال هم به صراحت مي گويم به ايشان بگوييد مگر نمي گويند که بقايي اين حرف را زده، فايل صوتي صحبت من را در مورد موضع گيري در مورد ارامنه را روي اينترنت بگذارند. من اين فايل صوتي را قبول دارم اين را صد جاي ديگر هم گفته ام .ولي شرط دارد! اگر ظرف 48 ساعت اين کار را نکرديد بايد بگوييد "ببخشيد من اشتباه کردم " مگر نه من واقعا روي مردانگي و انسانيتتان شک مي کنم. فکر مي کنم اين يک پيشنهاد منطقي باشد.
من تمام اين حرف ها را در داخل هواپيما در سفر آمريکا به آقاي متکي گفتم . به ايشان گفتم آقاي متکي شما تحصيل کرده هستي از کجا فهميدي من اين حرف را زدم ؟ گفت به اين گونه گفته اند . گفتم خب بگويند. تو وزير خارجه هستي ،اين گونه مي خواهي دردستگاه ديپلماسي نظر بدهي؟ صبح تا شب اين همه دروغ وشايعات مي گويند آيا بايد قبول کني يا اول تحقيق کني.گفت پس من اشتباه کردم . آن جا بود که گفتم فقط اشتباه کردم درست نيست برو اشتباهت را تصحيح کن . مرد باش بگو من اشتباه کردم. بعد از تمام اين حرف ها آن وقت درباره عزل ايشان از وزارت خارجه داستان مي سازند که دليلش چه بوده و چه نبوده !
حتي قضيه سنگال هم صحت نداشت . من به شخص آقاي متکي کاري ندارم .اما ازنظر اخلاق اين گونه رفتار کردن صحيح نيست. رييس جمهور درباره اين بر کناري با متکي صحبت کرده بود ، آقاي مشايي هم در جريان بود اما خود ايشان در سفر استاني اراک گفت اجازه بدهيد به سنگال بروم و بعد اين اتفاق بيفتد. قرار بود يک روز زودتر به کشور برگرداد اما خودش يک روز دير آمد .مگر سمت دنيا چه ارزشي دارد .اگر من جاي اين افرادبودم مي گفتم خيلي ممنون تا الان در خدمت بودم از اين به بعد هم هر چه شما بگوييد .اين گونه رفتار کردن اعتبار دارد يا اين که داد و بيدا کني؟ با اين رفتار مي تواني اعتبار و شخصيتت را نشان دهي .اين پست ها به چه درد مي خورد.مگر شخصيت من به اين سازمان بر مي گردد؟!
اما ما از اين تعجب مي کنيم که وزير خارجه يک کشور در رسانه ها چنين اظهار نظري کرده!
من عين نوار سخنراني ام را دارم . وقتي يکي از خبرنگاران ترکيه براي مصاحبه اينجا آمده بود متن سخنراني را برايش پخش کرديم.او هم تصديق کرد که من در اين مورد چيزي نگفته ام. من اين نوار را براي روز مبادا گذاشته ام که فردا بگويم بعضي ها چگونه دينشان را مي فروشند. انسان بايد مسلمان باشد. انسان باشد. نمي شود که هر که هر حرفي را شنيد بگويد.اين همان تفکر است که مي گفت علي نماز نمي خواند.اين جو اخلاقي دامن همه را مي گيرد .اين همان جوي است که چندين سال علي را روي منبر لعنت مي کرد و بعد سر سيد الشهدايي را که در کوفه بزرگ شده را مي برد. همان جو اين قدر سنگين بود که همه مي گفتند حضرت علي اولين مرد مسلمان مگر نماز مي خواند؟ حتي الان عده اي به رهبري توهين مي کنند ويا مسئولان را زير سوال مي برند. يا حلقه اي درست شده که بگويند بقايي دنبال فلان موضوع است .اين افراد ذهنشان بيمار است.آيا انسان بايد هر چه مي شنود بايد باور کند و به زبان بياورد. بايد در ذهنش دو دو تا چهار تا کند.
به هر صورت من از آقاي متکي يا هر شخص ديگري که درمورد من اظهارنظرمي کند راضي نيستم من رسما گفته ام هر که پشت سر من غيبت کند حلال نمي کنم . اتفاقا از گناهانمان کم مي شود و از حسنات کساني که غيبت مان را مي کنند به گردن ما مي آيد البته اگرحسناتي داشته باشند.اما يک سئوال مهم ! به ذهنتان رجوع کنيد.آيا اگر بقايي چنين حرفي زده بود تا حالا سندش و فايلش را نمي گذاشتند توي سايت ها .اين براي خودتان سئوال بشود!جالب اين جا بود که داستان ساخته بودند که که ارمنستان به سازمان ملل بيانيه داده است.من قصد جدل ندارم فقط مرد باشند. اين است که بعضي جاها راحت به زن مردم تهمت مي زنند خانواده اي را از هم مي پاشند.همين گونه است که گناه مي شود.
نگوييد منشور اصول گرايي چه شد؟ اين است که رهبري در درس خارج شان در مورد اين مسئله صحبت کردند.ما بايد ياد بگيريم که مستند صحبت کنيم و بدون سند حرف نزنيم و ثانيا هر حرفي را نبايد به زبان بياوريم. حال در بدترين حالت فرض کنيد که بقايي چنين حرفي زده بقيه بايد اصلاحش کنند نه اين که روي آتش نفت بريزند.من شنيدم که نماينده ويژه آمريکا در مصر اظهار نظري کرده وزارت خارجه آمريکا سريع موضع گيري کرد که نظر شخصي ايشان بوده و موضوع مهمي نبوده است.واقعا آن ها ديپلماسي را رعايت مي کنند يا ما؟!ا اگر همکار شما خطايي کرد بايد توجيهش کني .
امام صادق مي گويد براي رفتار برادر مومنت توجيه پيدا کن . در غير اين صورت همه نسبت به هم مشکوک مي شويم . بعضي ها نگاهشان،نگاه امنيتي است مي گويند همه مجرم هستند مگر اين که عکس آن ثابت شود نتيجه چنين نگاهي هم اين مي شود که عده اي موضع گيري هاي خاصي مي کنند.جوان را زير سئوال مي برند .يادم مي آيد که در دستگاهي کار مي کرديم که کارکنان قراردادي بودند و مي خواستند رسمي شوند. کارکنان در زمان گزينش شروع به عوض کردن لباس و حفظ کردن رساله مي کردند و وقتي از فيلتر گزينش عبور مي کردند دوباره مثل قبل مي شدند.راجع به تمام اين ها بايد فکر کرد. بايد سئوال کرد و پرسيد. الان شما ابهاماتي که در مورد نمايندگان ويژه و سفر به مصر و اردن داشتيد را پرسيديد و من جواب دادم. نبايد هر چيزي را باور کرد.در مورد مصر ، گردشگري بهترين ابزار ارتباطي ميان ملت هاست . لازم است هيئت هايي از مصر به ايران بيايد و از ايران به مصر برود مگرنه چگونه آن ها از انقلاب ايران الهام مي گيرند.اين ارتباطات بايد بر قرار شود. ما در موضع تهاجم هستيم در موضع دفاع که نيستيم.اين اشتباه بزرگي است که ما بايد ارتباطاتمان را قطع کنيم .پيغمبر مگر سفير نمي فرستاد. ما در موضع برتري هستيم . سياست احمدي نژاد اين است که مي تواند در سازمان ملل محکم صحبت کند و يا در کشورهاي ديگر ميان جمعيت مي رود چون حرف براي گفتن دارد.من اگر حرف براي گفتن نداشته باشم خبرنگار را براي مصاحبه راه نمي دهم .وقتي کشورم از نظر فرهنگي اعتقادي سياسي در موضع برتر است چرا فرار کنم بايد درها را باز کنم چون اگر مرا بشناسند جذب من مي شوند . سيستم ما محکم است .
با تمام اين توضيحات باز هم اصرار داريد نهي رهبري مصداقي نداشته؟
مصداقي نداشته . من چيزي به ذهنم نمي آيد.
حتي اگر فرمايش شما هم درست باشد که البته روي آن بحث است ! رهبري چنين مطلبي را فرمودند و رييس جمهورهم همان کار را کردند. تمام شد !اين قدر حساس نباشيد. بياييد اين بحث ها را کنار بگذاريم.تمام دولت بايد درخدمت وزارت خارجه باشند که هستند تمام دولت بايد در خدمت وزارت اقتصاد و وزار کشور باشند بايد در خدمت گردشگري هم باشند.کارهاي ما با هم عجين است .يک عده دارند شلوغ بازي مي کنند. اين ها مي گذرد. مردم به اين حرف ها گوش نمي کنند. مردم بيکار نيستند که . اين ها مسائل روز مردم نيست . بنده هفته گذشته به همراه خانواده ام براي خريد به خيابان مولوي رفته بودم.مردم زيادي هم براي خريد آمده بودند، مردم زياد حساس نيستند. مردم درجامعه از ما توقع کار خدمت و امنيت دارند.
بسيارخب ، از مباحث سياسي بيرون مي آييم و از موضوعاتي مي پرسيم که با نزديک شدن به ايام عيد براي مردم اهميت دارد. بحث هدفمندي يارانه ها و بخصوص تغيير قيمت بنزين که به نظر مي رسد در کاهش مسافرت هاي نوروز تاثير داشته باشد! اما شما در نشستي خبري گفتيد که پيش بيني مي کنيد افزايش قيمت بنزين بر ميزان سفرهاي نوروزي تاثيري نداشته باشد آيا واقعا به چنين گفته اي اعتقاد داريد؟
اعتقاد ما به اين گفته از آن جهت است که اولا ما پيش از اين تجربه سهميه بندي بنزين را داشتيم اما تغييري در عدد سفرها و کاهش آن مشاهده نکرديم بلکه از نظر اجتماعي متوجه شديم مردم سفر را داخل سبد خانواده اشان برده اند لذا براي سفر هزينه مي کنند بنابراين سفر براي مردم موضوعي نيست که به خاطرافزايش قيمت بنزين تغييرکند.پيش بيني ما اين است که سفر باز هم افزايش پيدا خواهد کرد.آمار سفرها هر سال 20درصد رشد مي کند پيش بيني مي کنيم اين روند ادامه داشته باشد.
همين آماري که هر از گاهي در مورد تعداد گردشگران اعلام مي کنيد، از طريق کدام دستگاه ها اعلام مي شود؟
نيروي انتظامي و گمرک البته عمدتا از گمرک.
چه افرادي در جامعه آماري گردشگران جاي مي گيرند ، حتي کساني که براي ديد و بازديد يا براي درمان به ايران مي آيند هم جزو اين آمار قرار مي گيرند؟
بله
مبناي اين شاخص کجاست ؟
برطبق استانداردي که سازمان جهاني گردشگري (UNWTO)اعلام کرده هر فردي که وارد کشوري شود، با هر نيتي ازجمله گردش و يا تجارت و 24 ساعت در آن کشور اقامت کرده و از خدمات گردشگري آن کشوراستفاده کند در زمره گردشگران به حساب مي آيد و درآمد اين گردشگر به سبد گردشگري وارد مي شود.به عنوان مثال حتي کسي که براي تجارت به کشور ديگري مي رود از خدمات کشور مقصد از جمله هتل، رستوران، تاکسي،پليس و بيمارستان و بسياري خدمات ديگر استفاده مي کند بنابراين درآمد ورود اين فرد در سبد درآمد گردشگري طبقه بندي مي شود بر اين اساس اين که صرفا فردي را که فقط براي گردش و ديدن مي آيد گردشگر بناميم شاخصي اشتباه است. اين جاست که بايد از عنوان سفر و مسافراستفاده کنيم تا لفظ گردشگر اين اشتباهات را ايجاد نکند. در رابطه با سفرهاي داخلي هم شاخص ، نفر سفر است. به عبارتي وقتي مسافران از يک نقطه به يک نقطه ديگر مي روند در فاصله اين سفر از خدماتي مانند نيروي انتظامي ، پليس راه و بيمارستان خدمات مي گيرند و اين ها هزينه دارد. به اين دليل است که نفر سفر را شاخص مي گذارند. وقتي يک مسافر از تهران به ورودي استان قم مي رود يک سفر حساب مي شود و از قم تا اصفهان يک سفر ديگر به حساب مي آيد. بر اين اساس ورودي هر استان تا خروجي استان يک بار حقوقي و اداري مالي دارد که بايد محاسبه شود.
براي پاسخگويي به عملکرد سازمان گردشگري تا کنون چند بار به مجلس دعوت شده ايد؟
رابطه ما با مجلس رابطه خوب و دوستانه اي است .به همين دليل بارها به درخواست خودمان يا دعوت نمايندگان براي دريافت گزارش ها به مجلس رفته ايم.
طي يکسال گذشته 4 بار به کميسيون فرهنگي رفته ايم ضمن اين که ما معمولا هر دوشنبه به صورت انفرادي با نمايندگان مجلس جلسه داريم فکرمي کنم تا الان طي سال 89 150 جلسه انفرادي با نمايندگان داشته ايم البته ممکن است که با يک نماينده دو يا سه بار جلسه داشته ايم.
اما نمايندگان مجلس بارها گفته اند که از عملکرد سازمان گردشگري راضي نيستند به خصوص از ميزان جذب گردشگر خارجي ؟
اشتباه نکنيد. بحث گردشگري در کشور ما به سازمان برنمي گردد.80 درصد گردشگري دست بخش خصوصي و فقط 20 درصد دست دولت است .عامل اجرايي گردشگري در کشور ما آژانس ها هستند.
سازمان گردشگري اما زمينه سازي که مي تواند انجام دهد!
زمينه سازي بله ! ما در دو بخش زيرساخت و تبليغات وظيفه زمينه سازي را بر عهده داريم.به همين جهت ما در تمام نمايشگاه هاي دنيا شرکت مي کنيم .
اما باز هم به نظر نمي رسد آمار گردشگران خارجي راضي کننده باشد؟
اتفاقا با توجه به به شرايط خودمان در منطقه ،عدد ورودي مناسبي داريم شايد خروج ما زياد است که اين عدد ورودي کوچک مي شود. علت ديگر هم اين است که در داخل خيلي از تورهاي ما حساب و کتاب ندارند. به همين جهت درحال ساماندهي آن ها هستيم. الان بعضي از روزنامه هاي ما عملا بروشور تبليغاتي آژانس هاي خارجي در ايران شده اند.گردش مالي اين امر بين 50 تا 60 ميليارد در سال است.اين آژانس هاي داخلي تمام تبليغاتي که آژانس هاي خارجي مي خواهند داخل ايران انجام بدهند را انجام مي دهند.البته ما مخالف رفتن مردم به سفر نيستيم ولي مي گوييم در تبليغات مان بايد قاعده اي داشته باشيم.
اين که يک عده از عزيزان فکر مي کنند فقط مسئوليت به عهده سازمان گردشگري است اين گونه نيست . معضلات گردشگري کم نيست يکي از معضلات مسائل سياسي جهان است الان در تمام دنيا کلا گردشگري افول کرده تازه ايران و چين و يکي دو کشور ديگر در اين زمينه رشد کرده اند.همين اتفاقاتي در خاورميانه افتاد گردشگري اين کشورها را دچار مشکل خواهد کرد. يعني گردشگري مصر حالا حالا ها زمان لازم دارد تا دوباره رونق بگيرد. حوادث يا رکود اقتصادي که سال گذشته در جهان اتفاق افتاد نيز به شدت به گردشگري ما لطمه زد. ما سال قبل پيش بيني مي کرديم که گردشگري ما 50 درصد نسبت به يک سال پيش از آن رشد مي کند ولي اين حوادث برنامه هاي ما را عقب انداخت ولي باز هم در ورودي گردشگر به عدد سال 88 رسيديم.گردشگري صنعت نرم و لطيفي است مگر يک حادثه انفجار يا اغتشاش شهري به راحتي از ذهن پاک مي شود علاوه بر اين تبليغات عليه ايران به شدت منفي است رسانه هاي غربي به شدت منفي بافي مي کنند از سوي ديگر رکود جهاني به شدت تاثير گذار است .با اين حال به گزارش سازمان جهاني گردشگري ما هر سال رشد 20 درصدي را تکرار کرده ايم.
با تمام اين اوصاف اما با وجود داشتن پتانسيل هاي بسيار و جاذبه هاي گردشگري و تاريخي اما کشور ما به هيچ عنوان حتي با کشوري مانند ترکيه نيز قابل مقايسه نيست ؟
ما نمي توانيم خودمان را با ترکيه مقايسه کنيم.نمي توان سيب را با پرتقال مقايسه کرد.
قبول داريم که از بعضي جهات شايد توان چنين مقايسه اي انجام داد اما از نظر داشتن مفاخر و جاذبه هاي تاريخي و گردشگري ايران بسيارغني تر از ترکيه است که مي تواند کمک کننده باشد و از اين جهت بايد درمورد جذب گردشگر از ترکيه جلوتر باشيم ؟
"بايد و نبايد" يک چيز است و "هست ونيست" چيز ديگري است .بايد قبول کنيم که ترکيه از نظر فرهنگي با ما کاملا فرق دارد. پس شرايط ما فرق مي کند يعني اگر ترکيه بتواند برخي از گردشگران خاص راجذب کند ما اصلا نمي توانيم .ترکيه 35 سال است که وارد اين عرصه شده درحالي که ما فقط 4 سال است به صورت عملياتي وارد اين کار شده ايم .که عملياتي وارد اين کار شده ايم .8 سال جنگ 8 سال بازسازي!تازه 4-5 سال اخير گردشگري به معاونت تبديل شده است. ترکيه از سال 1982 شروع کرده است از آن سو اين کشور هزينه تبليغاتي سنگيني مي کند ترکيه سال گذشته فقط در ITV برلين يک ميليارد دلار خرج کرد به عبارتي هزار ميليارد تومان . از اين مبلغ فقط 300 ميليون دلار توسط دولت پرداخت شد و 700 ميليون دلار برعهده بخش خصوصي بود.آن وقت سال گذشته ما چقدر خرج کرديم 2 ميليارد تومان !يک ميليارد دلار کجا و دو ميليارد تومان کجا. عزيزاني که در مورد گردشگري انتقاد مي کنند يک مقداري روي بودجه بگذارند. بخش خصوصي را جلو بياورند. ما بابت کار انجام شده بايد جواب بدهيم کار نکرده که فراوان است . وضع ما با اين دست خالي اين است.تازه شرايط فرهنگي آن ها با ما زمين تا آسمان متفاوت است.
حال با همين دست خالي دورنماي شما کجاست ؟
ما هنوز در مراحل آغاز کار هستيم ولو استعدادمان هم زياد باشد.درست از مقطعي که شروع کرده ايم يعني از سال 84 به بعد که دولت تغيير کرد ما 800 هزارنفر ورودي گردشگر داشتيم اما الان اين رقم به بيش از دوميليون نفر رسيده است. همان آماري که گمرک اعلام کرده . هر سال هم بين 20 تا 30 درصد رشد ورودي داشتيم . آن هم در شرايطي که موج هسته اي و اغتشاشات 88 را داشتيم و پيش بيني مي کنيم که اين روند همچنان ادامه پيدا کند البته با با شرط و شروطي آن هم اين که باز درمنطقه بحراني به راه نيفتد و يا مشکل ديگري پيش نيايد.
راستي! در ذهن تان به فکر رياست جمهوري هستيد يا توصيه پيشنهادي در اين زمينه به شما شده است ؟
(با خنده مي گويد) اي بابا ! پيشنهاد مي کنم حتما يک کتاب راجع به مسافرت به کره مريخ بنويسند .ژول ورن يک کتاب در مورد کره ماه دارد ، يک کتاب در مورد مسافرت به کره مريخ بنويسند.خيلي خوب در مي آيد.تا دو سال ديگر کي مرده کي زنده!
ولي از الان چند گزينه درحال فعاليت براي انتخابات آينده هستند ؟
مگر من هم فعاليتي کرده ام؟! آن ها دلشان خوش است . کو....تا دوسال ديگر .اولا وظيفه ما انجام کار است . ببينيد من رک هستم . اهل سياسي کاري نيستم . نه که بلد نباشم از سياسي کاري خوشم نمي آيد . ما سياسي هستيم ولي سياسي کارنيستيم . من در وزارت کشور دو دوره انتخابات را ديدم و مدت ها در بازرسي وزارت کشور فعال بودم . اولا که اشتباه است که کسي از الان اين حرفها را در جامعه ايران راه بيندازد.الان وقت کار کردن است . مردم از ما توقع کار دارند.براي چه مي خواهي ريييس جمهور شوي ؟ مي خواهي کار کني . همين جا که هستي کار کن . فعلا اين جا را درياب بقيه پيش کش . از اين بحث ها بياييد بيرون .
تا دو سال ديگر کي زنده وکي مرده !!يک سيب را بينداري آسمان هزار تا چرخ مي خورد.خود شما مي تواني براي دوسال آينده پيش بيني کني. مملکت کاردارد. هدفمندي يارانه هاست. بنشينيد کاري که به نفع کشور است، انجام بدهيد . خيالتان راحت ما همين جايي که هستيم در حوزه ميراث و گردشگري کارمان را انجام مي دهيم .آن هم با وجود اين همه منفي بافي و شاکي بودن بعضي ها ! چرا که منافعشان را بهم زده ايم ، اگربتوانيم روزي در اين باره هم مي گويم .
البته گاهي که مي گوييم مثلا فلان جا فلان باند را ما به هم ريختيم ، معلوم است که بيانيه مي دهند چون دکانشان به هم خورده . به هر حال اگر بتوانيم کاري انجام دهيم به کشور خدمت کرده ايم . کساني که اين حرف ها را مي زنند جامعه را نمي شناسند. جامعه و کشور را بايد شناخت . مثل بعضي از گروهک ها که در فضاي بسته خودشان تحليل مي کردند با اين تصور که جامعه همان است که آن ها فکر مي کنند.
درتاريخ داريم زماني که فرقه دموکرات در آذربايجان فعال بود به روستايي مي روند اهالي آبادي را جمع مي کنند شروع مي کنند به تبليغ کمونيستي کردن . مردم هم شعارکمونيستي مي دهند . بعد مي گويند ببينيد مردم آماده اند که کمونيست شوند . هوا تاريک مي شود يکي با فانوس مي آيد داخل . همه صلوات مي فرستند ! اينجاست که مي گويند بلند شويد برويد اين ها را نمي شود کاري کرد.
اين پالس ها را که برخي مي فرستند در اجتماع اثر منفي دارد. من دراين جا نشسته ام ، کارم را رها کنم که تا دو سال ديگر قرار است چه اتفاقي بيفتد .....