به گزارش مشرق، «ولید بن طلال» تاجر ثروتمند مشهور عربستانی و رئیس شرکت خدماتی مالی «کینگدام هولدینگ» عربستان (شرکت مادر «المملکة») در ریاض ضمن حمله به «ابراهیم العساف» وزیر دارایی این کشور به علت افزایش 28 درصدی هزینههای بودجه سال 2015، به او درباره رسیدن عربستان به مرحله خطر هشدار داد.
ولید، فرزند طلال بن عبدالعزیز شاهزاده سعودی است؛ کسی که قبلا سفیر عربستان در فرانسه و نماینده کشورش در یونسکو و یونیسف بوده و خواستار سلطنت مشروطه در عربستان شده است. ولید به وزیر دارایی عربستان هشدار داد که برداشت از ذخایر ارزی، به فاجعه بزرگی منجر خواهد شد.
روزنامه فرامنطقهای «القدس العربی» به نقل از ولید بن طلال گزارش داد، این شاهزاده سعودی پس از اینکه هزینههای بودجه عربستان به میزان 28% افزایش یافت، به وزیر دارایی این کشور حمله کرد و تداوم این مسئله را منجر به بروز فاجعه بزرگ قلمداد کرد.
بن طلال از وزیر دارایی این کشور خواست که درباره مسائل اقتصاد ملی و صندوق ذخیره ملی با یکدیگر گفتوگو کنند و در صفحه شخصی «توئیتر» خود از العساف خواستار انجام مناظره تلویزیونی شد.
شورای وزیران عربستان سعودی روز 25 دسامبر در جلسه فوقالعاده خود اذعان کرده بود که بودجه سال آینده این کشور، با کسری 145 میلیارد ریالی (حدود 38 میلیارد دلار) روبهروست. این کسری به دلیل کاهش شدید قیمت نفت است که عربستان سعودی به دلیل منازعه سیاسی با ایران و روسیه به همراهی آمریکا، عامل آن است.
ولید بن طلال با تأکید بر اهمیت ایجاد صندوق ملی در عربستان، گفت: اکنون بیش از هر زمانی به ایجاد صندوق حاکمیتی نیاز داریم... مبالغ صندوق حاکمیتی که قابلیت به کارگیری فوری را برای بودجه کشور دارد، به 2 تریلیون ریال (سعودی) میرسد.
این شاهزاد سعودی همچنین دو پیشنهاد را برای این صندوق ارائه کرد: « [نخست] تشکیل سیستم سرمایهگذاری و استفاده از اقتصاد دانان و سیاستمداران برای مدیریت این مبالغ و [دوم] عقد قرار داد با شرکتهای جهانی برای مدیریت کلی در ازای أخذ ضمانت مالی آنها.
عربستان به نقطه خطر رسیده است
وی تصریح کرد: « این موضوع دیگر جای تأخیر ندارد؛ زیرا ما به نقطه خطر رسیدهایم. آری، خطر. این خطر را با قدرت تکرار میکنم؛ برداشتن از ذخایر [ارزی]».
نشریه «فارین پالیسی» چندی پیش به مسئله کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی پرداخت و تأکید کرد، بر خلاف بر تحلیلهای صورت گرفته مبنی بر اینکه اقدام عربستان در پائین آوردن قیمت با هدف ضربه زدن به صنعت نفت «شل» آمریکا صورت گرفته، این اقدام در حقیقت، ایران و روسیه را هدف قرار داده است.
«مایکل موران» نویسنده این تحلیل مانند بسیاری دیگر از تحلیلگران، در مورد رخدادهای اخیر در بازار نفت، نوشت، تصمیم اخیر «اوپک» برای تداوم سطح فعلی تولید نفت که به رهبری ریاض صورت گرفت، «حملهای مستقیم» توسط عربستان، به دو «رقیب ژئوپلیتیک» یعنی ایران و روسیه است که «حمایتشان از دولت سوریه و دیگر طرحهای ژئواستراتژیک آنها، برای پادشاهی عربستان تهدیدی به مراتب جدیتر از رقابت شکلگرفته از سوی آمریکا در سهم بازار است».
این در حالی است که وزارت دارایی عربستان نیز با صدور بیانیهای، به روند کاهشی قیمت نفت اشاره کرد و از کسری بودجه 39 میلیارد دلاری در سال 2015 خبر داد.
وزارت دارایی عربستان اعلام کرد که برای مقابله با این کسری بودجه بیسابقه، باید حقوق و دستمزد کارمندان و کارگران دولت کاهش یابد.
در همین راستا، یک وزیر عربستان گفته بود که کاهش دستمزدها آنقدر خواهد بود که پول تزریقی به بندهای مصرفی بودجه را نصف خواهد کرد.
آمار منتشر شده وزارت دارایی عربستان نشان میدهد که مخارج دولت پادشاهی این کشور در سال 2015، 229.3 میلیارد دلار و درآمدهای بودجهای معادل 190.7 میلیارد دلار است.