به گزارش مشرق، ۱۷ آبان ۹۳ صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، ششمین رییس خود را شناخت و پس از صادق قطبزاده، سیدمحمد موسویخوئینیها، محمدهاشمی، علی لاریجانی و عزت الله ضرغامی، محمد سرافراز سکاندار رسانه ملی کشور شد.
از همان روز،صداوسیماییها، اذهان عمومی و رسانهها، تغییر و تحولات گستردهای در این سازمان را انتظار میکشیدند. البته که این امر، خیلی زود به وقوع پیوست و تغییرات وسیعی در راستای چابک سازی رسانه ملی کلید زده شد. موضوعی که پرداخت مفصل به آن، در این گزارش در دستور کار قرار دارد و البته باید این به این نکته اشاره کرد که چون اخیرا در گزارش مفصلی تغییر و تحولات در رادیو را مرور کرده بودیم، در این گزارش آن مباحث تکرار نشدهاند.
سرافراز که از سال ۷۱ به عنوان معاون برون مرزی صداوسیما منصوب شد و در دوران سیدعزتالله ضرغامی مدیریت شبکههای پرس تیوی و هیسپان تی وی را نیز به صورت همزمان برعهده داشت، به عنوان اولین انتصاب، جایگزین خودش در معاونت برون مرزی را معرفی کرد و محمد اخگری را روی صندلی این معاونت نشاند.
وی شاکر طاهری مدیرکل اداری مالی معاونت برون مرزی را به سمت ذیحساب سازمان منصوب کرد و محمدمهدی طائب را نیز به عنوان رییس دفتر خود انتخاب کرد.
وی در گام بعدی، ۲۵ آبان طی حکمی امین صدیقی را مشاور فرهنگی خود کرد. صدیقی پیش از این در حوزه رسانه مسئولیت داشته و در شبکه آی فیلم نیز صاحب مسئولیت بوده است.
تعامل سینما و رسانه ملی و بازگشت قدیمیهای تلویزیون
در نخستین روزهای حضور سرافراز در صداوسیما، گمانهزنیهای مبنی بر بازگشت نیروهای قدیمی رسانه ملی به تلویزیون شنیده میشد. این موضوع توسط خبرنگار از سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد پرسش قرار گرفت و حسین نوش آبادی درباره بازگشت محمد احسانی و محمدرضا جعفری جلوه که به صورت مامور از رسانه ملی در سازمان سینمایی و بنیاد سینمایی فارابی فعال هستند، گفت: رابطه وزارت ارشاد با صدا و سیما با توجه به تغییر مدیریتی که در رسانه ملی رخ داده براساس تعامل و افزایش همکاریها خواهد بود.
صداوسیما
وی افزود: بنا داریم با حضور محمد سرافراز رییس سازمان صدا وسیما این حضور را بیش از گذشته تقویت کنیم زیرا اعتقاد داریم صدا و سیما نقش مهم و اثرگذاری در توسعه فرهنگ عمومی دارد و تبادل نظرها بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما باید بیش از گذشته اتفاق افتد.
نوش آبادی با اشاره به اینکه به زودی نخستین نشست با رییس سازمان صدا و سیما برگزار خواهد شد، بیان کرد: در این نشست درباره مدیرانی که از رسانه ملی به صورت مامور در وزارتخانه مشغول هستند صحبت خواهیم کرد، اما آنچه مسلم است اگر بنا بر تغییر باشد قطعا این تغییر با شیب ملایم اتفاق خواهد افتاد. اگر بنا بر فراخواندن مدیران رسانه ملی که در وزارت ارشاد مامور هستند، باشد این امر با رعایت تعامل انجام خواهد گرفت.
بازگشت علی اصغر پورمحمدی به سیما
سهشنبه ۲۷ آبان بود که سرافراز مهمترین انتصاب خود را انجام داد و علی اصغر پورمحمدی را به سمت معاون سیما منصوب كرد.
ساماندهی و بازتعریف ماموریت شبكهها و كانالهای سیما، اصلاح و نوسازی ساختار داخلی شبكهها متناسب با ماموریت و هویت شبكهها در راستای چابکسازی برون سپاری تولیدات، ارتقا و تعمیق محتوایی برنامهها بر پایه دین، اخلاق و نیز سبک زندگی اسلامی ایرانی و ایجاد نشاط و امید در جامعه، افزایش كیفیت برنامههای تولیدی با توجه به گونهها و ساختارهای موفق، جذاب و نوین و تولید آثار كوتاه نمایشی با هدف آموزش و ارتقا سطح فرهنگی جامعه، ایجاد بانک اطلاعات جامع سیما (شامل اطلاعات مربوط به طرحها، فیلمنامهها، برنامهها، كارشناسان، عوامل تولید و نیز جداول پخش)، ارتقاء كیفی تولیدات نمایشی (با توجه به جذابیت داستانی و هنری و نیز اثر گذاری پیام)، توجه به ظرفیتها و استعدادهای جوانان مومن، انقلابی و آگاه و هماهنگسازی نرخ نامه فعالیتهای تولیدی و هنری در مراكز و شبكههای مختلف سیما ماموریتهایی بود که سرافراز در حکم رییس تلویزیون آورده بود.
در همان روز رییس رسانه ملی در حكم دیگری مهدی اخوانبهابادی را به عنوان قائم مقام خود در امور فناوری و رسانههای نوین منصوب كرد.
وی فردای آن روز سردار سرتیپ محمد باقر زهرایی را به ریاست حراست سازمان صدا و سیما انتصاب كرد.
در بخشی از حکم رییس صداوسیما به او آمده بود: برقراری تعامل سازنده با كاركنان رسانه به عنوان مهمترین منابع و سرمایههای سازمان و فراهم كردن بستری مناسب برای ارتباط اثرگذار با هنرمندان، كارشناسان و مدعوین بخشهای مختلف رسانه ملی در كنار حراست از سرمایههای مادی و معنوی سازمان با در نظر گرفتن ضرورت حفظ آبرو و كرامت همگانی و پیشگیری از تخلفات از مهمترین مواردی است كه انتظار میرود در اجرای دقیق آنها اهتمام شود. مشاورههای مشفقانه به مدیران با هدف حفظ و حراست از شأن و جایگاه كاركنان، برای كمك به آنها در اجرای دقیق سیاستهای سازمان و رصد هوشمندانه نسبت به جریانهای انحرافی و ضد انقلابی از اهم موضوعاتی است كه باید به آن توجه شود.
فرمان گذار از SD به HD
تمركز در سیاستگذاری، چابكسازی، كاهش تصدیگری، گذار از SD به HD ، تكمیل زنجیره سیگنالرسانی پایدار و ایمن كشور، تكمیل فرایند دیجیتالسازی، پوشش حداكثری شبكههای رادیو تلویزیونی، ارتقای كیفیت صدا و تصویر، ایجاد زیرساختهای سخت و نرمافزاری مورد نیاز رسانههای نوین و ایجاد بستری به روز و كار آمد به منظور رساندن پیام رسانه ملی از جمله مسئولیتهایی است که سرافراز به بهابادی سپرد.
بهابادی متولد ۱۳۵۷ است و از دانشجویان نخبه و برتر دانشگاههای كشور در رشته مهندسی برق بوده است. وی دكترای این رشته را از دانشكده برق دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۱ كسب كرده است.
گام بعدی سرافراز دوشنبه سوم آذر برداشته شد و او علی عسکری معاون توسعه و فناوری صداوسیما را از این سمت برکنار و به سمت مشاور خود منصوب کرد.
این اقدام او به نوعی نشانگر حذف معاونت توسعه و فناوری نیز به حساب میآمد، همانطور که پیش از این، با انتصاب اخوان بهابادی، پایههای این معاونت سست شده بود.
معرفی پورمحمدی به عنوان نماینده تام الاختیار تلویزیون در سینما
وعده نوشآبادی برای آغاز تعامل سینما با رسانه ملی، در نهم آذر محقق شد و حجت الله ایوبی معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان سینمایی به دیدار محمد سرافراز رییس سازمان صدا وسیما رفت.
در این دیدار که ایوبی را محمد احسانی معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی، علیرضا رضاداد مشاور ارشد و دبیر جشنواره فیلم فجر، محمدرضا جعفری جلوه مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، سید مصطفی ابطحی معاون توسعه فناوری و مطالعات سینمایی همراهی میکردند، علی اصغر پورمحمدی معاون سیما نیز حضور داشت.
ایوبی در این نشست صمیمانه پیشنهاد تشکیل یک کمیته کاری مشترک را به منظور حل خواستهها و مطالبات اهالی سینما با بررسی دقیق و نگاه کارشناسانه مطرح کرد که مورد موافقت رییس سازمان صدا و سیما قرار گرفت.
محمد سرافراز نیز در این دیدار، ضمن ابراز خشنودی از برگزاری این نشست صمیمانه، برضرورت ایجاد ارتباط و نقش مثبت رادیو و تلویزیون تاکید کرد و گفت: امیدوارم با تشکیل کمیته مشترک بین دو سازمان بتوانیم گامهای موثری برداریم.
سرافراز همچنین علیاصغر پورمحمدی را به عنوان نماینده تام الاختیار خود در رابطه با تعاملات میان دو سازمان معرفی و بر تسریع روند این همکاری تاکید کرد.
دستور ساماندهی درآمدهای تبلیغاتی و منطقی کردن زمان پخش آنها
وی همچنین در این روز، با حکمی مهدی مجتهد مدیر شبکه جهانی سحر را به عنوان معاون برنامه ریزی و منابع مالی خود منصوب کرد.
رعایت اصل صرفه جویی در کنار کمک به حوزههای مختلف برای دستیابی به اهداف سازمانی، رعایت قوانین و مقررات مالی و نظارت دقیق بر هزینهها، ساماندهی درآمدهای تبلیغاتی و منطقی کردن زمان پخش آنها در کنار حفظ کرامت و شان سازمان، شناسایی و برآورد دقیق منابع مالی سازمان و توزیع مناسب و عادلانه بر اساس وظایف هر حوزه با اولویت پرداخت به تولید، حفظ و حراست از اموال و داراییهای سازمان و برنامهریزی دقیق برای تحقق مولفههای چهارگانه دین، اخلاق، امید و آگاهی و ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی در تعهدات تولید حوزههای پیام ماموریتهای مجتهد در حکم سرافراز به او است.
مجتهد پیش از این مدیریت شبکه جهانی سحر را برعهده داشت.
آغازین روزهای فعالیت رییس جدید، با دسته و پنجه نرم کردن دو تن از هنرمندان با بیماری همزمان شده بود؛ مرتضی احمدی و انوشیروان ارجمند. در این میان رییس رسانه ملی پس از اطلاع از بستری شدن انوشیروان ارجمند در یکی از بیمارستانهای تهران مدیر کل روابط عمومی سازمان را مامور بررسی آخرین وضعیت درمانی ایشان کرد.
در این روزها، خبرگزاری مهر همواره تلاش کرد با پیگیری مستمر حواشی حضور مدیریت جدید در سازمان و گمانهزنیهایی که مبنی بر تغییرات عمده در سازمان به گوش میرسید، اخبار درست با منابع موثق را استخراج کند تا اینکه شنبه هشتم آذر فرصتی ایجاد شد و در گفتگوی کوتاهی با قائم مقام جدید رییس صدا و سیما که در امور فناوری و رسانههای نوین منصوب شده بود درباره آخرین وضعیت شبکههای سیما در مدیریت جدید پرسیدیم و وی اعلام کرد به زودی خبرهایی درباره ادغام برخی شبکههای تلویزیون میرسد و زمان زیادی تا این مرحله نمانده است.
وعده مهدی اخوان بهابادی خیلی زود محقق شد و علی اصغر پورمحمدی معاون سیما ۹ آذر در جمع مدیران شبکه سه سیما اعلام کرد ادغام دو شبکه تماشا و نمایش در راستای برنامهریزی افزایش کیفیت در شبکههای سیما انجام میشود.
شبکههای نمایش و تماشا ادغام میشوند
وی در این زمینه گفت: با ادغام شبکه تماشا در شبکه نمایش فرصت حضور شبکه نسیم در گیرندههای دیجیتال که مورد درخواست مردم سراسر کشور است فراهم خواهد شد. این شبکهها در حال حاضر تنها در تهران قابل دریافت هستند اما با توجه به درخواست بینندگان سیما در دیگر نقاط کشور در آینده شبکههای جامجم که مخاطب برون مرزی دارند از گیرندههای دیجیتال حذف و شبکه افق جایگزین میشود.
شبکه نمایش
پورمحمدی آن روز همچنین بر ضرورت اهتمام ویژه به صرفهجویی تأکید کرد و از مدیران شبکههای سیما خواست داوطلبانه برنامههای پرهزینه، کم اثر و کم بیننده را از جدول برنامهها حذف و برای کوچکسازی شبکه نیز کارشناسی کنند.
با رسانهای شدن این اظهارات، بازار گمانهزنی درباره تغییرات بعدی داغتر شد و برخی خبرهای ضد و نقیض دیگر به گوش میرسید تا اینکه باز هم فرصتی دست داد و مستقیما از معاون سیما در این زمینه سوال کردیم.
دیگر ادغامی نخواهیم داشت
علی اصغر پورمحمدی نیز در پاسخ به اینکه بعد از ادغام شبکههای نمایش و تماشا آیا باید منتظر ادغامهای دیگر هم بود؟ در کوتاهترین پاسخ ممکن تصریح کرد: قرار نیست هیچ ادغامی صورت بگیرد. وی همچنین درباره وضعیت سریال «سرزمین کهن» نیز توضیحاتی ارائه کرد.
در ادامه انتصابات سازمان صداوسیما، سرافراز حجت الاسلام سیدرمضان موسوی مقدم را به معاونت امور مجلس و استانهای رسانه ملی منصوب کرد.
ادغام معاونت امور استانها و اداره کل امور مجلس رسانه ملی
وی در حکمی با ادغام معاونت امور استانها و اداره کل امور مجلس رسانه ملی، حجت الاسلام سیدرمضان موسوی مقدم را به معاونت امور مجلس و استانهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی منصوب کرد.
رییس رسانه ملی در حکم خود برای موسوی مقدم بر اصلاح ساختار این معاونت برای چابک سازی و برون سپاری و افزایش کیفی ضریب نفوذ رسانه ملی و جذب مخاطب تاکید کرده است.
اصلاح ساختار در جهت چابک سازی و برون سپاری وظایف غیر ذاتی و بهرهوری، افزایش کیفی ضریب نفوذ رسانه ملی و جذب مخاطبان جدید در جهت اعتلای فرهنگ و تقویت سبک زندگی اسلامی ایرانی، ایجاد انگیزه ملی در جهت افزایش اقتدار، وحدت و امنیت ملی، ایجاد امید و نشاط در جامعه با هدف پیشرفت علمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشور و تعاملی شدن رسانههای استانی ماموریتهای سرافراز برای قائم مقام پیشین سازمان در سمت جدید خود بود.
حذف معاونت رسانههای مجازی
همانطور که قبلا اشاره شد، انتصاب مهدی اخوان بهابادی قائم مقام رییس سازمان در امور فناوری و رسانههای نوین، نه تنها به حذف معاونت توسعه و فناوری انجامید بلکه معاونت رسانههای مجازی نیز کنار گذاشته شد.
سهشنبه ۱۱ آذر، رییس رسانه ملی علی دارابی را به سمت مشاور خود منصوب کرد .در حالی که پیش از این گمانهزنیهایی از حضور دارابی در معاونتهای مهم سازمان شنیده میشد، تنها یک سمت فرمالیته مشاوره به او رسید.
پنجشنبه ۱۳ آذر نیز سامانه دیجیتال فرستندههای رادیو و تلویزیون شهرستان پلدختر با حضور استاندار لرستان، معاون عمرانی استانداری لرستان، مدیر کل صدا و سیمای مرکز لرستان و جمعی از مدیران افتتاح شد.
مدیرکل صدا و سیمای مرکز لرستان در این مراسم با بیان اینکه با راهاندازی سامانه دیجیتال در پلدختر ۸۵ درصد این شهرستان زیر پوشش سامانه دیجیتال قرار گرفتند، تصریح کرد: با راه اندازی این سیستم دیجیتال امکان استفاده از ۲۰ شبکه تلویزیونی و ۲۰ شبکه رادیویی در شهرستان پلدختر از طریق سیستم دیجیتال فراهم شده است .برای افتتاح این سامانه سه میلیارد ریال هزینه شده که این مبلغ از محل اعتبارات ملی صدا و سیما و تملک دارایی استانداری لرستان تامین شده است.
راهاندازی کمیته کودک در سیما
با گذشت زمان تغییرات عمده در معانتهای استانها و سیما کماکان ادامه داشت و پورمحمدی نیز در بازدیدی از شبکه دو، از دستور کار معاونت سیما برای راهاندازی کمیته کودک در سیما با هدف ساماندهی برنامههای کودک در تلویزیون و تقسیم کار این حوزه بین شبکهها خبر داد که این خبر هم بیانگر اتفاقات تازهای در سازمان بود.
یکشنبه ۱۶ آذر در لایجه بودجه سال ۹۴ که توسط رییس جمهور به مجلس ارائه شد، مبلغ ۱۰۶۹ میلیارد تومانی به عنوان بودجه سازمان صداوسیما در سال ۹۴ پیشبینی شده است که این مبلغ با افزایش صرفا ۱۹۷ میلیاردی نسبت به سال گذشته روبرو بود.
تبلیغات تلویزیونی برنامه کودک
بودجه سازمان صداوسیما در سال ۹۳ مبلغ ۸۷۲ میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود که البته همواره سیدعزتالله ضرغامی رییس قبلی صداوسیما این مبلغ را کمتر از نیاز سازمان میدانست. ضرغامی همواره تأکید میکرد بودجه ارائه شده به صداوسیما تنها نیمی از نیاز آنها را تأمین میکند و سازمان ناچار است بقیه مبلغ مورد نظر را از طریق آگهیها و برنامههای مشارکتی کسب کند.
حتی رییس سابق سازمان صداوسیما زمان دریافت بودجه ۸۷۲ میلیاردی سال گذشته، اعلام کرد بیشتر این مبلغ برای بدهیهای سازمان میرود.
گرچه در روند جدید رسانه ملی بر محور چابک سازی سازمان صدا و سیما و حتی ادغام برخی شبکهها و کیفی سازی به جای رویکرد صرفا کمیگرا تأکید داشتند، اما این بودجه کم، صدای مدیریت جدید را نیز درآورد و مدیرکل روابط عمومی رسانه ملی رشد ۶ درصدی بودجه امسال صدا وسیما در لایحه ابلاغی دولت را ناچیز و ناکافی دانست.
اجبار رسانه ملی به آنتن فروشی
سید تقی سهرابی با بیان این مطلب گفت: علیرغم نیاز سازمان صدا و سیما به بودجهای معادل حداقل ۳ هزار میلیارد تومان در سال مالی پیشرو، بودجه این سازمان در مقایسه با سال گذشته تغییر محسوسی نداشته و دولت، رسانه ملی را موظف کرده است از طریق پخش آگهی بازرگانی، ۱۲۰۰ میلیارد تومان درآمدزایی داشته باشد این درحالی است که مردم از پخش همین مقدار آگهی برای درآمد ۸۹۰ میلیارد تومانی هم ناراضی هستند و رسانه ملی نیز مجبور به آنتن فروشی خواهد شد.
مدیرکل روابط عمومی رسانه ملی با اشاره به سهم دولت از بودجه ۹۳۲ میلیارد تومانی سازمان صدا وسیما در لایحه بودجه سال۹۴ تصریح کرد: رشد حدود ۶ درصدی بودجه امسال رسانه ملی به نسبت سال گذشته در حالی است که در بودجه امسال حقوق کارکنان دولت با ۱۴ درصد رشد پیشبینی شده است. برخلاف رویه دولت امسال هیچ جلسهای برای بررسی بودجه سازمان صداوسیما برگزار نشده است. درصورت تصویب اعتبار ابلاغی که حتی کفاف حقوق و مزایای کارکنان رسانه ملی را هم نمیدهد، سازمان صدا وسیما قادر نخواهد بود آنگونه که باید به تعهدات خود مبنی برتولید محتوا و نگهداری شبکههای رادیویی و تلویزیونی محلی، ملی و بین المللی عمل کند.
تولیدی شدن برنامههای زنده
افزایش نظارت بر برنامهها، رویکردی بود که سرافراز در ادامه مدیریت خود مدنظر قرار داد و در حالی که همه روال مبنی بر کم کردن هزینهها طی میشد، برنامههای زنده تلویزیون که طبیعا ارزانتر از برنامههای تولیدی هستند، یکی یکی حذف یا ضبطی شدند. از جمله برنامه «مجله تئاتر» که علیرضا اسحاقی مدیر گروه فیلم و نمایش شبکه چهار نیز خبر این تغییر را تأیید کرد.
وی همچنین از مذاکره با مرکز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد خبر داد و اعلام کرد شاید تا قبل از پایان ماه آذر تفاهمنامهای با این مرکز امضا شود.
در پی این تصمیم برای «مجله تئاتر» انجمن منتقدان و نویسندگان خانه تئاتر بیانیه صادر کردند و خواستار از سرگیری پخش برنامه «مجله تئاتر» بهصورت زنده در راستای حفظ و اعتلای فضای گفتگو و ارتباط موثر میان مخاطبان و اهالی تئاتر از رییس رسانه ملی شدند.
در چهارشنبه ۱۹ آذر در نشست مشترک معاون امور مجلس و استانها با مدیران کل مراکز، دبیران مناطق پنجگانه مراکز صدا و سیما معرفی شدند.
معرفی مدیران کل مناطق پنجگانه صداوسیمای استانی
حجت الاسلام سیدرمضان موسوی مقدم در نشست مشترک معاون امور مجلس و استانها با مدیران کل مراکز با اظهار قدردانی از نصرپور، علی نژاد، کشفی، لاوری و صادقی جهانی دبیران مناطق یک تا پنج مراکز صدا و سیما، حجت الاسلام علی نهاوندی مدیرکل مرکز خراسان رضوی، مرتضی صفری مدیرکل مرکز زنجان، وحید کمالی مدیرکل مرکز خلیج فارس، مسلم رحیمی مدیرکل مرکز خوزستان و حمیدرضا قربانی جم مدیرکل استان مرکزی را به عنوان دبیران جدید مناطق پنجگانه معرفی کرد.
مراکز صدا و سیمای استانی به پنج منطقه تقسیم شدهاند که مراکز مازندران، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، گلستان و گیلان جزو منطقه یک قرار دارند.
همچنین مراکز آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، کردستان، کرمانشاه، مهاباد، همدان و زنجان در منطقه دو، مراکز کرمان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کیش زیرمجموعه منطقه ۳، مراکز خوزستان، آبادان، بوشهر، لرستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری در منطقه چهار و مراکز قم، اصفهان، مرکزی، یزد، سمنان، قزوین و البرز نیز در زیر مجموعه منطقه ۵ قرار دارند.
در روزهای بعد رییس رسانه ملی طی حکمی سعید انبارلویی را به سمت «مدیر کل آرشیوها» منصوب کرد.
ساماندهی، حفظ و نگهداری بزرگترین میراث دیداری و شنیداری کشور، ایجاد سازوکارهای لازم برای سرعت بخشیدن به دسترسی برنامهسازان رادیویی و تلویزیونی به منابع بینظیر، فاخر و کمیاب آرشیوی، توجه به روزآمدی و بازیابی منابع موجود، پاسخگویی به هنگام به مراجعهکنندگان درون و برونسازمانی، هماهنگی و ارتباط موثر با مجموعه آرشیوهای سازمان در سراسر کشور، بهرهمندی از تکنولوژیهای نوین رسانهای در ارائه خدمات، تبدیل منابع آنالوگ به دیجیتال و تهیه نرمافزار لازم که قابلیت جستجو برای همه منابع سازمان را فراهم کند از عمده انتظارات سرافراز از انبارلویی بود.
انقلاب در تلویزیون با ۱۱ انتصاب جدید
سرانجام سوالات بی جواب در حوزه سیما نیز به اندازه بسیار زیادی به پاسخ خود نزدیک شدند و ناگهان در صبحگاه ۲۵ آذر خبر مفصلی شامل ۱۱ انتصاب جدید در تلویزیون منتشر شد و ۱۱ مدیر تلویزیون جای خود را با دیگران عوض کردند. مدیرانی که اغلب آنها بعد از انتصاب در سمت جدید، نخستین گفتگوی خود با رسانهها را با مهر تجربه کردند.
در خبر نامبرده که رضا پورحسین مدیر شبکه مستند در آن به عنوان قائممقام سیما معرفی شد، محمد احسانی جایگزین مهدی فرجی در شبکه یک به عنوان شبکه ملی شد؛ شبکهای که دچار محدودیت خاصی نمیشود و ۶ گروه برنامهساز آن به قوت قبل به کار خود ادامه میدهند.
شبکه یک ملی و عمومی
شاید درباره شبکه یک به جز تغییر مدیر آن با آمدن محمد احسانی و رفتن مهدی فرجی اتفاق بزرگ دیگری رخ ندهد. اما همان رفتن فرجی نیز بی حاشیه نبود و برخی از هنرمندان به این موضوع اعتراض کردند. گرچه خود وی در مراسم تودیع و معارفه اعلام کرد که برای ادامه تحصیل و گرفتن مدرک دکترا از سازمان میرود.
احسانی مدیر جدید شبکه یک نیز در اولین گفتگویش پس از انتصاب، با بیان اینکه به علت حضور داشتن در هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر در دفتر جشنواره به سر میبرد، اعلام کرد کار خود در این شبکه سراسری را پس از تودیع و معارفه آغاز خواهد کرد.
او هم با حضورش در شبکه یک که البته قرار نیست تغییر عمدهای داشته باشد و رویکرد ملی و عمومی آن حفظ خواهد شد، مدیر گروه اجتماعی شبکه را تغییر داد و به عادت فعالیتش در معاونت نظارت و ارزشیابی ارشاد به جای فیلمهای سینمایی، به پشت صحنه سریالها از جمله «میکائیل» سیروس مقدم رفت.
شبکه ۲ اجتماعی
سومین انتصاب این خبر به محمدرضا جعفری جلوه مربوط میشد که به عنوان مدیر جدید شبکه دو سیما منصوب شد ابراز امیدواری کرد در ماموریت جدیدش بتواند اهداف رسانه ملی در این شبکه را محقق کند. وی گفت: مدیریت در شبکه دوم سیما تجربه تازهای برای من خواهد بود و انشاءالله بتوانیم در پیشبرد برنامهها در این شبکه موفق باشیم.
در حکم وی، از شبکه دو به عنوان شبکه تخصصی در موضوع اجتماعی نام برده شده است که این موضوع ماهیت شبکه کودک و خانواده بودن شبکه دو را دگرگون میکند. ضمن اینکه از این پس میزان مشخصی از برنامههای شبکه دو رویکرد فرهنگی خواهند داشت.
در بین این انتصابات سیدغلامرضا میرحسینی به عنوان مدیر جدید شبکه سه معرفی شد. فردی که در دوران ریاست پورمحمدی بر شبکه سه جزو مدیران وی بود، او را پدر معنویاش معرفی و با ابراز خرسندی از بازگشت به خانهاش، اظهار امیدواری کرد بتواند خدمات خالصانهای داشته باشد.
شبکه سه؛ تخصصی برای ورزش، مسابقات و سرگرمی
وی درباره تغییرات در این شبکه گفت: امیدوارم به لطف خدا و دعای همکاران و عزیزان، با توانی که در شبکه سه وجود دارد و با کمک نیروهای متخصص و سرمایههای انسانی و مخاطبان هوشمند و ارزشمند بتوانیم کارهای موثری انجام بدهیم و ضمن تکمیل کارهای ارزشمند مدیران قبلی با بضاعت اندکی که داریم چیزی هم اضافه کنیم.
در آن خبر از سومین شبکه تلویزیون به عنوان شبکه تخصصی ورزش، مسابقات و سرگرمی نام برده شد که این موضوع ماهیت جوان بودن شبکه سه یا پررنگ بودن مجموعههای تلویزیونی در آن را کمرنگ کرد. ضمن اینکه با فعالیت تخصصی شبکه سه و اختصاص نیمی از آنتن آن به عرصه ورزش و البته سرگرمی، این احتمال هست که جایگاه شبکه ورزش نیز اندکی متزلزل شود.
ادامه فعالیتهای شبکه چهار با برنامههای علمی، فرهنگی و هنری
در پنجمین سرفصل تغییرات ۱۱ گانه، تقی رستموندی به عنوان مدیر شبکه چهار سیما ابقا شد و به نظر میرسید رضایت مدیران از فعالیت این شبکه باعث شد تغییرات آنچنانی در خط مشی آن ایجاد نشود. این شبکه در کنار برنامههای علمی خود، سهم قابل قبولی نیز برای برنامههای فرهنگی و هنری قائل خواهد شد. جایگاه معارف و اندیشه دینی نیز در این شبکه به قوت خود باقی خواهد ماند.
اما ششمین انتصاب مربوط به شبکه پنج بود که طی آن سعید مقیسه با سازمان صداوسیما خداحافظی کرد و مجید زینالعابدین مدیر سابق شبکه سه جایگزین او شد.
شبکه پنج سراسری با رویکرد اقتصادی
اصلیترین موضوع درباره این شبکه تغییر اهداف و ویژگیها به شکل صد در صدی است و آنطور که پیش از این در خبری منتشر کردیم، پنجمین شبکه اصلی تلویزیون دیگر به عنوان شبکه استانی تهران شناخته نمیشود و شبکه تخصصی در زمینه اقتصادی خواهد بود. ضمن اینکه این شبکه دیگر تنها در تهران قابل دریافت نیست و به یک شبکه ملی تبدیل میشود.
محوریت فعالیتهای شبکه پنج از این پس اقتصادی خواهد بود. به ویژه که شعارهای رهبری در چند سال گذشته همواره شعارهای اقتصادی بوده است و شعار سال ۹۳ نیز «اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی» نامگذاری شده است. بنابراین از این پس ماموریت اصلی شبکه پنج در راستای بحثهای اقتصاد مقاومتی رقم خواهد خورد.
تهرانیها دوباره دارای شبکه استانی میشوند
با این تغییرات احتمال تاسیس شبکهای خاص تهرانیها نیز وجود دارد. این خبر در مراسم تودیع و معارفه مدیران نیز توسط قائم مقام سیما تأیید شد.
از دیگر تغییرات شبکهها خداحافظی حسین ساری با شبکه پویا و مرکز پویانمایی صبا و آمدن او به شبکه آموزش است. البته با رفتن محمدمهدی قاسمی از شبکه آموزش به نظر میرسد تغییرات آنچنانی در این شبکه ایجاد نخواهد شد چرا که شبکه هفتم نیز به عنوان شبکه تخصصی در زمینه آموزش و مهارت معرفی شده است؛ یعنی همانی که بود.
جایگزینی مدیر باتجربه با یک مدیر جوان و پرانرژی
قاسمی نیز به عنوان رییس شـورای سیاستگذاری سلامت رسانه ملی معرفی شد. یکی دیگر از مهمترین دگرگونیهای اخیر تلویزیون جایگزینی یک مدیر جوان با رضا پورحسین در شبکه مستند به عنوان یکی از باسابقهترین مدیران تلویزیونی است.
امیر تاجیک نیز تأکید کرد قرار نیست کسی در دوران مدیریت او از شبکه مستند حذف شود و ضمن اینکه جای مستندهای اجتماعی در این شبکه خالی است، نیاز به ساخت مستندهای نهی از منکر نیز احساس میشود.
مدیر تولید سابق شبکه تلویزیونی پرس تی وی همچنین درباره تأثیرگذاری تجربیات او در عرصه برون مرزی، در تعیین رویکردهای شبکه مستند نیز اظهار کرد: از تجربهای که در عرصه بین المللی داشتم در شبکه مستند استفاده میکنم تا کیفیت آثار داخلی هم بالا برود و رقابت ایجاد شود.
رضا پورحسین در حال حاضر قائم مقام معاون سیما است.
پویا شبکه تخصصی کودک میشود
از جمله دیگر تغییرات، با رفتن علی بخشیزاده از شبکه دو، وی بین ۱۱ حکم جدید شبکهها، به عنوان مدیر جدید شبکه پویا معرفی شد؛ شبکه تخصصی پویانمایی کودک که به نظر میرسد تغییرات اساسی در آن اعمال خواهد شد.
به ویژه که بخشیزاده اعلام کرد این شبکه به زودی به شبکه رسمی کودک تلویزیون با چند کانال تبدیل میشود و گروههای برنامهساز وشخصیتهای محبوب کودکان به این شبکه میآیند.
وی تصریح کرد: شبکه پویا قرار است در آینده نزدیک به شبکه کودک تبدیل شود و به عنوان شبکه ملی کودک سازمان معرفی شود. این شبکه ظرفیت کار بسیاری دارد و تمامی گروههای برنامهساز در حوزه کودک باید به این شبکه بیایند و این شبکه، شبکه رسمی کودک سیما شود. ما در ایران ۱۴ میلیون دانش آموز داریم که مخاطب هدف ما هستند و فضای گستردهای را برای شبکه پویا ایجاد میکنند. ما باید از تمامی ظرفیتها استفاده کنیم و نظرات اندیشمندان حوزه رسانه را نیز برای این شبکه به کار ببریم.
مدیر جدید شبکه پویا همچنین گفت: این شبکه باید بتواند در هماهنگی با حوزه استانهای سازمان صداوسیما از تمامی ظرفیت کشور بهره بگیرد و همه را فعال کند. چرا که ظرفیت بسیاری در حوزه پویانمایی وجود دارد. ما میتوانیم بستههای کوچک انیمیشن تولید کنیم که در شبکههای سراسری پخش شوند و بزرگترین پیامهای کشور را در قالب انیمیشن به مخاطبان عرضه کنند.
این اظهارنظرهای بخشیزاده نیز در مراسم تودیع و معارفه مدیران با مطرح شدن آنها از سوی قائم مقام سیما، قوت بیشتری گرفت. شاید در آینده عموها و خالههای تلویزیون نیز به این شبکه بروند.
تفکیک مدیریت مرکز پویانمایی صبا و شبکه پویا
نکته قابل توجه در این انتصابات، این بود که علیرغم اینکه ساری هم به عنوان مرکز پویانمایی صبا و هم شبکه پویا که بعدها زیرمجموعه این مرکز تاسیس شد حضور داشت، در انتصابات جدید مدیریت شبکه پویا و مرکز پویانمایی صبا مجزا شد و مرتضی شمسی به عنوان مدیر صبا معرفی شد.
سراسری شدن شبکه افق و نسیم
چند روزی بیشتر از این تغییرات نگذشته بود که در ۲۶ آذر حجت الاسلام و المسلمین موسوی مقدم معاون امور مجلس و استانهای صدا و سیما اعلام کرد از سوم دی و همزمان با آغاز ماه ربیع الاول ۲ شبکه پرمخاطب نسیم و افق که تاکنون فقط شهروندان تهرانی میتوانستند از برنامههای جذاب آن بهرهمند شوند، قابل دریافت برای کلیه هموطنان سراسر کشور خواهد بود. این دو شبکه روی دستگاههای گیرنده دیجیتال جایگزین شبکههای تماشا و العالم خواهد شد.
فردای آن روز در پنجشنبه ۲۷ آذر مخاطبان تلویزیون با روشن کردن گیرندههای خود برنامههای یکسانی را در شبکههای «نمایش» و «تماشا» مشاهده کردند. شبکه «نمایش» از یک هفته قبل خبر از پخش سریال میداد و شبکه «تماشا» نیز آخرین روزهای فعالیت خود را پشت سر میگذاشت.
تاسیس شبکه تلویزیونی تهران در آینده
یکشنبه ۳۰ آذر ماه مراسم تودیع و معارفه ۱۱مدیر جدید تلویزیون برگزار شد که در آن از شکلگیری شبکه تهران و تبدیل شدن شبکه پویا به شبکه تخصصی کودک و نوجوان خبر داده شد.
شبکه تهران
معضل مدیریت جدید و اعتراض اصناف حتی پیش از پخش سریال!
با پایان نخستین ماه حضور سرافراز در سازمان، بروز برخی حاشیههای پیرامون رسانه ملی آغاز شد و در دوشنبه ۱ دی ۱۳۹۳، رییس کل سازمان نظام پزشکی ایران، در نامهای به معاون سیمای رسانه ملی، خواستار جلوگیری از خدشه دار شدن جایگاه جامعه پزشکی در پخش برنامههای طنز شد.
علیرضا زالی طی نامهای به علی اصغر پورمحمدی، خواستار دقت نظر بیشتر در ساخت برنامههای طنز در مورد جامعه پزشکی به ویژه سریال ۹۰ قسمتی شد تا اعتماد و نگرش مردم به جامعه پزشکی خدشه دار نشود.
در بخشی از نامه او که صرفا در واکنش به ساخت سریال «اتاق عمل» نوشته شده بود، آمده: برنامههای طنزی که تاکنون از رسانه ملی در حوزههای مختلف به نمایش در آمدهاند، به ویژه سریالهای طنزی که توسط هنرمند محترم جناب آقای مدیری کارگردانی شدهاند، دارای مخاطبان بسیار زیاد بودهاند و تصویرهای کلی و ماندگار اجتماعی در ذهن مخاطب ایجاد کردهاند. قطعاً جناب عالی تایید میفرمایید که مدیریت برداشتهای اجتماعی پیرامون حوزهای مثل حوزه سلامت که پس از پخش چنین برنامه پر مخاطبی ایجاد میشود، بسیار پیچیده است؛ اینکه این سریال در نهایت چه تصویری از نظام سلامت به عنوان یک نهاد اجتماعی ارائه میکند، بسیار حائز اهمیت است؛ اینکه مخاطب رسانه ملی پس از پخش این سریال، بیمارستان و سایر موسسات پزشکی را با چه دیدی مینگرد، در ارتباط آینده وی با این نهادها و نیز شاغلان حرفههای پزشکی بسیار تاثیرگزار خواهد بود. لذا نگرانی عمده در اینجا این است که تصویر کلی حاصل از این سریال از بیمارستان، پزشک ، پرستار و سایر اجزای نظام سلامت در ذهن مخاطب، نمایی غیر قابل اعتماد، ناامید کننده و آکنده با انواع ناهنجاریها و فسادها باشد. این درحالی است که علیرغم همه اشکالات موجود، بدون شک نظام سلامت و جامعه پزشکی ایران یکی از موفق ترین نظامهای سلامت در منطقه و حتی جهان است.
با ارسال این نامه، به نظر رسید کار رسانه ملی در دوره جدید از دوره قبل نیز به مراتب سختتر است و مدیران به جای پاسخگویی به اعتراضات اصناف حین پخش سریالهای مختلف و تصمیم به سانسور و حذف سریالها، این بار باید پیش از پخش یک سریال چنین مواردی را تحمل کنند!
اظهارات وزیر بهداشت درباره «اتاق عمل» نیز این موضوع را به نوعی تقویت کرد: آقای مدیری از هنرمندان توانمند کشور است و خوشحالم که لبخند را بر لب مردم مینشاند و مردم در این روزها نیاز به خندیدن و خوشحال بودن دارند. اما اینکه دیوار جامعه پزشکی کوتاه است، مورد سؤال ما است.
مدیران جدید برای سروش رسانه، تکتا و صندوق بازنشستگی
چهارشنبه ۳ دی رییس سازمان صدا و سیما در احکامی جداگانه کمانی و شریف خانی را به عنوان مدیران عامل شرکتهای سروش رسانه و تکتا منصوب کرد. همچنین با حكم او پدرام كرباسیان به عنوان رییس مجامع شركتهای وابسته به سازمان صدا و سیما و صندوق بازنشستگی منصوب شد.
ایجاد اداره کل امور نمایش سیما
یکی دیگر از مهمترین تغییرات سازمان در حوزه سیما یکشنبه ۷ دی اتفاق افتاد و محمودرضا تخشید با حکم معاون رییس رسانه ملی در امور سیما، به سمت مدیر کل امور نمایش سیمای جمهوری اسلامی ایران منصوب و مدیریت سیما فیلم و امور نمایش الف ویژه سیما از معصومزادگان و فنائیان گرفته شد.
دریافت ایدهها، طرحها و متون نمایشی از شبکهها برای بررسی و تصویب، بازنویسی روند تولید آثار نمایشی از ایده تا پخش، تعیین مدیران گروههای فیلم و سریال با هماهنگی مدیران محترم شبکهها، تشکیل شوراهای طرح و برنامه برای بررسی و تصویب متون نمایشی، تشکیل شورای برآورد، بودجه و ارزیابی فنی و تولید، برای آثار نمایشی و نظارت مستمر بر تولید آثار نمایشی از مرحله تصویب تا پایان تولید با هدف انطباق آثار تولیدی با اهداف و سیاستهای رسانه ملی از مهمترین موارد مطرح شده در حکم تخشید بود.
تأکید بر برونسپاری و غنی سازی مشاغل سازمان
چهارشنبه ۱۰ دی رییس رسانه ملی طی حکمی علی اصغر جعفری را به سمت معاون سرمایه انسانی سازمان صداوسیما منصوب کرد.
جوان گرایی و جانشین پروری با استفاده از خیل عظیم نیروهای جوان، مومن، مستعد، دانش آموخته و تراز اول كشور، برون سپاری وظایف فرعی محوله از طریق رفع تصدیگری از فعالیتهای غیر مرتبط با ماموریت اصلی سازمان و ممانعت از جذب غیر ضروری نیروی انسانی، ترسیم چارچوب برنامه عمل سازمان با هدف چابکسازی رسانه ملی در بخش سرمایه انسانی، غنی سازی مشاغل سازمان با حركت از مشاغل ساده و محدود به مشاغل چند لایه و چند وجهی به منظور كاستن از كمیت نیروی انسانی و افزودن بر چگالی و كیفیت آنها، وحدت رویه در حوزه سرمایه انسانی به گونهای كه امكان نگاه جامع و برنامه ریزی سیستماتیك در گزینش نیروی انسانی و ایجاد مكانیزمهای ارتقاء، تحول و انگیزهمندی فراهم شود و ارتقاء سطح رسانه ملی تا سطح سازمانهای یادگیرنده جهانی به گونهای كه كاركنان سازمان همواره پاسخگوی نیازهای حرفهای و تخصصی مشاغل خود باشند از جمله مهمترین موارد مطرح شده در حکم جعفری بود.
سرافراز در این روز طی حکمی محمد حسین صوفی را نیز به عنوان مشاور رییس سازمان منصوب کرد و نشان داد تصمیم ندارد پست مهمی به همتایان سابق خود در دوران ضرغامی بدهد.
با ایجاد اداره کل جدیدی به نام نمایش سیما و خداحافظی با تاجبخش فنائیان و محمدرضا معصومزادگان این حس وجود داشت که دیگر سیما، سیما فیلم نخواهد داشت اما جمعه ۱۲ دی پورحسین قائم مقام معاون سیما اعلام کرد: مرکز سیمافیلم همواره یکی از بخشهای قدرتمند سازمان صداوسیما بوده و همچون گذشته فعالیت خواهد کرد و تنها با اداره کل نمایش سیما ادغام میشود.
پیگیری جدی تولید آثار دفاع مقدسی و انقلاب اسلامی
محمودرضا تخشید نیز در سخنانی گفت: ماموریت تعریف شده در زمینه تولید آثار دفاع مقدسی و انقلاب اسلامی، در اداره کل نمایش سیما نیز با جدیت دنبال خواهد شد و ماموریتهای جدید ابلاغی از سوی ریاست محترم سازمان و معاونت محترم سیما نیز در همین راستا پیگیری و اجرایی خواهد شد. البته باید این نکته مهم را در نظر بگیریم که ساخت یک اثر نمایشی ارزشمند مستلزم کار مطالعاتی دقیق و زمان کافی است و برای ساخت یک کار الف و یا الف ویژه شاخص حداقل بین ۲ تا چهار سال زمان لازم است و نباید توقع داشت همه برنامهها در بازه زمانی کوتاه به ثمر برسد.
واکنش مدیرکل روابط عمومی به اظهارنظر عجیب دولتیها
در این روز سید تقی سهرابی مدیر کل روابط عمومی صداوسیما نیز نسبت به سخنانی که برخی مقامات درباره کمتوجهی صداوسیما به عملکرد دولت داشتهاند واکنش نشان داد.
وی با اظهار تعجب از سخنانی که این روزها برخی مقامات در خصوص کمتوجهی صداوسیما به عملکرد دولت بیان میکنند، گفت: بر اساس آمار و مستندات موجود از آغاز فعالیت دولت یازدهم تاکنون بخش عمدهای از برنامههای صداوسیما در شبکههای مختلف ملی، استانی و حتی بینالمللی به اهداف، برنامهها، اقدامات و عملکرد دولت یازدهم اختصاص داشته و دارد.
مدیرکل روابط عمومی صداوسیما آمار حضور مسئولان دولت یازدهم در برنامههای رسانه ملی را خیرهکننده توصیف کرد و افزود: در یک جمعبندی اولیه، فقط در دوره زمانی اول مرداد ۱۳۹۲ تا اول خرداد ۱۳۹۳، مسئولان قوه مجریه ۲۰۰هزار و ۹۸۹ دقیقه تنها از ظرفیت مراکز استانهای صداوسیما برای بیان عملکرد خود استفاده کردهاند؛ در همین مقطع آنتن رادیو به مدت ۷ هزار و ۵۴۲ دقیقه در اختیار مدیران دولت یازدهم بوده است. از سوی دیگر، ۷۵ برنامه گفتگومحور در بخش گفتگوی ویژه خبری شبکه ۲سیما تمام و کمال در اختیار اعضای دولت بوده است و در مجموع طی مدت یادشده بیش از ۴ هزار ساعت از وقت صداوسیما به عملکرد دولت اختصاص داشته است.
سهرابی تصریح کرد: اگر حضور مستمر مسئولان دولتی در برنامههای صداوسیما در ۷ ماه پس از خرداد تا پایان آذر ۱۳۹۳ را به این آمار اضافه کنیم، میتوان آمار حدود ۶ هزار ساعت حضور را برای مسئولان دولتی بیان کرد که بسیار قابل توجه و تأمل بوده و ادعای محکمی است بر اینکه صداوسیما در قرق مدیران دولتی بوده است. همین مقدار پوشش فعالیتهای دولت بیش از عرف رسانه است و انتظار بیش از این یک خواسته غیرملی و با اهداف سیاسی ارزیابی میشود.
تشکیل اتاق فکر شبکه مستند و تغییرات در شبکه سحر
یکشنبه ۱۴ دی جلسه نخست اتاق فکر شبکه مستند با حضور امیر تاجیک مدیر شبکه مستند و اعضای این شورا همچون نادر طالبزاده، محمد آفریده، مهرداد اسکویی، نادر راد، احسان کاوه، مرتضی رزاق کریمی و ندا عابد برگزار شد و حضور آفریده که هنوز با تهیهکنندگی فیلم سینمایی «یک خانواده محترم» در یادها مانده، حواشی گوناگونی را در رسانهها به دنبال داشت.
یکشنبه ۱۴ دی نیز معاون برون مرزی صداوسیما از ادغام شبکههای رادیویی و تلویزیونی سحر خبر داد و همچنین مدیران جدید این شبکه را معرفی کرد.
در این مراسم لبخند نعمتیان مدیر رادیو و سیمای فرانسه، امیرعلی زینلی مدیر رادیو و سیمای اردو، میثم میرهادی مدیر رادیو و سیمای بوسنی و عبدالله بحرالعلومی مدیر رادیو و سیمای آذری و بهروز قزلباش مدیر تحریریه بر خط رادیو و تلویزیونهای سحر انتخاب شدند و از مدیران قبلی نیز تقدیر به عمل آمد.
حذف معاونت آموزش و پژوهش و سپردن ماموریتها به معاونت سرمایه انسانی
در این روز همچنین در مراسم معارفه علی اصغر جعفری، از تلاشهای غلامرضایی در مدت تصدی امور آموزش سازمان قدردانی و جعفری به عنوان معاون سرمایه انسانی سازمان صدا و سیما معرفی شد.
براساس ساختار جدید سازمان صدا وسیما، مركز آموزش، از معاونت آموزش و پژوهش سازمان منفک و به معاونت جدید سرمایه انسانی سازمان صدا و سیما الحاق شده است.
در ادامه تغییرات استانی رسانه ملی، رییس سازمان صدا و سیما به پیشنهاد معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی مسعود مجرد را برای مدت سه سال به سمت مدیرکل صدا و سیمای مرکز آذربایجان غربی منصوب کرد. معاون امور مجلس و استانهای صدا و سیما نیز در احکام جداگانهای برای مراکز البرز و مهاباد سرپرست تعیین کرد.
حجت الاسلام موسوی مقدم در این احکام با تشکر از مازندرانی و امان اللهی مدیران کل قبلی این مراکز ناصر صفار و بهرام قوی بنیه را به عنوان سرپرست مراکز البرز و مهاباد منصوب کرد.
دوشنبه ۱۵ دی نیز در خبری اعلام کردیم پیمان جبلی جایگزین مجید آخوندی در معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما شده است. جبلی پیش از این مدیر شبکه العالم و مدیر رسانهای دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در زمان سعید جلیلی و سفیر ایران در تونس بوده است.
فردای آن روز حکم رسمی جبلی نیز منتشر و مشخص شد سازمان دیگر معاونت سیاسی نخواهد داشت و عنوان این بخش به معاونت خبر تغییر پیدا کرده است.
ماموریتهای سرافراز برای معاون خبر
توجه و اتمام به تولید و توزیع اطلاعات و اخبار درست، روزآمد و جامع متناسب با نیاز و مصلحت آحاد جامعه، روزآمدی، حرفه ای گرایی و نوآوری در ساختار و محتوای خبر با افزایش سرعت، دقت و صحت در تولید و انعكاس اخبار، افزایش كمی و كیفی ضریب نفوذ رسانه ملی به عنوان رسانه مرجع در میان آحاد ملت و نخبگان جامعه، جریانسازی فكری و سیاسی در راستای بصیرت افزایی و آگاهی بخشی عمومی، صیانت از اعتبار رسانه ملی با رعایت اصول و ارزشهای دینی و انقلابی توام با بی طرفی و پرهیز از جانبداری از جریانی خاص، توجه ویژه به سرمایه انسانی حوزه از جمله چابک سازی، آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص و چند وجهی، تحكیم و ارتقاء نقش رسانه ملی در بسیج عمومی و هدایت آحاد ملت به منظور پیشبرد سیاستهای كلان نظام، انعكاس خبری و مناسب خدمات نظام و عملكرد قوای سه گانه، نهادهای انقلابی و الگوی موفق در عرصههای مختلف، افزایش و ارتقاء سطح هم افزایی میان بخشهای مختلف حوزه (باشگاه خبرنگاران جوان، واحد مركزی خبر، اطلاعات و اخبار استانها و .... ) به منظور ممانعت از همپوشانی و موازی كاری و كسب جایگاه خبرگزاری تراز اول كشور و اهتمام ویژه به خبرنگاران آزاد و شهروند/ خبرنگار در داخل و خارج كشور در راستای توسعه عرصه تولید و گسترش كسب خبر از جمله ماموریتهای سرافراز برای جبلی است.
سهشنبه ۱۶ دی رییس سازمان صدا و سیما با صدور حكمی رضا خاشعی را به سمت ریاست مركز نظارت و ارزیابی این سازمان منصوب كرد. رصد دایمی و نظارت ارزیابی مستمر تمام برنامههای صداوسیما پس از پخش و ارایه گزارشهای به موقع و متناسب با سطح اهمیت و اولویت موضوع، اهتمام ویژه به تربیت نیروی انسانی متعهد، متخصص، مومن، مسلط و مسلح به آخرین روشها و فناوریهای «نظارت و ارزیابی محتوا و پیام برنامه» و رصد و پایش محیط و اطلاع از پیامهای القایی دشمن، ارزیابی دقیقِ اهداف، برنامهها و تاثیرات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی، قومی، و مذهبی این برنامهها با سیاستگذاری و برنامهریزی تولید آنها از جمله موارد مهم حکم او است.
تغییر مدیران مرکز سیمای استانها و مرکز پژوهش و سنجش افکار
در این روز همچنین معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی براساس ساختار جدید این معاونت، در حکمی عبدالکریم خیامی را به سمت رییس مرکز سیمای استانها منصوب کرد.
در ادامه چهارشنبه ۱۷ دی محمد سرافراز با صدور حكمی، جعفر عبدالملكی را به سمت رییس مركز پژوهش و سنجش افكار صدا و سیما منصوب كرد و از او خواست نسبت به بازتعریف سیاستها و ساختار رسانهای در حوزه پژوهش و سنجش افكار به منظور افزایش كارایی و اثربخشی در برنامهها و مناسبتهای سازمان اقدام کند.
حذف «تهران ۲۰» از شبکه پنج
اتفاق دیگر این روز در راستای سراسری شدن شبکه پنج و تغییر ماهیت آن از شبکه استانی تهرانیها، رسانهای شد و در خبری اعلام کردیم به عنوان نخستین تغییر پخش برنامه «تهران ۲۰» از این شبکه به پایان رسیده است.
شنبه ۲۰ دی با حکم علی اصغر پورمحمدی، بهرام محمدینیا به مدیریت شبکه قرآن و دبیر شورای معارف رسانه ملی منصوب شد. معاون مجلس و امور استانهای صدا و سیما نیز طی مراسمی حکم حجت الاسلام محمد لطفی نیاسر را به عنوان مدیرکل صدا و سیمای مرکز قم از سوی ریاست سازمان صدا و سیما ابلاغ کرد.
دریافت شبکه جام جم فقط از ماهواره
پنجشنبه ۲۵ دی نیز یک حذف در شبکهها تلویزیون رخ داد و اعلام شد با توجه به تغییرات جدید در جدول پخش برنامههای شبکه جهانی جامجم، این شبکه از ۲۷ دی ماه مصادف با ۱۷ ژانویه برنامههای خود را روی کانال یک برای مخاطبان مقیم هر سه قاره پخش خواهد کرد سریال آرام می گیریم.
زمان پخش برنامههای شبکه جامجم در کنداکتور جدید ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران، ساعت ۱۶ به وقت اروپای مرکزی، ۸ و ۳۰ دقیقه به وقت مرکز آمریکا و ۲ بامداد به وقت سیدنی اعلام شد.
پیشتر نیز شبکه جهانی جامجم که برای مخاطبان برونمرزی برنامه پخش میکرد، از فرستندههای دیجیتال حذف شد و اکنون تنها از طریق ماهواره قابل دسترسی است.
حذف گروه فیلم و نمایش شبکه چهار
یکشنبه ۲۸ دی خبردار شدیم شبکه چهار سیما دیگر گروه فیلم و نمایش نخواهد داشت و علیرضا اسحاقی مدیر فعلی این گروه نیز به زودی بازنشست میشود.
در جلسه همکاری شبکه مستند و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در دوشنبه ۲۹ دی نیز توافق شد آرشیو ملی سینمای مستند ایران راهاندازی شود.
اتفاق دیگر این روز مربوط به مدیر جدید شبکه قرآن و رییس شورای معارف اسلامی بود که همراه مدیر کل صدا و سیمای مرکز قم در پایان یک دوره کاری و شروع فعالیتهای جدید خود با مراجع عظام تقلید و شخصیتهای تراز اول حوزه علمیه قم دیدار کردند.
حضرات مراجع عظام آیتالله مکارم شیرازی، آیتالله وحید خراسانی، آیتالله صافی گلپایگانی، آیتالله نوری همدانی، آیتالله علوی گرگانی، آیتالله موسوی اردبیلی و همچنین حضرات آیات یزدی ریاست محترم جامعه مدرسین و مصباح یزدی عضو جامعه مدرسین و ریاست محترم موسسه امام خمینی(ره) در این دیدار از تلاشهای به عمل آمده تقدیر کردند.
تغییر مدیران مراکز استانها
چهارشنبه ۱ بهمن رییس سازمان صداوسیما به پیشنهاد معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی، علی صادقمقدسی را برای مدت سه سال به سمت مدیرکل صدا و سیمای مرکز مازندران منصوب کرد.
شنبه ۴ بهمن نیز با حکم معاون سیما فاطمه بداغی مشاور حقوقی معاون سیما در امور برنامهای شد.
مدیر جدید برای دفتر موسیقی و سرود
اتفاق مهم دیگر این روز مربوط به حکم محمد سرافراز برای محمدباقر معلم بود که به سمت مدیر دفتر موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما منصوب شد.
تثبیت مرجعیت سازمان در حوزه موسیقی با بهرهمندی از حضور به هنگام در جریانهای فرهنگی و پرهیز از رویكرد انفعالی، ارتقای سطح كیفی آثار موسیقایی در شبكهها با پالایش درست تولیدات قبلی و نظارت بر تولیدات آتی، توجه جدی به نیاز مخاطبان در هنر موسیقی با تكیه بر اصلاح ذائقه ای عمومی، فرهنگسازی و بهره گیری از این هنر در جهت ترویج مفاهیم والای دینی، اخلاقی و انقلابی، توجه به احیا و پویایی هنر انقلابی در حوزه شعر و موسیقی و تولید آثار معیار با هویت بخشی و تاكید بر جهت گیریهای كلان فرهنگی نظام جمهوری اسلامی ایران در آموزهها و اشارات مقام معظم رهبری، توسعه، ترویج و توجه به گنجینه غنی موسیقی مناطق و نواحی ایران زمین و تاكید بر مفاهیم والای دینی و اخلاقی در بستر موسیقی مقامی، استفاده از ظرفیت كارشناسی متخصصان خارج از سازمان با برون سپاری و طراحی و راه اندازی جامع ترین آرشیو دیجیتال شعر و موسیقی در كشور از جمله ماموریتهای معلم بود که جایگزین حسین تقیپور شد.
دوشنبه ۶ بهمن با حکم معاون امور مجلس و استانها زعفر مراغهای به سمت مدیر کل صدای استانها منصوب شد.
سریال نگاه کردن ضرغامی با خیال راحت
همچنین در این روز با گذشت دو ماه و نیم گفتگویی با عزت الله ضرغامی رییس سابق رسانه ملی داشتیم و او از اینکه همه سریالهای تلویزیونی را پیگیری میکند، سخن گفت و بیان کرد حالا که ریاست سازمان صداوسیما را بر عهده ندارد میتواند فیلم و سریالها را با خیال راحت تماشا کند.
سهشنبه ۷ بهمن رییس سازمان صدا و سیما به پیشنهاد معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی مسعود احمدی افزادی را برای مدت سه سال به سمت مدیرکل صدا و سیمای مرکز اصفهان منصوب کرد.
فردای آن روز در حالی که پس از نامه اعتراض از سوی جامعه پزشکان، ساخت «اتاق عمل» مهران مدیری متوقف شده بود، رضا پورحسین قائم مقام معاون سیما در این باره گفت: آثار نمایشی در مرکز نمایشی سیما متمرکز شده بنابراین همه امور نمایشی به آقای محمودرضا تخشید مدیرکل امور نمایشی سیما واگذاری شده است. با این حال مجموعا کارهایی که ممکن است با اشکالاتی مواجه شود اصل بر این است که اشکالها برطرف شود و بعد به آنتن برسد.
قائم مقام معاون سیما درباره تصمیمگیری درباره شبکه پخش «اتاق عمل» که ابتدا قرار بود از شبکه پنج روی آنتن برود، یادآور شد: به هرحال اگر این کار را آماده کنند و اگر مشکلی داشته است رفع شود که من فکرمیکنم همینطور خواهد شد، برای پخش آن از یکی از شبکهها تصمیم گیری خواهد شد.
روابط عمومیها حذف نمیشوند
یکی از گمانهزنیهای قوی که درباره ساختار جدید صداوسیما میشد، حذف روابط عمومیها از این ساختار بود. این موضوع به ویژه با بی تمایلی سرافراز نسبت به گفتگو و ارتباط با اهالی رسانه که چه در دوران معاونتش در برون مرزی چه در مدت حضورش در رأس سازمان موضوعی ثابت شده است، خیلی جدی به نظر میرسید و پورحسین نیز درباره آن گفت: هنوز ساختار شبکهها ابلاغ نشده و کار نهایی نشده است اما روابط عمومیها از شبکهها حذف نمیشوند. در واقع ممکن است سطح ساختاری یک مسئولیت تغییر کند و به طور مثال از اداره کل به اداره تبدیل شود و یا از مدیریت به مسئولیت یا بخش تغییر کند اما کسی که کار فرهنگی و هنری انجام میدهد حتما به روابط عمومی نیاز دارد بنابراین روابط عمومی در سیما هست و هر شبکهای هم روابط عمومی خود را خواهد داشت و تنها ممکن است سطح تشکیلاتی آنها تفاوتی پیدا کند که هنوز ساختار آن قطعی نشده است.
وی همچنین درباره حذف و یا ادغام زیرگروه شبکهها نیز عنوان کرد: اصل بر این است که تلویزیون تا حدی که به قدرتش لطمه نزند چابک شود و ممکن است در این چابک سازیها زیرگروههایی کم و یا زیاد شوند. البته اینها مباحث کارشناسی است و هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است که بیان شود. با این حال ما حذف شبکه نخواهیم داشت و تنها ممکن است شبکه ای تبدیل به کانال شود و یا تعداد گروههای بعضی از شبکهها برای آنکه بتوانند کارهای خود را بهتر انجام دهند، کمتر شود که در حال حاضر کارهای کارشناسی در حال انجام است و هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده است.
چهار ساعته شدن پخش شبکه افق
یکشنبه ۱۲ بهمن پخش چهار ساعته برنامهها از شبکه افق همزمان با آغاز دهه مبارک فجر آغاز شد.
دوشنبه ۱۳ بهمن سیدعلی حمیدی به عنوان قایم مقام مدیر شبکه سه و مهدی خاکی به عنوان مدیر تولید و فنی شبکه سه سیما معرفی شدند.
در این روز همچنین رییس سازمان صدا و سیما به پیشنهاد معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی بهرام قوی بنیه را برای مدت سه سال به سمت مدیرکل صدا و سیمای مرکز مهاباد منصوب کرد.
فردای آن روز هم با حکم معاون رییس رسانه ملی در امور سیما، منصور قصریزاده به سمت مشاور معاون سیما در امور قرآن و معارف اسلامی منصوب شد.
چهارشنبه ۱۵ بهمن معاون امور مجلس و استانهای صدا و سیما به پیشنهاد رییس مرکز سیمای استانها محمدمهدی قاسمی را به سمت مدیر شبکه مردم ایران شما منصوب کرد.
ضمن اینکه در این روز همزمان با اکرانهای مردمی جشنواره عمار در دهه فجر، جمعی از اکران کنندگان مردمی این جشنواره از رییس سازمان صدا و سیما به خاطر نگرش جدید به جشنواره عمار و پوشش مناسب پنجمین دوره این جشنواره، تشکر کردند.
اجرایی شدن تغییرات سیما از نوروز ۹۴
در بحبوحه برگزاری جشنواره فیلم فجر، محمد احسانی مدیر جدید شبکه یک سیما به کاخ جشنواره در مرکز همایشهای برج میلاد آمد و درباره تحولات در این شبکه توضیح داد.
وی درباره تغییر سیاستهای شبکه یک گفت: تعدادی سیاست کلی وجود دارد که در تعریف شبکه هست اما برخی موارد به ذوق و سلیقه مدیران برمیگردد. ما سعی کردیم با پایبندی بر سیاستهای کلی سازمان، معاونت و شبکه، تحولاتی را شامل طرحها و کارهای جدید از ابتدای سال ۹۴ یعنی از نوروز اعمال کنیم. یک ماه پیش رو نیز به بررسی طرحها و عوامل سازندهمیگذرد. از خدا میخواهم انشاالله کمک کند تا مشکلاتی که وجود دارد مرتفع شود تا بتوانیم کارهای خوبی انجام دهیم.
مدیر شبکه یک درباره حذف گروههای معارف از شبکههای سیما توضیح داد: خیر، چنین چیزی نیست و گروهی حذف نمی شود فعلا بحث چابک سازی در سازمان صدا و سیما مطرح شده است و شبکه یک به عنوان شبکه ملی تمام گروههای موضوعی خود را خواهد داشت. منتهی با تقسیم کار جدیدی فعالیتهای سابق را انجام خواهیم داد اما هزینهها را کاهش و سرعت را افزایشمیدهیم. اسامی برخی گروهها نیز تغییرمیکند.
شنبه ۱۸ بهمن معاون امور مجلس و استانهای صدا و سیما در حکمی مجید علیزاده را به سمت مدیرکل برنامه ریزی و امور مالی معاونت امور مجلس و استانها منصوب کرد.
قرارداد صداوسیما با آلمان
سهشنبه ۲۱ بهمن نیز مدیر رسانه بینالملل سیما از ساخت آثار مشترک با آلمان و قرارداد بستن با بازار فیلم برلین برای ساخت مستندی با موضوع یوزپلنگ ایرانی و همچنین عرضه تولیدات سازمان صداوسیما در بازار جهانی فیلم خبر داد.
در این روز همچنین در آخرین ساعات برگزاری جشنواره فیلم فجر، محمد سرافراز به کاخ جشنواره آمد و فیلم «مبارک» را در کنار سینماگران تماشا کرد.
فردای آن روز با مدیر شبکه یک منتشر شد که از هماهنگی با شبکهها برای مشابه نبودن برنامههای سال تحویل خبر داد.
معرفی مدیرکل جدید روابط عمومی رسانه ملی
یکشنبه ۲۶ بهمن اتفاق مهمی به ویژه در عرصه تعامل با رسانهها رخ داد و رییس حوزه ریاست سازمان صدا و سیما در حكمی داوود نعمتی اناركی را به سمت مدیركل روابط عمومی رسانه ملی منصوب كرد.
برقراری ارتباط با گروههای مختلف اجتماعی و دستیابی به بیشترین میزان همسویی و همگرایی برای جلب اعتماد عمومی، اطلاع رسانی و روشنگری به منظور ایجاد و تقویت ارتباط و هماهنگی بین رسانه ملی و گروههای اجتماعی موثر بر كارآمدی و اثر بخشی سازمان، ایجاد همدلی، تقویت تفاهمات، اعتلای فرهنگ سازمانی و دستیابی به جایگاه شایسته برای اعتماد سازی و افزایش سرمایه انسانی، ارائه چهرهای مثبت و موجه از سازمان با پاسخ گویی به نیازهای اطلاعاتی جامعه، اتخاذ شیوههای مناسب برای ارتقاء كمیو كیفی ارتباطات درون و برون سازمانی، توسعه روابط عمومی الكترونیك با هدف بهبود كیفیت ارائه خدمات و تسریع در امر اطلاع رسانی و ارتقاء جایگاه پاسخگویی سازمان، ساماندهی نمایندگیهای روابط عمومی در حوزهها با اهتمام به امر چابك سازی و ایجاد هماهنگی در عملكرد، اطلاع رسانی و تبلیغات، ایفای نقش سخنگویی و نمایندگی سازمان در مجامع به منظور ایجاد تمهیدات رسانه ای و ارتباط و همكاری مشترک، گسترش و تبیین رویكرد تحلیلگرا در روابط عمومیمبتنی بر رصد دقیق فضای فكری و فرهنگی جامعه، ارتقاء فرهنگ دینی كاركنان سازمان با نشر معارف قرآن و اهل بیت، اهتمام به بزرگداشت مناسبتهای دینی و ملی در سازمان به منظور پاسداشت شان ارزشی و انقلابی سازمان و همكاری و تعامل مناسب و مظلوب با رسانههای مكتوب و سایتهای خبری ۱۲ بند حکم نعمتی است.
در ادامه رویکرد تبدیل برنامههای زنده به برنامههای تولیدی «مصیر» شبکه یک نیز با وجود اعلام قبلی مبنی بر پخش با موضوع حجاب در ساعت مقرر همیشگی آن هم با حضور وزیر آموزش و پرورش ساعاتی مانده به آنت، اصطلاحا توقیف شد و روز بعد نیز خبر رسید این برنامه هم ضبطی پیگیری خواهد شد.
گسترش همکاریهای رسانه ملی ایران با سوریه
پنجشنبه ۳۰ بهمن رییس سازمان صدا و سیما و رییس هیأت امنای رسانههای سوریه درباره ارتقای همكاریهای رسانهای بین ۲ كشور گفتگو كردند.
گلایه سرافراز از کمبود بودجه در محضر آیات عظام
جمعه اول اسفند نیز محمد سرافراز رییس سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در سفر به قم پس از زیارت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) با حضرات آیات مكارم شیرازی، صافی گلپایگانی، جوادی آملی، نوری همدانی و همچنین تولیت آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (س)، رییس جامعه مدرسان حوزه علمیه، مدیرحوزههای علمیه و دبیر شورای عالی حوزه دیدار و گفتگو كرد.
رییس صداوسیما در این دیدار ماموریت اصلی رسانه ملی را ترویج دقیق دین و تقویت معارف دینی و تسری آموزههای دینی بر برنامههای مختلف رسانه ملی برشمرد و با اشاره به محدودیت بودجه سازمان برای ساخت برنامه فاخر گفت: برخی سریالهای ارزشمند دینی آماده تولید است كه به دلیل محدودیت بودجه متوقف مانده است.
دیدار محمد سرافراز رییس رسانه ملی با مراجع تقلید و علما
سرافراز با اشاره به ایجاد شبكههای مجازی و شبكههای اجتماعی اطلاع رسانی تصریح كرد: برای حفظ جایگاه صدا و سیما در سبد رسانهای مردم توجه به بودجه این سازمان ضروری است.
در این روز همچنین پخش آزمایشی شبکه افق به پایان رسید و این شبکه پخش سراسری خود را آغاز کرد.
امضای تفاهمنامه همکاری رسانهای با عراق
در شنبه دوم اسفند نیز سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و شبكه اطلاعرسانی عراق، یادداشت تفاهم همكاری رسانهای امضا كردند و این یادداشت تفاهم بین محمد اخگری معاون برونمرزی به نمایندگی از سازمان صدا و سیما و محمد عبدالجبار الشبوط رییس شبکه اطلاعرسانی عراق «العراقیه» امضا شد.
آخرین انتصاب سرافراز نیز به همین روز برمیگردد که او با صدور حكمی، عباس ناصری طاهری را به سمت مشاور رییس و مدیركل امور بینالملل سازمان صدا و سیما منصوب كرد.
نتیجه مرور جابجاییهای گسترده و تحولات فراوان صداوسیما در ۱۰۰ روز گذشته، گزارش مفصلی شد که عملی شدن این وعدهها و اجرایی شدن ماموریتها به تحولات بسیار عظیمتر و با نتایج گستردهتر منجر خواهد شد. چرا که تاکنون تنها اسامی و عناوین دچار تغییر شدهاند اما با اعمال ساختار جدیدی که به تازگی به شبکهها ابلاغ شده و گویا قرار است از تحویل سال ۹۴ اجرایی شود، شاهد رسانه ملی متفاوتی خواهیم داشت که انشالله این تفاوتها از دایره اعمال سلیقه و تغییر صرف برای اثبات بودن، فراتر برود و با رفع شدن ضعفهای قبلی بر نقاط قوت رسانه ملی افزوده شود.
از همان روز،صداوسیماییها، اذهان عمومی و رسانهها، تغییر و تحولات گستردهای در این سازمان را انتظار میکشیدند. البته که این امر، خیلی زود به وقوع پیوست و تغییرات وسیعی در راستای چابک سازی رسانه ملی کلید زده شد. موضوعی که پرداخت مفصل به آن، در این گزارش در دستور کار قرار دارد و البته باید این به این نکته اشاره کرد که چون اخیرا در گزارش مفصلی تغییر و تحولات در رادیو را مرور کرده بودیم، در این گزارش آن مباحث تکرار نشدهاند.
سرافراز که از سال ۷۱ به عنوان معاون برون مرزی صداوسیما منصوب شد و در دوران سیدعزتالله ضرغامی مدیریت شبکههای پرس تیوی و هیسپان تی وی را نیز به صورت همزمان برعهده داشت، به عنوان اولین انتصاب، جایگزین خودش در معاونت برون مرزی را معرفی کرد و محمد اخگری را روی صندلی این معاونت نشاند.
وی شاکر طاهری مدیرکل اداری مالی معاونت برون مرزی را به سمت ذیحساب سازمان منصوب کرد و محمدمهدی طائب را نیز به عنوان رییس دفتر خود انتخاب کرد.
وی در گام بعدی، ۲۵ آبان طی حکمی امین صدیقی را مشاور فرهنگی خود کرد. صدیقی پیش از این در حوزه رسانه مسئولیت داشته و در شبکه آی فیلم نیز صاحب مسئولیت بوده است.
تعامل سینما و رسانه ملی و بازگشت قدیمیهای تلویزیون
در نخستین روزهای حضور سرافراز در صداوسیما، گمانهزنیهای مبنی بر بازگشت نیروهای قدیمی رسانه ملی به تلویزیون شنیده میشد. این موضوع توسط خبرنگار از سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد پرسش قرار گرفت و حسین نوش آبادی درباره بازگشت محمد احسانی و محمدرضا جعفری جلوه که به صورت مامور از رسانه ملی در سازمان سینمایی و بنیاد سینمایی فارابی فعال هستند، گفت: رابطه وزارت ارشاد با صدا و سیما با توجه به تغییر مدیریتی که در رسانه ملی رخ داده براساس تعامل و افزایش همکاریها خواهد بود.
صداوسیما
وی افزود: بنا داریم با حضور محمد سرافراز رییس سازمان صدا وسیما این حضور را بیش از گذشته تقویت کنیم زیرا اعتقاد داریم صدا و سیما نقش مهم و اثرگذاری در توسعه فرهنگ عمومی دارد و تبادل نظرها بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما باید بیش از گذشته اتفاق افتد.
نوش آبادی با اشاره به اینکه به زودی نخستین نشست با رییس سازمان صدا و سیما برگزار خواهد شد، بیان کرد: در این نشست درباره مدیرانی که از رسانه ملی به صورت مامور در وزارتخانه مشغول هستند صحبت خواهیم کرد، اما آنچه مسلم است اگر بنا بر تغییر باشد قطعا این تغییر با شیب ملایم اتفاق خواهد افتاد. اگر بنا بر فراخواندن مدیران رسانه ملی که در وزارت ارشاد مامور هستند، باشد این امر با رعایت تعامل انجام خواهد گرفت.
بازگشت علی اصغر پورمحمدی به سیما
سهشنبه ۲۷ آبان بود که سرافراز مهمترین انتصاب خود را انجام داد و علی اصغر پورمحمدی را به سمت معاون سیما منصوب كرد.
ساماندهی و بازتعریف ماموریت شبكهها و كانالهای سیما، اصلاح و نوسازی ساختار داخلی شبكهها متناسب با ماموریت و هویت شبكهها در راستای چابکسازی برون سپاری تولیدات، ارتقا و تعمیق محتوایی برنامهها بر پایه دین، اخلاق و نیز سبک زندگی اسلامی ایرانی و ایجاد نشاط و امید در جامعه، افزایش كیفیت برنامههای تولیدی با توجه به گونهها و ساختارهای موفق، جذاب و نوین و تولید آثار كوتاه نمایشی با هدف آموزش و ارتقا سطح فرهنگی جامعه، ایجاد بانک اطلاعات جامع سیما (شامل اطلاعات مربوط به طرحها، فیلمنامهها، برنامهها، كارشناسان، عوامل تولید و نیز جداول پخش)، ارتقاء كیفی تولیدات نمایشی (با توجه به جذابیت داستانی و هنری و نیز اثر گذاری پیام)، توجه به ظرفیتها و استعدادهای جوانان مومن، انقلابی و آگاه و هماهنگسازی نرخ نامه فعالیتهای تولیدی و هنری در مراكز و شبكههای مختلف سیما ماموریتهایی بود که سرافراز در حکم رییس تلویزیون آورده بود.
در همان روز رییس رسانه ملی در حكم دیگری مهدی اخوانبهابادی را به عنوان قائم مقام خود در امور فناوری و رسانههای نوین منصوب كرد.
وی فردای آن روز سردار سرتیپ محمد باقر زهرایی را به ریاست حراست سازمان صدا و سیما انتصاب كرد.
در بخشی از حکم رییس صداوسیما به او آمده بود: برقراری تعامل سازنده با كاركنان رسانه به عنوان مهمترین منابع و سرمایههای سازمان و فراهم كردن بستری مناسب برای ارتباط اثرگذار با هنرمندان، كارشناسان و مدعوین بخشهای مختلف رسانه ملی در كنار حراست از سرمایههای مادی و معنوی سازمان با در نظر گرفتن ضرورت حفظ آبرو و كرامت همگانی و پیشگیری از تخلفات از مهمترین مواردی است كه انتظار میرود در اجرای دقیق آنها اهتمام شود. مشاورههای مشفقانه به مدیران با هدف حفظ و حراست از شأن و جایگاه كاركنان، برای كمك به آنها در اجرای دقیق سیاستهای سازمان و رصد هوشمندانه نسبت به جریانهای انحرافی و ضد انقلابی از اهم موضوعاتی است كه باید به آن توجه شود.
فرمان گذار از SD به HD
تمركز در سیاستگذاری، چابكسازی، كاهش تصدیگری، گذار از SD به HD ، تكمیل زنجیره سیگنالرسانی پایدار و ایمن كشور، تكمیل فرایند دیجیتالسازی، پوشش حداكثری شبكههای رادیو تلویزیونی، ارتقای كیفیت صدا و تصویر، ایجاد زیرساختهای سخت و نرمافزاری مورد نیاز رسانههای نوین و ایجاد بستری به روز و كار آمد به منظور رساندن پیام رسانه ملی از جمله مسئولیتهایی است که سرافراز به بهابادی سپرد.
بهابادی متولد ۱۳۵۷ است و از دانشجویان نخبه و برتر دانشگاههای كشور در رشته مهندسی برق بوده است. وی دكترای این رشته را از دانشكده برق دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۱ كسب كرده است.
گام بعدی سرافراز دوشنبه سوم آذر برداشته شد و او علی عسکری معاون توسعه و فناوری صداوسیما را از این سمت برکنار و به سمت مشاور خود منصوب کرد.
این اقدام او به نوعی نشانگر حذف معاونت توسعه و فناوری نیز به حساب میآمد، همانطور که پیش از این، با انتصاب اخوان بهابادی، پایههای این معاونت سست شده بود.
معرفی پورمحمدی به عنوان نماینده تام الاختیار تلویزیون در سینما
وعده نوشآبادی برای آغاز تعامل سینما با رسانه ملی، در نهم آذر محقق شد و حجت الله ایوبی معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان سینمایی به دیدار محمد سرافراز رییس سازمان صدا وسیما رفت.
در این دیدار که ایوبی را محمد احسانی معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی، علیرضا رضاداد مشاور ارشد و دبیر جشنواره فیلم فجر، محمدرضا جعفری جلوه مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، سید مصطفی ابطحی معاون توسعه فناوری و مطالعات سینمایی همراهی میکردند، علی اصغر پورمحمدی معاون سیما نیز حضور داشت.
ایوبی در این نشست صمیمانه پیشنهاد تشکیل یک کمیته کاری مشترک را به منظور حل خواستهها و مطالبات اهالی سینما با بررسی دقیق و نگاه کارشناسانه مطرح کرد که مورد موافقت رییس سازمان صدا و سیما قرار گرفت.
محمد سرافراز نیز در این دیدار، ضمن ابراز خشنودی از برگزاری این نشست صمیمانه، برضرورت ایجاد ارتباط و نقش مثبت رادیو و تلویزیون تاکید کرد و گفت: امیدوارم با تشکیل کمیته مشترک بین دو سازمان بتوانیم گامهای موثری برداریم.
سرافراز همچنین علیاصغر پورمحمدی را به عنوان نماینده تام الاختیار خود در رابطه با تعاملات میان دو سازمان معرفی و بر تسریع روند این همکاری تاکید کرد.
دستور ساماندهی درآمدهای تبلیغاتی و منطقی کردن زمان پخش آنها
وی همچنین در این روز، با حکمی مهدی مجتهد مدیر شبکه جهانی سحر را به عنوان معاون برنامه ریزی و منابع مالی خود منصوب کرد.
رعایت اصل صرفه جویی در کنار کمک به حوزههای مختلف برای دستیابی به اهداف سازمانی، رعایت قوانین و مقررات مالی و نظارت دقیق بر هزینهها، ساماندهی درآمدهای تبلیغاتی و منطقی کردن زمان پخش آنها در کنار حفظ کرامت و شان سازمان، شناسایی و برآورد دقیق منابع مالی سازمان و توزیع مناسب و عادلانه بر اساس وظایف هر حوزه با اولویت پرداخت به تولید، حفظ و حراست از اموال و داراییهای سازمان و برنامهریزی دقیق برای تحقق مولفههای چهارگانه دین، اخلاق، امید و آگاهی و ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی در تعهدات تولید حوزههای پیام ماموریتهای مجتهد در حکم سرافراز به او است.
مجتهد پیش از این مدیریت شبکه جهانی سحر را برعهده داشت.
آغازین روزهای فعالیت رییس جدید، با دسته و پنجه نرم کردن دو تن از هنرمندان با بیماری همزمان شده بود؛ مرتضی احمدی و انوشیروان ارجمند. در این میان رییس رسانه ملی پس از اطلاع از بستری شدن انوشیروان ارجمند در یکی از بیمارستانهای تهران مدیر کل روابط عمومی سازمان را مامور بررسی آخرین وضعیت درمانی ایشان کرد.
در این روزها، خبرگزاری مهر همواره تلاش کرد با پیگیری مستمر حواشی حضور مدیریت جدید در سازمان و گمانهزنیهایی که مبنی بر تغییرات عمده در سازمان به گوش میرسید، اخبار درست با منابع موثق را استخراج کند تا اینکه شنبه هشتم آذر فرصتی ایجاد شد و در گفتگوی کوتاهی با قائم مقام جدید رییس صدا و سیما که در امور فناوری و رسانههای نوین منصوب شده بود درباره آخرین وضعیت شبکههای سیما در مدیریت جدید پرسیدیم و وی اعلام کرد به زودی خبرهایی درباره ادغام برخی شبکههای تلویزیون میرسد و زمان زیادی تا این مرحله نمانده است.
وعده مهدی اخوان بهابادی خیلی زود محقق شد و علی اصغر پورمحمدی معاون سیما ۹ آذر در جمع مدیران شبکه سه سیما اعلام کرد ادغام دو شبکه تماشا و نمایش در راستای برنامهریزی افزایش کیفیت در شبکههای سیما انجام میشود.
شبکههای نمایش و تماشا ادغام میشوند
وی در این زمینه گفت: با ادغام شبکه تماشا در شبکه نمایش فرصت حضور شبکه نسیم در گیرندههای دیجیتال که مورد درخواست مردم سراسر کشور است فراهم خواهد شد. این شبکهها در حال حاضر تنها در تهران قابل دریافت هستند اما با توجه به درخواست بینندگان سیما در دیگر نقاط کشور در آینده شبکههای جامجم که مخاطب برون مرزی دارند از گیرندههای دیجیتال حذف و شبکه افق جایگزین میشود.
شبکه نمایش
پورمحمدی آن روز همچنین بر ضرورت اهتمام ویژه به صرفهجویی تأکید کرد و از مدیران شبکههای سیما خواست داوطلبانه برنامههای پرهزینه، کم اثر و کم بیننده را از جدول برنامهها حذف و برای کوچکسازی شبکه نیز کارشناسی کنند.
با رسانهای شدن این اظهارات، بازار گمانهزنی درباره تغییرات بعدی داغتر شد و برخی خبرهای ضد و نقیض دیگر به گوش میرسید تا اینکه باز هم فرصتی دست داد و مستقیما از معاون سیما در این زمینه سوال کردیم.
دیگر ادغامی نخواهیم داشت
علی اصغر پورمحمدی نیز در پاسخ به اینکه بعد از ادغام شبکههای نمایش و تماشا آیا باید منتظر ادغامهای دیگر هم بود؟ در کوتاهترین پاسخ ممکن تصریح کرد: قرار نیست هیچ ادغامی صورت بگیرد. وی همچنین درباره وضعیت سریال «سرزمین کهن» نیز توضیحاتی ارائه کرد.
در ادامه انتصابات سازمان صداوسیما، سرافراز حجت الاسلام سیدرمضان موسوی مقدم را به معاونت امور مجلس و استانهای رسانه ملی منصوب کرد.
ادغام معاونت امور استانها و اداره کل امور مجلس رسانه ملی
وی در حکمی با ادغام معاونت امور استانها و اداره کل امور مجلس رسانه ملی، حجت الاسلام سیدرمضان موسوی مقدم را به معاونت امور مجلس و استانهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی منصوب کرد.
رییس رسانه ملی در حکم خود برای موسوی مقدم بر اصلاح ساختار این معاونت برای چابک سازی و برون سپاری و افزایش کیفی ضریب نفوذ رسانه ملی و جذب مخاطب تاکید کرده است.
اصلاح ساختار در جهت چابک سازی و برون سپاری وظایف غیر ذاتی و بهرهوری، افزایش کیفی ضریب نفوذ رسانه ملی و جذب مخاطبان جدید در جهت اعتلای فرهنگ و تقویت سبک زندگی اسلامی ایرانی، ایجاد انگیزه ملی در جهت افزایش اقتدار، وحدت و امنیت ملی، ایجاد امید و نشاط در جامعه با هدف پیشرفت علمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشور و تعاملی شدن رسانههای استانی ماموریتهای سرافراز برای قائم مقام پیشین سازمان در سمت جدید خود بود.
حذف معاونت رسانههای مجازی
همانطور که قبلا اشاره شد، انتصاب مهدی اخوان بهابادی قائم مقام رییس سازمان در امور فناوری و رسانههای نوین، نه تنها به حذف معاونت توسعه و فناوری انجامید بلکه معاونت رسانههای مجازی نیز کنار گذاشته شد.
سهشنبه ۱۱ آذر، رییس رسانه ملی علی دارابی را به سمت مشاور خود منصوب کرد .در حالی که پیش از این گمانهزنیهایی از حضور دارابی در معاونتهای مهم سازمان شنیده میشد، تنها یک سمت فرمالیته مشاوره به او رسید.
پنجشنبه ۱۳ آذر نیز سامانه دیجیتال فرستندههای رادیو و تلویزیون شهرستان پلدختر با حضور استاندار لرستان، معاون عمرانی استانداری لرستان، مدیر کل صدا و سیمای مرکز لرستان و جمعی از مدیران افتتاح شد.
مدیرکل صدا و سیمای مرکز لرستان در این مراسم با بیان اینکه با راهاندازی سامانه دیجیتال در پلدختر ۸۵ درصد این شهرستان زیر پوشش سامانه دیجیتال قرار گرفتند، تصریح کرد: با راه اندازی این سیستم دیجیتال امکان استفاده از ۲۰ شبکه تلویزیونی و ۲۰ شبکه رادیویی در شهرستان پلدختر از طریق سیستم دیجیتال فراهم شده است .برای افتتاح این سامانه سه میلیارد ریال هزینه شده که این مبلغ از محل اعتبارات ملی صدا و سیما و تملک دارایی استانداری لرستان تامین شده است.
راهاندازی کمیته کودک در سیما
با گذشت زمان تغییرات عمده در معانتهای استانها و سیما کماکان ادامه داشت و پورمحمدی نیز در بازدیدی از شبکه دو، از دستور کار معاونت سیما برای راهاندازی کمیته کودک در سیما با هدف ساماندهی برنامههای کودک در تلویزیون و تقسیم کار این حوزه بین شبکهها خبر داد که این خبر هم بیانگر اتفاقات تازهای در سازمان بود.
یکشنبه ۱۶ آذر در لایجه بودجه سال ۹۴ که توسط رییس جمهور به مجلس ارائه شد، مبلغ ۱۰۶۹ میلیارد تومانی به عنوان بودجه سازمان صداوسیما در سال ۹۴ پیشبینی شده است که این مبلغ با افزایش صرفا ۱۹۷ میلیاردی نسبت به سال گذشته روبرو بود.
تبلیغات تلویزیونی برنامه کودک
بودجه سازمان صداوسیما در سال ۹۳ مبلغ ۸۷۲ میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود که البته همواره سیدعزتالله ضرغامی رییس قبلی صداوسیما این مبلغ را کمتر از نیاز سازمان میدانست. ضرغامی همواره تأکید میکرد بودجه ارائه شده به صداوسیما تنها نیمی از نیاز آنها را تأمین میکند و سازمان ناچار است بقیه مبلغ مورد نظر را از طریق آگهیها و برنامههای مشارکتی کسب کند.
حتی رییس سابق سازمان صداوسیما زمان دریافت بودجه ۸۷۲ میلیاردی سال گذشته، اعلام کرد بیشتر این مبلغ برای بدهیهای سازمان میرود.
گرچه در روند جدید رسانه ملی بر محور چابک سازی سازمان صدا و سیما و حتی ادغام برخی شبکهها و کیفی سازی به جای رویکرد صرفا کمیگرا تأکید داشتند، اما این بودجه کم، صدای مدیریت جدید را نیز درآورد و مدیرکل روابط عمومی رسانه ملی رشد ۶ درصدی بودجه امسال صدا وسیما در لایحه ابلاغی دولت را ناچیز و ناکافی دانست.
اجبار رسانه ملی به آنتن فروشی
سید تقی سهرابی با بیان این مطلب گفت: علیرغم نیاز سازمان صدا و سیما به بودجهای معادل حداقل ۳ هزار میلیارد تومان در سال مالی پیشرو، بودجه این سازمان در مقایسه با سال گذشته تغییر محسوسی نداشته و دولت، رسانه ملی را موظف کرده است از طریق پخش آگهی بازرگانی، ۱۲۰۰ میلیارد تومان درآمدزایی داشته باشد این درحالی است که مردم از پخش همین مقدار آگهی برای درآمد ۸۹۰ میلیارد تومانی هم ناراضی هستند و رسانه ملی نیز مجبور به آنتن فروشی خواهد شد.
مدیرکل روابط عمومی رسانه ملی با اشاره به سهم دولت از بودجه ۹۳۲ میلیارد تومانی سازمان صدا وسیما در لایحه بودجه سال۹۴ تصریح کرد: رشد حدود ۶ درصدی بودجه امسال رسانه ملی به نسبت سال گذشته در حالی است که در بودجه امسال حقوق کارکنان دولت با ۱۴ درصد رشد پیشبینی شده است. برخلاف رویه دولت امسال هیچ جلسهای برای بررسی بودجه سازمان صداوسیما برگزار نشده است. درصورت تصویب اعتبار ابلاغی که حتی کفاف حقوق و مزایای کارکنان رسانه ملی را هم نمیدهد، سازمان صدا وسیما قادر نخواهد بود آنگونه که باید به تعهدات خود مبنی برتولید محتوا و نگهداری شبکههای رادیویی و تلویزیونی محلی، ملی و بین المللی عمل کند.
تولیدی شدن برنامههای زنده
افزایش نظارت بر برنامهها، رویکردی بود که سرافراز در ادامه مدیریت خود مدنظر قرار داد و در حالی که همه روال مبنی بر کم کردن هزینهها طی میشد، برنامههای زنده تلویزیون که طبیعا ارزانتر از برنامههای تولیدی هستند، یکی یکی حذف یا ضبطی شدند. از جمله برنامه «مجله تئاتر» که علیرضا اسحاقی مدیر گروه فیلم و نمایش شبکه چهار نیز خبر این تغییر را تأیید کرد.
وی همچنین از مذاکره با مرکز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد خبر داد و اعلام کرد شاید تا قبل از پایان ماه آذر تفاهمنامهای با این مرکز امضا شود.
در پی این تصمیم برای «مجله تئاتر» انجمن منتقدان و نویسندگان خانه تئاتر بیانیه صادر کردند و خواستار از سرگیری پخش برنامه «مجله تئاتر» بهصورت زنده در راستای حفظ و اعتلای فضای گفتگو و ارتباط موثر میان مخاطبان و اهالی تئاتر از رییس رسانه ملی شدند.
در چهارشنبه ۱۹ آذر در نشست مشترک معاون امور مجلس و استانها با مدیران کل مراکز، دبیران مناطق پنجگانه مراکز صدا و سیما معرفی شدند.
معرفی مدیران کل مناطق پنجگانه صداوسیمای استانی
حجت الاسلام سیدرمضان موسوی مقدم در نشست مشترک معاون امور مجلس و استانها با مدیران کل مراکز با اظهار قدردانی از نصرپور، علی نژاد، کشفی، لاوری و صادقی جهانی دبیران مناطق یک تا پنج مراکز صدا و سیما، حجت الاسلام علی نهاوندی مدیرکل مرکز خراسان رضوی، مرتضی صفری مدیرکل مرکز زنجان، وحید کمالی مدیرکل مرکز خلیج فارس، مسلم رحیمی مدیرکل مرکز خوزستان و حمیدرضا قربانی جم مدیرکل استان مرکزی را به عنوان دبیران جدید مناطق پنجگانه معرفی کرد.
مراکز صدا و سیمای استانی به پنج منطقه تقسیم شدهاند که مراکز مازندران، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، گلستان و گیلان جزو منطقه یک قرار دارند.
همچنین مراکز آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، کردستان، کرمانشاه، مهاباد، همدان و زنجان در منطقه دو، مراکز کرمان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کیش زیرمجموعه منطقه ۳، مراکز خوزستان، آبادان، بوشهر، لرستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری در منطقه چهار و مراکز قم، اصفهان، مرکزی، یزد، سمنان، قزوین و البرز نیز در زیر مجموعه منطقه ۵ قرار دارند.
در روزهای بعد رییس رسانه ملی طی حکمی سعید انبارلویی را به سمت «مدیر کل آرشیوها» منصوب کرد.
ساماندهی، حفظ و نگهداری بزرگترین میراث دیداری و شنیداری کشور، ایجاد سازوکارهای لازم برای سرعت بخشیدن به دسترسی برنامهسازان رادیویی و تلویزیونی به منابع بینظیر، فاخر و کمیاب آرشیوی، توجه به روزآمدی و بازیابی منابع موجود، پاسخگویی به هنگام به مراجعهکنندگان درون و برونسازمانی، هماهنگی و ارتباط موثر با مجموعه آرشیوهای سازمان در سراسر کشور، بهرهمندی از تکنولوژیهای نوین رسانهای در ارائه خدمات، تبدیل منابع آنالوگ به دیجیتال و تهیه نرمافزار لازم که قابلیت جستجو برای همه منابع سازمان را فراهم کند از عمده انتظارات سرافراز از انبارلویی بود.
انقلاب در تلویزیون با ۱۱ انتصاب جدید
سرانجام سوالات بی جواب در حوزه سیما نیز به اندازه بسیار زیادی به پاسخ خود نزدیک شدند و ناگهان در صبحگاه ۲۵ آذر خبر مفصلی شامل ۱۱ انتصاب جدید در تلویزیون منتشر شد و ۱۱ مدیر تلویزیون جای خود را با دیگران عوض کردند. مدیرانی که اغلب آنها بعد از انتصاب در سمت جدید، نخستین گفتگوی خود با رسانهها را با مهر تجربه کردند.
در خبر نامبرده که رضا پورحسین مدیر شبکه مستند در آن به عنوان قائممقام سیما معرفی شد، محمد احسانی جایگزین مهدی فرجی در شبکه یک به عنوان شبکه ملی شد؛ شبکهای که دچار محدودیت خاصی نمیشود و ۶ گروه برنامهساز آن به قوت قبل به کار خود ادامه میدهند.
شبکه یک ملی و عمومی
شاید درباره شبکه یک به جز تغییر مدیر آن با آمدن محمد احسانی و رفتن مهدی فرجی اتفاق بزرگ دیگری رخ ندهد. اما همان رفتن فرجی نیز بی حاشیه نبود و برخی از هنرمندان به این موضوع اعتراض کردند. گرچه خود وی در مراسم تودیع و معارفه اعلام کرد که برای ادامه تحصیل و گرفتن مدرک دکترا از سازمان میرود.
احسانی مدیر جدید شبکه یک نیز در اولین گفتگویش پس از انتصاب، با بیان اینکه به علت حضور داشتن در هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر در دفتر جشنواره به سر میبرد، اعلام کرد کار خود در این شبکه سراسری را پس از تودیع و معارفه آغاز خواهد کرد.
او هم با حضورش در شبکه یک که البته قرار نیست تغییر عمدهای داشته باشد و رویکرد ملی و عمومی آن حفظ خواهد شد، مدیر گروه اجتماعی شبکه را تغییر داد و به عادت فعالیتش در معاونت نظارت و ارزشیابی ارشاد به جای فیلمهای سینمایی، به پشت صحنه سریالها از جمله «میکائیل» سیروس مقدم رفت.
شبکه ۲ اجتماعی
سومین انتصاب این خبر به محمدرضا جعفری جلوه مربوط میشد که به عنوان مدیر جدید شبکه دو سیما منصوب شد ابراز امیدواری کرد در ماموریت جدیدش بتواند اهداف رسانه ملی در این شبکه را محقق کند. وی گفت: مدیریت در شبکه دوم سیما تجربه تازهای برای من خواهد بود و انشاءالله بتوانیم در پیشبرد برنامهها در این شبکه موفق باشیم.
در حکم وی، از شبکه دو به عنوان شبکه تخصصی در موضوع اجتماعی نام برده شده است که این موضوع ماهیت شبکه کودک و خانواده بودن شبکه دو را دگرگون میکند. ضمن اینکه از این پس میزان مشخصی از برنامههای شبکه دو رویکرد فرهنگی خواهند داشت.
در بین این انتصابات سیدغلامرضا میرحسینی به عنوان مدیر جدید شبکه سه معرفی شد. فردی که در دوران ریاست پورمحمدی بر شبکه سه جزو مدیران وی بود، او را پدر معنویاش معرفی و با ابراز خرسندی از بازگشت به خانهاش، اظهار امیدواری کرد بتواند خدمات خالصانهای داشته باشد.
شبکه سه؛ تخصصی برای ورزش، مسابقات و سرگرمی
وی درباره تغییرات در این شبکه گفت: امیدوارم به لطف خدا و دعای همکاران و عزیزان، با توانی که در شبکه سه وجود دارد و با کمک نیروهای متخصص و سرمایههای انسانی و مخاطبان هوشمند و ارزشمند بتوانیم کارهای موثری انجام بدهیم و ضمن تکمیل کارهای ارزشمند مدیران قبلی با بضاعت اندکی که داریم چیزی هم اضافه کنیم.
در آن خبر از سومین شبکه تلویزیون به عنوان شبکه تخصصی ورزش، مسابقات و سرگرمی نام برده شد که این موضوع ماهیت جوان بودن شبکه سه یا پررنگ بودن مجموعههای تلویزیونی در آن را کمرنگ کرد. ضمن اینکه با فعالیت تخصصی شبکه سه و اختصاص نیمی از آنتن آن به عرصه ورزش و البته سرگرمی، این احتمال هست که جایگاه شبکه ورزش نیز اندکی متزلزل شود.
ادامه فعالیتهای شبکه چهار با برنامههای علمی، فرهنگی و هنری
در پنجمین سرفصل تغییرات ۱۱ گانه، تقی رستموندی به عنوان مدیر شبکه چهار سیما ابقا شد و به نظر میرسید رضایت مدیران از فعالیت این شبکه باعث شد تغییرات آنچنانی در خط مشی آن ایجاد نشود. این شبکه در کنار برنامههای علمی خود، سهم قابل قبولی نیز برای برنامههای فرهنگی و هنری قائل خواهد شد. جایگاه معارف و اندیشه دینی نیز در این شبکه به قوت خود باقی خواهد ماند.
اما ششمین انتصاب مربوط به شبکه پنج بود که طی آن سعید مقیسه با سازمان صداوسیما خداحافظی کرد و مجید زینالعابدین مدیر سابق شبکه سه جایگزین او شد.
شبکه پنج سراسری با رویکرد اقتصادی
اصلیترین موضوع درباره این شبکه تغییر اهداف و ویژگیها به شکل صد در صدی است و آنطور که پیش از این در خبری منتشر کردیم، پنجمین شبکه اصلی تلویزیون دیگر به عنوان شبکه استانی تهران شناخته نمیشود و شبکه تخصصی در زمینه اقتصادی خواهد بود. ضمن اینکه این شبکه دیگر تنها در تهران قابل دریافت نیست و به یک شبکه ملی تبدیل میشود.
محوریت فعالیتهای شبکه پنج از این پس اقتصادی خواهد بود. به ویژه که شعارهای رهبری در چند سال گذشته همواره شعارهای اقتصادی بوده است و شعار سال ۹۳ نیز «اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی» نامگذاری شده است. بنابراین از این پس ماموریت اصلی شبکه پنج در راستای بحثهای اقتصاد مقاومتی رقم خواهد خورد.
تهرانیها دوباره دارای شبکه استانی میشوند
با این تغییرات احتمال تاسیس شبکهای خاص تهرانیها نیز وجود دارد. این خبر در مراسم تودیع و معارفه مدیران نیز توسط قائم مقام سیما تأیید شد.
از دیگر تغییرات شبکهها خداحافظی حسین ساری با شبکه پویا و مرکز پویانمایی صبا و آمدن او به شبکه آموزش است. البته با رفتن محمدمهدی قاسمی از شبکه آموزش به نظر میرسد تغییرات آنچنانی در این شبکه ایجاد نخواهد شد چرا که شبکه هفتم نیز به عنوان شبکه تخصصی در زمینه آموزش و مهارت معرفی شده است؛ یعنی همانی که بود.
جایگزینی مدیر باتجربه با یک مدیر جوان و پرانرژی
قاسمی نیز به عنوان رییس شـورای سیاستگذاری سلامت رسانه ملی معرفی شد. یکی دیگر از مهمترین دگرگونیهای اخیر تلویزیون جایگزینی یک مدیر جوان با رضا پورحسین در شبکه مستند به عنوان یکی از باسابقهترین مدیران تلویزیونی است.
امیر تاجیک نیز تأکید کرد قرار نیست کسی در دوران مدیریت او از شبکه مستند حذف شود و ضمن اینکه جای مستندهای اجتماعی در این شبکه خالی است، نیاز به ساخت مستندهای نهی از منکر نیز احساس میشود.
مدیر تولید سابق شبکه تلویزیونی پرس تی وی همچنین درباره تأثیرگذاری تجربیات او در عرصه برون مرزی، در تعیین رویکردهای شبکه مستند نیز اظهار کرد: از تجربهای که در عرصه بین المللی داشتم در شبکه مستند استفاده میکنم تا کیفیت آثار داخلی هم بالا برود و رقابت ایجاد شود.
رضا پورحسین در حال حاضر قائم مقام معاون سیما است.
پویا شبکه تخصصی کودک میشود
از جمله دیگر تغییرات، با رفتن علی بخشیزاده از شبکه دو، وی بین ۱۱ حکم جدید شبکهها، به عنوان مدیر جدید شبکه پویا معرفی شد؛ شبکه تخصصی پویانمایی کودک که به نظر میرسد تغییرات اساسی در آن اعمال خواهد شد.
به ویژه که بخشیزاده اعلام کرد این شبکه به زودی به شبکه رسمی کودک تلویزیون با چند کانال تبدیل میشود و گروههای برنامهساز وشخصیتهای محبوب کودکان به این شبکه میآیند.
وی تصریح کرد: شبکه پویا قرار است در آینده نزدیک به شبکه کودک تبدیل شود و به عنوان شبکه ملی کودک سازمان معرفی شود. این شبکه ظرفیت کار بسیاری دارد و تمامی گروههای برنامهساز در حوزه کودک باید به این شبکه بیایند و این شبکه، شبکه رسمی کودک سیما شود. ما در ایران ۱۴ میلیون دانش آموز داریم که مخاطب هدف ما هستند و فضای گستردهای را برای شبکه پویا ایجاد میکنند. ما باید از تمامی ظرفیتها استفاده کنیم و نظرات اندیشمندان حوزه رسانه را نیز برای این شبکه به کار ببریم.
مدیر جدید شبکه پویا همچنین گفت: این شبکه باید بتواند در هماهنگی با حوزه استانهای سازمان صداوسیما از تمامی ظرفیت کشور بهره بگیرد و همه را فعال کند. چرا که ظرفیت بسیاری در حوزه پویانمایی وجود دارد. ما میتوانیم بستههای کوچک انیمیشن تولید کنیم که در شبکههای سراسری پخش شوند و بزرگترین پیامهای کشور را در قالب انیمیشن به مخاطبان عرضه کنند.
این اظهارنظرهای بخشیزاده نیز در مراسم تودیع و معارفه مدیران با مطرح شدن آنها از سوی قائم مقام سیما، قوت بیشتری گرفت. شاید در آینده عموها و خالههای تلویزیون نیز به این شبکه بروند.
تفکیک مدیریت مرکز پویانمایی صبا و شبکه پویا
نکته قابل توجه در این انتصابات، این بود که علیرغم اینکه ساری هم به عنوان مرکز پویانمایی صبا و هم شبکه پویا که بعدها زیرمجموعه این مرکز تاسیس شد حضور داشت، در انتصابات جدید مدیریت شبکه پویا و مرکز پویانمایی صبا مجزا شد و مرتضی شمسی به عنوان مدیر صبا معرفی شد.
سراسری شدن شبکه افق و نسیم
چند روزی بیشتر از این تغییرات نگذشته بود که در ۲۶ آذر حجت الاسلام و المسلمین موسوی مقدم معاون امور مجلس و استانهای صدا و سیما اعلام کرد از سوم دی و همزمان با آغاز ماه ربیع الاول ۲ شبکه پرمخاطب نسیم و افق که تاکنون فقط شهروندان تهرانی میتوانستند از برنامههای جذاب آن بهرهمند شوند، قابل دریافت برای کلیه هموطنان سراسر کشور خواهد بود. این دو شبکه روی دستگاههای گیرنده دیجیتال جایگزین شبکههای تماشا و العالم خواهد شد.
فردای آن روز در پنجشنبه ۲۷ آذر مخاطبان تلویزیون با روشن کردن گیرندههای خود برنامههای یکسانی را در شبکههای «نمایش» و «تماشا» مشاهده کردند. شبکه «نمایش» از یک هفته قبل خبر از پخش سریال میداد و شبکه «تماشا» نیز آخرین روزهای فعالیت خود را پشت سر میگذاشت.
تاسیس شبکه تلویزیونی تهران در آینده
یکشنبه ۳۰ آذر ماه مراسم تودیع و معارفه ۱۱مدیر جدید تلویزیون برگزار شد که در آن از شکلگیری شبکه تهران و تبدیل شدن شبکه پویا به شبکه تخصصی کودک و نوجوان خبر داده شد.
شبکه تهران
معضل مدیریت جدید و اعتراض اصناف حتی پیش از پخش سریال!
با پایان نخستین ماه حضور سرافراز در سازمان، بروز برخی حاشیههای پیرامون رسانه ملی آغاز شد و در دوشنبه ۱ دی ۱۳۹۳، رییس کل سازمان نظام پزشکی ایران، در نامهای به معاون سیمای رسانه ملی، خواستار جلوگیری از خدشه دار شدن جایگاه جامعه پزشکی در پخش برنامههای طنز شد.
علیرضا زالی طی نامهای به علی اصغر پورمحمدی، خواستار دقت نظر بیشتر در ساخت برنامههای طنز در مورد جامعه پزشکی به ویژه سریال ۹۰ قسمتی شد تا اعتماد و نگرش مردم به جامعه پزشکی خدشه دار نشود.
در بخشی از نامه او که صرفا در واکنش به ساخت سریال «اتاق عمل» نوشته شده بود، آمده: برنامههای طنزی که تاکنون از رسانه ملی در حوزههای مختلف به نمایش در آمدهاند، به ویژه سریالهای طنزی که توسط هنرمند محترم جناب آقای مدیری کارگردانی شدهاند، دارای مخاطبان بسیار زیاد بودهاند و تصویرهای کلی و ماندگار اجتماعی در ذهن مخاطب ایجاد کردهاند. قطعاً جناب عالی تایید میفرمایید که مدیریت برداشتهای اجتماعی پیرامون حوزهای مثل حوزه سلامت که پس از پخش چنین برنامه پر مخاطبی ایجاد میشود، بسیار پیچیده است؛ اینکه این سریال در نهایت چه تصویری از نظام سلامت به عنوان یک نهاد اجتماعی ارائه میکند، بسیار حائز اهمیت است؛ اینکه مخاطب رسانه ملی پس از پخش این سریال، بیمارستان و سایر موسسات پزشکی را با چه دیدی مینگرد، در ارتباط آینده وی با این نهادها و نیز شاغلان حرفههای پزشکی بسیار تاثیرگزار خواهد بود. لذا نگرانی عمده در اینجا این است که تصویر کلی حاصل از این سریال از بیمارستان، پزشک ، پرستار و سایر اجزای نظام سلامت در ذهن مخاطب، نمایی غیر قابل اعتماد، ناامید کننده و آکنده با انواع ناهنجاریها و فسادها باشد. این درحالی است که علیرغم همه اشکالات موجود، بدون شک نظام سلامت و جامعه پزشکی ایران یکی از موفق ترین نظامهای سلامت در منطقه و حتی جهان است.
با ارسال این نامه، به نظر رسید کار رسانه ملی در دوره جدید از دوره قبل نیز به مراتب سختتر است و مدیران به جای پاسخگویی به اعتراضات اصناف حین پخش سریالهای مختلف و تصمیم به سانسور و حذف سریالها، این بار باید پیش از پخش یک سریال چنین مواردی را تحمل کنند!
اظهارات وزیر بهداشت درباره «اتاق عمل» نیز این موضوع را به نوعی تقویت کرد: آقای مدیری از هنرمندان توانمند کشور است و خوشحالم که لبخند را بر لب مردم مینشاند و مردم در این روزها نیاز به خندیدن و خوشحال بودن دارند. اما اینکه دیوار جامعه پزشکی کوتاه است، مورد سؤال ما است.
مدیران جدید برای سروش رسانه، تکتا و صندوق بازنشستگی
چهارشنبه ۳ دی رییس سازمان صدا و سیما در احکامی جداگانه کمانی و شریف خانی را به عنوان مدیران عامل شرکتهای سروش رسانه و تکتا منصوب کرد. همچنین با حكم او پدرام كرباسیان به عنوان رییس مجامع شركتهای وابسته به سازمان صدا و سیما و صندوق بازنشستگی منصوب شد.
ایجاد اداره کل امور نمایش سیما
یکی دیگر از مهمترین تغییرات سازمان در حوزه سیما یکشنبه ۷ دی اتفاق افتاد و محمودرضا تخشید با حکم معاون رییس رسانه ملی در امور سیما، به سمت مدیر کل امور نمایش سیمای جمهوری اسلامی ایران منصوب و مدیریت سیما فیلم و امور نمایش الف ویژه سیما از معصومزادگان و فنائیان گرفته شد.
دریافت ایدهها، طرحها و متون نمایشی از شبکهها برای بررسی و تصویب، بازنویسی روند تولید آثار نمایشی از ایده تا پخش، تعیین مدیران گروههای فیلم و سریال با هماهنگی مدیران محترم شبکهها، تشکیل شوراهای طرح و برنامه برای بررسی و تصویب متون نمایشی، تشکیل شورای برآورد، بودجه و ارزیابی فنی و تولید، برای آثار نمایشی و نظارت مستمر بر تولید آثار نمایشی از مرحله تصویب تا پایان تولید با هدف انطباق آثار تولیدی با اهداف و سیاستهای رسانه ملی از مهمترین موارد مطرح شده در حکم تخشید بود.
تأکید بر برونسپاری و غنی سازی مشاغل سازمان
چهارشنبه ۱۰ دی رییس رسانه ملی طی حکمی علی اصغر جعفری را به سمت معاون سرمایه انسانی سازمان صداوسیما منصوب کرد.
جوان گرایی و جانشین پروری با استفاده از خیل عظیم نیروهای جوان، مومن، مستعد، دانش آموخته و تراز اول كشور، برون سپاری وظایف فرعی محوله از طریق رفع تصدیگری از فعالیتهای غیر مرتبط با ماموریت اصلی سازمان و ممانعت از جذب غیر ضروری نیروی انسانی، ترسیم چارچوب برنامه عمل سازمان با هدف چابکسازی رسانه ملی در بخش سرمایه انسانی، غنی سازی مشاغل سازمان با حركت از مشاغل ساده و محدود به مشاغل چند لایه و چند وجهی به منظور كاستن از كمیت نیروی انسانی و افزودن بر چگالی و كیفیت آنها، وحدت رویه در حوزه سرمایه انسانی به گونهای كه امكان نگاه جامع و برنامه ریزی سیستماتیك در گزینش نیروی انسانی و ایجاد مكانیزمهای ارتقاء، تحول و انگیزهمندی فراهم شود و ارتقاء سطح رسانه ملی تا سطح سازمانهای یادگیرنده جهانی به گونهای كه كاركنان سازمان همواره پاسخگوی نیازهای حرفهای و تخصصی مشاغل خود باشند از جمله مهمترین موارد مطرح شده در حکم جعفری بود.
سرافراز در این روز طی حکمی محمد حسین صوفی را نیز به عنوان مشاور رییس سازمان منصوب کرد و نشان داد تصمیم ندارد پست مهمی به همتایان سابق خود در دوران ضرغامی بدهد.
با ایجاد اداره کل جدیدی به نام نمایش سیما و خداحافظی با تاجبخش فنائیان و محمدرضا معصومزادگان این حس وجود داشت که دیگر سیما، سیما فیلم نخواهد داشت اما جمعه ۱۲ دی پورحسین قائم مقام معاون سیما اعلام کرد: مرکز سیمافیلم همواره یکی از بخشهای قدرتمند سازمان صداوسیما بوده و همچون گذشته فعالیت خواهد کرد و تنها با اداره کل نمایش سیما ادغام میشود.
پیگیری جدی تولید آثار دفاع مقدسی و انقلاب اسلامی
محمودرضا تخشید نیز در سخنانی گفت: ماموریت تعریف شده در زمینه تولید آثار دفاع مقدسی و انقلاب اسلامی، در اداره کل نمایش سیما نیز با جدیت دنبال خواهد شد و ماموریتهای جدید ابلاغی از سوی ریاست محترم سازمان و معاونت محترم سیما نیز در همین راستا پیگیری و اجرایی خواهد شد. البته باید این نکته مهم را در نظر بگیریم که ساخت یک اثر نمایشی ارزشمند مستلزم کار مطالعاتی دقیق و زمان کافی است و برای ساخت یک کار الف و یا الف ویژه شاخص حداقل بین ۲ تا چهار سال زمان لازم است و نباید توقع داشت همه برنامهها در بازه زمانی کوتاه به ثمر برسد.
واکنش مدیرکل روابط عمومی به اظهارنظر عجیب دولتیها
در این روز سید تقی سهرابی مدیر کل روابط عمومی صداوسیما نیز نسبت به سخنانی که برخی مقامات درباره کمتوجهی صداوسیما به عملکرد دولت داشتهاند واکنش نشان داد.
وی با اظهار تعجب از سخنانی که این روزها برخی مقامات در خصوص کمتوجهی صداوسیما به عملکرد دولت بیان میکنند، گفت: بر اساس آمار و مستندات موجود از آغاز فعالیت دولت یازدهم تاکنون بخش عمدهای از برنامههای صداوسیما در شبکههای مختلف ملی، استانی و حتی بینالمللی به اهداف، برنامهها، اقدامات و عملکرد دولت یازدهم اختصاص داشته و دارد.
مدیرکل روابط عمومی صداوسیما آمار حضور مسئولان دولت یازدهم در برنامههای رسانه ملی را خیرهکننده توصیف کرد و افزود: در یک جمعبندی اولیه، فقط در دوره زمانی اول مرداد ۱۳۹۲ تا اول خرداد ۱۳۹۳، مسئولان قوه مجریه ۲۰۰هزار و ۹۸۹ دقیقه تنها از ظرفیت مراکز استانهای صداوسیما برای بیان عملکرد خود استفاده کردهاند؛ در همین مقطع آنتن رادیو به مدت ۷ هزار و ۵۴۲ دقیقه در اختیار مدیران دولت یازدهم بوده است. از سوی دیگر، ۷۵ برنامه گفتگومحور در بخش گفتگوی ویژه خبری شبکه ۲سیما تمام و کمال در اختیار اعضای دولت بوده است و در مجموع طی مدت یادشده بیش از ۴ هزار ساعت از وقت صداوسیما به عملکرد دولت اختصاص داشته است.
سهرابی تصریح کرد: اگر حضور مستمر مسئولان دولتی در برنامههای صداوسیما در ۷ ماه پس از خرداد تا پایان آذر ۱۳۹۳ را به این آمار اضافه کنیم، میتوان آمار حدود ۶ هزار ساعت حضور را برای مسئولان دولتی بیان کرد که بسیار قابل توجه و تأمل بوده و ادعای محکمی است بر اینکه صداوسیما در قرق مدیران دولتی بوده است. همین مقدار پوشش فعالیتهای دولت بیش از عرف رسانه است و انتظار بیش از این یک خواسته غیرملی و با اهداف سیاسی ارزیابی میشود.
تشکیل اتاق فکر شبکه مستند و تغییرات در شبکه سحر
یکشنبه ۱۴ دی جلسه نخست اتاق فکر شبکه مستند با حضور امیر تاجیک مدیر شبکه مستند و اعضای این شورا همچون نادر طالبزاده، محمد آفریده، مهرداد اسکویی، نادر راد، احسان کاوه، مرتضی رزاق کریمی و ندا عابد برگزار شد و حضور آفریده که هنوز با تهیهکنندگی فیلم سینمایی «یک خانواده محترم» در یادها مانده، حواشی گوناگونی را در رسانهها به دنبال داشت.
یکشنبه ۱۴ دی نیز معاون برون مرزی صداوسیما از ادغام شبکههای رادیویی و تلویزیونی سحر خبر داد و همچنین مدیران جدید این شبکه را معرفی کرد.
در این مراسم لبخند نعمتیان مدیر رادیو و سیمای فرانسه، امیرعلی زینلی مدیر رادیو و سیمای اردو، میثم میرهادی مدیر رادیو و سیمای بوسنی و عبدالله بحرالعلومی مدیر رادیو و سیمای آذری و بهروز قزلباش مدیر تحریریه بر خط رادیو و تلویزیونهای سحر انتخاب شدند و از مدیران قبلی نیز تقدیر به عمل آمد.
حذف معاونت آموزش و پژوهش و سپردن ماموریتها به معاونت سرمایه انسانی
در این روز همچنین در مراسم معارفه علی اصغر جعفری، از تلاشهای غلامرضایی در مدت تصدی امور آموزش سازمان قدردانی و جعفری به عنوان معاون سرمایه انسانی سازمان صدا و سیما معرفی شد.
براساس ساختار جدید سازمان صدا وسیما، مركز آموزش، از معاونت آموزش و پژوهش سازمان منفک و به معاونت جدید سرمایه انسانی سازمان صدا و سیما الحاق شده است.
در ادامه تغییرات استانی رسانه ملی، رییس سازمان صدا و سیما به پیشنهاد معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی مسعود مجرد را برای مدت سه سال به سمت مدیرکل صدا و سیمای مرکز آذربایجان غربی منصوب کرد. معاون امور مجلس و استانهای صدا و سیما نیز در احکام جداگانهای برای مراکز البرز و مهاباد سرپرست تعیین کرد.
حجت الاسلام موسوی مقدم در این احکام با تشکر از مازندرانی و امان اللهی مدیران کل قبلی این مراکز ناصر صفار و بهرام قوی بنیه را به عنوان سرپرست مراکز البرز و مهاباد منصوب کرد.
دوشنبه ۱۵ دی نیز در خبری اعلام کردیم پیمان جبلی جایگزین مجید آخوندی در معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما شده است. جبلی پیش از این مدیر شبکه العالم و مدیر رسانهای دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در زمان سعید جلیلی و سفیر ایران در تونس بوده است.
فردای آن روز حکم رسمی جبلی نیز منتشر و مشخص شد سازمان دیگر معاونت سیاسی نخواهد داشت و عنوان این بخش به معاونت خبر تغییر پیدا کرده است.
ماموریتهای سرافراز برای معاون خبر
توجه و اتمام به تولید و توزیع اطلاعات و اخبار درست، روزآمد و جامع متناسب با نیاز و مصلحت آحاد جامعه، روزآمدی، حرفه ای گرایی و نوآوری در ساختار و محتوای خبر با افزایش سرعت، دقت و صحت در تولید و انعكاس اخبار، افزایش كمی و كیفی ضریب نفوذ رسانه ملی به عنوان رسانه مرجع در میان آحاد ملت و نخبگان جامعه، جریانسازی فكری و سیاسی در راستای بصیرت افزایی و آگاهی بخشی عمومی، صیانت از اعتبار رسانه ملی با رعایت اصول و ارزشهای دینی و انقلابی توام با بی طرفی و پرهیز از جانبداری از جریانی خاص، توجه ویژه به سرمایه انسانی حوزه از جمله چابک سازی، آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص و چند وجهی، تحكیم و ارتقاء نقش رسانه ملی در بسیج عمومی و هدایت آحاد ملت به منظور پیشبرد سیاستهای كلان نظام، انعكاس خبری و مناسب خدمات نظام و عملكرد قوای سه گانه، نهادهای انقلابی و الگوی موفق در عرصههای مختلف، افزایش و ارتقاء سطح هم افزایی میان بخشهای مختلف حوزه (باشگاه خبرنگاران جوان، واحد مركزی خبر، اطلاعات و اخبار استانها و .... ) به منظور ممانعت از همپوشانی و موازی كاری و كسب جایگاه خبرگزاری تراز اول كشور و اهتمام ویژه به خبرنگاران آزاد و شهروند/ خبرنگار در داخل و خارج كشور در راستای توسعه عرصه تولید و گسترش كسب خبر از جمله ماموریتهای سرافراز برای جبلی است.
سهشنبه ۱۶ دی رییس سازمان صدا و سیما با صدور حكمی رضا خاشعی را به سمت ریاست مركز نظارت و ارزیابی این سازمان منصوب كرد. رصد دایمی و نظارت ارزیابی مستمر تمام برنامههای صداوسیما پس از پخش و ارایه گزارشهای به موقع و متناسب با سطح اهمیت و اولویت موضوع، اهتمام ویژه به تربیت نیروی انسانی متعهد، متخصص، مومن، مسلط و مسلح به آخرین روشها و فناوریهای «نظارت و ارزیابی محتوا و پیام برنامه» و رصد و پایش محیط و اطلاع از پیامهای القایی دشمن، ارزیابی دقیقِ اهداف، برنامهها و تاثیرات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی، قومی، و مذهبی این برنامهها با سیاستگذاری و برنامهریزی تولید آنها از جمله موارد مهم حکم او است.
تغییر مدیران مرکز سیمای استانها و مرکز پژوهش و سنجش افکار
در این روز همچنین معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی براساس ساختار جدید این معاونت، در حکمی عبدالکریم خیامی را به سمت رییس مرکز سیمای استانها منصوب کرد.
در ادامه چهارشنبه ۱۷ دی محمد سرافراز با صدور حكمی، جعفر عبدالملكی را به سمت رییس مركز پژوهش و سنجش افكار صدا و سیما منصوب كرد و از او خواست نسبت به بازتعریف سیاستها و ساختار رسانهای در حوزه پژوهش و سنجش افكار به منظور افزایش كارایی و اثربخشی در برنامهها و مناسبتهای سازمان اقدام کند.
حذف «تهران ۲۰» از شبکه پنج
اتفاق دیگر این روز در راستای سراسری شدن شبکه پنج و تغییر ماهیت آن از شبکه استانی تهرانیها، رسانهای شد و در خبری اعلام کردیم به عنوان نخستین تغییر پخش برنامه «تهران ۲۰» از این شبکه به پایان رسیده است.
شنبه ۲۰ دی با حکم علی اصغر پورمحمدی، بهرام محمدینیا به مدیریت شبکه قرآن و دبیر شورای معارف رسانه ملی منصوب شد. معاون مجلس و امور استانهای صدا و سیما نیز طی مراسمی حکم حجت الاسلام محمد لطفی نیاسر را به عنوان مدیرکل صدا و سیمای مرکز قم از سوی ریاست سازمان صدا و سیما ابلاغ کرد.
دریافت شبکه جام جم فقط از ماهواره
پنجشنبه ۲۵ دی نیز یک حذف در شبکهها تلویزیون رخ داد و اعلام شد با توجه به تغییرات جدید در جدول پخش برنامههای شبکه جهانی جامجم، این شبکه از ۲۷ دی ماه مصادف با ۱۷ ژانویه برنامههای خود را روی کانال یک برای مخاطبان مقیم هر سه قاره پخش خواهد کرد سریال آرام می گیریم.
زمان پخش برنامههای شبکه جامجم در کنداکتور جدید ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران، ساعت ۱۶ به وقت اروپای مرکزی، ۸ و ۳۰ دقیقه به وقت مرکز آمریکا و ۲ بامداد به وقت سیدنی اعلام شد.
پیشتر نیز شبکه جهانی جامجم که برای مخاطبان برونمرزی برنامه پخش میکرد، از فرستندههای دیجیتال حذف شد و اکنون تنها از طریق ماهواره قابل دسترسی است.
حذف گروه فیلم و نمایش شبکه چهار
یکشنبه ۲۸ دی خبردار شدیم شبکه چهار سیما دیگر گروه فیلم و نمایش نخواهد داشت و علیرضا اسحاقی مدیر فعلی این گروه نیز به زودی بازنشست میشود.
در جلسه همکاری شبکه مستند و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در دوشنبه ۲۹ دی نیز توافق شد آرشیو ملی سینمای مستند ایران راهاندازی شود.
اتفاق دیگر این روز مربوط به مدیر جدید شبکه قرآن و رییس شورای معارف اسلامی بود که همراه مدیر کل صدا و سیمای مرکز قم در پایان یک دوره کاری و شروع فعالیتهای جدید خود با مراجع عظام تقلید و شخصیتهای تراز اول حوزه علمیه قم دیدار کردند.
حضرات مراجع عظام آیتالله مکارم شیرازی، آیتالله وحید خراسانی، آیتالله صافی گلپایگانی، آیتالله نوری همدانی، آیتالله علوی گرگانی، آیتالله موسوی اردبیلی و همچنین حضرات آیات یزدی ریاست محترم جامعه مدرسین و مصباح یزدی عضو جامعه مدرسین و ریاست محترم موسسه امام خمینی(ره) در این دیدار از تلاشهای به عمل آمده تقدیر کردند.
تغییر مدیران مراکز استانها
چهارشنبه ۱ بهمن رییس سازمان صداوسیما به پیشنهاد معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی، علی صادقمقدسی را برای مدت سه سال به سمت مدیرکل صدا و سیمای مرکز مازندران منصوب کرد.
شنبه ۴ بهمن نیز با حکم معاون سیما فاطمه بداغی مشاور حقوقی معاون سیما در امور برنامهای شد.
مدیر جدید برای دفتر موسیقی و سرود
اتفاق مهم دیگر این روز مربوط به حکم محمد سرافراز برای محمدباقر معلم بود که به سمت مدیر دفتر موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما منصوب شد.
تثبیت مرجعیت سازمان در حوزه موسیقی با بهرهمندی از حضور به هنگام در جریانهای فرهنگی و پرهیز از رویكرد انفعالی، ارتقای سطح كیفی آثار موسیقایی در شبكهها با پالایش درست تولیدات قبلی و نظارت بر تولیدات آتی، توجه جدی به نیاز مخاطبان در هنر موسیقی با تكیه بر اصلاح ذائقه ای عمومی، فرهنگسازی و بهره گیری از این هنر در جهت ترویج مفاهیم والای دینی، اخلاقی و انقلابی، توجه به احیا و پویایی هنر انقلابی در حوزه شعر و موسیقی و تولید آثار معیار با هویت بخشی و تاكید بر جهت گیریهای كلان فرهنگی نظام جمهوری اسلامی ایران در آموزهها و اشارات مقام معظم رهبری، توسعه، ترویج و توجه به گنجینه غنی موسیقی مناطق و نواحی ایران زمین و تاكید بر مفاهیم والای دینی و اخلاقی در بستر موسیقی مقامی، استفاده از ظرفیت كارشناسی متخصصان خارج از سازمان با برون سپاری و طراحی و راه اندازی جامع ترین آرشیو دیجیتال شعر و موسیقی در كشور از جمله ماموریتهای معلم بود که جایگزین حسین تقیپور شد.
دوشنبه ۶ بهمن با حکم معاون امور مجلس و استانها زعفر مراغهای به سمت مدیر کل صدای استانها منصوب شد.
سریال نگاه کردن ضرغامی با خیال راحت
همچنین در این روز با گذشت دو ماه و نیم گفتگویی با عزت الله ضرغامی رییس سابق رسانه ملی داشتیم و او از اینکه همه سریالهای تلویزیونی را پیگیری میکند، سخن گفت و بیان کرد حالا که ریاست سازمان صداوسیما را بر عهده ندارد میتواند فیلم و سریالها را با خیال راحت تماشا کند.
سهشنبه ۷ بهمن رییس سازمان صدا و سیما به پیشنهاد معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی مسعود احمدی افزادی را برای مدت سه سال به سمت مدیرکل صدا و سیمای مرکز اصفهان منصوب کرد.
فردای آن روز در حالی که پس از نامه اعتراض از سوی جامعه پزشکان، ساخت «اتاق عمل» مهران مدیری متوقف شده بود، رضا پورحسین قائم مقام معاون سیما در این باره گفت: آثار نمایشی در مرکز نمایشی سیما متمرکز شده بنابراین همه امور نمایشی به آقای محمودرضا تخشید مدیرکل امور نمایشی سیما واگذاری شده است. با این حال مجموعا کارهایی که ممکن است با اشکالاتی مواجه شود اصل بر این است که اشکالها برطرف شود و بعد به آنتن برسد.
قائم مقام معاون سیما درباره تصمیمگیری درباره شبکه پخش «اتاق عمل» که ابتدا قرار بود از شبکه پنج روی آنتن برود، یادآور شد: به هرحال اگر این کار را آماده کنند و اگر مشکلی داشته است رفع شود که من فکرمیکنم همینطور خواهد شد، برای پخش آن از یکی از شبکهها تصمیم گیری خواهد شد.
روابط عمومیها حذف نمیشوند
یکی از گمانهزنیهای قوی که درباره ساختار جدید صداوسیما میشد، حذف روابط عمومیها از این ساختار بود. این موضوع به ویژه با بی تمایلی سرافراز نسبت به گفتگو و ارتباط با اهالی رسانه که چه در دوران معاونتش در برون مرزی چه در مدت حضورش در رأس سازمان موضوعی ثابت شده است، خیلی جدی به نظر میرسید و پورحسین نیز درباره آن گفت: هنوز ساختار شبکهها ابلاغ نشده و کار نهایی نشده است اما روابط عمومیها از شبکهها حذف نمیشوند. در واقع ممکن است سطح ساختاری یک مسئولیت تغییر کند و به طور مثال از اداره کل به اداره تبدیل شود و یا از مدیریت به مسئولیت یا بخش تغییر کند اما کسی که کار فرهنگی و هنری انجام میدهد حتما به روابط عمومی نیاز دارد بنابراین روابط عمومی در سیما هست و هر شبکهای هم روابط عمومی خود را خواهد داشت و تنها ممکن است سطح تشکیلاتی آنها تفاوتی پیدا کند که هنوز ساختار آن قطعی نشده است.
وی همچنین درباره حذف و یا ادغام زیرگروه شبکهها نیز عنوان کرد: اصل بر این است که تلویزیون تا حدی که به قدرتش لطمه نزند چابک شود و ممکن است در این چابک سازیها زیرگروههایی کم و یا زیاد شوند. البته اینها مباحث کارشناسی است و هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است که بیان شود. با این حال ما حذف شبکه نخواهیم داشت و تنها ممکن است شبکه ای تبدیل به کانال شود و یا تعداد گروههای بعضی از شبکهها برای آنکه بتوانند کارهای خود را بهتر انجام دهند، کمتر شود که در حال حاضر کارهای کارشناسی در حال انجام است و هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده است.
چهار ساعته شدن پخش شبکه افق
یکشنبه ۱۲ بهمن پخش چهار ساعته برنامهها از شبکه افق همزمان با آغاز دهه مبارک فجر آغاز شد.
دوشنبه ۱۳ بهمن سیدعلی حمیدی به عنوان قایم مقام مدیر شبکه سه و مهدی خاکی به عنوان مدیر تولید و فنی شبکه سه سیما معرفی شدند.
در این روز همچنین رییس سازمان صدا و سیما به پیشنهاد معاون امور مجلس و استانهای رسانه ملی بهرام قوی بنیه را برای مدت سه سال به سمت مدیرکل صدا و سیمای مرکز مهاباد منصوب کرد.
فردای آن روز هم با حکم معاون رییس رسانه ملی در امور سیما، منصور قصریزاده به سمت مشاور معاون سیما در امور قرآن و معارف اسلامی منصوب شد.
چهارشنبه ۱۵ بهمن معاون امور مجلس و استانهای صدا و سیما به پیشنهاد رییس مرکز سیمای استانها محمدمهدی قاسمی را به سمت مدیر شبکه مردم ایران شما منصوب کرد.
ضمن اینکه در این روز همزمان با اکرانهای مردمی جشنواره عمار در دهه فجر، جمعی از اکران کنندگان مردمی این جشنواره از رییس سازمان صدا و سیما به خاطر نگرش جدید به جشنواره عمار و پوشش مناسب پنجمین دوره این جشنواره، تشکر کردند.
اجرایی شدن تغییرات سیما از نوروز ۹۴
در بحبوحه برگزاری جشنواره فیلم فجر، محمد احسانی مدیر جدید شبکه یک سیما به کاخ جشنواره در مرکز همایشهای برج میلاد آمد و درباره تحولات در این شبکه توضیح داد.
وی درباره تغییر سیاستهای شبکه یک گفت: تعدادی سیاست کلی وجود دارد که در تعریف شبکه هست اما برخی موارد به ذوق و سلیقه مدیران برمیگردد. ما سعی کردیم با پایبندی بر سیاستهای کلی سازمان، معاونت و شبکه، تحولاتی را شامل طرحها و کارهای جدید از ابتدای سال ۹۴ یعنی از نوروز اعمال کنیم. یک ماه پیش رو نیز به بررسی طرحها و عوامل سازندهمیگذرد. از خدا میخواهم انشاالله کمک کند تا مشکلاتی که وجود دارد مرتفع شود تا بتوانیم کارهای خوبی انجام دهیم.
مدیر شبکه یک درباره حذف گروههای معارف از شبکههای سیما توضیح داد: خیر، چنین چیزی نیست و گروهی حذف نمی شود فعلا بحث چابک سازی در سازمان صدا و سیما مطرح شده است و شبکه یک به عنوان شبکه ملی تمام گروههای موضوعی خود را خواهد داشت. منتهی با تقسیم کار جدیدی فعالیتهای سابق را انجام خواهیم داد اما هزینهها را کاهش و سرعت را افزایشمیدهیم. اسامی برخی گروهها نیز تغییرمیکند.
شنبه ۱۸ بهمن معاون امور مجلس و استانهای صدا و سیما در حکمی مجید علیزاده را به سمت مدیرکل برنامه ریزی و امور مالی معاونت امور مجلس و استانها منصوب کرد.
قرارداد صداوسیما با آلمان
سهشنبه ۲۱ بهمن نیز مدیر رسانه بینالملل سیما از ساخت آثار مشترک با آلمان و قرارداد بستن با بازار فیلم برلین برای ساخت مستندی با موضوع یوزپلنگ ایرانی و همچنین عرضه تولیدات سازمان صداوسیما در بازار جهانی فیلم خبر داد.
در این روز همچنین در آخرین ساعات برگزاری جشنواره فیلم فجر، محمد سرافراز به کاخ جشنواره آمد و فیلم «مبارک» را در کنار سینماگران تماشا کرد.
فردای آن روز با مدیر شبکه یک منتشر شد که از هماهنگی با شبکهها برای مشابه نبودن برنامههای سال تحویل خبر داد.
معرفی مدیرکل جدید روابط عمومی رسانه ملی
یکشنبه ۲۶ بهمن اتفاق مهمی به ویژه در عرصه تعامل با رسانهها رخ داد و رییس حوزه ریاست سازمان صدا و سیما در حكمی داوود نعمتی اناركی را به سمت مدیركل روابط عمومی رسانه ملی منصوب كرد.
برقراری ارتباط با گروههای مختلف اجتماعی و دستیابی به بیشترین میزان همسویی و همگرایی برای جلب اعتماد عمومی، اطلاع رسانی و روشنگری به منظور ایجاد و تقویت ارتباط و هماهنگی بین رسانه ملی و گروههای اجتماعی موثر بر كارآمدی و اثر بخشی سازمان، ایجاد همدلی، تقویت تفاهمات، اعتلای فرهنگ سازمانی و دستیابی به جایگاه شایسته برای اعتماد سازی و افزایش سرمایه انسانی، ارائه چهرهای مثبت و موجه از سازمان با پاسخ گویی به نیازهای اطلاعاتی جامعه، اتخاذ شیوههای مناسب برای ارتقاء كمیو كیفی ارتباطات درون و برون سازمانی، توسعه روابط عمومی الكترونیك با هدف بهبود كیفیت ارائه خدمات و تسریع در امر اطلاع رسانی و ارتقاء جایگاه پاسخگویی سازمان، ساماندهی نمایندگیهای روابط عمومی در حوزهها با اهتمام به امر چابك سازی و ایجاد هماهنگی در عملكرد، اطلاع رسانی و تبلیغات، ایفای نقش سخنگویی و نمایندگی سازمان در مجامع به منظور ایجاد تمهیدات رسانه ای و ارتباط و همكاری مشترک، گسترش و تبیین رویكرد تحلیلگرا در روابط عمومیمبتنی بر رصد دقیق فضای فكری و فرهنگی جامعه، ارتقاء فرهنگ دینی كاركنان سازمان با نشر معارف قرآن و اهل بیت، اهتمام به بزرگداشت مناسبتهای دینی و ملی در سازمان به منظور پاسداشت شان ارزشی و انقلابی سازمان و همكاری و تعامل مناسب و مظلوب با رسانههای مكتوب و سایتهای خبری ۱۲ بند حکم نعمتی است.
در ادامه رویکرد تبدیل برنامههای زنده به برنامههای تولیدی «مصیر» شبکه یک نیز با وجود اعلام قبلی مبنی بر پخش با موضوع حجاب در ساعت مقرر همیشگی آن هم با حضور وزیر آموزش و پرورش ساعاتی مانده به آنت، اصطلاحا توقیف شد و روز بعد نیز خبر رسید این برنامه هم ضبطی پیگیری خواهد شد.
گسترش همکاریهای رسانه ملی ایران با سوریه
پنجشنبه ۳۰ بهمن رییس سازمان صدا و سیما و رییس هیأت امنای رسانههای سوریه درباره ارتقای همكاریهای رسانهای بین ۲ كشور گفتگو كردند.
گلایه سرافراز از کمبود بودجه در محضر آیات عظام
جمعه اول اسفند نیز محمد سرافراز رییس سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در سفر به قم پس از زیارت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) با حضرات آیات مكارم شیرازی، صافی گلپایگانی، جوادی آملی، نوری همدانی و همچنین تولیت آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (س)، رییس جامعه مدرسان حوزه علمیه، مدیرحوزههای علمیه و دبیر شورای عالی حوزه دیدار و گفتگو كرد.
رییس صداوسیما در این دیدار ماموریت اصلی رسانه ملی را ترویج دقیق دین و تقویت معارف دینی و تسری آموزههای دینی بر برنامههای مختلف رسانه ملی برشمرد و با اشاره به محدودیت بودجه سازمان برای ساخت برنامه فاخر گفت: برخی سریالهای ارزشمند دینی آماده تولید است كه به دلیل محدودیت بودجه متوقف مانده است.
دیدار محمد سرافراز رییس رسانه ملی با مراجع تقلید و علما
سرافراز با اشاره به ایجاد شبكههای مجازی و شبكههای اجتماعی اطلاع رسانی تصریح كرد: برای حفظ جایگاه صدا و سیما در سبد رسانهای مردم توجه به بودجه این سازمان ضروری است.
در این روز همچنین پخش آزمایشی شبکه افق به پایان رسید و این شبکه پخش سراسری خود را آغاز کرد.
امضای تفاهمنامه همکاری رسانهای با عراق
در شنبه دوم اسفند نیز سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و شبكه اطلاعرسانی عراق، یادداشت تفاهم همكاری رسانهای امضا كردند و این یادداشت تفاهم بین محمد اخگری معاون برونمرزی به نمایندگی از سازمان صدا و سیما و محمد عبدالجبار الشبوط رییس شبکه اطلاعرسانی عراق «العراقیه» امضا شد.
آخرین انتصاب سرافراز نیز به همین روز برمیگردد که او با صدور حكمی، عباس ناصری طاهری را به سمت مشاور رییس و مدیركل امور بینالملل سازمان صدا و سیما منصوب كرد.
نتیجه مرور جابجاییهای گسترده و تحولات فراوان صداوسیما در ۱۰۰ روز گذشته، گزارش مفصلی شد که عملی شدن این وعدهها و اجرایی شدن ماموریتها به تحولات بسیار عظیمتر و با نتایج گستردهتر منجر خواهد شد. چرا که تاکنون تنها اسامی و عناوین دچار تغییر شدهاند اما با اعمال ساختار جدیدی که به تازگی به شبکهها ابلاغ شده و گویا قرار است از تحویل سال ۹۴ اجرایی شود، شاهد رسانه ملی متفاوتی خواهیم داشت که انشالله این تفاوتها از دایره اعمال سلیقه و تغییر صرف برای اثبات بودن، فراتر برود و با رفع شدن ضعفهای قبلی بر نقاط قوت رسانه ملی افزوده شود.