تغییرات انجام شده در هواپیماهای آموزشی و رزمی نهاجا خصوصا در بحث دیجیتالی کردن کابین هواپیماهای مختلف این نیرو، نشان از یک تغییر گسترده و برنامه ریزی طولانی برای افزایش توان رزمی نهاجا دارد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، مسئله آموزش خلبانان جنگنده از جمله مراحل بسبیار حساس، پر هزینه و زمان بر در پروسه ساخت یک نیروی هوایی موثر به حساب می آید. با ورود به عصر جت و پروازهای مافوق صوت، به طور معمول آموزش خلبانان در 3 مرحله به انجام می رسد.

در مرحله اول دانشجویان خلبانی در هواپیماهای با پیشران ملخی مثل هواپیماهای سری PC-7 دوره ابتدایی اصول پرواز را طی می کنند. در مرحله بعد از هواپیماهایی مثل اف 5 برای آموزش پیشرفته تر و پروازهای مافوق صوت بهره گرفته می شود و خلبان مورد نظر عمده آموزش های لازم را در این مرحله فراخواهد گرفت.

معمولا با توجه به نمره های کسب شده توسط خلبانان در این دو مرحله و تعیین نوع هواپیمای مورد نظر مرحله آموزش نهایی بر روی آن هواپیما نیز چه در شبیه ساز و هم در حضور استاد خلبان انجام شده و در نهایت دانشجوی مورد نظر به یگان های عملیاتی منتقل می شود.

در کشور ما دو مرحله اول آموزش خلبان به وسیله دو نوع هواپیمای PC-7 و F-5 صورت می گیرد. این روش در بسیاری دیگر از کشورهای جهان نیز مورد استفاده قرار می گیرد. اما با پیشرفت هواپیماهای جنگی و ورود فناوری های جدید که به معرفی جنگنده های نسل 4.5 و 5 منجر شد ، تغییر در هواپیماهای آموزشی نیز امری غیرقابل اجتناب به حساب آمد.

نگاهی گذرا به داخل کابین جنگنده های جدید و مقایسه آن ها با جنگنده های قدیمی تر، به خوبی نشان دهنده این تغییرات می باشد.

شرکت سوئیسی Pilatus به عنوان سازنده هواپیمای آموزشی PC-7 مدل های جدیتری از این هواپیما مثل PC-9 و PC-21 را نیز برای آموزش خلبانانی که قصد پرواز با جنگنده های پیشرفته را دارند تولید کرده است. اما حجم زیادی از هواپیماهای PC-7 تا به امروز تولید شده و به مشتریان مختلفی در دنیا تحویل شده است.

ارتقاء کابین جنگنده های ایرانی دروازه ورود به نیردهای قرن بیست و یکم+عکس
هواپیمای آموزشی PC-7 نهاجا

با توجه به هزینه های بالای مربوط به خرید هواپیماهای جنگنده و پرنده های آموزشی جدید، یکی از راه های کاهش هزینه ها ارتقاء هواپیماهای قدیمی تر با تکنولوژی جدید تر می باشد. در این زمینه این شرکت سوئیسی دو برنامه ارتقاء را ارائه داده است. PC-7 Mk II یکی از ارتقاء های صورت گرفته بر روی این هواپیمای آموزشی است که در ابتدا به سفارش نیروی هوایی آفریقای جنوبی انجام شد.

در این ارتقاء نمایشگرهای چندکاره "MFD" که در هواپیمای PC-9 به کار رفته است در کابین هواپیمای PC-7 نصب شده و فضای نزدیک تر به جنگنده های امروزی را برای دانشجوی خلبانی ایجاد می کند. در این نمایشگر ها بخشی از اطلاعات پروازی به نمایش درآمده و از استفاده از نمایشگرهای عقربه ای که حجم زیادی از کابین را اشغال می کردند، کم شده است.

ارتقاء دیگر مربوط به این هواپیما مدل NCPC-7 می باشد که در نیروی هوایی سوئیس مشغول خدمت است. در این مدل نیز بخشی از نمایشگرهای عقربه ای با یک نمایشگر صفحه تخت جایگزین شده است.

{$sepehr_album_23550}

کابین سه مدل از هواپیمای PC-7

اما جمهوری اسلامی ایران نیز از جمله دارندگان هواپیمای آموزشی PC-7 بوده و برای سالهاست که از این هواپیمای برای آموزش اولیه خلبانان خود بهره می برد. به دلیل تحریم های غیرقانونی اعمال شده بر علیه جمهوری اسلامی ایران و نیز تلاش مصمم کشورمان برای خودکفایی و خوداتکایی در مباحث دفاعی، در سالهای اخیر امکان تهیه هواپیماهای آموزشی جدید برای کشور موجود نبوده است، لذا ایران به سراغ استفاده از توان داخلی رفته است..

در جریان گفتگوی اخیر رسانه ها با معاون عملیات پایگاه هشتم نهاجا، نکات جالبی در خصوص ارتقاء صورت گرفته درباره این هواپیماهای آموزشی اشاره شده است. وی در این باره می گوید:

"الان به جایی رسیده‌ایم که در هواپیماهای PC-7 تمامی سیستم‌های نشان دهنده و داخل کابین را از حالت آنالوگ و قدیمی به حالت دیجیتال تبدیل و به روز می‌کنیم و هیچ‌یک از این سیستم‌های دیجیتال را هیچکدام از کشورها حاضر نشدند به ما بدهند ولی این کار را در داخل کشور خودمان انجام می‌دهیم. در مورد هواپیمای F7 و F14 نیز همین کار را انجام می‌دهیم که بتوانیم این هواپیماها را ارتقا دهیم."

البته به دلایل مشخص، تا امروز تصویری از کابین ارتقاء یافته این هواپیماها منتشر نشده است و این مسئله خود می تواند یک سوال در ذهن دوستداران و علاقمندان به این حوزه را مطرح کند که «آیا اصولا جمهوری اسلامی ایران توانایی تغییر وضعیت کابین جنگنده ها و هواپیماهای آموزشی خود به آنالوگ به دیجیتال را دارد یا خیر؟»

برای پاسخ به این این سوال بایستی به پروژه ای دیگر از طرح های سازمان صنایع هوایی کشور اشاره کرد.

پروژه جنگنده صاعقه یکی از نام های آشنا برای علاقمندان در این حوزه به شمار می آید. چندی پیش در جریان دهه مبارک فجر از گونه جدید هواپیمای صاعقه با قابلیت رزمی و آموزشی نیز رونمایی شده و به نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تحویل داده شد. هواپیمایی که بر پایه جنگنده اف 5 توسعه پیدا کرده است.

ارتقاء کابین جنگنده های ایرانی دروازه ورود به نیردهای قرن بیست و یکم+عکس
هواپیمای آموزشی رزمی صاعقه 2

تصاویر منشتر شده از کابین مدل جدید صاعقه در جریان نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع در شهریور ماه 93 منتشر شده که در آن از تجهیز کابین این جنگنده به نمایشگرهای دیجیتالی خبر می دهد. این تصاویر منتشر شده مدرکی محکم دال بر بومی شدن و وجود توانایی مدرن سازی کابین جنگنده های موجود در کشور است.

این نمایشگرهای پیشرفته در 2 دهه اخیر در بیشتر هواگردهای جدید نظامی و غیر نظامی مورد استفاده قرار گرفته است به طوری که در برخی گونه ها اثری از هیچ نمایشگر عقربه ای قدیمی مشاهده نمی شود؛ مفهومی که در کابین جنگنده قاهر و نسل جدید صاعقه نیز مورد توجه قرار گرفته است.

با این سامانه ها و حذف انبوهی از نمایشگرهای عقربه ای، کابین خلبان محیطی نسبتاً خلوت نزدیک به هواپیماهای نسل چهارم پیشرفته بوده که با کاهش بار کاری خلبان به افزایش قابلیت های او در هدایت هواپیما و تمرکز روی مأموریت اصلی کمک می کند.

این نمایشگرهای دیجیتال که اطلاعات لازم در مورد وضعیت وسیله پرنده مانند ارتفاع پروازی، زوایه نسبت به افق، سرعت، میزان سوخت و ... را در اختیار خلبان قرار می دهد یک مزیت بزرگ نسبت به نمایشگرهای عقربه ای (آنالوگ) قدیمی دارد و آن هم بحث کم کردن فشار روانی خلبان است. در کابین های قدیمی خلبان بایستی به صورت همزمان عقربه های مختلفی را کنترل کرده و همزمان به عملیات پروازی و همچنین در صورت لزوم درگیری و اجرای آتش نیز توجه نماید.

با استفاده از دو نمایشگر جدید به جای تعدادی از نمایشگرهای عقربه ای قبلی که به صورت پیش فرض، تنها داده های ضروری پرواز را نشان می دهند بار کاری خلبان شدیداً کاهش یافته و کاربر می تواند با یک نگاه سریع و در کمترین زمان ممکن اطلاعات مورد نظر را از کابین خلوت شده خود در اختیار داشته باشد و در صورت لزوم با استفاده از کلیدهای اطراف نمایشگر، اطلاعات سامانه های دیگر  از جمله تصاویر دریافتی از دوربین ها را از رایانه کنترل مأموریت درخواست و مشاهد کند.

مزیت دیگر این نمایشگرها، قابلیت اطمینان بسیار بالاتر آنها نسبت به نسل قدیمی است. کمیت "زمان متوسط بین خراب” MTBF:    (Mean Time Between Failures)  برای MFDها ده‌ها برابر بیشتر از نمونه های آنالوگ است بنابراین اولاً تعداد و زمان بررسی های لازم قبل از هر پرواز کاهش یافته و هواگرد در مدت کوتاهی برای پرواز آماده می شود، احتمال بروز خرابی سامانه در حین پرواز بسیار کاهش یافته و زمان مورد نیاز برای تعمیرات آن نیز کمتر می شود.

{$sepehr_album_23551}

کابین جنگنده اف 5 و صاعقه 2

از سوی دیگر، تعویض یک MFD با نمونه سالم بسیار کمتر از تعویض چندین نمایشگر عقربه ای زمان می خواهد. به علاوه هرکدام از این نمایشگرهای آنالوگ یا عقربه ای پس از نصب باید جداگانه آزمایش شوند که این هم فرایندی زمانبر است. فرایند تعمیرات نمایشگرهای عقربه ای نیز خود امری زمانبر و حساس است.

تغییرات انجام شده در هواپیماهای آموزشی و رزمی نهاجا نشان از یک تغییر گسترده و برنامه ریزی طولانی برای افزایش توان رزمی نهاجا دارد. ارتقاء کابین هواپیماهای آموزشی ، آموزشی – رزمی و رزمی نشان از ارتقاء سنگین بر روی هواپیماهای رزمی نهاجا ، مثل اف 14 دارد.

 این ارتقاء های صورت گرفته را می توان در بخش های دیگری از صحبت های معاون عملیات پایگاه هشتم نهاجا در خصوص ارتقاء رادار جنگنده اف 14 ، افزایش توان کشف هدف و همچنین نصب موشک های هوا به سطح هدایت شونده بر روی این هواپیما همه نشان از بروز تغییرات گسترده در کابین و سامانه های الکترونیکی و راداری این هواپیما به منظور انجام این عملیات ها دارد. صد البته نیز مشخص است که برای آموزش دادن خلبانان برای پرواز با این جنگنده های به روز شده به هواپیماهای آموزشی به روز شده چه در مرحله مقدماتی و چه در مرحله پیشرفته نیاز است.

سرهنگ خلبان اصغر شفیعی می گوید: "خوشبختانه با رادار ملی که ساختیم و روی F14 قرار دادیم که هم قابلیت رادارهای قبلی را دارد و هم به روز شده است و جنگنده‌های ما می‌تواند فضا را کنترل کند و قابلیت آواکس را داشته باشد تا فضای چند صد کیلومتری اطراف خودش را کنترل کند که این کار را امروز با F14 های خود انجام می‌دهیم. "

 وی همچنین درباره تسلیحات جدید اف 14 می گوید: "در ماموریت‌های هوا به زمین، شلیک موشک‌های هوا به زمین و پرتاب بمب را داریم که این قابلیت را روی هواپیمای F14 ایجاد کرده‌ایم. خلبانان ما هم این تمرینات را شروع کردند که تمرینات خوبی هم داشتند و خلبانان و هواپیماهای F14،‌ مثل هواپیماهای بمب افکن و جنگنده‌های هوا به زمین در صورت نیاز وارد عمل خواهند شد."

بومی شدن این فناوری در کشور و ارتقاء کابین هواپیماهای ایرانی ، نوید ورود به خدمت جنگنده های ارتقاء یافته و همچنین افزایش توان بومی صنعت دفاعی کشور برای طراحی و ساخت جنگنده های پیشرفته بومی می باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 16
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 6
  • ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۰
    0 0
    عجب باز شروع شد
  • ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۰
    2 2
    از قاهر چه خبررررر؟!!!!
  • سعید ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۰
    3 6
    صاعقه 2 تو نمایشگاه دزفول هست ... خب خبرنگار بفرستین یه عکسی از کابین بگیره ... والا هیچ جای دنیا کابین هواپیمای اموزشی سری نیست
  • ایرانی ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۰
    3 0
    اگه اشتباه نکنم جنگنده های میگ 29 و اف 14 ایران اگه دارای کابین های پیشرفته و کلاه های جدید بشوند تا نسل 4.5 ارتقا پیدا میکنند.البته به شدت کمبود هواپیمای ملی در همه ی رده های پروازی و در بین هلیکوپتر های تهاجمی ارتش و سپاه احساس میشه به نظرم باید هدف اصلی ارتش بهینه سازی و ساخت پرنده های داخلی برای سال های آینده باشه وگرنه نیروی هوایی ایران حتی در منطقه هم مقتدر نخواهد بود.
  • msg13 ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۰
    2 10
    از f 35 چه خبررررر؟!!!
  • ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۰
    10 1
    بچه جون فعلا با اینا حال کن اگر حال کردیم قاهر هم نونت می دیم......راستی از F35 چه خبر.....شنیدم تویه طراحی مخزن بمب هاش به جای 8 بمب که توافق شده بود فقط 4 تا جا می گیره و توپش هم تا سال 2020 اماده نمی شه و گنگره هم نیروی هوایی امریکا رو وادار کرده کیت های الکترونیکی ساخت چین رو از روی این جنگنده برداره.......به نظرت می تونه پرواز کنه؟؟؟؟؟؟
  • ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۱
    1 0
    نشستی اینجا خاطره تعریف میکنی.....حداقل یه اف- 15 عربستان تو آب های یمن افتاده .......یه ناو چینی هم خودش اونجا قاتی کرده(انتقال دیپلمات ها)......برا در آوردنش ایده ای نداری ......راستی امریکاییها هم هستن......البته ناوچه ما که با یه تیر اخطار فرار کرد.....
  • ۰۱:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۱
    2 0
    کابین اف-۳۵ یا اف-۲۲ هم الان معلومه. سری دیگه چیه
  • ۰۱:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۱
    0 0
    آقا اینقدر متلک ننداز! اون بازی سیاسی تمام شد رفت ...
  • ۰۱:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۱
    1 0
    ما یکی فیلم درستی از آرکیو 170 ایرانی ندیدیم و دوم اینکه کابین صاعقه رو یک عکس درست و حسابی ... خب نشون بدید ببینیم دیگه؟؟؟؟
  • سجاد ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۱
    3 0
    به نظر من به جای اینکه به چندین پروژه نیمه کاره وقت و هزینه بگذاریم می توانیم بر روی یک پروژه که نیاز اساسی نیروی هوایی را بر طرف می کند تمرکز کنیم و ساخت و مهندسی معکوس جنگنده f14 را ارتقا بدهیم با توجه به ساخت رادار پیشرفته بومی آن و همچنین اویونیک بومی و غنیمتی ( مثلا استفاده از اویونیک فوق پیشرفته rq170 و سیستم ماورای دید با دوربین های پیشررفته و حرارتی rq170 ) و استفاده از سیستم کنترل پرواز پیشرفته مانند آنچه در جنگنده های روسی است . اگر که ما بتوانیم موتور توربوفن ملی که احتمالا بر اساس موتور قدرتمند tf30 را تولید کنیم به نحوی که نواقص آن را در داگ فایت بر طرف کند و همچنین آن را بال ثابت کنیم و با تمام دیجیتالی کردن آن و استفاده از نمایشگر دیجیتالی و به کار بردن موشک فکور بر اساس فونیکس و ایجاد توانایی بمب افکنی می تواند یکی از بهترین هواپیماهای نسل چهار باشد . در مراحل بعدی می توانیم با ارتقا این جنگنده سنگین به نسل بالاتر با الهام از f15 اس ای قدرت خود را بر کشورهای همسایه متخاصم دیکته کنیم
  • ۰۲:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۳
    0 0
    سطح مقطع راداری f14 خیلی بالاست. بپره رادارها گرفتنش.
  • حسین ۲۰:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۴
    2 0
    سلام به همه چرا f14 عزیزم.....! j-31 چین به نظر من بهترینه ... اگر بشه روش کار کرد .....
  • ناشناس ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۱
    1 0
    انقدر بر پایه شایعات حرف نزن موضوع اخطار به ناوگان دریایی ایران رو دریادار سیّاری با آوردن یک دلیل محکم رد کرد . می تونی یه سرچی توی اینترنت بکنی و دلیلی رو که جناب سیّاری برای ردّ این شایعه آورده بودن رو ببینی .
  • یه بنده خدا ۰۳:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۳
    0 0
    بچه هافعلا باید با اف۵اف چها ر سر کنیم ما چه f22
  • ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 3
    من خودم دزفولم حتی نمیزارن به جنگنده ها بیش از حد نزدیک شی چه برسه بخوای سوارشون بشی... واقعا چه وضعیه ؟؟؟؟؟ .... .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس