در این بین شرکت های بیمه گذار که همواره درصدد این بوده اند که به انحاء گوناگون و توجیههای مختلف از زیر ارائه خدمات به مردم شانه خالی کنند، با این توجیه که برخی خدمات دندانپزشکی به نوعی اقدام در جهت زیبایی دندان هاست، از ارائه خدمات اینچنینی به بیمه شده ها سر باز می زنند.
از سوی دیگر یکی از راه حلهای پایین آوردن هزینه خدمات دندانپزشکی تسهیل در واردات مواد اولیه و ابزار الات دندانپزشکی اشاره کرد.
دکتر بیژن اخوان آذری رییس انجمن دندانپزشکی ایران در این خصوص می گوید: با افزایش قیمت ارز، بسیاری از واردکنندگان مواد اولیه دندانپزشکی با تصور کاهش خدمات ارایه شده، میزان واردات این محصولات را کاهش دادند و در نتیجه عده ای اقدام به واردات چمدانی مواد اولیه کردند.
رییس انجمن دندانپزشکی ایران در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر هزینه های دندانپزشکی 50 تا 60 درصد افزایش یافته است، گفت: با وجود آنکه بازار ارز آرامش یافت اما قیمت مواد اولیه همچنان بالا ماند و این مساله سبب گرانی هزینه دندانپزشکی شد.
اما آنچه به مشکلاتی اینچنین که گریبانگیر همه خدمات پزشکی است، دامن می زند، بحث لاینحل بیمه است که تا کنون به صورت مناسب به خدمات دندانپزشکی ارائه نشده است، بهانه های مختلفی از جمله لوکس بودن اکثر خدمات دندانپزشکی باعث شده است که تاکنون شرکتهای بیمه گذار از این موضوع سر باز زنند.
برای نمونه بیمه ها اعم از پایه و تکمیلی به خدمات ارتودنسی به عنوان خدماتی لوکس که صرفا جنبه زیبایی دارند، می نگرند؛ این در حالیست که تاخیر در درمان ارتودنسی، سبب افزایش پوسیدگی دندان ها و تحلیل استخوان فک می شود. بحث اصلی در ارتودنسی سلامت بافت های دهان، عملکرد صحیح و باثبات فک بالا و پایین، دندانها و در نهایت افزایش زیبایی است و خدمات ارتودنسی سبب افزایش عمر دندان ها و کاهش هزینه های بعدی درمان می شود.
پر واضح است که در هیچ کجای دنیا خدمات دندانپزشکی به صورت صد در صد بر عهده بیمه ها نیست؛ چرا که هزینه های درمانی در این حوزه بالا است و برخی از اعمالی که در زمینه دندانپزکشی صورت می گیرد جنبه درمانی ندارد، اما برخورداری از حداقل های مربوط به این دسته از خدمات حق مردم است، به گونه ای که شرکتهای بیمه گذار حتی از برعهده گیری خدمات اورژانسی دندانپزشکی سر باز می زنند.
در حال حاضر تجربههایی در حوزه بیمههای دندانپزشکی وجود دارد که مناسب ترین آن تجربه بیمه نیروهای مسلح است. میزان رفاهی که برای افراد زیر پوشش این بیمه فراهم شده است حاکی از این است که مردم بدون کمک بیمه نمی توانند از پس هزینه های بالای دندانپزشکی بر بیایند.
واقعیت این است که افزایش تعداد دندانپزشکان اگرچه ممکن است برای خود آنها خوشایند نباشد، اما برای ارائه خدمات درمانی در کشور ما یک فرصت است. هر چه مردمی که تحت پوشش قرار میگیرند، نسبتشان به پزشکان کمتر باشد، بازار اشتغال شرایطی پیدا میکند که درواقع به نوعی دندانپزشکان مجبور میشوند با هزینههای واقعی آن خدمات را ارائه کنند.
به گفته یک دندانپزشک؛ دولت جدید یکی از مهمترین کارهایی که انجام داده، این است که سلامت را مساله اول کشور کرده است، اما بازهم احساس میشود از موضوع دندانپزشکی غفلت شده است.
دولت باید سرمایهگذاری بزرگی در زمینه بهداشت، پیشگیری و انواع خدماتی که از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند انجام دهد. از طرف دیگر مجموعههایی را تقویت کنند که بیمههای دندانپزشکی با حمایت دولت یا حداقل نهادهای مختلف دولت یا بنگاههای بزرگ اقتصادی بتوانند افراد بیشتری را تحتپوشش قرار دهند. به این شکل بهنوعی یک شرایط برد- برد- برد برای مردم، دولت و دندانپزشکان بهوجود میآید. مردم خدمت بیشتر و ارزانتر میگیرند و برای دولت به این جهت که در درازمدت هزینه کمتری برای سلامت دهان و دندان مردم میکند. برای دندانپزشکان به این دلیل که با وجود تعداد بیشتری خدمت گیرندگان میتوانند به درآمد مورد نظر برسند و خدمات را به نحو مطلوبی ارائه کنند.
منابع:
ایرنا
تابناک
ایرنا
تابناک