حاکمان نیز خوب می‌دانند اگر قدر فداکاری سربازان خود را ندانند در جنگ بعدی شاید کسی دیگر داوطلب نباشد! لذا تلاش می‌کنند با زنده نگه‌داشتن فرهنگ از خودگذشتگی در شهرها کشوری قدرتمند باشند.

گروه جهاد و مقاومت مشرق - تاریخ زندگی بشر از آغاز تا به امروز همواره با جنگ همراه بوده شاید فقط چند روز را در یکصد سال اخیر بتوان شمرد که بر روی زمین هیچ کشوری درحال جنگ نبوده است. کشورهای فاتح در طول تاریخ همواره بناهای یادبودی برای کشتگان جنگی و سرداران فاتح خود ساخته‌اند. به هر حال مهم است که مردمی که در روزگار صلح در امنیت نفس می‌کشند، بدانند که شرایط آشتی خود را مدیون چه کسانی هستند. حاکمان نیز خوب می‌دانند اگر قدر فداکاری سربازان خود را ندانند در جنگ بعدی شاید کسی دیگر داوطلب نباشد!

سخن از تجلیل بازگشتگان از جهاد و یا پاسداشت شهدای گمنام و سرداران فاتح جهان اسلام نیست بلکه در این وجیزه مراد آن است که با مختصری از رفتار دنیای غیرمسلمان با مقوله جنگ‌های ملی آشنا شویم. در این جنگ‌ها ممکن است حتی تجلیل شوندگان کسانی باشند که مرتکب جنایت جنگی نیز شده باشند!

بناهای فتح مربوط به امروز نیست و گرد تاریخ روی خیلی از بناهایی که به یادمان سربازان گمنام و شهدای جنگ و سرداران فاتح جنگها ساخته شده نشسته است. در تمدن بین النهرین و تمدن ایلامی سنگ‌نوشته‌ها و نقش برجسته‌هایی از این دست می‌توان یافت که شرح فتوحات را مرقوم کرده اند. در تاریخ هنر معماری هم بناهایی چون تاق نصرت و ستون یادبود سپتيموس، تیتوس و تراژان مربوط به سرداران فاتح جنگ‌های امپراطوری روم هنوز هم در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود.

تراژان از قیصران مشهور امپراطوری روم است که در قائله‌ای با اشکانیان بر سر بلاد ارمنستان آنجا را فتح کرده بود و پس از آن به سمت خلیج فارس لشکر کشید و حتی شهر بزرگ شوش را فتح کرده و در بازگشت به کشورش به قدردانی وی ستون يادبود(۱) 5/37 متری در شهر رم افراشتند و شرح فتوحات امپراطوري به صورت نقش برجسته از سنگ مرمر بر آن حک شد.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

ستون یادبود تراژان در شهر رم، ایتالیا

طاق نصرت تیتوس نیز مربوط به امپراطوری از روم است که توانست شرش یهودیان اورشلیم را مهار کند و فلسطین را که بارها میان ایران و روم دست به دست می‌شد و آن روزها در قلمرو امپراطوری روم بود آرام کند. به پاس این واقعه معماران رومی طاق نصرتی برایش بنا کردند که دانشجویان معماری امروز تمدن ایرانی نیز در تاریخ هنر درسش را می‌آموزند.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

تاق نصرت تیتوس در شهر رم، ایتالیا- این گونه از بناها یکی از ابتکارات معماران رومی است. اگرچه تاق نصرت‌های رومی عموما دارای دو تاق کوچک در طرفین این تاق بزرگ هستند. الگویی شبیه آنچه در برج آزادی تهران می‌بینیم.

از سابقه باستانی یادبودهای فتح و جنگ که بگذریم، در همین یکصد سال اخیر جنگ‌های ویرانگری معروف به جنگ جهانی در میان کشورهای سلطه طلب و امپریالیستی جهان رخ داد که به قولی (۲) ۱۵۰ میلیون کشته روی دست بشریت گذاشت و کشورهای زیادی را درگیر خود کرد. هر کشوری هم به زعم خود به دلاوری‌های مردان جنگ و زنده کردن یاد جنگ‌ها پرداخت که غالبا بناهایی در میان شهرها که بیشتر در معرض انظار است افراشته شد تا شهرنشینانی که مشغول زندگی روزمره هستند قدر امنیت خود را دانسته و فراموش نکنند که امنیت مردم امروز مدیون جانبازی و فداکاری مردان دیروز است! بعضی از یادمان‌ها نیز در محل یک واقعه جنگی(مکان‌رخداد) ساخته شده است که در زیر به معرفی چند نمونه از آن‌ها می‌پردازیم که مربوط به جنگ‌های جهانی اول و دوم است.

یادمان قیام ورشو

لهستانی‌ها در یک پلازای شهری طوری یک صحنه نبرد را طراحی کرده‌اند که مردم شهر را با یاد صحنه‌های نبرد علیه نازی‌ها همواره آگاه و قدرشناس شرایط امن نگاه‌ دارند. این صحنه مربوط به لحظه‌ای در جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۴ است که با دستور فرمانده، همه سربازان(ارتش خانگی) از پناه‌گاهشان به ناگاه بیرون آمده و به رویارویی با نازی‌ها پرداختند و درحالی‌که ۹۰ درصد شهر تخریب شده بود، البته انتظارشان از حمایت شوروی برآورده نشد و اکثرشان کشته شدند! مردم همواره با گل و شمعدان‌های افروخته کنار این بنای یادمانی جمع می‌شوند.

این یادمان که در فضای شهری برای توجه و تذکر بیشتر شهرنشینان احداث شده به زعم بازدیدکنندگان از حیث تاثری که به مخاطب از یک لحظه پر از احساس و غم‌انگیز نبرد می‌دهد بسیار اثربخش و تاثیرگذار است.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان قیام ورشو در لهستان – جنگ جهانی دوم سال ۱۹۴۴

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان قیام ورشو در لهستان – جنگ جهانی دوم سال ۱۹۴۴

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان قیام ورشو در لهستان – جنگ جهانی دوم سال ۱۹۴۴

یادمان کشتگان نبرد ورونژ روسیه توسط آلمان نازی

نبرد در ورونژ که شهری در حدود ۵۰۰ کیلومتری مسکو در روسیه است با وجود مقاومت مردمی در سال ۱۹۴۲ حدود ۳۷۰هزار کشته روی دست روس‌ها گذاشت و این تنها بخشی از ۲۰ میلیون کشته روس در جنگ جهانی دوم است. مردم این شهر به پاس روزهای مقاومت خود در میدان اصلی شهر که از قضا میدان پیروزی نام گرفته تندیسهایی از مردمان روزهای مقاومت بنا کرده‌اند تا شهرنشینان این شهر یادشان را زنده کنند.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان کشتگان نبرد ورونژ روسیه به دست آلمان نازی در سال ۱۹۴۲

یادمان سنت جولیان بلژیک به یاد کشتگان حمله شیمیایی به سربازان کانادایی

در سال ۱۹۱۵ محلی که فرانسویان را به خط مقدم انگلیسی‌ها برای نبرد با آلمان‌ها ملحق می‌کرد روستایی در بلژیک بود که سنت جولیان نام داشت. آلمانی‌ها با گاز شیمیایی‌ به نیروهای مستقر در آنجا حمله کردند و در نتیجه ۶۰۳۵ نفر کشته شدند که این افراد همگی از میان ۱۸ هزار کانادایی‌هایی بودند که به کمک انگلیسی‌ها برای نبرد با آلمان آمده بودند. به یاد آنها در این محل مجسمه‌ای از یک سرباز کانادایی که ۱۱ متر ارتفاع دارد ساخته شد. و ماکت آن نیز در پارک ویکتوریا در کانادا به عنوان مقبره سرباز گمنام ساخته شد.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟ خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

سرباز کانادایی که اسلحه‌اش را معکوس گرفته و درحال تفکر است- یادمان سرباز گمنام در بلژیک- به یاد کشتگان کانادایی حمله شیمیایی آلمانی‌ها در جنگ جهانی اول

یادبود افسران نیروی هوایی انگلیس

این بنای یادبود به یاد کشتگان نیروی هوایی انگلیس است که در عملیات هوایی جنگ‌های جهانی از زمین پرواز کردند و هرگز به پایگاه هوایی خود باز نگشتند و ممکن است در هر جایی از جهان سقوط کرده و کشته شده باشند. این بنا در سال ۱۹۵۳ در نزدیکی اگهام‌سوری انگلند توسط ملکه انگلیس افتتاح شد. نام خلبانان انگلیسی بر جداره‌های مرمری این بنا حکاکی شده است.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

روی این سنگ حک شده است : نامشان برای همیشه جاویدان- یادبود افسران نیروی هوایی انگلیس



خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادبود افسران نیروی هوایی انگلیس

یادمان سربازان گمنام برزیلی کشته شده در جنگ جهانی دوم

برزیل هم سهمی از ۷۰ میلیون کشتگان جنگ جهانی دوم دارد و به یاد آنها در پارک فلامنگو در اطراف ریودوژانیرو بنای یادبودی برای سربازان گمنام خود که در جنگ جهانی دوم در منطقه توسکان ایتالیا کشته شده‌اند ساخته است. ساخت این بنای یادمانی در سال ۱۹۶۰ به اتمام رسید و مجموعه ای از مجسمه‌هایی است که از بتن، فلز و گرانیت فرم گرفته‌اند. تندیسی که از سه انسان با جنس گرانیت ساخته شده، نمادی از کشتگان نیروی هوایی، نیروی زمینی و نیروی دریایی ارتش برزیل است. در زیر این مجموعه اجساد ۴۶۷ نفر از افراد اعزامی برزیلی به منطقه توسکان ایتالیا در جنگ جهانی دوم دفن شده‌اند.

این یادمان در پارک پرتردد و پربازدیدی بنا شده که بسیاری از برنامه‌های اجتماعی و ورزش‌های دسته‌جمعی در آن برگزار می‌شود. مکان یابی مناسب برای یادمان کشتگان جنگ بر همین اساس شکل گرفته است تا در یک فضای شهری پرتردد یاد کشتگان جنگ بیش از هرچیز در شهر زنده شود.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان کشتگان جنگ جهانی دوم در برزیل

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

بازدید لئون پانتا وزیر دفاع آمریکا از یادمان کشتگان جنگ جهانی دوم در برزیل

یادمان زنان جنگ جهانی دوم در لندن انگلیس

یکی از یادواره‌های جنگ جهانی دوم که از قضا توجهش را به رنجها و فداکاری‌های زنان در جنگ‌ها معطوف کرده یادمان زنان جنگ جهانی دوم در لندن است. این درحالی است که بیشتر نمونه‌هایی که به عنوان یادمان در فضاهای شهری طراحی شده با موضوع مردان جنگی است. نکته قابل توجه در این تندیس‌واره نقش برجسته این است که با گذشت حدود هفتاد سال از جنگ جهانی دوم اما هنوز متولیان فرهنگی شهر احساس نیاز می‌کنند که فضای شهری را با ذکر روزهای جنگ از روزمرگی خارج کنند و یاد کشتگان جنگ و فداکاری‌های نسل‌های قبل را زنده و جاوید کنند. به همین خاطر ۹ سال پیش این تندیس را در فضاهای شهری به دست ملکه الیزابت دوم رونمایی کردند. ساخت مجسمه‌های جدید پس از ۶۰ سال از پایان یک واقعه جنگی نشان از تازگی نیاز به پرداختن آن در محیط شهر دارد.

طرح این تندیس‌واره شامل لباس‌ها و یونیفرم‌های مختلف مربوط به مشاغلی است که زنان انگلیسی در دوران جنگ به آن مشغول بودند و پس از پایان جنگ این لباس‌ها را کنار گذاشته و به خانه برگشتند و منتظر بازگشت شوهرانشان از جنگ شدند. به همین خاطر لباس‌ها خالی از انسان است. سخنگوی سابق مجلس عوام در مراسم رونمایی این یادمان گفته بود که امیدوارم نسل‌های بعدی که از کنار این یادمان عبور می‌کنند از خود بپرسند که این زنان چه شخصیتی داشتند؟

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان زنان جنگ جهانی دوم- لندن انگلیس

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

ملکه الیزابت دوم در مراسم رونمایی از یادمان زنان جنگ جهانی دوم- لندن انگلیس

به هر تقدیر حاکمان کشورها برای زنده نگه‌داشتن فرهنگ از خودگذشتگی تلاش می‌کنند چرا که با وجود این فرهنگ در یک ملت، قاطبه مشکلات پیش روی ملت حل شدنی است و هیچ تجاوزی بی پاسخ نمی‌ماند و همین روحیه بزرگترین بازدارندگی را درمقابل تجاوز ایجاد می‌کند.

------------------------------------

(۱) سابقه ستون‌های یادبود به پیش از امپراطوری روم باز می‌گردد و از استل پيروزي نارامسين آكادي و استلهاي پيروزي ديگري در بين النهرين و ايران مي توان نام برد، كه روي آنها نقش برجسته ها و نوشته هايي از فتوحات وجود دارد.

(۲) آمار کشتگان جنگ جهانی دوم را ۷۰ میلیون تا ۸۰ میلیون نفر عنوان کرده‌اند اما تلفات جنگ جهانی اول از ۱۰ میلیون نفر نظامی تا ۷۰ میلیون نفر آمار تلفات نظامی و غیر نظامی تخمین زده شده که زبیگنیو برژینسکی در کتاب خود خارج از کنترل تعداد مجموع جان‌باختگان جنگ اول و دوم جهانی را ۱۵۰ میلیون نفر عنوان کرده است.

ابراهیم ارجمندی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 25
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • behnam ۰۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    بنام خدا ضرورت دارد یادمانهای دارای ارزش فرهنگی ومعماری درجای جای این سرزمین برای تمام جان باختگان ایرانی ساخته شود وهمانندکشورهای توسعه یافته باید به این سطح ازآگاهی برسیم که سربازی که (قبل ازاسلام یا پس ازاسلام )برای این کشورجنگیده اول ومهمترازهمه ازسرزمین خوددفاع کرده مگرغیرازاین است که شهیددفاع ازوطن درجنگهای جهانی -غائله آذربایجان-غائله سمیتقو-جنگهای مرزی 1975 ایران وعراق وبسیاری زمانها ومکانهای مختلف برای حفظ این فرهنگ وسرزمین تلاش کرده.برروی پل رود ارس روسهای متجاوزبرای سه ژاندارم ایرانی که سه روزمانع ازورود روسها به ایران شدند یادبوداحترام ساخته اند.جادارد درسالروزوقایع تاریخی درمکانهای مختلف مراسم احترام برگزار کنیم.چه ایرادی دارد درهفته بسیج برمزارکشتگان جنگ جهانی نیزمراسم برگزارکنیم
  • ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    ساسانیان هم کلی یادبود دارند
  • مرتضیsk ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    2 0
    اگه اجنبیا اینجوری یادمان دارن پس ما خیلی واسه خونِ شهدای هسته اییمون شرمنده ایم !
  • ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 1
    در اینکه باید برای شهدا و کشته شدگان جنگ ها بنای یادبود ساخت شکی نیست ولی بهتره یک مجموعه مستقل باشه در بخشی از شهر نه اینکه بغل هر بنای تاریخی و منطقه تفریحی یا دانشگاه ساخته بشه . شما که از کشورهای خارجی مثال میزنی مثلا دیدی که تا حالا پای برج ایفل برای اجساد کشته شدگانشون مقبره درست کنن یا وسط اماکن تاریخی ؟ خیلی از مردم حتی اونهایی که از حکومت دل خوشی ندارن به شهدا احترام میذارن ولی بعضیا با یکسری کارهای نسنجیده مثل قضیه دفن شهدا در جلوی بنای تاریخی امیرچخماق یزد ناخواسته ذهنیت مردم خراب میکنن . بهتره که از شهدا استفاده ابزاری و سیاسی نشه چون خیلی شان بالاتری دارن .
  • ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    1 0
    فرق بنای یادبود وسط شهر با سنگ قبر وسط شهر نمیدونید ؟
  • سرباز ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    فقط هسته ای ها نیستن همه شون بگو
  • ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    1 1
    برای شهدای جنگ قادسیه ؟
  • سرباز ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    سیاست ما عین دیانت ماست!
  • مرتضیsk ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    جناب سرباز ، حرف شما صحیح است منظور من بیشتر طعنه به توافق نامه های پیش رو هست
  • محمد ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    ما هم باید برای شهیدان راه وطن مانند دانشمندان هسته ای و حتی کسانی که خونشون رو برای این ملت فدا کردن مانند اریوبرزن بنا یاد بود بسازیم و یادمون باشه این ها افتخار ایرانن
  • ایرانی ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    شما مشکل بینایی داری؟همه ی این مکان ها در داخل شهر و مناطق پر رفت و آمد و پر جمعیت هست. مشکل افساد طلب ها یک چیز دیگست میخواهند مردم از آرمان های شهدا دور باشند و دوست دارند مردم را غرب زده بکنند به همین علت دشمنی با شهدا دارند
  • ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    ایرانی عزیز سوال من واضح بود . شما توی هر میدون یادمان بذار یا مثل همین الان که سر همه کوچه ها و خیابونها که عکس شهدا گذاشتن کسی هم ایرادی نگرفته خیلی هم قشنگه ولی در مکانهای تاریخی بهتره نباشه . مشکل اینجاست که شما از اسم و یاد شهدا هم استفاده جناحی میکنی چه برسه به مزارشون . از پیامت هم معلومه که داری شهدا به جناح خودت گره میزنی !
  • دوست البرت ۱۷:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    اما این دلیل نمیشه هر جا که رسید بنای یابود برپا بشه!! اگر اینجوری بود که الان همه دنیا پر شده بود اما شما در هر کاری فقط افراط رو در پیش گرفتید!.،البته سانسور یادتون نره..خخخ
  • ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    2 0
    مشکلی داری به شهدای قادسیه؟!!!
  • محمد رضا ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    در شهر های ما کلی میدان هست که ظاهر و نام های نامناسب و بی ربط دارند...ما می تونیم همین ها رو تغییر بدیم و یادمان های زیادی از نبردها و وقایع تاریخی در اونها بسازیم... نبرد یاران روسیه! نبرد چالدران! اشغال ایران در جنگ جهانی دوم... نبرد با مغولان ... نبرد با اسکندر وحشی ... نبرد با رومی ها ... دفاع مقدس ... و موارد دیگه... واقعا اگه ما بخوایم میادین خودمون رو به یادمان تبدیل کنیم مورد و موضوع کم نداریم... یک فرهنگ سازی عظیم هست...
  • ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    0 0
    قابل توجه سینه چاکان روسیه! مسکو: تحویل اس-۳۰۰ به ایران به این زودی‌ها صورت نخواهد گرفت..!!! قرار بود بوشهر را 7 ساله تحویل بده شد 18 سال موشکها هم رفت واسه 10 سال دیگه!!
  • مهدی از قم ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    بله که مشکل داریم.شما با کسی که نامه پیامبر را پاره کرد مشکل ندارید؟؟؟شما با کسی که حتی اشراف هم اجازه نزدیکی تا 70متریش را نداشتند مشکلی ندارید؟؟؟
  • مهدی از قم ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    دوست عزیز ناشناس در اروپا و خیلی از جاهای دیگر دنیا در میدان ها و مکان های تاریخی کشته شدگان گمنام جنگ هایشان را دفن کرده اند و اگر بخواهید میتوانم همه را با ادرس برایتان بنویسم و در مورد جناحی بودن مسئله هم که این از روز روشن تر است که چه افرادی در مورد شهدا چه نظری دارند و بازهم اگر تمایل داشته باشید میتوانم گفته های لیدرهای اصلاحات را در مورد جنگ و شهدا و انقلاب برایتان بنویسم و به شما دوست عزیز هم توصیه میکنم کمی بیشتر اهل مطالعه و تحقیق باشید
  • مهدی از قم ۰۲:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    خداوکیلی اخه تو با این اراجیف چی هستی که کسی بخواد سانسورت کنه.اتفاقا مشرق نظر های شما را با رغبت منتشر میکنه تا بلاهت امثال شما بیشتر نمایان بشه
  • اقبال ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    1 0
    دراروپا مردم باوجود ازدست دادن تمامی رفتارهایی که ارزش انسانی اخلاقی دارد یک خصلت خوب و مفید دارند احترامشان را جایی صرف میکنند که اگرسودی دارد عام المنفعه باشد . مثلا در اینجا در مترو یا اتوبوس و یاهر مکان عمومی کسی برای پیرمرد یاپیرزن یا پرنس و ژنرال ازجایش بلند نمیشود اما همانگونه که در کتاب روایت جبهه و جنگ خودم عبادان آخردنیا آوردم این مردم بی احساس و عاطفه هرجا دراماکن عمومی سربازی ببینند برای او وبه احترام کسی که جانش را برای خاکش داد و می دهد ازجا بلند میشوند و او را بجای خود می نشانند . براستی آیا ما احترام جانبازان ۸ سال جنگ تحمیلی را بجای می آوریم . من هم مثل برخی محققین درایران و خاورمیانه مسلمان زیاد دیدم اما اسلام ندیدم اما درعوض دراروپا اسلام نیست اما رفتار اسلامی که اولیای ما متذکر آن شده اند زیاد می بینم . در واقع کدام ما مسلمانیم . ؟
  • ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    0 0
    من منظورم اسارت والرین بود
  • ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    0 0
    دوستان من منظورم از یادبود ساسانیان اسارت والرین بود
  • پیمان ۰۳:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
    0 0
    درود بر شهیدان وجانبازان وآزادگان ما که بر حق رزمندگان دنیا این عزیزان هستن 90 درصدشون زندگی زیر متوسط دارن - فامیلما 8 سال اسیر بوده جانباز اعصاب وروان هستش ماشینش پیکان خونه اش آپارتمان ارزان قیمت و زندگیش خیلی مشکل داره همش به سختی روزگار میگذرونه خانمشم حساب کنید که همسرش موج واعصاب وروان و...24 ساعت شبانه روز- سرباز اسلام اینان هستن مظلوم جبهه و مظلوم اکنون - بعضیا بیان بگن حقشونو خوردو واین حرفا - جالبه یه بار این صحبتا عید خونشون شد با تبسم گفت مردم حق دارن ما نوکر این مردم هستیم امت ما مسلون هستن ما نوکرشون هستیم برای من یکی که یغض آور بود
  • هرمزچرم شیر ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    0 0
    اگر بنا بر بنای یادبود ساختن باشد ایرانیان از همه ملل دیگر برای اینکار مستحق ترند زیرا تاکنون هیچ کشوری همچون ایران عزیز چه پیش از اسلام و چه پس از اسلام مظلومانه مورد تاخت و تاز و وحشیگری و پلیدی متجاوزان قرار نگرفته و همچون ایرانیان فداکارانه و شهادت طلبانه در برابر متجاوز ایستادگی نکرده است . به همه جوانان برومند این سرزمین مطالعه تاریخ درست ایران را توصیه می کنم که هم شیرین است و هم بسیار آموزنده
  • امیر ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    کسی منکر یادمان شهدا نیست شهدا بر گردن ما حق دارند ولی مشکل اینجاست که خیلی بی سلیقگی و لج و لجبازی در این مورد می کنیم , می توان در هر شهر میدانی زیبا و منحصر به فرد به نام شهید گمنام طراحی و ساخت نه اینکه در هر گوشه و کنار شهر و در پارکها و میادین شهر شهدا را دفن کرد . همین چند روزه پیش سری به مقبره شهدا در شهرک غرب سر زده ام دلم گرقت ....

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس