در حالی که شماری از چهره‌های اصلاح‌طلب، خودکفایی در محصولات کشاورزی را هدف قرار داده‌اند، جدیدترین تحولات در آمریکا به عنوان مهد اقتصاد سرمایه‌داری نشان می‌دهد قبله تکنوکرات‌های ایرانی تا چه حد بر خودکفایی کشاورزی تمرکز دارد.

گروه اقتصادی مشرق- در این گزارش، به آخرین تحولات در آمریکا در زمینه افزایش سطح خوداتکایی این کشور در محصولات کشاورزی، پرداخته شده به این امید که شاید غربگرایان داخلی حداقل در این حوزه از کدخدای خود تقلید کنند.

ایالات‌ متحده آمریکا پیشگام و رهبر دنیا در تولید غذا و کشاورزی است. طی 150 سال اخیر پیشرفت‌های فناوری و نوآوری در تولید، فراوری، حمل‌ونقل و خرده‌فروشی غذا رشد اقتصادی بی‌سابقه ای را در آمریکا سبب شده است.

این کشور توانسته برای میلیاردها انسان در آمریکا و سایر کشورهای جهان غذا فراهم نماید. برای حفظ این حاشیه رقابت در قرن پیش‌رو، ایالات‌متحده نیازمند اتخاذ رویکردی جدیدی در تحقیق، آموزش، تعهدات بازار و تجارت در کشاورزی است. این کشور باید با اهمیت دادن بر پایداری منابع و تولید مواد غذایی مغذی، نیاز آیندگان به غذا را مرتفع کند.

* رسالت کشاورزی آمریکا برای تأمین غذای مردم جهان


نظام تولید غذا و کشاورزی آمریکا، به خاطر افزایش روز افزون جمعیت جهان و نیاز به غذای بیشتر بخصوص در آسیا و آفریقا، یک رسالت جهانی دارد. میلیون ها مصرف کننده نیز در بازار های نوظهور در حال ورود به «سطح میانی» هستند. در سال 2012 کشاورزان آمریکایی محصولات بیشتری به شمال آسیا نسبت به شمال آفریقا فروختند. صارات محصولات آمریکایی به کشور های جنوب صحرای بزرگ آفریقا طی یک دهه اخیر 200 درصد شده است. آمریکا در آینده نیز رشد خوبی را بازاری های جهانی خواهد داشت.

* لزوم ارتقای بهره‌وری کشاورزی آمریکا برای سلطه بر غذا

این رهبری در کشاورزی و تولید غذا ادامه یافته، اما ضمانتی برای آن وجود ندارد. رکود در سرمایه گذاری عمومی در بخش تحقیقات موجب شده تا شرکت‌ها و تولیدکنندگان به سختی با شرایط خشکسالی، سیل، آفات و بیماری های جدید سازگاری پیدا کنند. بهره‌وری نیز در حال کاهش است. فاکتور بهره‌وری از 2.12 در هر سال بین سال‌های 1949 تا 1990، به حدود نصف یعنی 1.15 در هر سال بین سال های 1990 تا 2007 رسیده است.

متخصصان زیادی از دولت خواسته اند تا مجدداً سرمایه‌گذاری را در بخش تحقیقات کشاورزی انجام دهد. برای افزایش تولید غذا و به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی و ارتقای سلامت نیاز به پیشرفت های علمی جدیدی احساس می‌شود. اینها در حالی است که رقبای ایالات‌متحده از قدرت نوآوری دراین حوزه آگاهی دارند: بین سال های 2000 تا 2009 سرمایه گذاری های صورت‌گرفته در کشاورزی برزیل، چین و هند سالانه 12.5 درصد افزایش داشته اما رقم افزایش در آمریکا فقط 3 درصد بوده است.

* انگیزه‌دهی به دانشگاه‌های کشاورزی برای ترغیب نسل‌های بعدی

در مسیر آماده سازی و آموزش نسل بعدی پیشگامان و فعالان کشاورزی نیز رویکرد جدیدی لازم است. تعداد آمریکایی‌هایی که در مزارع بزرگ مشغول کار هستند، هر ساله کمتر می شوند. آن‌ها دیگر کشاورزی را به عنوان یک پیشه و شغل تلقی نمی‌کنند. این موضوع استخدام و بکارگیری افراد مستعد را در اراضی، آزمایشگاه‌ها و کسب و کارهای مرتبط با غذا و کشاورزی مشکل‌تر می‌کند.

دولت آمریکا باید کار جدی در انگیزه‌دهی به دانشگاه‌های کشاورزی انجام دهد تا آن‌ها با مؤسسات آموزشی خارج از آمریکا مشارکت کنند. مشارکت‌های موجود به خاطر نقش حیاتی که در کاهش فقر دارند اغلب ارتقا یافته‌اند. در صورت سازمان‌دهی این مشارکت‌ها مردم می‌توانند در مزارع و تجارت غذا درگیر شوند. آن‌ها می‌توانند با یافتن بازار‌های خارجی منفعت بیشتری از دادوستد با این کشورها  برای آمریکا کسب کنند.

حمایت دولت در بازاررسانی خارجی محصولات کشاورزی


تجربیات آمریکا در تجارت با برزیل و هند این راه‌کار را تائید می‌کند. ایالات‌ متحده باید برای موفقیت بیشتر تولیدکنندگان و تجار خود در بازارهای آفریقا و آسیا تلاش بیشتری انجام دهد. چالش‌های تنظیمی و بازرگانی در مقابل تولیدکنندگان، صادرات محصولات به این مناطق را تضمین نمی‌کند. استانداردها و چهارچوب‌های تنظیم کننده در کشور های در حال رشد ناقص و در حال نوسان هستند و قوانین مالکیت بسیار محدود است.

عدم وجود معاهده‌های تجارت بین الملل، شرکت ها را مجبور می‌کند تا کشور به کشور با بازارها معامله کنند درحالی که بزرگترین سودهای اقتصادی با دسترسی به کل منطقه امکان پذیر است. با وجود این «دفتر نمایندگان بازرگانی ایالات‌متحده» و «دپارتمان کشاورزی» هنوز کارهای زیادی برای توجه به مسائل تنظیمی و استانداردها دارند. آمریکا باید تلاش‌هایش برای حضور متخصصان کشاورزی در بازار های نو ظهور را دو برابر کند.

* لزوم افزایش 60 درصدی تولید غذای جهان


آخرین محاسبات نشان می دهد که برای تامین غذای جمعیت جهان در سال 2050، تولید جهانی باید 60 درصد جهش کند. مناطقی که بیشترین رشد جمعیت را تجربه خواهند کرد، پایین ترین عملکرد را دارند مثل جنوب آسیا و آفریقا و در معرض بیشترین خطر گرسنگی و سوء تغدیه هستند.

شکاف بزرگ تغذیه و تولید فقط با کمک غذایی پر نمی شود. زمین های اعطا شده به دانشگاه‌ها و انجمن های تجارت کشاورزی می‌تواند نقش محوری را درتقویت بخش های کشاورزی در قاره‌ها ایفا کنند و تامین غذای جهان را افزایش دهند. سرمایه گذاری در کشاورزی موثر ترین ابزار برای کاهش فقر است.

وقتی آمریکا به فکر اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی است/برنامه های ایالات متحده در جهت تداوم رهبری کشاورزی جهان

* آمریکا باید رهبر کشاورزی و غذای جهان باشد


«شورای شیکاگو در مسائل جهانی» در مطلبی که ماهانه به چاپ رسانده براین موضوع تاکید می‌کند که آمریکا باید ایده جدیدی برای باقی ماندن در رقابت و پیشرفت در امنیت غذایی به کار ببندد. آمریکا می‌تواند و باید رهبر کشاورزی و غذای جهان در دهه های پیش‌رو باشد. در قرن گذشته بخش کشاورزی و غذای آمریکا به دستاورد های قابل توجهی در تولید غذا و کاهش اثرات زیست محیطی رسیده است. این کشور در زمینه ایمنی غذا و کیفیت مواد غذایی نیز پیشرفت های قابل توجه داشته است.

* راهکارهای توسعه کشاورزی در آمریکا

برای باقی ماندن در جایگاه فعلی کشاورزی و حرکت روبه‌جلو، آمریکا باید سازمان‌های فدرال را مورد بازنگری قرار دهد تا نوآوری را حمایت کنند، نیروی کار رقابتی را در جهان رشد دهند و با بازارهای دوردست وارد معامله شود. اختیار دادن به دانشگاه‌ها، کسب‌وکارها و در گیرکردن سایر بازیگران در کشاورزی می‌تواند ازجمله تلاش‌ها برای مواجهه با چالش‌های پیش رو باشند.

در همین زمینه، سایت تحلیلی – خبری اگری پالس در ماه مارس 2015 مقاله‌ای به قلم دو سناتور سابق آمریکا منتشر کرد. دان گلیکمن و داگ بروتر نمایندگان سابق کانزاس و نبراسکا، در مورد ضمانت های حفظ سلطه غذایی آمریکا بر دنیا در قرن پیشرو این یادداشت را تدوین نمودند تا بیش از گذشته بر سیاست‌های آمریکا برای توسعه تولیدات کشاورزی تاکید کنند. این حقایق نشان می‌دهد که توسعه بخش کشاورزی برای سیاسیون آمریکایی تا چه حدی اهمیت دارد.

وقتی آمریکا به فکر اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی است/برنامه های ایالات متحده در جهت تداوم رهبری کشاورزی جهان

سناتور دان گلیکمن: نماینده سابق کنگره و وزیر اسبق کشاورزی آمریکا از سال 1995 تا 2001

وقتی آمریکا به فکر اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی است/برنامه های ایالات متحده در جهت تداوم رهبری کشاورزی جهان

داگ بروتر: عضو سابق کنگره آمریکا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 57
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 52
  • ۰۰:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    چی شما به امریکا رفته که اقتصادتون بره!
  • ۰۰:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    تو ایران برای کشاورزی اب نیست.
  • ناشناس ۰۱:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    شاید در نگاه اول نباشه ولی اگه خوب دقت کنیم کلی اب در شمال و جنوب کشور وجود داره
  • ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    2 0
    آبهای شمال و جنوب کشور آب شور دریاست که بدرد کشاورزی نمیخوره.اگر بخواهیم آن را استفاده کنیم باید با هزینه های نجومی آب دریا را شیرین کنیم تا بمصرف کشاورزی و استفاده عمومی برسد.تازه در صورت اینکار فقط نوار شمالی و جنوبی را میشود تغذیه کرد.باقی مناطق که بیشتر آنها بیابانی هستند چه؟نه آقا.ما دیگر کشور کشاورزی نیستیم.تازه آمریکا با آنهمه وسعت و منابع آبی فراوان از روشهای سنتی استفاده نمیکند.اکثر مواد غذایی تولیدی آمریکا از مواد تراریخته و گلخانه ای تولید میشود که ما تو این حوزه هنوز کار زیادی نکرده ایم.اگر آمریکا هم میخواست با روشهای سنتی ما عمل کند مطمئن باشید هیچوقت به این جایگاه نمیرسید.
  • SMAH1 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    1 0
    یکی از اقوام همسرم دارای زمین کشاورزی بسیار بزرگی است (بیش از 100 هکتار) و یک چاه آب در مکانی که شاید فکر کنید اصلا آب ندارد! با این حال من بارها شاهد بوده ام که آب را چگونه هدر می دهند! روش های سنتی مانند «غرق آبی،جوی های رو باز بر روی زمین و استخر بزرگی که پر از آب است» همگی قسمتی از آب را با تبخیر هدر می دهند با این حال هنوز آب دارند! من به کمبود آب اعتقاد دارم ولی به نبودش نه! با یک مدیریت دقیق و علمی بسیار بهتر می توان از این آب استفاده کرد
  • اهوازی ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    متاسفانه برنامه ریزی اشتباه باعث شد که آبهای کشور برای توسعه صنعتی کویر از کوههای زاگرس منحرف و به استانهای کویری منتقل گردد و کشاورزی را در دشت حاصلخیز خوزستان نابود کند.اگر در کشور برنامه ریزی خوبی داشتیم هم اکنون همه زمین های خوزستان زیر کشت بودند و اگر به هر جوان متقاضی 3 یا 5 هکتار زمین داده میشود آنوقت مشاهده میکردید که چه اشتغالی در کشور بوجود می آمد و چه صنایع جانبی کشاورزی در کنار این زمین ها شکل میگرفت.ولی افسوس که فرصت استقلال کشاورزی توسط این طرح های توسعه منطقه ای و بخش نگر از بین رفت و لطمات جبران ناپذیری به محیط زیست وارد شد.
  • ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    چرا شما گول امار و ارقام وزیر نیرو رو می خورید/ آمار 40 ساله کشور را بررسی کنید تا ببینید در ایران فقط از 5 درصد آب ورودی به کشور استفاده بهینه می‌شود.
  • ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    اینهایی که ادعای انا الرجل می‌کنند، پایه های اقتدار ملیشون را شکل دادند/ ببینید چقدر براشون مسائل کشاورزی اهمیت دارد.
  • کارگر نفت جنوب ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    حتی اگر تحریمی در کار نباشد صادرات نفت و واردات محصول کشاورزی به نوعی همان برنامه نفت در برابر غذا است.وقتی میبینیم ابرقدرتی مانند روسیه بدنبال تحریم های غرب بدنبال جای مطمئن برای تامین غذای خود میگردد باید به فکر بیافتیم که امنیت غذایی چه اهمیت بالایی در استقلال ما دارد.
  • ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    اینجور برنامه ریزی میکنند غذای جهان رو میخوان تامین بکنند
  • ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    از موارد قابل توجه در کشاورزی آمریکا توجه به امر بهره وری است یعنی سعی بر این است که از هدررفت محصولات کشاورزی جلوگیری کنند. اما در ایران ضایعات مواد غذایی به حدی است که جلوگیری از آن کشور را از تولید بیشتر (بخوانید فشار بیشتر بر منابع آبی ) بی نیاز کرده و امنیت غذایی در شرایط جمعیت 120 میلیونی فراهم می آورد. اما متاسفانه در حال حاضر تنها به بهانه افزایش جمعیت جهانی!! و نیاز به تولید غذای بیشتر در سالهای آینده تنها یک راه را کافی میدانند و آنهم استفاده از دستکاری ژنتیکی است که حتی ملل آفریقا نیز آنرا طرد کرده اند.
  • امید ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    ببینید این که آمریکا توانسته است رهبری جهان را در حوزه کشاورزی به عهده بگیرد خیلی موضو عجیبی نیست چون اگر با دقت در ساختار اجرایی این کشور در کشاورزی یدقت کنیم می بینیم که همه چیز را بدقت سازمان دادند. مثلاً یکی از فعالیت های اونها تمرکز روی زنجیره خرده فروشی بوده است که برای ما تبدیل به معضل شده
  • امید ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    طبیعت کشاورزی مصرف آب بالاست ولی باید به آورده های اونطرف ماجرا هم نگاهی بیاندازیم مثلا صنایع بالا دستی و پایی دستی توسط کشاورزی فعال می شود که برای کشور می تواند اشتغالزایی و امنیت به همراه آورد
  • ۱۷:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    اصلاً گیریم کشاورزی این همه آب مصرف می کند! پس چرا وزارت نیرو هر وقت که دوست دارد برای تامین برق آب را در زمستان آزاد می کند در صورتی که ما آن را برای تابستان می خواهیم ؟؟؟
  • ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    اصلاً گیریم کشاورزی این همه آب مصرف می کند! پس چرا وزارت نیرو هر وقت که دوست دارد برای تامین برق آب را در زمستان آزاد می کند در صورتی که ما آن را برای تابستان می خواهیم ؟؟؟
  • ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    خودکفایی در کشاورزی اولین قدم در راه صنعتی شدن است.
  • امید ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    البته اون روسیه هم که شما میگی در چند قلم محصول غیر ضروری به دنبال واردات از جای دیگری است وگرنه که این ابر قدرت از جهت تولید غذاهای اساسی کاملا خودکفاست و اتفاقا واردات بالایی هم داره
  • ۱۷:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    روسیه به خاطر تولید مازادش در غذای اساسی صادرات بالایی داره
  • آریو سوئد ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    دوست گرامی ما میتوانیم با حفر کانال از خلیج فارس مشکل را حل کنیم. همان کاری که امریکایها در ۱۹۱۰ میلادی کردند. البته اگه درست برنامه ریزی کنیم.
  • ۲۳:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
    0 0
    تو ایران "مدیریت" منابع اب نیست چه برای کشاورزی و چه برای آشامیدنی و ... البته مدیریت خیلی چیزهای دیگر هم نیست!
  • ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۱
    0 0
    سلطه غذایی در دنیایی که همه به هم کمک می کنند چیز بی معنایی است! شما نگاهی بیاندازید به کمک های دولت آمریکا به افریقایی ها
  • ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    بدون کشاورزی نمی تونیم از مردم مظلوم جهان حمایت کنیم یه نگاهی به مردم یمن بندازین! تا چند وقت دیگه غذا برای خوردن دارن؟ ذخایر راهبردی ما باید به کمک مردم دنیا بیان
  • ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    بدون کشاورزی نمی تونیم از مردم مظلوم جهان حمایت کنیم یه نگاهی به مردم یمن بندازین! تا چند وقت دیگه غذا برای خوردن دارن؟ ذخایر راهبردی ما باید به کمک مردم دنیا بیان
  • ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    واقعا باعث تاسفه عده ای در داخل بجای درس گرفتن و خجالت کشیدن از گذشته بسیار ناامید کننده خودشان به دنبال نابودی کشاورزی هستند
  • ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    مشکل ما در مدیریت تولید آب است نه مصرف آن! همه نگاهها در کشور ما به مسئله آب سلبی است بدون اینکه نیم نگاهی هم به روش های اصلاح و بهره برداری از منابع آبی داشته باشیم
  • ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    تامین غذای جهان یه بحثه بدست گرفتن صنایع بالا دستی و پایین دسنی کشاورزی هم بحث دیگری است که در دنیا بازیگران بزرگی داره
  • ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    اینا هم از بی عرضگی جهاد کشاورزیه
  • ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    با متوسط گرفتن بارش ها درنقاط مختلف کشور هیچوقت نمی توان کشور را اداره کرد.
  • ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    آب شیرین کن ها می توانند به کمک صنعت در کنار سواحل بیاین و آب مصرفی در مناطق صنعتی کویری مثل اصفهان صرف گسترش مراکز پرورش دام بشود
  • ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    شما آمار روسیه رو هم دارین بابا دمتون گرم
  • ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    یمنی ها اوضاع بسیار اصفباری را این روزها از نظر غذا متحمل کرده اند
  • محمدیان ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    همون حرف امام (ره) در مورد کشاورزی براتون کافیه که میگه: ... مملکت ما يک مملکتي ‌است ‌که مي‌تواند صادر کننده باشد. زمين دارد، آب دارد، همه چيز دارد؛ مخازن همه جور دارد. و ما مي‌توانيم ‌که در ‌اين امور صادر کننده باشيم. و نبايد دستمان دراز باشد پيش غير ‌که به ما گندم بدهيد، به ما جو بدهيد! در صورتي ‌که مملکت ما بايد صادر کند. بايد همه دست به ‌هم بدهند کمک بکنند ... .
  • ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    دوستان تبریک میگم بحث خوبی بود واقعا ازنظرات دوستان استفاده کردم
  • ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    بر اساس کدوم منطقی این حرفو میزنی؟؟ یچیزی یاد گرفتی همش میگی خودکفایی ؟؟ بابا یه نگاه بندازید به داشته هامون !!!!
  • زنده باد ایران ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    عزیزم شما انگار رو کره زمین زندگی نمی کنیا!!!
  • ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    برام جالبه که چطور این حرفو میزنی الان همه این شرکت های غذایی یا سعودیاً یا صهیونیست
  • ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    این دیگه چه نظریه خوب یچیز مفید بگو دیگه
  • ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    من امامو خیلی دوستدارم و پیرو ولایت هم هستم ولی امام شاید در این مورد نگاه کارشناسی نداشتند
  • آملی ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    به نظرم بازار رسانی محصولات مهمترین کاری هست که یه دولت میتونه برای کشاورزانش انجام بده ولی نمیدونم چرا تو ایران نمیذارن این اتفاق بیفته
  • ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    ما الان تو آمریکاییم خیلی واسم جالبه که مردم این کشور یه احترام خاصی واسه کشاورز و کشاورزی قائل هستند. این تیتر خوبیه به نظرم
  • ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    یچی بگم؟ چطور ممکنه آب با این ارزش رو همینطوری بذارن بره آخه هر بلایی سرمون بیارن تقصیر خودمونو
  • ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    مشرق نظرارو بزن داره زیاد میشه بذار ملت ببینن دیگه
  • ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    احسنت زنجیره خرده فروشی یاید اصلاح بشه
  • ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    آفرین به مشرق ک همچین مقاله هایی رو کار میکنه بقیه سایت ها که انگار ...
  • ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    همین الان شرکت های تولید کننده بذور و سم و ... متعل به همین صهیونیست ها هستند.
  • ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    بدون طرح و برنامه که نمیشه کار کرد عزیزم
  • ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    سلام برسون
  • ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    متولی آب کشور باید وزرات کشاورزی باشد ولاغیر
  • ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۳
    0 0
    اقتدار نظامیمون
  • ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۴
    0 0
    قانون انتزاع بسیاری از مشکلات رو حل میکنه در حوزه کشاورزی ولی یک عده که سودشون از وارداته اجازه نمی دهند این قانون عملیاتی بشود
  • ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۴
    0 0
    شما اطلاع دقیق ندارید
  • ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۴
    0 0
    چند وقت پیش هم سهام روغنو خریدن تو ایران
  • ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۴
    0 0
    سعویا دارن مناطق زیرساختی + انبارهای غذا رو نابود می کنند
  • حمید ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۶
    0 0
    برای مسئولین کشاورزی مون متاسفم...
  • نه اینطوری نیست ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۱
    0 0
    90% هدر رفت آب در ایران در کشاورزی است... در راندمان آب در منطقه افغانستان از ما جلوتر است...
  • موافقم ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۱
    0 0
    درسته. تمامی اقتصاددانان بر این اصل که کشاورزی بخش پیشران اقتصاد است توافق دارند.
  • سید ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
    0 0
    1- مشکل مدیریت استفاده از منابع آبی است مثال یه رودخانه که از فیروزکوه تا بابلسر آبش جاری است با میلیون ها متر مکعب وارد دریاچه خزر می شود. 2- مشکل نبود برنامه ریزی کشت محصولات کشاورزی و الگوی کشت بهینه هر منطقه است 3- مشکل نبود خرید تضمینی محصولات یا قیمت پایین تعیین شده است 4- مشکل وجود دلال های های داخلی که محصولات را با قیمت پایین میخرند و به چند برابر قیمت می فروشند هست 5- مشکل واردات بدون برنامه برخی از محصولات است حضرت آقا فرمودند که در تولید محصولات اساسی باید خودکفا باشیم و این فصل خطاب است

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس